Dava Açma Ücreti 2023

dava açma ücreti, dava açma masrafları, mahkeme masrafları
dava açma ücreti, dava açma masrafları, mahkeme masrafları

Dava açma ücreti 2023 denince her dava türünün ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Genel bir dava açma ücreti olduğundan söz etmemiz mümkün değildir. Dava açma ücretini etkileyen unsurlar vardır. Dava masraflarının neye göre belirlendiğini genel hatlarıyla şu şekilde izah edebiliriz:

  • Davanın açıldığı mahkemenin türü (Asliye Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi, Asliye Ticaret Mahkemesi, Tüketici Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi)
  • Davanın değeri
  • Taraf sayısı
  • Bilirkişi
  • Keşif
  • Tanık

Dava Açma Ücreti 2023 Ne Kadardır?

Kanun gereğince dava açma masrafı, olası tüm giderleri kapsayacak şekilde davacıdan tahsil edilmektedir. Ancak dava sürecinde masrafların yetersiz olması veya yeni masrafların ortaya çıkması durumunda bunların mahkeme tarafından verilen süre içinde tamamlanması gerekecektir.

Yukarıda saymış olduğumuz ve mahkeme masrafını belirleyen unsurlar, her dava bakımından uygulama alanı bulmamaktadır. Örneğin, anlaşmalı boşanma davası açıldığını varsayalım. Burada davacı, keşif deliline dayanmayacaktır. Dolayısıyla ortalama 300 TL’yi bulan keşif harcını ödemeyecektir. Ancak davanın türü her ne olursa olsun ödenmesi gereken masraflar vardır. Bunlardan ilki, tebligat giderleri için ödenecek olan gider avansıdır. Aynı zamanda başvuru harcı, vekalet harcı, dosya masrafı ve peşin harç da dava açma ücreti kapsamında sayılacaktır.

Tüketici Mahkemesi Dava Açma Ücreti 2023

Tüketici mahkemesi dava açma masrafı, diğer mahkemelere göre daha düşüktür. Kanunun tüketiciyi koruyucu anlayışından olsa gerek, tüketicinin dava açmak için harcayacağı meblağ düşüktür. Tüketici mahkemesinde dava açılacağı takdirde dava değerinin harç ve gider avansı hesaplamada bir önemi yoktur. Genel olarak tebligat ve dosya giderleri dava açma masrafını belirlemektedir. Tüketici mahkemesi dava açma ücreti 2023 yılı için henüz belli değildir. Elbette bu tutarın senelere göre değişkenlik göstermesi mümkündür. Konuyla ilgili net ve güncel bilgi için tüketici hakları avukatı ile görüşmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.

İş Mahkemesi Dava Açma Ücreti 2023

İş mahkemesinde dava açılması durumunda ise davanın değeri önem taşır. Dava değerine göre mahkemeler veznesine ödenecek olan harç değişiklik gösterecektir. İş mahkemesi dava masrafları hesaplanırken başvuru harcı, peşin harç, tebligat giderleri, tanık gideri ve bilirkişi gideri gibi unsurlar değerlendirilecek; mahkeme masrafları belirlenecektir. İş mahkemesinde dava açılmak isteniyorsa başvuru harcı 2023 yılı için henüz belli değildir.  Peşin harç ise dava değerine göre tespit edilecektir.

Boşanma Davası Açma Ücreti 2023

Boşanma davası masrafları ise davanın çekişmeli veya anlaşmalı olmasına göre değişiklik gösterecektir. Anlaşmalı boşanma davası mahkeme masrafları, çekişmeli boşanmaya göre daha düşüktür. Örneğin; anlaşmalı boşanmada tanık beyanlarına da ihtiyaç duyulmayacağından dava masraflarının düşük olması normaldir. Anlaşmalı boşanmak için mahkemeye ödenmesi gereken ortalama masraf, 740 TL olarak belirtilebilir. Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere dava açma ücreti 2023 senesi için değil; 2022 senesi için bu şekildedir. Bir sonraki senede bu ücretlerin değişmesi muhtemeldir.

Boşanma davası avukat ücreti hakkında bilgi almak için linke tıklayarak ilgili makalemize ulaşabilirsiniz.

Avukat Ücretleri Ne Kadardır?

Avukat ücretleri belirlenirken öncelikle bağlı bulunan baronun asgari ücret tarifesi göz önünde bulundurulur. İstanbul Barosu’na kayıtlı avukatlar olarak bizim için İstanbul Barosu Asgari Ücret Tarifesi geçerli olacaktır. Avukat ücretlerini etkileyen birçok unsur mevcuttur. Örneğin; avukatın tecrübesi ve uzmanlık alanı vekalet ücretinde etkili rol oynamaktadır. Avukat vekalet ücreti ayrıca ele alınması gereken bir konu olduğundan yukarıdaki linke tıklayarak ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.