Anlaşmalı Boşanma Protokolü 2021

anlaşmalı boşanma protokolü 2018, anlaşmalı boşanma protokolü örneği 2018
anlaşmalı boşanma protokolü 2018, anlaşmalı boşanma protokolü örneği 2018

Anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı  boşanma davası açılması için hazırlanan protokoldür. Boşanma protokolü ve boşanma dava dilekçesi hazırlanarak Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açılacaktır.

Boşanma protokolü 2021, anlaşmalı boşanma davasında, tabiri caizse davanın kalbi niteliğinde olacaktır. Çünkü taraflar gerek boşanma gerekse boşanmanın mali ve hukuki sonuçları üzerinde uzlaşmaya vardıklarını anlaşmalı boşanma protokolü ile ifade etmektedirler. Anlaşmalı boşanmada hakim ne sorar? diyorsanız en önemli evrakın boşanma protokolü olduğunu söylememizde fayda vardır.

Anlaşmalı boşanma davası, her ne kadar kolay bir dava gibi görünse de davanın ön hazırlığı çok önemlidir. Şöyle ki; boşanma protokolünün tarafların iradesi doğrultusunda hazırlanması ilk önem taşıyan husustur. Anlaşmalı boşanma protokolü 2021, boşanmanın hukuki sonuçlarını da kapsadığından her husus göz önünde bulundurularak hazırlanması gerekmektedir. Boşanma protokolünde yapılacak bir yanlış veya unutulan bir nokta, ileride telafisi imkansız zararlara yol açacaktır.

Anlaşmalı boşanma protokolü 2021’de yer alması gereken en temel hususlar şunlardır:

  • Feragat edilen haklar,
  • Mal paylaşımı,tazminat,nafaka gibi mali konulara dair irade beyanları,
  • Çocuklarla kişisel ilişkinin nasıl kurulacağına ve velayete dair hususlar.

Çoğu zaman boşanmak isteyen kişiler boşanma protokolünü önemsemezler. Bu nedenle boşanma avukatına danışmadan internetten buldukları anlaşmalı boşanma protokolü örneği gibi hazır dilekçeleri kullanırlar. Ancak unutulmaması gereken şudur ki; anlaşmalı boşanma protokol örneği diye bir dilekçenin olamaz. Söz konusu protokol, kişiye özgü hazırlanması gerekmektedir. Boşanma protokolü maktu bir dilekçe değildir. İnternette bulunan dilekçeler kullanıldığı takdirde kişiler farkında bile olmadan haklarından feragat etmekte ve bu da onların telafisi imkansız kayıplar yaşamalarına neden olmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü 2021 Nasıl Hazırlanır?

Boşanma protokolü 2021 hazırlanırken dikkat edilecek birçok husus vardır. Türk Medeni Kanunu m.166/3 hükmüne göre açılacak olan anlaşmalı boşanma davasında, boşanma protokolü sunulması zorunludur. Boşanma protokolünde yer alması gereken hususları  kısaca şu şekilde belirtebiliriz:

  • Tarafların boşanmak istediklerine dair açık ve net irade beyanları,
  • Tarafların müşterek çocuklarının bulunması durumunda çocuğunun velayetinin kimde kalacağı ve çocukla nasıl kişisel ilişki kurulacağı,
  • İştirak nafakası ve yoksulluk nafakası talep ediliyorsa miktarı,ödeme günü,nasıl ödeneceği gibi detaylar,
  • Tazminat talebi varsa miktarı ve ödeme şekli,
  • Tarafların feragat ettikleri mali hususlar(tazminat,nafaka vs.),
  • Boşanmada mal paylaşımının nasıl gerçekleşeceğine dair maddeler

Yukarıda aslında genel hatlarıyla boşanma protokolünde bulunması gereken maddelere değindik. Elbette ki bu maddeler tarafların taleplerine,somut olayın niteliklerine göre değişiklik gösterecektir.

Anlaşmalı boşanma protokolü örneği adı altında yayınlanan dilekçelerin kullanılmaması gerektiğini bir kez daha vurgulamamızda fayda bulunmaktadır. Eğer kısa sürede sorunsuz bir boşanma gerçekleştirmek istiyorsanız mutlaka boşanma avukatı tarafından hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolünü mahkemeye sunmalısınız.

Anlaşmalı boşanma davasının kalbi olan protokolde hata yapılması, hak ve menfaat kayıplarına neden olacaktır. Ayrıca tarafların irade beyanlarının duruşma esnasında uyuşmaması halinde dava, çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir. Şüphesiz ki bu durumda sürecin uzaması kaçınılmaz olacaktır.Tüm bu konular hakkında detaylı bilgi almak için mutlaka aile hukuku alanında çalışan avukattan hukuki yardım alınmalıdır. Aksi halde yapılan en ufak hata, yaşam boyu kayba yol açacaktır.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.