Tanıma Tenfiz Avukatı

tanıma tenfiz avukatı
tanıma tenfiz avukatı

Tanıma tenfiz avukatı, tanıma ve tenfiz davası alanında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti veren avukattır. Bilindiği üzere yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de geçerlilik kazanabilmesi için tanıma tenfiz davası açılması gerekmektedir. İşte bu davanın açılması  ve takibinin sağlanmasında tanıma tenfiz avukatı devreye girecektir.

Tanıma ve tenfiz davası avukatı, başta MÖHUK olmak üzere yabancılar hukukuyla ilgili mevzuatlara ve yüksek mahkeme kararlarına hakimdir. Avukat, sahip olduğu hukuki bilgi ve tecrübeyle müvekkillerine en iyi hizmeti sağlayacaktır.

Tanım tenfiz davası, özellikle yabancı ülkede gerçekleşen boşanmaların Türkiye’de geçerlilik kazanması için açılmaktadır. Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için mutlaka tanıma tenfiz avukatı İstanbul ile temsil sağlanmalıdır. Tanıma tenfiz davaları alanında faaliyet gösteren avukat, dava için gerekli evrakları net bir şekilde müvekkiline aktaracak ve evrakların nereden temin edileceğini açıklayacaktır. Ayrıca tanıma ve tenfiz davası avukatı, davanın kalbi olan dava dilekçesini de en doğru şekilde hazırlayacaktır. Davanın açılması ve takibinin sağlanması da ancak hukuki destek almak ile mümkün olacaktır.

Avukat desteği olmadan dava açıldığı takdirde usulde yapılacak hatalar maddi kayıplara yol açacağı gibi sürecin de uzamasına neden olacaktır. Ayrıca 690 sayılı KHK ile yalnızca yabancı mahkemenin tanıma kararının dava açmadan Türkiye’de geçerlilik kazanması mümkündür. İşte bu konuda da detaylı bilgiyi şüphesiz ki tanıma tenfiz avukatı İstanbul verecek; alternatif yolları kullanarak en kısa sürede hukuki süreci tamamlayacaktır.

Tanıma Tenfiz Avukatı ile Dava Ne Kadar Sürer?

Tanıma tenfiz avukatı ile dava açıldığı takdirde süreç fazlasıyla kısalacaktır. Avukat olmaksızın tanıma tenfiz davası açılırsa, dava süresi 1-3 yıl arasında değişiklik gösterecektir. Özellikle tarafların yurtdışında ikamet ediyor olması, tebligatların yurtdışına yapılması zorunluluğunu gündeme getirecektir. Hal böyle olunca da dava sürecinin uzaması kaçınılmaz olacaktır.

Tanıma tenfiz avukatı ile davanın ne kadar süreceği hakkında ikili bir ayrım yapmamız doğru olacaktır. Eğer her iki taraf da Türkiye’de tanıma tenfiz avukatına vekaletname vermiş ise bu durumda süreç, ortalama 2 hafta-1 ay olacaktır. Ancak eğer yalnızca taraflardan birisi Türkiye tanıma tenfiz avukatı ile temsil ediliyorsa bu halde süreç, ortalama 6-9 ay sürecektir.

İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenmiş nüfus müdürlüklerine başvuru ile yabancı mahkeme kararının tanınması isteniyorsa süreç daha kısa olacaktır. Ancak bunun için hem evrakların eksiksiz hazırlanması hem de şartlara uygun olarak başvurunun yapılması gerekmektedir.

Tanıma Tenfiz Davası Yalnızca Boşanma Kararları İçin Mi Açılır?

Yabancı mahkemelerin hukuk davaları ile ilgili vermiş olduğu kararların Türkiye’de tanınması ve tenfizi mümkündür. Ancak söz konusu kararların, kanunda aranan şartlara haiz olması gerekmektedir. Yabancı ceza mahkemelerinin vermiş olduğu kararlar ise Türkiye’de tanınamaz ve tenfiz edilemez.

Tanıma Tenfiz Avukatlık Ücreti 2023

Tanıma tenfiz avukatlık ücreti, İstanbul Barosu Asgari Ücret Tarifesi’nde belirlenmiştir. Ancak avukatlık ücretini etkileyen hususlar da vardır. Tarife uyarınca tanıma tenfiz vekalet ücreti, davanın açılacağı mahkemeye göre değişmektedir. Örneğin; Almanya yabancı mahkeme boşanma kararını tanıma tenfiz isteniyorsa Aile Mahkemesi’den dava açılacaktır. Bu durumda Aile Mahkemesi’nde açılan dava ile Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın vekalet ücreti farklılık gösterecektir.

Tanıma tenfiz avukatlık ücreti 2023 hakkında detaylı bilgi almak ve hukuki süreci öğrenmek için İstanbul tanıma tenfiz avukatı ile görüşme sağlanmasını tavsiye ederiz. Tanıma ve tenfiz davasına tüm sorularınızı iletişim bölümündeki online danışma formumuzu doldurarak bize iletebilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.