Son dönemlerde cevabı en çok merak edilen boşanma hukukunu ilgilendiren sorulardan birisi; eşten gizli kredi çekmek boşanma sebebi midir? sorudur. Şüphesiz ki aile birliği içerisinde eşlerin birbirlerine güven duyması çok önemlidir. Aile birliğindeki güven sarsılınca, evliliğin sürdürülmesi her iki taraf açısından çok zor bir hal alacaktır. Güven sarsıcı davranışların neler olduğu, nelerin boşanma nedeni olarak sayılacağı ayrıca ele alınması gereken bir konudur.
Evlilik birliğindeki güveni sarsan bazı davranışlar, Yargıtay’ın emsal kararlarına konu olmuştur. Nitekim Yargıtay’ın en güncel kararlarından birisi de evlilik içerisinde eşlerin güven sarsıcı davranışlarıyla doğrudan ilgilidir. Bu makalemizde eşten gizli kredi çekmek boşanma sebebi midir? konusunu detaylı olarak inceleyeceğiz.
Eşten Gizli Kredi Çekmek Boşanma Sebebi Midir?
Eşten gizli kredi çekmek boşanma sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan bu davranış, boşanma davalarında bir boşanma sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Eşten gizli kredi çekmek, tarafların sadakat yükümlülüğünü ve güven duygusunu zedeleyen niteliktedir. Bu nedenle boşanma davasında eşten gizli kredi çeken taraf, kusurlu taraf olarak kabul edilebilecektir.
Eşten gizli kredi çekmek boşanma sebebi olup konuyla ilgili Yargıtay’ın emsal niteliğindeki kararını ve detaylarını aşağıda paylaşacağız. Bu noktada üzerinde durmamız gereken hususlardan birisi ise nelerin evlilikte güven sarsıcı davranış niteliğinde olduğudur. Somut olayın özelliklerine göre farklılık göstermekle beraber aşağıdaki davranışların evlilikte güven sarsıcı nitelikte olduğunu belirtmemiz mümkündür.
Evlilikte Hangi Davranışlar Güven Sarsıcı Niteliktedir?
- Eşten habersiz birisine büyük miktarda borç vermek,
- Eşten gizli banka kredisi çekmek,
- Eşten habersiz malvarlığını başkasına devretmek,
- Eşin istemediği bir kişiyle gizli görüşmek.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz durumlar, boşanma davasında güven sarsıcı davranış olarak kabul görmektedir. Ancak her somut olay birbirinden farklı özelliklerine sahip olduğundan dolayı kesin bir kanaate varılması mümkün değildir. Mevcut durumunuzla ilgili en doğru değerlendirmeyi, ancak boşanma avukatı yapacaktır. Bu nedenle detaylı bilgi almak için mutlaka aile hukuku avukatı ile görüşme sağlanmalıdır.
Eşten Gizli Kredi Çekmek Boşanma Sebebi Yargıtay Kararı 2019
“Eşten gizli kredi çekmek boşanma sebebidir.” kararına konu boşanma davası, Edremit 3.Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülmüştür. Davalı kocanın, eşinin haberi olmaksızın bankadan kredi çekmesi güven sarsıcı davranış olarak nitelendirilmiştir. Dava neticesinde Edremit 3.Asliye Hukuk Mahkemesi, davacı kadına manevi tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetmiştir. Söz konusu kararı davalı taraf temyiz etmiştir.
Yargıtay 2.Hukuk Dairesi, dava dosyasını inceledikten sonra emsal bir karara imza attı. Kararda yer alan ilgili hüküm şu şekildedir:
“Boşanma sebebiyle manevi tazminata hükmedilmesi için, tazminat talep eden tarafın kusursuz veya az kusurlu olmasının yanında, boşanmaya sebep olan olayların kişilik haklarına saldırı niteliğinde olması da gerekir. Somut olayda, davalı erkeğin eşinden habersiz kredi çekmek suretiyle güven sarsıcı davranışta bulunduğu anlaşılmaktadır.”
Yargıtay’ın emsal kararı ile birlikte eşinin haberi olmaksızın banka kredisi çeken taraf, boşanma davasında kusurlu sayılacaktır. Dolayısıyla eşten gizli kredi çekmek boşanma sebebi olacaktır.
Yukarıda da vurguladığımız üzere her somut olay birbirinden farklı niteliklere sahiptir. Mevcut durumun Yargıtay kararları ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde en doğru şekilde değerlendirilmesi için mutlaka hukuki destek alınmalıdır.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davasının ne kadar süreceği davanın türüne göre değişiklik gösterir. Avukat ile temsil sağlanırsa, anlaşmalı boşanma davası 2 hafta gibi bir sürede sonuçlanırken çekişmeli boşanma davaları 1 yıl veya daha üzeri bir zaman diliminde sonuçlanabilir. Boşanma davasının süresini etkileyen önemli unsurlardan birisi, dava sebebidir. Ayrıca davanın hangi şehirde açıldığı ve avukat ile temsil olup olmadığı da bu süreyi etkileyen unsurlardandır.
Aile ve boşanma hukuku hakkındaki sorularınız için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.