Alacak Davası Ne Kadar Sürer?

alacak davası ne kadar sürer
alacak davası ne kadar sürer

Alacak davası ne kadar sürer? sorusu, bir alacağı sebebiyle dava açmış veya açmayı düşünen kişilerin cevabını merak ettiği sorulardandır. Şüphesiz ki herkes, bir kimseden olan alacağını bir an evvel tahsil etmeyi arzu eder. Dolayısıyla davanın sonuçlanma süresi, alacaklı kişilerin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Alacak davası ne kadar sürer? sorusunun yanıtı, alacağın türüne ve hangi mahkemede açıldığına göre farklılık göstermektedir. Aynı zamanda söz konusu süreyi etkileyen diğer etmenler de vardır. Örneğin; davanın hangi şehirde açıldığı ve avukat ile temsil olup olmadığı gibi.

Alacak Davası Ne Kadar Sürer?

Alacak davasının süresi, somut olayın özelliklerine göre farklılık gösterir. Bu noktada öncelikle alacağın türü ve görevli mahkemenin tespiti önem taşır. Aynı zamanda davanın hangi şehirde açıldığı da bu süreyi etkileyecek olan faktörler arasında yer almaktadır. Büyük şehirlerde bulunan adliyelerin iş yükü daha fazla olduğundan, duruşmalar arasındaki süreler uzamaktadır. Bu durum doğrudan alacağın tahsil edilme süresini etkilemektedir. Örneğin; İstanbul Adalet Sarayı‘nda görülen bir dava ile Silivri Adliyesi’nde görülen bir davanın sonuçlanma süresi farklı olacaktır.

Her davada olduğu gibi alacak davasında da avukat ile temsil olup olmaması davanın sonuçlanma süresine etki eden hususlar arasındadır. Avukat, izlenecek prosedürleri iyi bildiğinden davanın hızlı bir şekilde sonuca varması için uğraşacaktır. Avukat ile temsil olması durumunda bir alacak davasının ne kadar sürede sonuçlanacağına dair genel hatlarıyla şu şekilde bilgi verebiliriz:

İş Mahkemesi’nde açılacak bir işçi alacağı davası, ortalama olarak 7-9 ay içerisinde sonuçlanabilir. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek olan bir alacak davası ise ortalama 1 sene içerisinde sonuçlanabillir. Tüketici Mahkemeleri bakımından ise sonuçlanma süresi daha uzun olacaktır. Belirtmiş olduğumuz sürelerin değişiklik göstermesi mümkündür. Şöyle ki; ortalama süreden daha kısa veya daha uzun bir zaman dilimi içinde sonuca varılabilir. Şüphesiz ki somut olayın nitelikleri de alacak davası sonuçlanma süresini etkileyecektir. İlk derece mahkemesi tarafından verilen karara karşı istinaf yoluna başvurulması, olayın karmaşık oluşu vs alacak davası sonuçlanma süresine doğrudan etki edecektir.

Alacak Davası Nasıl Hızlı Sonuçlanır?

Alacak davası ne kadar sürer?sorusunu yanıtladıktan sonra davanın hızlı sonuçlanması için neler yapılabileceğine de değinmeliyiz. Alacak davasının olabildiğince hızlı sonuçlanması için öncelikle mutlaka hukuki destek alınmalıdır. Davanın açılmasına sebebiyet veren olaylar ile ilgili doğru ve net bilgi verilmelidir. Eğer mevcutsa tüm deliller dava dosyasına eklenmelidir. Duruşmalara katılmalı ve dava takibi sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde dava sürecinin kısaltılması mümkün olacaktır.

Hukuki soru ve sorunlarınız için iletişim bölümünden bize ulaşabilir; profesyonel hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.