Boşanma Davası Nasıl Açılır 2021?

boşanma davası nasıl açılır 2018, boşanma dilekçesi nereye verilir
boşanma davası nasıl açılır 2018, boşanma dilekçesi nereye verilir

Boşanma davası nasıl açılır 2021? sorusu, boşanmak isteyen eşlerin cevabını merak ettiği bir konudur. Bu konuda yanıt verirken öncelikle boşanmanın türünü tespit etmemiz gerekmektedir. Çünkü anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası için gerekli evraklar birbirinden farklı olacağı gibi süreçte de birtakım farklılıklar olacaktır.

Boşanma Davası Nasıl Açılır 2021?

Boşanma davası nasıl açılır? sorusunu cevaplarken ilk olarak anlaşmalı boşanma konusunu ele alacağız. Anlaşmalı boşanmada, eşler boşanma, boşanmanın hukuki ve mali sonuçları üzerinde uzlaşmaya varmıştır. Kısa sürede daha az masraf ile boşanmak isteyen eşlerin anlaşmalı boşanma yoluna gitmesi doğru olacaktır. Peki anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır 2021? Bunun için öncelikle boşanmak isteyen eşler, boşanma ve bunun hukuki sonuçları hakkında uzlaşmaya vardıklarını gösteren anlaşmalı boşanma protokolüne sahip olmalıdır. Daha sonra ise boşanma dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Avukatsız anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır 2021? sorusunun cevabını bu şekilde yanıtlamamız mümkündür. Elbette kişilerin kimlikleri de dava açılırken gerekli olacaktır.

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır 2021? sorusunun cevabı ise daha farklı olacaktır.Bu tür boşanma davasında taraflar boşanma ve/veya boşanmanın mali ve hukuki sonuçları üzerinde anlaşmaya varamamışlardır. Bu nedenle boşanma süreci hem daha uzun sürecek hem de daha maliyetli olacaktır. Çekişmeli boşanmada en önemli hususlar; dava dilekçesi ve mahkemeye sunulacak delillerdir. İster çekişmeli ister anlaşmalı boşanma olsun her halde boşanma avukatına danışılması, telafisi imkansız zararların önlenmesi açısından önem taşır.

Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir?

Boşanma davası nasıl açılır? Başlığı altında boşanma dilekçesi nereye verilir? sorusunu da cevaplamamız gerekmektedir. Öncelikle aile hukuku alanında faaliyet gösteren avukat tarafından hazırlanmış bir boşanma dilekçesi mevcut olmalıdır. Kişilerin, kendilerinin hazırladıkları dilekçeleri kullanmalarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz.Boşanma davasının türü ne olursa olsun her halde davanın Aile Mahkemesi’nde açılması gerekmektedir. Aile Mahkemesi’nin olmadığı yerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi, bu sıfatla görevli mahkeme olacaktır.

Boşanma davası nasıl açılır 2021? Peki boşanma dilekçesi nereye verilir? Boşanma dilekçesi ve diğer evraklar, adliyelerde bulunan hukuk mahkemeleri tevzi bürolarına teslim edilir. Sonrasında gider avansı ve harçlar yatırılacaktır. Alınan makbuz ile birlikte tevzi bürosuna yeniden gelinecektir.Son olarak, tevzi bürosunda boşanma davası açma işlemi gerçekleştirilecek olup kaçıncı Aile Mahkemesi’nde davanın görüleceği belirlenecektir. Dava açma işleminin ardından davanın takibi sağlanacaktır. Davanın türüne göre hakim, ön inceleme duruşması yapacak veya tahkikat ile ön inceleme duruşmasını birleştirecektir.

Boşanma davası nasıl açılır 2021? Boşanma dilekçesi nereye verilir? soruları hakkında detaylı bilgi almak için mutlaka aile hukuku avukatı ile görüşme sağlanmalıdır.

Boşanma Davasında Duruşmaya Katılmak Zorunlu Mudur?

Boşanma davası nasıl açılır 2021? sorusu kadar kişilerin aklına takılan pek çok konu vardır. Bunlardan birisi de eşlerin duruşmaya katılma zorunluluğu olup olmadığına dairdir. Bu soruyu yanıtlarken boşanma davasının türü önem taşır. Eğer anlaşmalı boşanma söz konusuysa, avukat ile temsil olsa dahi boşanmak isteyen eşler bizzat duruşmaya katılmalıdır. Fakat çekişmeli boşanma varsa yalnızca avukatın duruşmaya katılması yeterli olacaktır.

Boşanma Davasını Kadın Açarsa Ne Olur?

Boşanma davası nasıl açılır? başlığı altında ele alacağımız bir diğer konu da davanın kimin tarafından açıldığıdır. Boşanma davasıyla ilgili toplumda  yanlış bilinen pek çok konu vardır. Bunlardan birisi de davayı kimin açtığıyla alakalıdır. Boşanma davasını kimin açtığı dava süreci açısından önem taşımaz. Şöyle ki; boşanma davasını kadın açmış olsa dahi nafaka alabilir. Ama erkeğin açması durumunda da kadının nafaka alması mümkündür. Bu durum tamamen somut olayın özelliklerine göre değişiklik gösterecektir. Tarafların kusur oranı, maddi koşulları vs. dava sürecini ve talepleri etkileyen unsurlardandır.

Boşanma Davası Maliyeti Nedir 2021?

Boşanma davası nasıl açılır? başlığı altında boşanma davası maliyetini de belirtmemiz faydalı olacaktır. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki boşanma davası maliyeti, boşanmanın türüne ve avukatla temsil olup olmadığına göre farklılık gösterir. Uygulamada pek çok kişi boşanma avukatı vekalet ücretini vermemek adına kendi başına dava açmaktadır. Ancak bunun sonucunda yaşanan hak kayıplarının maalesef ki telafisi mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla tavsiyemiz, boşanma avukatı ile dava açılması ve yürütülmesidir. Özellikle kişiler, anlaşmalı boşanma davasını hafife almakta ve avukat olmadan dava açmaktadır. Ancak protokoldeki eksiklikler ve hatalar yüzünden zarara uğranılması kaçınılmazdır. Dolayısıyla her durumda hukuki destek alınması en doğru tercihtir.

Peki boşanma davası nasıl açılır ve maliyeti nedir 2021? Anlaşmalı boşanma davası açma maliyeti 2021 senesi için avukat ile temsil varsa 7.000 TL’dir. Çekişmeli boşanma davası maliyeti ise 10.000 TL’dir. Söz konusu ücretler, İstanbul Barosu Asgari Ücret Tarifesi’nde yer almaktadır. Fakat avukatın tecrübesi, uzmanlık alanı ve davanın özellikleri ücretlendirmeyi etkileyecektir. Boşanma davası nasıl açılır? ve maliyeti nedir? soruları hakkında en doğru bilgi için mutlaka boşanma avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

İlginizi çekebilecek diğer aile hukuku makalelerimize buradan erişebilirsiniz:

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.