Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Soyadı

evlilik dışı doğan çocuğun soyadı
evlilik dışı doğan çocuğun soyadı

Evlilik dışı doğan çocuğun soyadı 2020, resmi bir evlilik olmaksızın çocuk dünyaya getiren veya getirecek olan kişilerin merak ettiği bir konudur. Konuyla ilgili bilgi vermeden evvel “resmi evlilik” kavramından ne anlaşılması gerektiğini açıklamalıyız. Resmi evlilik, Türk hukuk kurallarına göre nikah memuru ve şahitler huzurunda akdedilen evliliktir. Bunun haricinde gerçekleşen bir evliliğin, resmi olduğundan söz etmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla imam nikahlı birisi, resmi bir evlilik gerçekleştirmiş olmayacaktır. İmam nikahlı bir kadın, çocuk sahibi olduğunda ise “evlilik dışı” çocuktan bahsetmemiz gerekecektir. Bu durumda evlilik dışı çocuğun soyadı ne olur? sorusu akıllara gelmektedir.

Makalemizde resmi evlilik olmadan doğan çocuğun soyadı, babalık davası ve çocuğun tanınması hakkında bilgi vereceğiz. İmam nikahlı kadının hakları  güncel makalemizi okuyarak resmi evlilik olmadan yaşamını sürdüren kadınların hukuki haklarını öğrenebilirsiniz.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Soyadı Ne Olur?

Evlilik dışı çocuğun soyadı 2020, aslında doğrudan annenin soyadı olacaktır. Ancak eğer baba, çocuğu tanıyacaksa çocuk, babanın soyadını alacaktır. Fakat bunun için çocuğun baba tarafından tanınması şarttır. Tanımanın nasıl gerçekleşeceğini makalemizin ilerleyen bölümlerinde açıklayacağız

Bazı hallerde baba, evlilik dışı doğan çocuğu tanımaz. Ancak anne, çocuğun babasının soyadını almasını istiyorsa birtakım hukuki yollara başvurabilir. Babalık davası, çocuğun babasının soyismini alması için başvurulacak yoldur. Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre, baba ile çocuk arasındaki soybağının kurulması için babalık davası açılabilir. Babalık davası, doğumdan önce veya sonra açılabilir. Doğumdan sonra babalık davası açmak isteyen annenin 1 yıllık süresi vardır. Bu 1 yıllık süre, hak düşürücü niteliktedir. Dava neticesinde çocuk ile baba arasında soybağı kurulursa evlilik dışı doğan çocuğun soyadı, babasının soyadı olacaktır.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Nüfusa Kaydını Kim Yapar?

Evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun nüfus kaydını anne yapabilir. Ancak resmi bir evlilik olmamasına rağmen baba, çocuğu kabul ediyorsa tanıma yoluyla kendisi de nüfus kaydı gerçekleştirebilir. Böylece tanıma işlemi için ek bir prosedür uygulanmasına gerek olmaz. Ayrıca bu halde anne de dava açarak babanın çocuğu tanıması sağlamak durumunda kalmayacaktır.

Vasiyetname ile Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Soyadı ve Tanınması

Vasiyetname kısaca, kişi öldüğünde hüküm doğuracak olan irade beyanı olarak tanımlanabilir. Vasiyetname yoluyla evlilik birliği içerisinde doğmamış olan bir çocuğun tanınması gerçekleştirilebilir. Bu durum kişi öldüğünde, vasiyetnamesi neticesinde çocuk, evlilik birliği içinde doğmuş gibi kabul edilecektir. Dolayısıyla çocuk, mirasçı sıfatını kazanacaktır. Aynı zamanda evlilik dışı doğan çocuğun soyadı da değişecektir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Tanınması

Resmi bir evlilik olmaksızın doğan çocuğa soyadını vermek isteyen baba, tanıma işlemi gerçekleştirmelidir. Tanıma, üç şekilde yapılabilir:

  • Yeni doğan çocuğun nüfus kaydının yapıldığı esnada nüfus müdürlüğüne başvuru yoluyla,
  • Noterde düzenlenen tanıma senedi ile veya
  • Mahkemeye yazılı başvuru gerçekleştirmek suretiyle çocuğun baba tarafından tanınması mümkündür.

Baba, bu üç yoldan birisi ile evlilik dışı doğan çocuğunu tanıyabilir. Bu durumda çocuk, babasının soyadını alacak; onun mirasçısı sıfatını kazanacaktır.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayetini Baba Alabilir Mi?

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti anneye ait olacaktır. Ancak bazı hallerde velayetin babaya verilmesi mümkündür. Eğer anne ölmüşse, kısıtlı veya küçük ise velayet kendisinden alınacaktır. Bu durumda ise çocuğun üstün menfaati gözetilerek vasi atanacak veya velayet babaya verilecektir.

Çocuğun tanınması ve soyadı değişikliği hakkında detaylı bilgi için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.