Deport Kararına İtiraz Dilekçesi 2023

deport kararına itiraz dilekçesi örneği
deport kararına itiraz dilekçesi örneği

Deport kararına itiraz dilekçesi konusuna geçmeden konuyla ilgili genel bilgi vermemiz faydalı olacaktır.Ülkemizde yaşayan yabancıların, kanuni yükümlülüklere uymaması halinde 6458 sayılı Kanun hükümlerince deport, yani sınır dışı edilmesi söz konusu olacaktır. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre, hakkında sınır dışı etme kararı verilen yabancının deport kararına itiraz etmesi mümkündür. Sınır dışı etme kararına karşı İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılmalıdır. İptal davası neticesinde sınırdışı edilme kararının iptalinin sağlanması mümkündür.

Deport kararına itiraz dilekçesi, yabancı hakkında verilen sınır dışı etme kararının kaldırılmasında kritik öneme sahiptir. Bu nedenle dilekçenin mutlaka deport avukatı tarafından hazırlanması gerekmektedir. Deport avukatı, hukuki bilgi ve tecrübesiyle somut olayın niteliklerine uygun iptal davası dilekçesini hazırlayacaktır. Deport kararına karşı açılacak olan iptal davasında duruşma yapılmamaktadır. Bu nedenle dava, evrak üzerinden inceleme şeklinde yürütülmektedir. Dolayısıyla sınır dışı kararına itiraz dilekçesi hayati önem taşımaktadır. Sınır dışı kararına itiraz dilekçesi, tabiri caizse davanın kalbi niteliğindedir. Deport kararına itiraz dilekçesinde yapılacak en ufak hata veya unutulan bir husus, davanın kaybedilmesine neden olabilir.

Deport kararına itiraz etmek isteyen kişiler, mutlaka hukuki destek almalıdır. İnternet ortamında bulunan sınır dışı kararına itiraz dilekçesi örneği olarak yayınlanan dilekçelerin kullanılmasını tavsiye etmemiz mümkün değildir. Çünkü sınır dışı kararının iptali için hazırlanacak her dilekçe kendine özgüdür. Bu hususta maktu bir dilekçe olması kanımızca mümkün değildir. Örnek dilekçelerin kullanılması, telafisi mümkün olmayan hatalara ve hak kayıplarına yol açacaktır. Dolayısıyla sınır dışı kararına itiraz dilekçesinin hazırlanması için mutlaka avukat yardımı alınmalıdır.

Aşağıda fikir vermek amacıyla deport kararına itiraz dilekçesi örneği mevcuttur. Dilekçe örneği incelenerek genel bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Deport Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği 2023

………..İDARE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI  : (Hakkında sınır dışı etme kararı verilen kişinin bilgileri)

VEKİLİ   : (Avukata ait bilgiler)

DAVALI  : (Sınır dışı etme kararını veren makam)

İTİRAZIN KONUSU: ……….. tarafından ……….. tarihinde verilen sınır dışı etme kararını İPTAL talebimizden ibarettir.(Örnek açıklama)

TEBLİĞ TARİHİ:……….

AÇIKLAMALAR:

1) (Mevcut durumun kısa özeti yazılmalı.)

2) (Sınır dışı etme kararının iptal edilmesi talebine dayanak oluşturan hususlar, gerekçeleriyle birlikte açıklanmalı.)

3) (Somut olayın özelliklerine göre maddeler arttırılabilir.)

HUKUKİ NEDENLER: 6458 sayılı Kanun, vs.

HUKUKİ DELİLLER: ………….

NETİCE-İ TALEP: (Sınır dışı etme kararının iptali, vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesi ve varsa diğer talepler yer almalı.)

 

Sınır Dışı Kararına İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Sınır dışı etme kararına itiraz için hazırlanacak dilekçede dikkat edilecek birçok husus vardır. Öncelikle görevli ve yetkili mahkeme doğru tespit edilmelidir. Sonrasında ise davacı ve davalı doğru yazılmalıdır. Davacı, hakkında sınır dışı etme kararı verilen kişidir. Davalı ise deport kararını vermiş olan ilgili Göç İdaresi Müdürlüğü olacaktır. Deport kararına itiraz dilekçesinde sonraki basamak ise ‘konu’ kısmıdır. Bu bölümde dilekçenin ne ile alakalı olduğu ve neyin talep edildiği çok kısa özetlenmelidir.

Deport kararına itiraz dilekçesinin kalbi ise ‘açıklamalar’ bölümüdür. Açıklamalar kısmında somut olay bütünüyle anlatılacak, mevcut deliller ile olay arasında bağ kurulacak, kanun maddeleri ve mahkeme kararları kullanılacak ve neden deport kararının iptalinin istendiği hususu vurgulanacaktır. Dilekçenin devamında ise hukuki nedenler, deliller ve sonuç kısmı tamamlanacaktır.

Açıklamalarımızdan anlaşılacağı üzere deport kararına itiraz dilekçesi, hukuki bilgiyi gerektirmekte ve ayrıca detaycılığı beraberinde getirmektedir. Deport kararına itiraz dilekçesi örneği kullanılması, kararın iptalini sağlamada şüphesiz ki yetersiz kalacaktır. Bu durumda yabancı deport edilecek ve Türkiye’ye giriş yasağı konulacaktır. Bu noktadan sonra ise Türkiye’ye giriş yasağı nasıl kaldırılır? sorusunun cevabı bulunmaya çalışılacaktır. Sınır dışı kararına itiraz dilekçesinin hazırlanması ve sürecin profesyonel bir şekilde yürütülmesi için mutlaka avukat yardımı alınmalıdır.

İtiraz Dilekçesi Süresinde Verilmezse Ne Olur?

Sınır dışı kararına itiraz süresi, deport kararının tebliğinden itibaren 7 gündür. Bu süre içinde deport kararına itiraz dilekçesi ve deliller ile İdare Mahkemesi’nde dava açılmalıdır. Eğer söz konusu süre içinde iptal davası açılmazsa, kişi hakkında verilen sınır dışı etme kararı kesinleşecek; hakkında Türkiye’ye giriş yasağı uygulanacaktır. Kişinin Türkiye’den sınır dışı edilmesi işlemleri de hızlı bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda aslında sınır dışı etme kararına itiraz dilekçesi, sanıldığından daha büyük bir öneme sahiptir.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.