Boşanma davası, iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Bunlar; anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası şeklindedir. İki boşanma davası türü, pek çok özellik bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Çekişmeli boşanma davası, daha kapsamlı, detaylı ve uzun bir sürece sahiptir. Konuyla ilgili bilgi almak için kırmızı yazıya tıklayabilir; güncel makalemize ulaşabilirsiniz. Biz bu makalemizde ise tarafımıza sıkça yöneltilen bir sorunun cevabını vereceğiz: Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar?
Anlaşmalı boşanma, tarafların boşanma ve boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde anlaşmaları halinde açılabilir. Aynı zamanda Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesine göre en az 1 yıl evli kalma şartı aranmaktadır. Söz konusu şartlara haiz eşler, anlaşmalı boşanmak istedikleri takdirde dava açabilir; evlilik birliğini sonlandırabilir. Fakat genellikle kişiler, hakim boşanma davasında ne sorar endişesine kapılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar, ne kadar sürer, avukatlık ücreti nedir merak ediyorsanız makalemizi okumaya devam ediniz.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?
Anlaşmalı boşanmada hakim, boşanmaya neden olan olayları incelemez; değerlendirmez. Ancak her iki tarafı da huzurda görmek ister. Boşanmak isteyen tarafların taleplerini tek tek alır. Anlaşmalı boşanmada önemli olan tarafların, özgür iradeleri ile anlaşarak boşanmaya karar vermiş olmalarıdır. Bu nedenle hakim, taraflardan birinin baskı, tehdit veya zorlama altında olduğunu görürse davayı reddedebilir.
Anlaşmalı boşanmada hakim ne sorar? sorusunu ise şu şekilde yanıtlamaya başlayabiliriz. Hakim, öncelikle taraflara boşanmayı isteyip istemediklerini sorar. Ardından ise aralarında boşanmanın hukuki sonuçlarına dair bir anlaşma olup olmadığını sorar. Boşanmanın sonuçları velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat şeklinde belirtilebilir. Taraflar, bu konularda da anlaşmaya vardıklarını beyan ederlerse hakim boşanma kararını verecektir. Ancak bu noktada önemli olan anlaşmalı boşanma protokolüdür. Protokol maddeleri, hakim tarafından uygun bulunmalıdır. Şöyle ki; hukuka ve ahlaka aykırı protokol maddelerinin uygulama alanı bulması mümkün değildir. Tarafların boşanma protokolünü kabul etmesi, davanın kabulü açısından önem taşır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar sorusunu yukarıda yanıtladık. Şimdi ise merak edilen bir başka konuya değineceğiz. Anlaşmalı boşanma, avukat ile temsil olması durumunda 1-2 hafta içinde gerçekleşir. Avukatsız ise bu süreç uzayacaktır. Detaylı bilgi için anlaşmalı boşanma ne kadar sürer başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşmaya Katılmak Zorunda Mıyım?
Anlaşmalı boşanmada taraflar, avukat ile temsil edilse dahi duruşmaya bizzat katılmalıdır. Hakim, tarafların irade beyanlarını esas alacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Avukatlık Ücreti
Boşanma davası avukatlık ücreti her yıl İstanbul Barosu Asgari Ücret Tarifesi’ne göre belirlenmektedir. 2021 yılı boşanma davası ücreti hakkında bilgi için kırmızı yazıya tıklayabilirsiniz.
Merhabalar. Bn yakın zamanda 5yıllık ikinci eşimden ayrılacagım. Önceki eşim polis memuru idi 14 yıl önce vefat etti üç kızım var rahmetli eşimden dul ve yetim maaşı alırken ikinci eşimle resmi nikahla evlendik ve maaşım çocuklarıma öndü. Benim bu eşimden ortak çocugumuz olmadı. Ben bundan nafaka talep edebilirmiyim.
Merhaba Elfida Hanım,
Çocuğunuz yok ise ancak yoksulluk nafakası talep edebilirsiniz. Çocuk adına verilen iştirak nafakasını talep edemezsiniz. Detaylı bilgi için boşanma avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.