Boşanma hakkında en çok merak edilen konulardan birisi, Boşanma davası ücreti 2020 yılında ne kadardır? sorusudur. Boşanma davası ücreti belirlemede etkili bazı hususlar vardır. Boşanmanın türü, boşanma davası ücretini etkileyen en temel unsurlardan birisidir. Anlaşmalı boşanma davası ile çekişmeli boşanma davası ücretinin aynı olması mümkün değildir.
Boşanma davası ücreti belirleyici diğer unsurlardan birisi de avukatla temsilin olup olmadığıdır. Avukat ile temsil olmaksızın boşanma davası açıldığı takdirde boşanma davası ücreti daha düşük olacaktır. Ancak bu durumda şüphesiz ki maddi ve manevi kayıpların yaşanması da kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenler her ne sebeple açılacak olursa olsun boşanma davasının takibi mutlaka avukat aracılığıyla sağlanmalıdır.
Boşanma davası avukatlık ücreti her yıl barolar tarafından belirlenmektedir. Örneğin; İstanbul’da faaliyet gösteren bir avukatın talep edeceği boşanma davası ücreti 2020‘da İstanbul Barosu tarafından belirlenmektedir. Aynı zamanda davanın türüne göre boşanma davası avukatlık ücreti de farklılık gösterecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti 2020
Boşanma davası açma ücreti 2020 ne kadardır? Bilindiği üzere anlaşmalı boşanma davası, tarafların uzlaşmasıyla açılan ve kısa sürede sonuçlanan bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanma davasında en önemli husus; boşanma protokolü ve anlaşmalı boşanma dava dilekçesidir. Kişiler boşanma davası avukatlık ücreti ödememek maksadıyla internetten buldukları dilekçeleri kullanmakta veya adliye önünde bekleyen arzuhalcilere yazdırmaktadır. Ancak bu durum sonradan telafisi mümkün olmayan maddi zararlara yol açmaktadır. Dolayısıyla davanın takibi avukat aracılığıyla yapılmasa bile boşanma protokolü ve dava dilekçesi mutlaka boşanma avukatı tarafından yazılmalıdır.
Anlaşmalı boşanma davası açma ücreti 2020 ne kadar?Anlaşmalı boşanma ücreti 2020 yılında da, çekişmeli boşanmaya göre daha düşüktür. İstanbul Barosu Asgari Ücret Tarifesi’ne göre anlaşmalı boşanma davası ücreti 2020 yılı için 7.000 TL’dir. Bu konuda elbette avukatın tecrübesi ve somut olayın özellikleri etkili olacağından net ücret bilgisi için mutlaka boşanma avukatı ile görüşülmelidir.
Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti 2020
Çekişmeli boşanma davası açma ücreti 2020 ne kadardır? Çekişmeli boşanma davası ücreti 2020 yılında da, anlaşmalı boşanma davasına göre daha yüksektir. Çekişmeli boşanma davası ücreti 2020 senesi için asgari ücret tarifesine göre 10.000 TL olarak belirlenmiştir. Çünkü çekişmeli boşanma davası niteliği itibariyle daha karmaşık ve uzun süren bir davadır. Bu durum elbette boşanma davası ücreti üzerinde artışa neden olacaktır. Boşanma avukatı ücreti, avukatın tecrübesine, uzmanlık alanına ve olayın özelliklerine göre değişecektir.
Çekişmeli boşanma davası, nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı gibi konularda anlaşmazlık olması sebebiyle daha titiz davranılması gereken bir davadır. Bu nedenle çekişmeli boşanma davası mutlaka boşanma avukatıyla yürütülmelidir. Aksi halde sürecin uzaması bir kenara maddi ve manevi kayıplar yaşanacaktır.
Boşanma davası ücreti barolar tarafından belirlenen şekilde talep edilebilecektir. Ancak yine de ücretlendirme hakkında detaylı bilgi için boşanma avukatı ile görüşülmesi daha doğru olacaktır.
Boşanma Davası Ücretini Kim Öder?
Boşanma davası ücretini kim öder? Boşanma davası mahkeme ücreti kim tarafından karşılanır? sorusuna cevap verirken boşanma davasının türünü belirlememiz önemlidir.Şöyle ki; eğer anlaşmalı boşanma söz konusuysa taraflar, boşanma davası ücreti ile ilgili birlikte ödeme kararı alabilirler.Yani boşanmak isteyen eşler, ödemeleri gereken ücreti paylaşabilirler.Elbette yalnızca tek bir tarafın boşanma davası açma ücretini üstlenmesi mümkündür. Dolayısıyla anlaşmalı boşanmada dava ve vekalet ücretini kimin ödeyeceği tarafların tercihine göre belirlenecektir.
Çekişmeli boşanma durumunda ise, boşanma davası mahkeme ücretini mutlaka davacı tarafından ödenmelidir.Ayrıca avukat ile temsil olması durumunda söz konusu vekalet ücretini de davacı ödeyecektir.Boşanma davası açma ücreti 2020, boşanma davası ücreti ve diğer konular hakkında en doğru bilgi için aile hukuku avukatı ile görüşülmesi gerektiğini vurgulamak isteriz.
Merhabalar ben yabancı uyruklu yum. Türk vatandaşı ile 09.10.2018 evlendim. Fakat evliliğimiz uzun süre sürmemek amacı ile 06.07.2021 tarihinde boşandık. Bu boşanma hemen biter mi. Kaç günde gerçekleşir. Beni bu sorumla aydınlatırsanız sevinirim. Saygılarımla.
Merhaba Gülnara Hanım,
Boşanma dava dosyanızı görmeden size süre hakkında bilgi vermemiz mümkün gözükmemektedir.
Saygılarımızla.
Merhaba. Ben yabancı uyrukluyum. Türk vetentaşıyla evlendim. 02.02.2018 yılında. Kaynanam yüzünden boşanma halindeyik. Ben kaynanamdan boşana bilirmiyim?
Esma Hanım Merhaba,
Kayınvalidenizden boşanmanız yasal olarak mümkün değildir. Eşinizden boşanarak ancak bunu da gerçekleştirebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Av.Ayşegül Helvacıoğlu