Uzun yıllardır çalışma hayatının içerisinde yer alan kişilerin en çok sorduğu sorulardan birisi, 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı almanın mümkün olup olmadığıdır. 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı alma, yaş şartı haricinde emeklilik için gereken prim gün sayısını ve sigortalılık statüsünü tamamlayanların hak ettiği bir tazminattır.
On beş yıl üç bin altı yüz gün ile kıdem tazminatı alma şartlarına değinmeden evvel “Kıdem tazminatı nedir?” sorusunu cevaplamamız gerekmektedir. İşçinin çeşitli sebeplerden dolayı işyerinden ayrılması halinde işveren tarafından ödenecek olan tazminat, kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatına hak kazanmanın koşulları 1475 sayılı mülga İş Kanunu’nun 14.maddesinde sıralanmıştır.
İlgili kanun hükmüne göre, belirtilen fesih hallerinde aynı işyerinde en az 1 yıllık çalışması olan işçiye, işveren kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı almak isteyen işçinin de aynı işyerinde en az 1 yıllık çalışması olması şarttır. Fakat 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı alma birtakım özel şartlara tabi tutulmuştur. Söz konusu koşulları bir sonraki başlığımızda detaylı bir şekilde ele alacağız.
15 Yıl 3600 Gün ile Kıdem Tazminatı Almanın Şartları Nelerdir?
İş hukukunun önemli konularından birisi olan 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı alma, ancak belirli koşulların varlığı halinde mümkündür. Bu koşulları şu şekilde sıralayabiliriz:
- 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı almak için öncelikle SGK’dan ‘Kıdem tazminatı alabilir’ yazısı alınmalıdır.
- Ancak her 15 yıl 3600 günü dolduran kişi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Bu hak yalnızca 08.09.1999 tarihinden önce işe girmiş sigortalılar için geçerlidir.
- ‘Kıdem tazminatı alabilir.’ yazısı ilgili kurumdan alındıktan sonra bu evrakın işverene teslim edilmesi iş sözleşmesinin 15 yıl 3600 gün sebebiyle feshedilmesi gerekmektedir.
Bu durumun işçi alacağı ihtarnamesi ile işverene bildirilmesi en doğru yoldur. İşten ayrılma bildiriminin yapılması ve kıdem tazminatı ile varsa diğer işçi alacaklarının noter kanalıyla gönderilecek bir ihtarnameyle işverenden talep edilmesi önemlidir. İnternetten bulunan işçi alacağı ihtarnamelerinin kullanılması maddi kayıpların yaşanmasına sebebiyet verecek olduğundan mutlaka işçi avukatına danışılmalıdır. Çünkü ihtarname, hukuki bilgi ve tecrübeyi gerektirmekte olup yapılacak en küçük kelime hatası bile telafisi mümkün olmayan maddi zararlara neden olacaktır.
15 yıl 3600 gün kıdem tazminatı işveren tarafından ödenmezse işçi alacağı davası açılması mümkündür.
15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı alma hakkına sahip olan işçinin, işverenden ihbar tazminatı alması mümkün değildir. Aynı şekilde işverenin de işçiden ihbar tazminatı talep etmesi mümkün olmayacaktır.
08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olarak çalışanlar 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı alma hakkına sahip olamayacaklardır. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar, ancak 25 yıl 4500 gün ile aynı şekilde kıdem tazminatı alma imkanına sahip olacaklardır.
15 Yıl 3600 Gün ile Kıdem Tazminatı Alan Tekrar Çalışabilir Mi?
Söz konusu gün ve yılı doldurarak kıdem tazminatı almak isteyen kişilerin en sık sorduğu sorulardan birisi de kıdem tazminatını aldıktan sonra tekrar çalışmalarının mümkün olup olmadığıdır. Bu konuda net bir şekilde cevap vermemiz mümkündür: 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı almış bir kişinin tekrar çalışmasının önünde hiçbir engel yoktur. Nitekim Yargıtay’ın da görüşü bu yöndedir.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/10954 E., 2013/909 K. sayılı kararına göre;
“… davalı 1475 sayılı Kanun’un 14.maddesinin birinci fıkrası 5 numaralı bendi uyarınca 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim günü şartlarını sağladığı için 04.07.2011 tarihli istifa dilekçesi ile kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılmıştır.Davalı 15.07.2011 tarihine kadar çalışmasını sürdürmüş, bu tarihte işyerinden ayrılmış ve 3 gün sonra başka bir işverene ait işyerinde çalışmak üzere işe başlamıştır. Davalının işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir firmada çalışması hakkın kötü niyetli kullanılması olarak değerlendirilemez. Davalı, kanunun kendisine verdiği emeklilik hakkını kullanmıştır…”
demek suretiyle 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı alma işlemini gerçekleştiren bir kişinin yeniden çalışabileceğini ve işverenin kıdem tazminatının iadesini talep edemeyeceğini vurgulamıştır.
15 yıl 3600 gün kıdem tazminatı aldıktan sonra yeni bir işte çalışmanın şartları nelerdir?
Ancak yeni bir işte çalışmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Örneğin, başka bir iş bulunup yeni bir iş sözleşmesi imzalanmışsa ve bu durum işveren tarafından öğrenilmişse 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı almak mümkün olmayacaktır. Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 2015/9012 sayılı kararında davacının, iş sözleşmesini yeni bir iş bulup iş sözleşmesi imzalaması nedeniyle sona erdirdiğini ve bu nedenle kıdem tazminatı talebinin reddedilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu kararda 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı alma, hakkın kötüye kullanılması olarak nitelendirilmiştir.
Kıdem tazminatı alma konusunda daha detaylı bilgi almak isteyen kişilerin hukuki danışmanlık alması gerekmektedir. Böylece bu denli hassas bir konuda gerçekleşebilecek hak ve menfaat kayıplarının önüne geçilecektir. Konuyla ilgili görüşme sağlamak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.