Boşanma Davası

boşanma davası
boşanma davası

Boşanma davası evlilik birliğinin hakim kararı ile sonlandırılması için açılan davadır. Boşanma davası, mutlaka 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda öngörülen boşanma nedenlerinden birine dayalı olarak açılmalıdır. Kanunda öngörülmeyen bir nedene dayanarak boşanma davası açılmamalıdır. Aksi halde davanın reddi durumuyla karşı karşıya kalınacaktır. Bu sebeple gerek maddi gerekse manevi kayıplar yaşanmaması adına uzman boşanma avukatıyla görüşülmesi en doğru tercih olacaktır.

Boşanma Davası Türleri Nelerdir?

Boşanma davası iki türde karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; çekişmeli davası ve anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanmanın şartları farklıdır. Ayrıca boşanma süresi açısından da her iki dava arasında büyük farklılık bulunmaktadır.

Boşanma davası türü, eşlerin uzlaşma durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Eğer eşler, boşanmanın hukuki sonuçları konusunda uzlaşmaya varmış ise bu halde anlaşmalı boşanma davasından söz edilecektir. Ancak anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için TMK m.166/3’te aranan diğer şartlar da mevcut olmalıdır. Eşler arasında boşanmanın hukuki sonuçları hakkında uzlaşma mümkün olmamışsa bu durumda çekişmeli boşanma davası açılması gerekecektir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma için dava nasıl açılır?” sorusu boşanmayı düşünen bir kişinin aklına gelen ilk sorudur. Bunun için öncelikle boşanma dilekçesi yazılmış olmalıdır. Boşanma dilekçesinin eksiksiz ve kusursuz yazılmış olması davanın gidişatını önemli ölçüde etkileyecektir. Hazırlanan boşanma dilekçesi Aile Mahkemesine teslim edilmelidir. Eğer bulunulan bölgede Aile Mahkemesi mevcut değilse bu durumda Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi sıfatıyla görevli mahkeme olacaktır.

Boşanma dilekçesinin yetkili Aile Mahkemesi’ne verilmesi boşanma davası süresinin uzamaması açısından önemlidir. Aksi halde boşanmanın süresi uzayacaktır. Bu sebeple boşanma davasının açılması ve davanın takibinin sağlanması için boşanma avukatından hukuki destek alınmasını gerekmektedir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Boşanma davası ne kadar sürer?” sorusu aslında boşanma davasının türüne göre büyük farklılık göstermektedir. Aynı zamanda davanın süresini etkileyen bir diğer faktör de mahkemelerin iş yoğunluğu, yani davanın açıldığı şehirdir.

Çekişmeli boşanma,ortalama 3 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak boşanma avukatı ile temsil varsa boşanma davası 1-1.5 sene içerisinde sonuçlanacaktır. Anlaşmalı boşanma davaları ise ortalama 9 ayda sonuçlanmaktadır. Boşanma avukatı ile temsil durumunda ise bu süre ortalama 1-2 ay olacaktır. Bu doğrultuda hızlı ve kesin sonuç alabilmek için boşanma avukatına danışılması doğru tercih olacaktır.

Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Boşanma dilekçesi, boşanma davalarının en önemli evrakı olup eksiksiz ve kusursuz bir şekilde yazılması gerekmektedir. Boşanma dilekçesi, boşanmanın anlaşmalı veya çekişmeli olmasına göre farklılık gösterecektir. Anlaşmalı boşanma olması halinde ayrıca boşanma protokolünün de özenle hazırlanması gerekecektir.

Boşanma dilekçesinde boşanmanın hukuki neden veya nedenleri açıkça yazılmalıdır. Mevcut deliller boşanma dilekçesine mutlaka eklenmelidir. Tedbir talebi var ise boşanma dilekçesinde belirtilmelidir. Boşanmaya sebebiyet veren olaylar roman gibi anlatılmamalı; konunun özüne inilerek kanuna uygun yazılmalıdır. Boşanmaya sebebiyet veren olgulara dair tanıkların mevcut olması durumunda boşanma dilekçesinde atıfta bulunmaktan çekinilmemelidir.

Boşanma dilekçesinde boşanma için dava açacak tarafın hak ve menfaatlerinin korunması,  taleplerinin net olarak yazılması davanın istenilen şekilde sonuçlanması açısından önemlidir. Boşanma dilekçesinde yapılacak hatalar, telafisi mümkün olmayan hak ve menfaat kayıplarına sebebiyet verebilecektir.

Uygulamada birçok kişi internet ortamından buldukları boşanma dilekçesini kendi durumlarına uyarlamaya çalışmakta ve dava açma yoluna gitmektedirler. İnternette bulunan boşanma dilekçe örneklerinin kullanılması kesinlikle tasvip etmediğimiz bir durumdur. Boşanma dilekçesi hazırlamak titizlik ve uzmanlık gerektiren bir iştir. Boşanma dilekçesi ancak boşanma avukatı tarafından en doğru şekilde yazılacaktır. Bu nedenle “ boşanma dilekçesi nasıl hazırlanır ” diyenlerin mutlaka boşanma avukatına danışmalarını öneririz.

Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

Hukuk sistemimizde belirli durumların dışında avukatla temsil zorunlu kılınmamıştır. Boşanma davalarında da avukat tutmak kanuni bir zorunluluk değildir. Ancak boşanma davasının türü ne olursa olsun her aşamada boşanma avukatının hukuki bilgisine ve tecrübesine ihtiyaç duyulacaktır.

Boşanma dilekçesinin yazılmasından boşanmak için açılan dava sonucunda verilecek olan kararın kesinleşmesi aşamasına kadar boşanma avukatına ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar boşanmak isteyen kişiler boşanma davalarının kolay olduğunu düşünse de aslında durum hiç de öyle değildir. Boşanma davaları teknik davalar olup ancak bu alanda çalışmalarını sürdüren bir avukatın üstesinden gelebileceği davalardır. Delillerin sunulması, dilekçeleşme teatisinin tamamlanması ve duruşmaların takibi emek ve hukuk bilgisini gerektiren konulardır.

Boşanma davalarında hakim tarafından verilen sürelere uyulmaması veya usul kurallarına aykırılık telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacaktır. Bu nedenle davanın türü ne olursa olsun her halde boşanma avukatına danışılmalıdır.

Boşanma ve aile hukukuyla ilgili en çok okunan makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz:

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir., yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda yasal işlem gerçekleştirilecektir.