
Tüketici hakları avukatı, tüketici hukuku alanında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Gerek hukuki ihtilafların çözümünde gerekse ihtilafların doğmasının önüne geçilmesinde tüketici avukatının rolü büyüktür. İstanbul’da faaliyet göstermekte olan Simya Hukuk Bürosu olarak, tüketici hukuku alanında müvekkillerimize hizmet sunmaktayız. Hizmetlerimiz, hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti olarak ikiye ayrılmaktadır. Tüketici hukuku başlıklı makalemizi okuyarak hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Tüketici Hakları Avukatı Ne İş Yapar?
Geçmiş dönemlere baktığımız zaman özellikle Sanayi Devrimi sonrasında üretim ve tüketim faaliyetlerinde artış olduğu gözlemlenmektedir. Üretim faaliyetlerinin dönüm noktası olarak kabul edilen bu dönemden sonra, endüstriyel hareketlerde de artış söz konusu olmuştur. Üretim ile beraber ürün çeşitliliğinin artması, şüphesiz ki tüketici sayısının da artmasını sağlamıştır. Üretici ve satıcı karşısında zayıf konumda bulunan tüketicinin haklarının korunması ihtiyacı aslında bu dönemlerde ortaya çıkmıştır. Tüketicinin haklarının korunması ve satıcı-tüketici arasındaki uyuşmazlıkların çözülmesinde en temel kaynak ise 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’dur.
Tüketici hukuku, temel olarak tüketici ve satıcı arasındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalı şeklinde tanımlanabilir. Tüketici hakları avukatı ise bu alanda faaliyet gösteren avukatlara verilen isimdir. Tüketici hakları avukatı; Tüketici Mahkemesi’nde dava açılması, dava takibinin sağlanması, Hakem Heyeti’ne başvurulması, heyet kararlarının icra edilmesi, hukuki danışmanlık verilmesi, tüketici sözleşmelerinin incelenmesi gibi pek çok alanda müvekkillerine hizmet sağlamaktadır. Tüketicinin taleplerinin değerlendirilmesi, çözüm önerileri sunulması ve tüketici sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların çözümü, tüketici avukatının çalışma alanını oluşturmaktadır.
Tüketici sözleşmeleri denince ise akla birçok sözleşme gelmektedir. En sık rastlanan tüketici sözleşmelerini şu şekilde sıralayabiliriz. Ancak elbette bu sözleşmeleri çoğaltmamız mümkündür:
- Abonelik sözleşmesi,
- Paket tur sözleşmesi,
- Devretatil sözleşmesi,
- TOKİ sözleşmeleri,
- Taksitle satış sözleşmesi,
- Tüketici kredisi sözleşmesi.
Tüketici hukuku alanında karşılaşılan problemlerin çözümünde tüketici avukatı İstanbul ile görüşülmesi en doğru tercih olacaktır. Böylece yaşanan veya yaşanması muhtemel maddi kayıpların önüne geçilmesi sağlanabilecektir.
Tüketici Davaları Nasıl Açılır?
Tüketici hakları avukatı denince akla ilk gelen, Tüketici Mahkemesi’nde davanın nasıl açılacağı sorusudur. Bu husus her ne kadar detaylı bir konu olsa da genel hatlarıyla izah etmemiz faydalı olacaktır. Farz edelim ki satıcı ve tüketici arasında ayıplı maldan doğan bir uyuşmazlık söz konusu olsun. Tüketici, malı iade etmek ve parasını geri almak istersen satıcı, bu teklifi kabul etmemektedir. Peki şimdi bu durumda tüketici ne yapacak? Tüketici Mahkemesi’nde dava açmak mümkün müdür? Tüketici hukukunda, şikayete konu olan hizmet veya ürünün değerine göre izlenecek yol farklılık göstermektedir. Uyuşmazlık konusu ürünün/hizmetin bedeli parasal sınırın altında ise Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurusu yapılmalıdır. Parasal sınırın üzerinde kalan uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemesi’nde dava açılabilir. 2020 yılı için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurularda belirlenen parasal sınırlar ise şu şekildedir:
- Uyuşmazlık konusu ürün veya hizmetin değeri 5.650 Türk Lirası’nın altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne,
- 5.650 Türk Lirası ile 8.480 Türk Lirası arasında ise İl Tüketici Hakem Heyeti’ne,
- 8.480 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemesi’ne başvurulması mümkündür.
Görüldüğü üzere her uyuşmazlıkta dava yoluna başvurulması mümkün değildir. Tüketici hakları avukatı ile görüşme sağlayarak hakem heyeti başvuru süreci ve dava süreci hakkında detaylı bilgi almanız mümkündür.
Tüketici Avukatının Önemi
Neden tüketici avukatından hukuki destek almalıyım? sorusu, tarafımıza sıkça sorulmaktadır. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, alanında profesyonel olarak faaliyet göstermeyi kendine amaç edinmiş bir avukat, müvekkiline en iyi şekilde hukuki destek sağlayacaktır. Tüketici hukukunda, kişiler zaten genellikle maddi kayıplar yaşadıklarından veya maddi kayıp yaşayacakları korkusundan dolayı yasal yollara başvurmak istemektedir. Bu halde hukuki destek almaksızın hareket edilmesi, daha fazla maddi kayıp yaşanmasına neden olabilir. Üstelik bu durumda söz konusu kayıpların telafisi de mümkün olmayacaktır.
Tüketici hakları avukatı İstanbul ve diğer pek çok şehirde mevcuttur. Avukat aracılığıyla sürecin başlatılması, kısa sürede gerekli işlemlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması açısından önem taşır. Sürecin aksaklıklara uğramadan ilerlemesi, hızlı bir sonuç alınmasını sağlayacaktır. İstanbul tüketici hakları avukatı ile görüşme sağlayarak mevcut durumunuzun detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve çözüm önerileri sunulması için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Ben bir operatörden evime İnternet bağlattım sözüm ona 24 saat içinde açılacak dendi ama bir hafta oldu açılmadı defalarca aradım sürekli bir bahane üretiyorlar .. dava acabilirmiyim
Merhaba İbrahim Bey,
Tüketici hakem heyetine başvuru mümkündür.
Saygılarımızla.
Nasıl bir dava açmalıyım hala evimdeki İnternet açılmadı ve mağdur durumdayım sürekli sizi yarın ariycaz ilgilenicez yarın yapicaz gibi şeyler söylüyorlar ama hala yok zaten aramalarda ki ses kayıtları mevcut. Ben bu firmaya maddi manevi dava açmak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım.
Merhaba İbrahim Bey,
Ödemeye rağmen hizmet alamadığınızdan dolayı tüketici hakem heyetine başvurmanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Ben icralık oldum itiraz edemedim.
Ve 1500 olan borcu 3000 ödedim.
Şuan ne yapabilirim.
Tüketici hakem heyetine gittim dava açacaksın dediler ama hangi asliye bilmiyorum ücreti ne kadar? Lütfen yardımcı olun cevap verin
Merhaba,
Verdiğiniz bilgilerle sizi yönlendirmemiz mümkün değildir. Konuyla ilgili hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba, global bir şirkette aldığım içeceğimde hoşnut olmayacağımız bir sunum ile karşılaştık, fotoğrafları ile belgeledim. Dava süreci yürütmek mümkün olabilir mi ?
Merhaba Onur Bey,
Tazminat talebiniz var ise dava yoluyla karşı taraftan tazmin etmek mümkün olabilir.
Saygılarımızla.