Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma, 1475 sayılı mülga İş Kanunu’nun yürürlükte olan 14.maddesinde düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesine göre, muvazzaf askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alınması mümkündür. Askerlik nedeniyle işten ayrılma ve kıdem tazminatı almanın şartlarına değinmeden evvel “Kıdem tazminatı nedir?” sorusunu cevaplamamız gerekmektedir.
Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işten ayrılması halinde işveren tarafından verilecek olan tazminat olarak tanımlanabilir. Kıdem tazminatına hak kazanmanın temel koşulu bir işyerinde en az 1 yıl süre ile çalışmış olmaktır. Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak isteyen bir kişi de işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmalıdır.
1475 sayılı İş Kanunu’nun ilgili maddesine göre, işçi muvazzaf askerlik nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Ancak muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılma durumunda işçinin ihbar tazminatı alması mümkün değildir. Fakat muvazzaf askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak mümkündür.
Askere Gitmeden Kaç Gün Önce İşten Ayrılabilirim?
Askerlik nedeniyle işten ayrılmak isteyenlerin karşılaştığı en büyük sorun, işten ayrılmanın ne zaman gerçekleştirilmesi gerektiğidir. “Askere gitmeden kaç gün önce işten ayrılabilirim 2018?” cevabı merak edilen sorulardandır. Askerlik nedeniyle işten ayrılmak ve kıdem tazminatı almak isteyen bir kişi öncelikle gerçekten askere gideceğini kanıtlamak zorundadır. Askere gidileceğinin ispatı için ilgili kurumdan ‘Askerlik sevk belgesi’ alınmalıdır. Öncelikle askerlik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi işverene sunulmalıdır. Ardından askerlik sevk belgesi ve fesih ihtarnamesi işverene noter kanalıyla iletilmelidir. İş sözleşmesinin fesih nedenini ve askerlik sevk belgesini içeren işçi alacağı ihtarnamesi, mutlaka noter kanalıyla gönderilmelidir. İşverene verilecek süre içerisinde kıdem tazminatı ve varsa diğer işçi alacakları işveren tarafından ödenmesi gerekmektedir. Verilen süre içinde işveren ödeme yapmazsa işçi alacağı davası açılması mümkündür.
Fakat burada en önemli soru “İş sözleşmesi ne zaman feshedilmelidir?” sorusudur. Askerlik nedeniyle işten ayrılmak isteyen işçi, makul süre içerisinde durumu işverene bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak mümkün olmayacaktır. Ancak ‘makul süre’ nin ne kadar olduğuyla ilgili Yargıtay’ın farklı yönde kararları mevcuttur.
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi bir kararında işten kendi isteğiyle ayrıldıktan 1 yıl sonra askere giden işçinin kıdem tazminatına hak kazanmayacağını, 1 yıllık sürenin makul bir süre olarak kabul edilemeyeceği yönünde karar vermiştir. Buna karşın Yargıtay 9.Hukuk Dairesi bir diğer kararında ise işten kendi isteğiyle ayrıldıktan 3 ay sonra askere giden işçinin askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almaya hak kazanacağı yönünde karar vermiştir. Makul sürenin tayininde Yargıtay’ın ortalama 5 ayı kabul ettiğini söylememiz mümkündür.
Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma ve askerlik sebebiyle iş sözleşmesinin ne zaman feshedilmesi gerektiği konusunda detaylı bilgi almak için işçi avukatına danışılmasını tavsiye ederiz.
Bedelli Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Alma Mümkün Müdür?
Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma konusunda sıkça sorulan bir diğer soru ise bedelli askerliğin bu duruma dahil olup olmadığıdır. Bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılmada kıdem tazminatının alınması mümkündür. Ancak bunu iki boyutlu olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.
Eski bedelli askerlik yasası çerçevesinde birliğe teslim olma zorunluluğu olmadığından işten ayrılma da söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla bedelli askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma mümkün değildir. Ancak 2011 yılındaki bedelli askerlik uygulamasında olduğu gibi 21 günlük bir temel eğitim uygulaması olursa kıdem tazminatı alınması mümkündür. Çünkü 21 günlük temel eğitimin alınması için işyerinden ayrılma zorunluluğu doğacaktır.
GÜNCELLEME:
Bilindiği üzere son günlerde bedelli askerlik üzerine birtakım konuşmalar gerçekleşmektedir. Bu halde kişilerin aklına gelen ilk soru bedelli askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak mümkün müdür?sorusudur. Konuşulduğu gibi bedelli askerlik için 21 günlük bir temel eğitim uygulaması öngörülmüştür. Bu halde her ne kadar bedelli askerlik olsa da kişi, temel eğitim alma zorunluluğundan dolayı işten ayrılacaktır. Dolayısıyla bedelli askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak mümkün hale gelecektir.
Askerlik Görevi Bittikten Sonra Aynı İşe Geri Dönmek Mümkün Müdür?
Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma hakkının doğacağı İş Kanunu’nda hükme bağlanmıştır. İş hukukunu ilgilendiren bir diğer konu ise askerden sonra aynı işe geri dönmenin mümkün olup olmadığıdır. Bu durum İş Kanunu m.31’de düzenlenmiştir.
İlgili kanun hükmüne göre, askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi, askerlik görevinin sona ermesinden itibaren 2 ay içerisinde eski işine geri dönebilir. İşverene talepte bulunan işçi, eski işine veya benzer işlere boş yer varsa derhal; yoksa boşalacak ilk işe başlatılmak zorundadır. Şartlar bulunmasına rağmen işveren, işçiyi işe başlatmazsa işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye 3 aylık ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlü olacaktır.
Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma veya almama, işyerinde 1 yıldan az veya uzun çalışma eski işe geri dönmeye engel değildir. Muvazzaf askerlik sebebiyle işten ayrılan işçi, görevini bitirdikten sonra eski işine geri dönmek için işverenine başvuruda bulunabilir. Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma ve diğer konular hakkında bilgi almak için işçi avukatı ile görüşülmesi gerektiğini vurgulamak isteriz.
1 Yıl Dolmadan Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılma
1 yıl dolmadan askerlik nedeniyle işten ayrılma söz konusuysa kıdem tazminatı alınması mümkün değildir. Yani askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak için aynı işyerinde en az 1 yıl çalışılmış olması gerekmektedir. 1 yıl dolmadan askerlik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatına hak kazanmanın en önemli şartı gerçekleşmemiş olacaktır.
Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere 1 yıl dolmadan askerlik nedeniyle işten ayrılmak isteyen işçi, görevini tamamladıktan sonra eski işine geri dönebilir. Bunun için açıklamış olduğumuz hususlar çerçevesinde işverene talepte bulunulmalıdır.
Askerlik Sonrası İşe İade Davası Açılabilir mi?
Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma konusu kadar “Askerlik sonrası işe iade davası açılabilir mi?”sorusu da son günlerde cevabı merak edilen sorulardandır. Konuyla ilgili Yargıtay’ın da güncel bir kararı mevcuttur. Yargıtay’a göre; askerlik dönüşü işe alınmayan işçi işe iade davası açamayacaktır. İşçi, İş Kanunu m.18 ve devamı hükümlerine göre işe iade davası açma hakkına sahip değildir.
Konuyu özetlersek; askerlik sonrası işe başlatmama tazminatı alınması mümkündür. Bunun için askerlik sonrası işverene, 2 ay içinde işe devam etmek istendiğine dair talepte bulunulmalıdır. Ancak askerlik sonrası işe iade davası açma gibi bir durum mümkün değildir. Belirtmiş olduğumuz bu iki durum birbirinden farklıdır. Birisinde işverene talepte bulunma, diğerinde ise dava açma söz konusudur.
Konuyla ilgili en doğru bilgiye ulaşmak ve hukuki süreç hakkında detaylı bilgi almak için iş hukuku avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Merhaba, bu konunun yayım tarihinden 2 ay sonra bedelli askerlik çıkmış oldu ve çıkan yasada “21 gün süreyle ücretsiz izinli sayılacaktır” ibaresi yer almaktadır. Bu madde, kıdem tazminatı almayı engeller mi yoksa bu madde bir seçenek olarak mı sunulmuştur?
Merhaba Cengiz Bey,
Bedelli askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma konusunda görüş ayrılıkları bulunmaktadır.Ancak baskın görüş, bedelli askerlik nedeniyle iş akdini feshederek işten ayrılan işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı yönündedir. Yasada çıkan “ücretsiz izinli sayılacaktır” ibaresi, iş akdini feshetmeden askere gidecek olan işçiler açısından uygulama alanı bulacaktır.Bu durumda iş akdi askıya alınacak; işçi askerden döndüğünde ise iş sözleşmesi kaldığı yerden devam edecektir. Konuyla ilgili Yargıtay’ın kararları da mevcuttur. Hakkınızı korumak ve maddi kayıplar yaşamamak adına işçi avukatı ile görüşme sağlamanız gerektiğini vurgulamak isteriz.
Saygılarımızla.
Merhaba
Benim 29.11.2017 İşe Giriş Tarihim 31.10.2018 İşten Çıkış Tarihim Askere Gideceğimden Dolayı 1 Sene Olması İçin 1 Ay Eksiğim Olmuştur Fakat İş Veren Tazminat Vermiyor Fakat Yasal Olarak Tazmınat Alma Hakkımız Var Mı Veya Tazminat Hakkımız Var İse Kaç Aydan Yararlanırız İşçinin Hakkı Olması Gerek Hakkımız Yenilmesin. Teşekkür Ederim.
Merhaba Hakan Bey,
Kıdem tazminatı almanın en önemli şartı; en az 1 yıl aynı işyerinde çalışmış olmaktır. Sizin durumunuzda bu şart mevcut olmadığından dolayı kıdem tazminatı almanız maalesef mümkün değildir.
Saygılarımızla.
Merhaba, ben bedelli askerlik yapacağım. 23.09.2017 tarihinden beri aynı iş yerinde çalışıyorum 1 yılım doldu. Normalde belirli makul bir süre içinde haber vermek gerek fakat sülüsler yer açıklandıktan 15 gün sonra veriliyormuş kalıyor geriye 15 gün bedellilerde biliyorsunuz bir ay önce açıklanıyor. Haliyle bende çıkma nedeni askerlik yapacağım fakat makul süreyi beklemeden yani 3 gün içinde çıkıp 1 hafta sonrası için tazminat talebinde bulunabilirmiyim. Biraz ara vermiş olup dinlenirim tazminat sıkıntı olmaz sanırım?
Merhaba Sefer Bey,
Askerlik nedeniyle işten çıkmanız durumunda herhangi bir hak ve menfaat kaybı yaşanmaması adına mevcut düzenlemeye uygun noter ihtarnamesinin işverene gönderilmesi gerekmektedir. Size bu konuda yardımcı olabiliriz. Dilerseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba, benim çalıştığım yer özel okul fakat sigorta yatıran yer farklı sahipleri aynı ikisi aynı bünyede ben bedelli askerlik tazminatı talep ederken hangisini yazmalıyım?
Merhaba,
Mevcut durumunuzu net öğrenmeden bu konuda size bilgi vermemiz doğru olmayacaktır.
Saygılarımızla.
Merhaba
2 Yıldır çalışmaktayım. İşveren tazminat vermemek için askerlik dönüşü tüm hakların ile işe devam edeceksin diyor böyle bir şey mümkün mü? Bunun garantisini nasıl sağlamam gerekiyor. Teşekkürler.
Merhaba Yusuf Bey,
Bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılma durumunda kişinin kıdem tazminatı alıp alamayacağı hala tartışmalı bir konu olarak görülmektedir.Fakat gerek İş Kanunu hükümleri gerekse bedelli askerlik yasasındaki hükümler değerlendirildiğinde kişinin kıdem tazminatına hak kazanacağı sonucuna varılmaktadır. Kıdem tazminatınızı alabilmek için noter aracılığıyla işvereninize ihtarname göndermelisiniz. Konuyla ilgili size yardımcı olmamızı isterseniz iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Cevabınız için teşekkür ederim . Bedelli askerlik değil kısa dönem olarak askere gideceğim yine noter ile mi bildirmem gerekiyor ?
Bir de tazminatını vermeyip gelince böyle haklarınla başlatsa bile askerden önce ve askerden sonra diye kıdem hesaplaması oluyormuş yani askerden sonra geldiğimde ben kendim bile işte ayrılmak istesem askerlik nedeni ile çıktığım zamanki tazminatı alabilirmişim böyle birşeyde varmış ne kadar doğru bilemiyorum.
Merhaba Yusuf Bey,
Muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılmanız durumunda İş Kanunu hükümlerine göre kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Kıdem tazminatınızı noter aracılığıyla talep etmeniz, ileride ortaya çıkabilecek hukuki sorunların önlenmesi adına önem taşır. Kanun gereğince askerlik nedeniyle işten ayrılırsanız ve sonrasında işinize geri dönerseniz işveren sizi işe başlatmalıdır. Ancak bunun da bazı şartları mevcuttur. Detaylı bilgi için hukuki danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhaba,
8 Aydır çalıştığım kurumdan bedelli askerlik nedeniyle ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatı almak istemiyorum ancak, İhbar süresi konusunda ne gibi bir durum söz konusu, bunu merak ediyorum.
Konuyla ilgili bilgi rica ederim.
Merhaba Nuri Bey,
Bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılmanız durumunda ihbar tazminatına hak kazanmayacaksınız.
Saygılarımızla.
bedelli askerlik için iş yerinden ayrılacagım kıdem tazmınatımı verecekler fakat geri dönüşüm gerçekleştiğinde kıdem tazmınatı hakkım yanmış mı oluyor tekrar sıfırlanıp mı devam ediyor
Merhaba Hasan Bey,
Bedelli askerlik nedeniyle iş akdinizi feshetmek istiyorsanız askerlik dönüşü işe geri dönmek zorunda değilsiniz. Ancak yine de işe dönmek istiyorsanız bu durumda farklı bir süreç işleyecektir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için hukuki danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhabalar,aralık 2019 da bedelli askerlik için iş yerimden ayrılıcam normal şartlarda bir iş yerinden kendi rızanla ayrılıyorsan belirli ihbar süreleri var, o süreler dahilinde işverene haber vermelisin ..benim içinde bu süreler geçerli mi yani askere gitmeden bir hafta önce söylesem olur mu
Merhaba Abdullah Bey,
Yargıtay’ın benimsediği görüşe göre, askerlik nedeniyle işten ayrılmak isteyen işçi, makul süre öncesinde işverene bildirimde bulunmalıdır. Kanaatimizce 1 hafta öncesinde bildirimde bulunmak, askerlik nedeniyle işten ayrılmak için uygun düşecektir. Konuyla ilgili detayları görüşmek adına işçi avukatı ile görüşmeniz gerektiğini vurgulamak isteriz.
Saygılarımızla.
İşe Giriş Tarihim 26.02.2020
İşten Ayrılma Tarihim 16 04.2021
Askere Gidiyom Kidem Tazminat Hakkım oluyo Doğrumu Birde Brüte Yatan Maaşa Göre Alıyoz Demi ..
Merhaba Esen Bey,
1 yıllık süreyi tamamlamış olduğunuz için askerlik sebebiyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Ancak bunun için işten ayrılmadan evvel işverene usulüne uygun noter aracılığıyla ihtarname gönderilmelidir. Hak kaybı yaşamamak adına işçi avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.