Evliliğin İptali ve Evliliğin İptali Davası Şartları

evliliğin iptali, nikahın iptali, nikah iptali kaç gün
evliliğin iptali, nikahın iptali, nikah iptali kaç gün

Evliliğin iptali, bir evliliğin mahkeme kararı ile iptal edilmesi anlamına gelmektedir. Evliliğin iptali, halk arasında nikah iptali olarak da adlandırılmaktadır. Nikah iptali ile boşanma davası birbirinden farklıdır. Genellikle kişiler, evlilik iptali ve boşanma davasını birbirine karıştırmaktadır. Nikah iptali nedenleri, boşanma nedenleri ve usulünden tamamen farklıdır. Bu makalemizde evliliğin iptali nedenleri, iptal işleminin ne kadar süreceği, sonuçları, evliliğin iptali ve boşanma arasındaki farklara değineceğiz.

Evliliğin İptal Nedenleri Nelerdir?

Evliliğin iptali nedenlerine değinmeden önce şunu belirtmeliyiz ki nikahın iptali, ancak mahkeme kararıyla gerçekleştirilir. Nüfus müdürlüğüne başvuru ile nikah iptalinin sağlanması mümkün değildir. Evlilik iptali nedenleri ve sonuçlarına dair hükümler, Türk Medeni Kanunu m.145 ve devamında yer almaktadır. Nikah iptal işlemlerine başlamadan evvel, kanunda yer alan hükümleri bilmek şüphesiz ki yararlı olacaktır.

Evlilik iptali nedenleri genel olarak ikiye ayrılmıştır. Bunlar; evliliğin mutlak butlan ve nisbi butlan olmasıdır.

Evlenmenin mutlak butlan ile batıl olduğu haller

  • Eşlerden birinin evlenme esnasında evli olması,
  • Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak akıl hastalığı var olması(akıl hastalığı nedeniyle evliliğin iptali),
  • Eşler arasında evlenmeye engel derecede hısımlık olması,
  • Eşlerden birinin evlenme esnasında sürekli bir nedenle ayırt etme gücünden yoksun olması.

Yukarıdaki durumlardan biri olmasına rağmen evlilik gerçekleştirilmişse, mutlak butlan ile batıl olan evliliğin iptali sağlanabilecektir.

Evlenmenin nisbi butlanla sakat olduğu haller

Evlenme sırasından eşlerden birisinin geçici olarak ayırt etme gücünden yoksun olması,

  • Yanılma: Evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyle evlenmeyi düşünmediği halde kişi yanılarak bir evlilik gerçekleştirmişse bunun iptali sağlanabilir. Aynı zamanda evlendiği kişide ortak yaşamı çekilmez hale sokacak bir durum varsa ve yanılarak evlilik gerçekleşmişse bunun da iptali sağlanacaktır.
  • Aldatma: Kişi, aldatılarak evlenmeye razı olmuşsa veya ağır tehlike oluşturan bir hastalık kendisinden gizlenmişse aldatma sebebiyle evlilik iptali davası açılabilir.
  • Korkutma: Kendisinin ya da yakınlarından birinin hayatına, onuruna ve namusuna yönelik pek yakın ve ağır tehlike geleceğinden bahisle kişi korkutulmuş ve evliliğe razı edilmişse iptal davası açılabilir.

Evlilik İptali Ne Kadar Sürer?

Nikahın iptali kaç günde gerçekleştirilir? Nikahın iptali davasının ne kadar sürede sonuçlanacağına dair net bilgi vermemiz mümkündür. Davanın açılacağı şehir, somut olay ve avukat ile temsil olup olmaması dava sürecini etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Ancak en kısa sürede davanın sonuçlanması için tavsiyemiz, aile ve boşanma avukatı ile sürecin yürütülmesidir.

Evliliğin İptali Sonuçları

Nikah iptali sonuçları hakkında kısaca şu şekilde bilgi verebiliriz. Nikah iptal işlemleri gerçekleştikten sonra evlilikten doğmuş çocuklar var ise bunlar evlilik içinde doğmuş kabul edileceklerdir.  Evlilik iptali davası açma hakkı mirasçılara geçmeyecektir. Ancak açılmış bir nikah iptali davası varsa onu sürdürmeleri mümkündür. Dava neticesinde iyi niyetli olmadığı anlaşılan eş, yasal mirasçı olamayacaktır. Aynı zamanda daha önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflara dair haklarını da kaybedecektir.

Evliliğin İptali ve Boşanma Arasındaki Fark Nedir?

Evliliğin iptali ve boşanma arasındaki fark, en çok merak edilen hususlardan birisidir. Esasen iki kavram arasındaki fark çok nettir. Şöyle ki; evlilik iptalinde aslında hukuken geçerli olmayan bir evlilik mevcuttur. Söz konusu evlilik, iptal sebeplerine dayanılarak mahkeme kararı ile geçersiz hale getirilmektedir. Ancak boşanma davasında hukuken geçerli bir evlilik mevcuttur. Boşanma nedenlerine dayanılarak evlilik birliğine mahkeme kararıyla son verilmektedir.

Aile ve boşanma hukuku ile ilgili sorularınız için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.