Çekişmeli boşanma davası, tarafların velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı veya boşanma konularından en az biri üzerinde uzlaşma sağlayamaması sonucu eşlerden biri tarafından açılması mümkün olan davadır. Çekişmeli boşanma, aile hukukunun en önemli dava türlerinden birisidir.
Boşanma davasının çekişmeli olarak görülmesinin farklı nedenleri olabilir. Örneğin; çekişmeli boşanmada genellikle eşlerden biri boşanmak isterken diğeri boşanmayı istememektedir. Bazen ise eşlerin her ikisi de boşanmak istemesine rağmen nafaka veya velayet konusunda uzlaşmaları mümkün olmadığından çekişmeli boşanma karşımıza çıkmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası, boşanmak isteyen eşlerden birisinin Aile Mahkemesine vereceği dava dilekçesi açılacaktır. Boşanma dava dilekçesinin yanında ayrıca mevcut deliller de dava dosyasına eklenmelidir.
Çekişmeli boşanma davasında en önemli husus boşanma nedenleridir. Boşanma nedenlerinin kanuna ve usule uygun bir şekilde yazılması, olaylarla açıklanması ve delillerle desteklenmesi gerekmektedir. Çekişmeli boşanmada tanık beyanları ayrıca önem taşımaktadır. Bu sebeple mevcut tanıkların da mahkemeye bildirilmesi gereklidir.
Çekişmeli boşanma davası hukuki bilgi ve tecrübeyi gerektiren aile hukukunun en önemli dava türlerinden birisidir. Meydana gelebilecek hak ve menfaat kayıplarının önlenmesi için mutlaka boşanma avukatına danışılmalı ve bu süreç kendisi ile yürütülmelidir.
Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer? sorusu, eşlerin boşanma ve boşanmanın sonuçları konusunda anlaşamamaları durumunda yanıtı merak edilen sorulardandır. Çekişmeli boşanma davası taraflar arasında uzlaşma olmaması sebebiyle anlaşmalı boşanma davasına oranla daha uzun sürmektedir. “Boşanma davam ne kadar sürer?” sorusunun cevabı öncelikle davanın türüne göre değişecektir. Çekişmeli boşanma durumunda boşanma sebepleri, deliller ve tanıklar davanın süresini etkileyecektir.
“Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer 2020?Çekişmeli boşanma davasının hangi şehirde açıldığı ve mahkemenin iş yoğunluğu da davanın süresini etkileyen faktörler arasındadır. İstanbul veya Ankara gibi büyük şehirlerde çekişmeli boşanma davası açıldığı takdirde diğer şehirlere oranla duruşmalar arasındaki süreler daha uzun olacaktır.
Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer? sorusunun yanıtını etkileyen bir diğer etken ise avukatla temsil durumudur. Boşanma avukatı olmaksızın boşanma davası açıldığı takdirde ortalama 3 sene içerisinde sonuç alınacaktır. Ancak boşanma avukatı ile temsil varsa bu süre 1-1.5 seneye düşecektir. Daha önce dediğimiz gibi “Ne kadar sürede boşanırım?”“Çekişmeli boşanma davası en fazla ne kadar sürer 2018? sorusunun cevabı değişiklik göstermekte olduğundan net bir süre vermemiz doğru olmayacaktır. Boşanma davası ile ilgili olarak aile hukuku avukatına danışılması en doğru tercih olacaktır.
Çekişmeli Boşanmada Velayet Kime Verilir?
Çekişmeli boşanmanın nedenleri farklı olmakla beraber tarafların talepleri de farklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; zina nedeniyle boşanmak isteyen bir eş çocuğunun velayetinin kendisine verilmesini talep edebilir. Bu durumda en çok merak uyandıran konu “Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir?” sorusunun cevabıdır.
Çekişmeli boşanmada çocuğun velayetinin kime verileceği her davanın nedenine ve tarafların durumuna göre değişiklik gösterecektir. Her boşanma davası kendine özgüdür. Boşanma nedenleri TMK’da sınırlı olarak sayılsa da bunların varoluş biçimi ve deliller farklılık gösterecektir. Dolayısıyla boşanmada çocuğun velayetinin kime verilebileceğini ancak davanın sebeplerini, tarafların ekonomik-sosyal durumlarını ve delilleri inceleyerek söylememiz mümkündür.
Çekişmeli Boşanmada Ne Kadar Nafaka Alınır?
Boşanma davası açan kişilerin sıkça sorduğu sorulardan birisi ne kadar nafaka alacaklarıdır. Boşanma davasında nafaka tarafın talebine, eşlerin ekonomik durumlarına, boşanma sebebine ve diğer unsurlara göre detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Çalışan kadın nafaka alabilir mi?, “nafaka türleri nelerdir?” ve “ne kadar nafaka alırım?” sorularının cevabı için boşanma avukatına danışılmalıdır.
Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi
Çekişmeli boşanma dilekçesi her kişiye ve duruma özgü olarak hazırlanmalıdır. Çekişmeli boşanma davası dilekçesinde boşanma nedenleri ve olgular ilişkilendirilmelidir. Aynı zamanda mevcut deliller de mutlaka eklenmeli ve olaylarla ilişkisi açıklanmalıdır. Tanıkların var olması halinde kişilere dair bilgilerin de dilekçeye eklenmesi gerekmektedir.
Çekişmeli boşanma davası dilekçesinin bir standartı yoktur. Bu nedenle internet ortamında “ çekişmeli boşanma dava dilekçesi örneği ” olarak yayınlanan içeriklerin kullanılmamasını tavsiye ederiz. Aksi halde telafisi kat’iyen mümkün olmayan hak ve menfaat kayıpları yaşanacaktır. Çekişmeli boşanma dava dilekçesi titizlikle ve usule uygun olarak yazılmalıdır. Bu konuda boşanma avukatına danışılması gerekmektedir.