Bilişim Hukuku

internet ve bilişim hukuku
internet ve bilişim hukuku

Bilişim Hukuku

Son yıllarda internetin, insan hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte bilişim hukuku önem kazanmıştır. Şüphesiz ki internet, kişilere pek çok avantaj sağlamaktadır. İnternete erişimin kolay olması ve kısa sürede birçok işlemin halledilebiliyor olması internetin en büyük avantajlarındandır. Ancak internet, birtakım dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Örneğin; bir kişiye ait müstehcen fotoğrafın internette yayılma hızı düşünüldüğünde kişiye, ne denli zarar verebileceği ortadadır.

İnternet ve bilişim sistemlerinin kötüye kullanılması yalnızca manevi değil; maddi zararlara da sebebiyet verecektir. İnternet üzerinden dolandırıcılık, bu duruma en bariz örnektir. Bir marka hakkında karalama kampanyası başlatılması ve sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılması da elbette maddi zararlara yol açacaktır. İşte bahsetmiş olduğumuz tüm konular, bilişim hukukunun çalışma alanını oluşturmaktadır. Bilişim hukuku alanında hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sağlayan kişi ise bilişim avukatı olarak adlandırılmaktadır.

Bilişim suçlarının neler olduğu Türk Ceza Kanunu’nda belirtilmiştir. Bilişim suçları, teknolojik gelişmelerle birlikte farklı yöntemler kullanılarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle esasında bilişim suçlarının çok çeşitli olduğunu söylememiz doğrudur. Bilişim suçlarıyla mücadelede zaman kaybı yaşanmadan avukat desteği alınması her zaman için en doğru tercih olacaktır.

İnternetten İçerik Kaldırma ve Bilişim Hukuku

Günümüzde kişilerde merak uyandıran en önemli konulardan birisi; internetten içerik kaldırma işlemidir. Çünkü pek çok farklı nedenlerle internet ortamında izinleri dahilinde olmaksızın paylaşılan içeriklerin silinmesini istemektedir. İnternetten içerik kaldırma işlemi, 5651 sayılı Kanun çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. İlgili kanun çerçevesinde kişilik haklarını zedeleyen içeriklerin internet ortamından kaldırılması söz konusu olabilecektir.

İnternetten fotoğraf ve video kaldırmak isteyen kişiler, öncelikle bu konuda hukuki destek almalıdır. Çünkü bu işlem, hem teknik hem de hukuki bilgiyi bir arada gerektirmektedir. Özellikle internetten müstehcen içerikleri kaldırma işlemi ayrıca bir öneme sahiptir. İşlemin bir an evvel gerçekleştirilmesi, manevi zararların önlenmesi açısından büyük önem taşır. Çünkü sansasyonel ve müstehcen nitelikteki içerikler, internet ortamından çok daha hızlı yayılmaktadır.Bilişim hukuku alanında karşımıza çıkan diğer işlemlerden bazıları ise şunlardır:

  1.    Google’dan resim kaldırma,
  2.    Youtube’dan video kaldırma,
  3.    İnternetten haber kaldırma,
  4.    Online itibar yönetimi,
  5.    Sahte sosyal medya hesaplarının kapatılması
  6. İnternetten olumsuz içerik kaldırma

Bilişim suçlarından en sık karşılaşılanı; internet üzerinden şantaj suçudur. İnternet üzerinden şantaj suçu, özellikle görüntülü iletişime müsait sosyal medya araçları kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca eski sevgilinin şantaj yapması gibi durumlarla da karşılaşmak mümkündür. Belirtmiş olduğumuz durumlar karşısından şantaj suçunun failine boyun eğmemek en doğru hareket olacaktır. Fakat şantaj mağduru kişiler, bu durum karşısında genellikle ne yapacaklarını bilemez hale gelir ve yanlış adımlar atmaya müsait olurlar. Bizim tavsiyemiz ise, şantaj suçuna bir an evvel son verilmesi adına hemen bilişim avukatı ile görüşme sağlanmasıdır. Bilişim avukatı, sahip olduğu hukuki ve teknik bilgi birikimini tecrübesiyle birleştirerek müvekkilinin zarar görmesini engelleyecek ve en doğru adımları atarak şantaja bir son verecektir.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.