Boşanmada Mal Kaçırma

boşanmada mal kaçırma, boşanma öncesi mal satışı, boşanma mal kaçırma tasarrufun iptali
boşanmada mal kaçırma, boşanma öncesi mal satışı, boşanma mal kaçırma tasarrufun iptali

Boşanmada mal kaçırma, aile hukukunu ilgilendiren önemli konulardandır. Boşanma öncesi mal satışı veya boşanma davası sürerken mal kaçırma, boşanma arefesindeki kişilerin müzdarip olduğu konulardır. Bilindiği üzere 2002 yılında Türk Medeni Kanunu’nda boşanmada mal paylaşımına dair bir düzenleme yapılmıştır. İlgili düzenleme çerçevesinde, boşanan eşler, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olacaktır. Söz konusu rejim, eşlerin evlilik birliği içerisinde edinmiş oldukları malların, boşanma halinde kural olarak yarı yarıya paylaşılmasını öngörmektedir. İşte bu durum sebebiyle boşanmada mal kaçırma vakıalarıyla artık sıkça karşılaşılmaktadır.

Boşanmada mal kaçırma, iki farklı ihtimal göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Bunlardan ilki; boşanma davası açılmadan önce mal kaçırma(evliyken mal kaçırma), ikincisi ise; boşanma davası sürecinde mal kaçırmadır. Boşanmada mal kaçırmanın önlenmesi veya tasarrufun iptalinin sağlanması mümkündür. Yukarıda belirtmiş olduğumuz her iki ihtimalde izlenecek hukuki süreç farklılık gösterecektir. Somut durumun niteliklerine göre hareket edilmesi ve boşanmada mal kaçırmanın önlenmesi, ancak boşanma avukatı ile mümkündür. Konuyla ilgili en doğru bilgiye erişmek ve gerekirse hukuki süreci başlatmak için boşanma avukatı ile görüşmeniz gerektiğini vurgulamak isteriz. Aksi halde boşanmada mal kaçırma önlemeyecek ve yaşanan maddi kayıpların telafisi imkansız hale gelecektir.

Boşanma Davasından Önce Mal Kaçırma

Boşanmadan önce eşim malları başkasına devretti ne yapmalıyım? sorusunu sıkça duymaktayız. İşte bu durum boşanma öncesi mal satışına (evliyken mal kaçırma) örnek gösterilmektedir. Boşanma neticesinde mallarını paylaşmak isteyen eşin, kötü niyetli olarak sergilediği bu davranışına karşı alınabilecek önlemler; iptaline yönelik başvurulabilecek hukuki yollar mevcuttur.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki boşanmada mal kaçırma farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Bağışlama, muvazaalı satış veya hileli satış boşanma öncesi mal kaçırma yöntemlerindendir. Fakat aynı yollara boşanma davası sürecinde de başvurulmaktadır. Boşanma davası açılmadan önce satılan mallara karşı ne yapılacağına değinmeden evvel, mal kaçırmanın nasıl önleneceğini açıklamamız faydalı olacaktır.

Boşanmada mal kaçırmanın önlenmesi için ortak ikamet edinilen yer üzerinde mal kaçırması muhtemel olan eşin tasarrufunu kısıtlamak amacıyla aile konutu şerhi konulmalıdır. Böylece ortak ikamet edilen evin satışı engellenmiş olacak; evliyken mal kaçırma mümkün olmayacaktır. Aile konutu şerhinin nasıl konulacağı ve kimden talep edileceğine dair bilgi için yukarıdaki linke tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.

Boşanmada mal kaçırmanın önlenmesi için alınacak bir diğer önlem ise “tedbir kararı”dır. Eğer ciddi bir mal kaçırma emaresi mevcutsa mahkemeye başvurarak ihtiyati tedbir kararı alınabilir. Böylece mal kaçırma ihtimali bulunan eşin, malları üzerindeki tasarrufu kısıtlanabilir.

Boşanmadan önce satılan ev, araba ve mallar için ne yapılabileceği hakkında detaylı bilgiyi aile ve boşanma hukuku avukatından alabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki her somut olay kendine has niteliklere sahiptir. Dolayısıyla mevcut durum, en ince ayrıntısına kadar değerlendirilmeli; başvurulacak hukuki yollar tespit edilmelidir. Şüphesiz ki bu da ancak hukuki bilgiye ve birikime sahip avukat tarafından gerçekleştirilebilecektir.

Boşanma Davası Sürerken Mal Kaçırma

Boşanmada mal kaçırma halinde başvurulması mümkün olan birtakım yollar mevcuttur. Genellikle boşanma öncesinde kötü niyetli eş mal kaçırma yoluna gitmektedir. Ancak bazen, boşanma davası devam ederken de hileli satış, bağışlama gibi yollarla mal kaçırma gerçekleştiğini görmekteyiz.

Boşanmada mal kaçırma durumunda tasarrufun iptali davası açılabilir. Tasarrufun iptali davası İcra İflas Kanunu hükümlerine göre açılacaktır. Tasarrufun iptali davası sonucunda davacı, malın haczini ve satışını sağlayabilir. Bir diğer yol ise tapu iptal ve tescil davası açmaktır. Muvazaalı satış sebebiyle tapu iptal ve tescil davası açılması mümkündür. Boşanmada mal kaçırma halinde başvurulan yöntemlerden bir diğeri ise; mal rejimi tasfiyesi davasında üçüncü kişiye ihbarda bulunmaktır. Türk Medeni Kanunu m.241 hükmüne göre; borçlu eşin malvarlığı katılma alacağını karşılamıyorsa eksik kalan miktar, karşılıksız kazandırma yapılan üçüncü kişiden istenebilecektir.

Boşanmada Mal Kaçırma Nasıl İspatlanır?

Boşanmada mal kaçırmanın ispatı, mal paylaşımının adil bir şekilde yapılabilmesi açısından büyük önem taşır. Bu noktada önemli olan mal kaçırma eylemini gerçekleştiren eşin, kötü niyetli olarak hareket ettiğinin ispat edilmesidir. Kötü niyetin ispatı ise farklı biçimlerde gerçekleşecektir. Mevcut durumunuzla ilgili neler yapılabileceğine, ispatın nasıl sağlanacağına ve sürece dair detaylı bilgiye boşanma avukatı ile görüşerek ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.