Apostil Şerhi Nedir ve Nereden Alınır?

apostil şerhi nedir nereden alınır, apostil ücreti 2018
apostil şerhi nedir nereden alınır, apostil ücreti 2018

Apostil şerhi, bir yabancı devlet makamının verdiği belgenin başka bir devlet makamında kabul görmesine yarayan işlemlerin bütünüdür. Yabancı devlet makamından apostil alındığı takdirde başka bir devlet makamında ilgili belgenin kabul görmesi için tasdik işlemine gerek duyulmayacaktır. Apostil sayesinde devletler arası gerçekleştirilen işlemler, daha hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Şüphesiz ki “apostil şerhi” kavramının ortaya çıkmasında globalleşmenin etkisi büyüktür.

Her devlet, kendi makamından verilen belgeyi tanımakta ve kabul etmektedir. Apostil şerhi ile ise devlet, diğer devlet makamlarının da verdiği belgeyi tanımakta ve kabul etmektedir.Ancak bir evrakın apostil ile başka bir devlet tarafından kabul görmesi için önemli bir şart vardır: La Haye Konvansiyonu’na taraf olmak. Akit devletler, diğer akit devletlerden gelen evrakların apostilli olması halinde bunları tanımakta ve kabul etmektedir.

Apostil Şerhi Nedir?

Apostil şerhi nedir? sorusu özellikle tanıma tenfiz davası denince akla gelmektedir. Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınması için dava açılması gerektiğini daha önce belirtmiştik. İşte yabancı mahkemenin verdiği boşanma kararının tanınması için açılacak davada gerekli evraklar arasında apostil şerhi de yer almaktadır. Yabancı mahkeme kararının, kesinleşme yazısının apostilli olması şarttır. Aksi halde mahkeme, yabancı mahkemenin kararını ülkemizde tanımayı reddedecektir. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi için yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Apostil Şerhi Nereden Alınır?

Apostil şerhi nereden alınır? sorusunun yanıtı, ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Apostil şerhi vermeye yetkili makamlar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Bu nedenle her devlet, kendi sistemine göre bir veya birden fazla makamı, apostil vermeye yetkili kılmıştır. Türkiye’de apostil nereden yapılır? Türkiye Cumhuriyeti Devleti açısından konuşacak olursak, apostil vermeye yetkili makamlar, valilikler ve kaymakamlıklardır. Eğer adli bir belgenin apostilli olması isteniyorsa, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlıkları’na talepte bulunulmalıdır.

Apostil konsolosluktan alınır mı? sorusuna kendi devletimiz açısından hayır yanıtını vermemiz doğru olacaktır. Türkiye’de apostil alabilmek için mutlaka yukarıda belirtilen makamlardan birine başvurulmalıdır.

Apostilli Nüfus Kayıt Örneği Nereden Alınır?

Apostilli nüfus kayıt örneği almak için ilk olarak nüfus kayıt örneği temin edilmelidir. Bu evrak da ilçe nüfus müdürlüklerinden alınabilir. Nüfus müdürlüğünden alınan evrakın apostili için ise kaymakamlık veya valiliğe talepte bulunmak mümkündür. Bazı ilçelerde nüfus müdürlüğü ve kaymakamlık aynı binadadır. Bu durumda zaman kaybı yaşanmadan apostilli nüfus kayıt örneği temin etmek daha kolay olacaktır.

Apostil Şerhinde Bulunması Gereken Unsurlar Nelerdir?

Apostil şerhi, ister Türkiye’de bir makamdan alınıyor olsun isterse yabancı devlet makamından alınıyor olsun her halde birtakım zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir. Zorunlu unsurları barındırmayan evrakların apostilli olduğu kabul edilmeyeceğinden herhangi bir geçerliliği de olmayacaktır. Söz konusu unsurların neler olduğunu şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ana başlıkta Fransızca Apostille (Convention de La Haye du 5 Octobre 1961) yazılması,
  • Belgenin düzenlediği ülkenin adı,
  • Belgeyi imzalayanın sıfatı,
  • Belgeyi imzalayanın adı-soyadı,
  • Belgenin tasdik edildiği yer, tarih ve numarası,
  • Belgede yer alan mührün hangi makama ait olduğu,
  • Apostili düzenleyen makamın mührü ya da kaşesi,
  • Yetkilinin imzası.

Apostilin geçerli olup olmadığına dair net bilgi almak için mutlaka vatandaşlık avukatı ile görüşülmelidir. Aksi halde geçersiz evrakla bir işlem yapılabilir ki bu da maddi kayıplara ve zaman kaybına neden olabilir.

Apostil Şerhi Aranmayan Ülkeler

Apostil şerhi nedir? başlığı altında ele almamız gereken bir diğer konu daha vardır. Şöyle ki; her ne kadar La Haye Sözleşmesi’ne taraf devletler, apostil ile evraklarının tanınmasını kolaylaştırsa da bazı devletler, apostil şartını aramamaktadır. Apostil istemeyen devletler, mütekabiliyet şartı ile bir muafiyet anlaşması yapmışlardır. Apostil istemeyen ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Rusya, Tacikistan, Ukrayna, Gürcistan, Polonya, Kazakistan, Litvanya, Azerbaycan, KKTC, Arnavutluk, Kuveyt, Avusturya, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya. Saymış olduğumuz ülkelerin idari makamlarından alınmış evraklar, apostile gerek kalmaksızın Türkiye’de geçerli olacaktır.

Apostil Ücreti 2020

Apostil şerhi nedir? Apostil ücreti 2020 ne kadardır? Apostil ücreti 2018 denince ancak kendi devletimiz açısından değerlendirme yapmamız mümkündür. Türkiye bakımından apostil almanın aslında bir ücreti yoktur. Ancak çeviri ve noter masraflarını bu durumdan ayrı tutmamız gerekmektedir. Çeviri ve noter onayı esnasında evrakın niteliklerine göre ücret ödenecektir.

İlginizi çekebilecek diğer makalelerimiz:

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.