Boşanma davasında mesaj dökümleri ve telefon kayıtları, hukuki niteliği ve kullanılıp kullanılamayacağı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Genellikle aldatma nedeniyle boşanma davası açıldığı takdirde bu soru kişilerin aklına gelmektedir. Ayrıca mesaj dökümleri ve telefon kayıtlarının nasıl isteneceği de akıllarda soru işareti uyandırmaktadır. Bu makalemizde boşanma davalarında geriye dönük telefon kayıtlarının hukuki niteliği hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Boşanma Davalarında Geriye Dönük Telefon Kayıtları İstenebilir Mi?
Boşanma davalarında geriye dönük telefon kayıtları istenebilir. Ancak mahkeme kararıyla telefon dökümü istenmesi mümkündür. Kişinin, ilgili GSM şirketine başvurması ile telefon dökümünün alınması mümkün değildir. Mahkeme kararıyla telefon dökümü istendiği takdirde pek çok bilgiye ulaşmak mümkün olacaktır. Fakat telefon konuşmalarının içeriğine ulaşmak yasal olarak mümkün değildir. Nitekim GSM operatörleri de kişiler arası konuşmaları kayıt altına almamaktadır. Aksi halde Türk Ceza Kanunu m.132 kapsamında suç işlenmiş olacaktır. Haberleşmenin gizliliğini ihlal ise TCK kapsamında hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektirmektedir.
Boşanma davalarında geri dönük telefon kayıtları istenerek hangi tarihte, ne kadar süre, hangi numara ile konuşulduğuna dair bilgiye ulaşılabilir. Aynı şekilde hangi numaraya, saat kaçta SMS atıldığına dair de bilgiler edinmek mümkündür. Bu anlamda boşanma davasında mesaj dökümleri ve telefon kayıtları delil sayılmakla beraber nasıl elde edildiği önem taşımaktadır. Örneğin; gizlice ses kaydı alınması, aldatma sebebiyle boşanma davasında delil olarak kabul edilmemekle beraber suç teşkil eden bir eylemdir. Makalemizin devamında konuyla ilgili detaylı bilgi vermeye devam edeceğiz.
Boşanma Davasında Whatsapp Kayıtları İstenir Mi?
Boşanma davasında Whatsapp kayıtları mahkeme aracılığıyla istenemez. Henüz Türk hukukunda böyle bir sistem kabul edilmemektedir. Nitekim GSM operatörleri de Whatsapp gibi anlık mesajlaşma programlarında kişilerin yazışmalarını kaydetmemektedir. Whatsapp konuşmalarının boşanma davasında delil olarak kullanılabilmesi için hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekmektedir. Aldattığı iddia edilen eşten gizli şekilde ve telefonun karıştırılması suretiyle elde edilen deliller, boşanma davasında hukuka uygun delil olarak kabul edilmeyecektir. Aksine; özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturacaktır. Hukuka uygun elde edilmiş Whatsapp kayıtları ise boşanma davasında kullanılabilir. Her halde öncelikle kayıtların doğruluğunu tespit için bilirkişi incelemesi yapılması gerekmektedir. Ardından kayıtların içerikleri değerlendirilecektir.
Whatsapp kayıtlarının kullanılmasıyla ilgili olarak Yargıtay’ın birçok kararı mevcuttur. Yargıtay 12.Ceza Dairesi’nin 12.06.2012 tarih ve 2012/13117E., 2012/14791 K. sayılı kararında Whatsapp yazışmalarının kullanılmasının hukuka aykırılık teşkil etmeyeceği belirtilmiştir.
“…ancak, kişinin, bir daha kanıt elde etme olanağının bulunmadığı ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı ani gelişen durumlarda, örneğin; kendisine karşı işlenmekte olan (cinsel saldırı, hakaret, tehdit, iftira veya şantaj gibi) bir suç söz konusu olduğunda ya da kendisine veya aile birliğine yönelen, onurunu zedeleyen, haksız bir saldırıyı önlemek için, kaybolma olasılığı bulunan kanıtların kaybolmasını engelleyip, yetkili makamlara sunarak güvence altına almak amacıyla, saldırıyı gerçekleştiren tarafın bilgisi ve rızası dışında, konuşma ve haberleşme içeriklerini veya özel hayata ilişkin ses ve görüntülerini dinleme, izleme ya da kaydetme eylemlerinin hukuka aykırı olduğunu kabul etmek mümkün olmadığı gibi, esasen bu hallerde, kişinin hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle hareket ettiğinden de söz edilemeyeceği anlaşılmakla…”denmek suretiyle yukarıda açıklamış olduğumuz durumun istisnasından bahsedilmektedir.
Boşanma davasında mesaj dökümleri ve telefon kayıtlarının kullanılması ile ilgili olarak harekete geçmeden önce mutlaka boşanma avukatı ile görüşülmelidir. Aksi halde farkında olmadan TCK kapsamında suç işlemek söz konusu olacaktır.
Boşanma Davasında Mesaj Dökümleri ve Telefon Kayıtları
Boşanma davasında mesaj dökümleri ve telefon kayıtları belirli sınırlar çerçevesinde kullanılabilir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere ancak mahkeme kararıyla telefon dökümü istenebilir. Boşanma davalarında geriye dönük telefon kayıtları istenerek konuşmalara dair ses kaydı veya mesaj içerikleri elde edilemeyecektir. Mahkeme talep etse dahi bunlara ulaşmak mümkün değildir. Aldatmanın gerçekleştiğini iddia eden taraf, konuşma veya mesajlaşmalardan haberdar olan kişileri tanık olarak dinletebilir.
Boşanmada telefon kayıtları süre olarak sınırlanmaktadır. Şöyle ki; GSM operatörleri son 5 yıla dair kayıtları muhafaza etmektedir. Dolayısıyla 7 yıl önce gerçekleştiği iddia edilen görüşmelerin kayıtlarına ulaşmak mümkün olmayacaktır. Nitekim aldatma nedeniyle boşanma davası açılıyorsa 7-8 veya daha uzun yıllar önce gerçekleşmiş bir aldatma vakasına dayanmak mümkün değildir. Aldatma sebebiyle boşanma davasının şartları için kırmızı yazıya tıklayabilir; makalemize ulaşabilirsiniz.
Boşanmada İzinsiz Ses Kaydı Delil Olur Mu?
Boşanmada izinsiz ses kaydı delil olarak kabul edilemez. Aksine, izinsiz alınan ses kaydı suç teşkil etmektedir. Ses kaydının hukuka uygun olması için karşı tarafın sesinin kayda alındığını bilmesi gerekmektedir. Karşı tarafın izni olmaksızın alınan ses kaydı hukuka aykırı delil olacak ve değerlendirilmeyecektir. TCK m.133’te ise bu eyleme dair suç şekli ve cezası düzenlenmiştir. İlgili madde hükmü şu şekildedir: “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Ancak istisnai hallerde kişinin rızası olmaksızın alınan ses kaydı delil olarak kullanılabilir. Örneğin; bir kimseye karşı suç işleniyorsa ve bu suçu başka şekilde ispat etmek mümkün değilse kişi, aldığı ses kaydının savcılığa sunabilir. Ancak alınan ses kaydının işlenen suç ile ilgili olması gerektiği unutulmamalıdır. Aldatma, TCK kapsamında bir suç olmadığından dolayı da izinsiz alınan ses kaydının boşanma davasında kullanılması mümkün değildir. Nitekim Yargıtay 2.Hukuk Dairesi’nin konuyla ilgili güncel bir kararı mevcuttur. Somut olay şu şekilde gelişmiştir: Aldatma nedeniyle karısına boşanma davası açan erkek, gizli bir şekilde karısının sesini kaydettikten ve bir CD’ye aktardıktan sonra Aile Mahkemesi’ne sunmuştur. Yerel mahkeme, davacı erkeğin davalı kadından habersiz yaptığı bu ses kayıtlarının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğine karar vermiştir. Delilleri “hukuka aykırı delil” olarak nitelendiren mahkeme, bunların hükme esas alınamayacağını belirterek, davacı kocanın boşanma davasını reddetmiştir. Boşanmada izinsiz ses kaydı delil olur mu sorusunu bu şekilde yanıtlamış bulunmaktayız. Herhangi bir hukuki sorun ile karşılaşmamak adına boşanma davasında delil sunmadan evvel mutlaka hukuki yardım alınmalıdır.
Aile ve boşanma hukuku ile ilgili sorularınız için iletişim bölümünde bize ulaşabilirsiniz.