Akıl hastalığı nedeniyle boşanma Türk Medeni Kanunu’nda özel boşanma sebepleri arasında yer almaktadır. İlgili kanun hükmü çerçevesinde eşlerden birinin akıl hastası olması durumunda diğer eş bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilecektir.
Akıl hastalığına dayanarak boşanma davası açılması, ancak belirli şartların varlığı halinde mümkündür. Dolayısıyla “Eşim psikolojik hasta, boşanmak istiyorum.” diyen herkesin bu sebepten boşanması kanunen mümkün değildir. Şartlar mevcut olmadığı halde akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açılırsa ve bu durum tespit edilirse boşanma davasının reddi ile karşılaşılacaktır. Boşanma davasının reddedilmesi durumunda ise karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir ki bu da sürecin uzamasına neden olacaktır.
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?
Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açabilmenin şartlarından ilki; eşlerden birisinin akıl hastası olmasıdır. Akıl hastalığı dışında kalan hastalıklar boşanma sebebi olamayacaktır. Şöyle ki; kanser, veba veya sara gibi hastalıklar boşanma nedenleri arasında yer almamaktadır.
Akıl hastalığına dayanılarak açılan boşanma davasının şartlarından ikincisi; hastalığın iyileşme ihtimalinin bulunmamasıdır. Dolayısıyla psikolojik rahatsızlık boşanma nedeni olarak doğrudan kabul edilmeyecektir. Örneğin; “Bipolar bozukluk boşanma sebebi mi?” sorusuna yanıt vermeden durumun değerlendirilmesi gerekecektir. Bunun için ilk olarak hastalığın iyileşme ihtimali olup olmadığı tespit edilecektir. Aynı zamanda akıl hastalığının resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi şarttır. Bu anlamda eşlerden birisi depresyondaysa bu nedene dayanarak boşanma davası açılması mümkün değildir. Çünkü depresyon; tedavi ile iyileştirilmesi mümkün olan bir psikolojik rahatsızlıktır.
Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası şartlarından üçüncüsü; akıl hastalığının ortak hayatı çekilmez hale getirmiş olması gerektiğidir. Örneğin; eşin akıl hastası olması sebebiyle saldırganlaşması, eşine zarar verme eğiliminin olması ortak hayatı çekilmez hale getiren durumlardandır. “Eşim şizofren, boşanmak istiyorum.” diyen kişilerin birçoğu hayatın kendileri açısından çekilmez hale geldiğini söylemektedir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi şartlar değerlendirilmeden psikolojik rahatsızlık boşanma nedeni diye kesin bir yanıt veremeyiz.
Eşin Akıl Hastası Olduğu Mahkemede Nasıl İspat Edilir?
Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açan taraf bu durumu ispat etmekle yükümlüdür. Akıl hastalığının ispatı için ise davacının ve tanıkların beyanları yeterli olmayacaktır. Bu nedenle kanun, akıl hastalığının boşanma nedeni olarak kabul görmesini şarta bağlamıştır. Akıl hastalığı ancak resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilerek mahkemede ispat aracı olarak kullanılabilir. Dolayısıyla “Bipolar bozukluk boşanma sebebi mi?” sorusuna yanıt vermemiz mümkün olmayıp bu durumun vahameti resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilmelidir. Ardından eğer şartlar mevcutsa akıl hastalığı nedeniyle boşanma davasının kabul alması mümkündür.
Eşim Şizofren, Nasıl Boşanırım?
“Eşim akıl hastası, boşanmak istiyorum.”, “Eşim şizofren, boşanmak istiyorum.” diyen kişilerin birçoğu nasıl dava açmaları gerektiğini ve süreci bilmemektedir. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; her durumda bir kişinin akıl hastalığına sahip olduğunu ve akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açılması gerektiğini söylememiz doğru değildir. Eşinin akıl hastalığı olduğuna dair ciddi emarelere sahip kişilerin bu nedene dayanarak boşanma davası açması ve durumun resmi sağlık kurulu raporu ile tespiti gerekmektedir.
Şizofren, bir akıl hastalığı çeşidi olmakla beraber ancak kanunda aranan diğer şartlar mevcutsa buna dayanarak boşanma davası açılması doğru olacaktır. Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açmak isteyen bir kişinin dikkatli davranması gerekecektir. Çünkü akıl hastalığı nedenine dayanarak boşanma davası açılırsa ve eşin akıl hastası olmadığı tespit edilirse davanın reddi durumuyla karşılaşılacaktır. Bu nedenle boşanma nedenleri ve boşanma davası hakkında mutlaka boşanma avukatı ile görüşme sağlanmalıdır.
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanmada Tazminat ve Nafaka Alabilir Miyim?
Akıl hastalığı nedeniyle boşanmanın gerçekleşmesi tazminat alınmasına engeldir. Ancak akıl hastalığı nedeniyle boşanma nafaka alınmasına engel değildir. Mevcut durum ve koşullara göre nafaka verilmesi mümkündür. Boşanma davasında nafaka ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konudur. Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açıldığı takdirde akıl hastalığı resmi sağlık kurulu raporu ile sabit olan eşten tazminat talep edilemeyecek; edilmiş olsa da sonuçsuz kalacaktır. Çünkü boşanmada maddi ve manevi tazminat için kusur şartı aranmaktadır. Fakat akıl hastası birine kusur atfedilmesi mümkün değildir. Bu sebeple akıl hastası eşten maddi ve manevi tazminat alınması mümkün olmayacaktır.
Akıl Hastalığı Nedeniyle Evliliğin İptali Mümkün Müdür?
Eğer eşlerden birinde evlenmeye engel teşkil edecek derecede akıl hastalığı mevcutsa ve buna rağmen evlilik gerçekleştirilmişse evliliğin iptali davası açılabilir. Çünkü bu durumda evlilik, mutlak butlanla batıl olacaktır. Akıl hastalığı nedeniyle evliliğin iptali hakkında bilgi almak için linke tıklayabilir; güncel makalemizi okuyabilirsiniz.