Son günlerde bedelli askerlik konusunun gündemde olmasıyla en çok sorulan sorulardan birisi de bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi? sorusudur. Bedelli askerlik kıdem tazminatı 2018, konusuna açıklık getirebilmek için öncelikle kıdem tazminatı konusunu açıklamalıyız. Kıdem tazminatı, işçinin belirli sebeplerden dolayı işten ayrılması durumunda işveren tarafından işçiye ödenen tazminat olarak tanımlanabilir. İşçinin, her durumda kıdem tazminatı alması mümkün değildir. Ancak şartları oluşmuşsa kıdem tazminatına hak kazanılacaktır. Bu şartlardan en önemlisi ise herkes tarafından bilindiği üzere işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmaktır.
Bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi? sorusunun yanıtını verirken öncelikle kıdem tazminatı şartlarının oluşup oluşmadığı incelenecektir. Sonrasında ise 1475 sayılı mülga İş Kanunu’nun ilgili maddeleri değerlendirilecektir.
Bedelli Askerlik Yapanlar Kıdem Tazminatı Alabilir Mi 2020?
Bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir. Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı alma konusu 1475 sayılı İş Kanunu m.14’te açık bir şekilde düzenlenmiştir. İlgili madde hükmüne göre; muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla iş akdinin feshedilmesi durumunda hizmet akdinin devamı süresince geçen her 1 yıl için için işçiye, 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere askerlik dolayısıyla işten ayrılma söz konusuysa işçi, kıdem tazminatını alabilecektir.
Bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı almak için işyerinden ayrılmış olmalıdır. Şöyle ki; henüz kesinleşmemekle birlikte bedelli askerlikte temel eğitim süresinin 21 gün olacağı konuşulmaktadır. Yani bedelli askerlik dahi olsa kişiler, zorunlu olarak işten ayrılacaklardır. Bu halde bedelli askerlik kıdem tazminatı alınmasının önünde bir engel oluşturmayacaktır. Ancak eğer temel eğitim verilmeyecekse, yani sadece askerliğin bedeli ödenecekse bu durumda işten bedelli askerlik kıdem tazminatı almak mümkün olmayacaktır.
Bedelli Askerlik Kıdem Tazminatı Son Durum 2020
Bedelli askerlik yasası 2018, 03.02.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış bulunmaktadır. Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde başvuru ile bedelli askerliğin yapılması mümkündür. Bedelli askerlik yasası 2018‘e burdan ulaşabilirsiniz.Bedelli askerlik yasası 2018 ile bedelli askerlik yapanların ücretsiz izinli sayılacağı yönünde hüküm mevcuttur.Bir görüşe göre, eğer bedelli askerlik yapanlar yeni yasal düzenleme ile ücretsiz izinli sayılacaksa bu durumda bedelli askerlik kıdem tazminatı almak mümkün olmayacaktır. Ancak diğer görüşe göre ise, bu hükmün emredici nitelikte olduğunu savunmak, işçinin aleyhine bir durum oluşturmaktadır. Çünkü 1 gün için bile olsa muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılmak, kıdem tazminatı almayı gerektirir. Yani bedelli askerlik kıdem tazminatı alınmasına engel değildir.
Muvazzaf askerlik için, kıdem tazminatı konusunda 1475 sayılı İş Kanunu m.14 hükmü geçerliliğini korumaktadır. Bedelli askerlik nedeniyle 21 günlük temel eğitim alma zorunluluğu olduğundan kişilerin işten ayrılması da bir zorunluluktur. Böyle bir durumda bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılanlar kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Nitekim baskın görüş de bu yöndedir. Bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi? Bedelli askerlikte kıdem tazminatı ödenir mi? sorusunu da bu şekilde yanıtlamış bulunmaktayız.
Bedelli Askerlik Yapanlar Kıdem Tazminatı Almak İçin Ne Yapmalı?
Bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi 2020? başlığı altında bir konuyu daha ele almamız gerekmektedir. Bedelli askerlik kıdem tazminatı almayı mümkün kılmakla beraber kanuna ve usule uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Askerlik nedeniyle işten ayrılacak olan işçi, Yargıtay kararlarında da görüleceği üzere makul süre öncesinde istifasını vermelidir. Yargıtay bu süreyi ortalama 5 ay olarak kabul etmektedir. Ancak bu süre bedelli askerlik durumda daha kısa olabilir. Çünkü bedelli askerlik yasası 2018 çerçevesinde başvuru süresi 3 ay olarak öngörülmüştür.Bedelli askerlik kıdem tazminatı almak için, askere gidileceğine dair askerlik sevk belgesi temin edilmeli ve işverene noter aracılığıyla işçi alacak ihtarnamesi gönderilmelidir. Söz konusu ihtarname ile hem kıdem tazminatı hem de varsa diğer işçi alacakları talep edilmelidir. Öncesinde ise bedelli askerlik için istifa dilekçesi verilmesi gerekmektedir.
Bedelli askerlik kıdem tazminatının tahsilinde herhangi bir sorun yaşanmaması, hak kaybına uğranmaması adına mutlaka işçi avukatı ile görüşülmeli; hukuki destek alınmalıdır. Aksi halde yıllarca verilen emeğin karşılığı olan kıdem tazminatını almak imkansız hale gelebilecektir.
Bedelli Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan, Askerlikten Sonra İşine Geri Dönebilir
Bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi?sorusuna evet yanıtını vermiş bulunmaktayız. Bu durum aslında iş değişikliği gerçekleştirmek isteyen kişiler açısından bir fırsat niteliğindedir. Ancak herkes için aynı yorumu yapmamız mümkündür. Dolayısıyla bedelli askerlik sonrasında işine geri dönmek isteyenlerin aklında bazı soru işaretleri vardır.
Bedelli askerlik kıdem tazminatı alınmasına engel oluşturmaz. Ayrıca kişi eğer istiyorsa askerlik dönüşü işine devam edebilir. Bu tamamen işçinin tercihine kalmış bir durumdur. Askerlik sonrasında işe geri dönmek isteyen işçiyi, işveren kabul etmekle yükümlüdür. Aksi halde işverenin tazminat sorumluluğu gündeme gelecektir. Bu konuda bilgi almak için “Askerlik nedeniyle işten ayrılma ve kıdem tazminatı” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Merhaba
Mevcut yasa tasarısı ile kıdem tazminatı alibiliyormuyuz
Merhaba Onur Bey,
1475 sayılı Kanun’un ilgili maddesi uyarınca muvazzaf askerlik nedeniyle işçinin işten ayrılması halinde işveren, kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür.Yeni bedelli askerlik düzenlemesiyle 21 gün temel eğitim şartı öngörüldüğünden kişilerin işten ayrılması söz konusu olacak ve bu sebeple kıdem tazminatına hak kazanılacaktır.Ancak henüz yasa yürürlüğe konmadığından ve işverenlerin bu duruma itirazları olduğundan farklı bir düzenleme yapılabilir. Bedelli askerlik kıdem tazminatı ilgili gelişmeleri sayfamızda yayınlamaya devam edeceğiz.
Saygılarımızla.
Merhaba
Peki işveren ücretsiz izin yapmak istiyor bu durumda da tazminat alma şansımız varmı ?
Merhaba Onur Bey,
Ücretsiz izin aldığınız zaman kıdem tazminatına hak kazanmayacaksınız. Çünkü bu durumda iş akdini feshetmiş olmayacaksınız. Askerden döndüğünüz zaman aynı işinize eskisi gibi devam ediyor olacaksınız.
Saygılarımızla.
Teşekkür ederim. Bir sorum daha olaacalti Calisan olarak bedelli askerlik için iş aktini feshedemiyoruz yani doğrumudur
Şu anki mevcut düzenleme çerçevesinde çalışan olarak iş akdinizi askerlik nedeniyle feshedebilir ve şartları mevcutsa kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.Bedelli askerlik yapanların 21 günlük zorunlu eğitimi olduğundan bu hüküm sizin açınızdan da geçerlidir.İş akdinin nasıl, ne zaman ve hangi evraklar sunularak feshedilmesi gerektiğiyle ilgili işçi avukatı ile görüşme sağlayarak olası hak ve menfaat kayıplarını önleyebilirsiniz.
işveren sadece kıdem tazminatını ödeyeceğini 21 gün izinli sayacağını belirtiyor. askerlik sonrası işe geri alıyor tabi 5 yıl işten kendi isteğinle ayrılmayacağım diye sözleşme imzalarsam. ben zaten yasal olarak askere gitsem tazminat almıyor muyum? askerlik dönüşünde beni işe alma zorunluluğu yada tazminat ödemesi gerekir ? bu 5 yıllık sözleşme yasal mıdır?
Merhaba Ahmet Bey,
İş Kanunu m.31’de; “Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır.”hükmü mevcuttur.Hükmün uygulama alanı bulabilmesi için şarta bağlanamayacağı kanun maddesinden anlaşılmaktadır.Ancak durumunuzun en doğru şekilde değerlendirilmesi ve hak kaybı yaşamamanız adına mutlaka işçi avukatı ile görüşmeniz gerektiğini vurgulamak isteriz.
merhaba
çalıştığım işyeri insan kaynakları ile görüştüğümde bedelli askerlik yapacak olan çalışanlara 21 gün izin vereceğiz tazminat verilmiyor dediler.
mevcut yasa ile tazminat alabiliyoruz diye biliyorum .
tazminat almamızı engelleyecek bir durum var mı?
teşekkürler.
Merhaba Onur Bey,
Mevcut bedelli askerlik düzenlemesinde iş sözleşmesini feshederek işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatı almanıza engel herhangi bir durum yoktur.Ancak konuyla ilgili görüş ayrılıkları bulunmaktadır.Baskın görüşe göre, bedelli askerlik sebebiyle işten ayrılan kişi, kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Nitekim Yargıtay’ın da geçmiş tarihlerde konuyla ilgili vermiş olduğu kararları mevcuttur. Bedelli askerlik sebebiyle iş sözleşmenizi feshetmeniz halinde maddi kayıplar yaşamamanız adına mutlaka işçi avukatından hukuki destek almanız gerektiğini vurgulamak isteriz.
Saygılarımızla.
Merhabalar bedelli askerlikten yararlanıp Çalıştığım işyerini mahkemeye verip ayrıldığımda işsizlik maaşı alabilir miyim ?
Merhabalar 6 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum bana ya ücretsiz izin yada istifa etmemizi söylüyorlar.. iş avukatıyla görüşme yaptım arabulucuyla bile anlasamiyorlarmis mahkemeye giderse bu konu ne kadar zamanda tazminatimizi alırız. Teşekkürler
Merhaba Anıl Bey,
Davanızın sonuçlanma süresi ortalama 7-9 ay arasında olacaktır.
Saygılarımızla.
Peki sonuç alma şansımız yüksek mi bu konuda alamama şansımız var mı?
Merhaba Anıl Bey,
Uygulamada pek çok işveren kıdem tazminatı ödemeyi reddetmekte. Ancak tahsil edilen tazminatlar da mevcut.
Saygılarımızla.
Merhaba
22 Mart bedelli askerlik sevk tarihim noterden en en geç kaç gün içinde iş yerime ihbar cekebilirim.
Merhaba Onur Bey,
Bedelli askerlik nedeniyle kaç gün önce işten ayrılmanız gerektiğine dair net bir tarih yoktur. Ancak Yargıtay’a göre işçi, makul süre içerisinde işten ayrılmadım. Bu süre ise ortalama 3 ay olarak kabul edilmiştir. Bizim tavsiyemiz; herhangi bir hak kaybı ile karşılaşmamak adına askere gitmenize en yakın tarihte iş akdinizi feshetmenizdir.
Saygılarımızla.