Evlilik Sözleşmesi Nedir? Nasıl Hazırlanır?

evlilik sözleşmesi,mal rejimi sözleşmesi
evlilik sözleşmesi,mal rejimi sözleşmesi

Evlilik sözleşmesi veya kanundaki adıyla mal rejimi sözleşmesi aile hukukunu ilgilendiren bir sözleşme türüdür. Evlilik sözleşmesi ile eşler, evlenmeden önce veya sonra aralarındaki mal rejimini kanuni sınırlamalar çerçevesinde yeniden düzenleyebilirler. Mal rejimi sözleşmesi ile eşler, evli olma süresince ve boşanma durumunda mallarını nasıl yöneteceklerini, nasıl tasfiye edeceklerini, tarafların hak ve yükümlülüklerinin neler olacağını belirleme imkanına sahiptirler.

Evlilik sözleşmelerinin geçerlilik şartı noterde yapılmasıdır. Söz konusu sözleşme, noterde düzenleme şeklinde yapılabileceği gibi onaylama şeklinde de yapılabilir. Ancak bizim tavsiyemiz evlilik sözleşmesinin aile ve boşanma avukatı aracılığıyla hazırlanması ve noterde onaylama işleminin gerçekleştirilmesidir.Şablon halinde olan mal rejimi sözleşmesi, herkes için uygun olmadığından kişiye özel hazırlanması gerekmektedir. Aksi halde telafisi mümkün olmayan kayıplar yaşanacaktır.

Evlilik Sözleşmesi (Mal Rejimi Sözleşmesi) Nasıl Hazırlanır?

Evlilik sözleşmelerinin hazırlanmasında aile ve boşanma avukatıyla görüşme sağlanmalıdır. Avukat tarafından hazırlanacak olan sözleşme, daha sonra noterde onaylı hale getirilmelidir.

Sözleşmenin hazırlanmasında tarafların ekonomik durumları ve talepleri detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir. Tüm evli çiftlere uygun bir sözleşmenin varlığından söz etmemiz mümkün değildir. Avukat tarafından hazırlanacak mal rejimi sözleşmesi kişiye özel olacak ve tamamıyla tarafların talepleri doğrultusunda kanuna uygun bir şekilde hazırlanacaktır. Bu sebeple internette bulunan ve “evlilik sözleşmesi örneği” adı altında yayınlanan sözleşmelerin kullanılmaması en doğru tercih olacaktır.

Evlilik Sözleşmesi (Mal Rejimi Sözleşmesi) Ne Zaman Yapılır?

Mal rejimi sözleşmeleri kişilerin talebi doğrultusunda evlenmeden önce yapılabileceği gibi evlenmeden sonra da yapılabilir. Sözleşmesinin yapılması gereken zaman konusunda kanunda öngörülmüş herhangi bir kısıtlama mevcut değildir. Dolayısıyla evli veya evlenmeyi planlayan çiftler, diledikleri vakit mal ayrılığına dair sözleşme yapabilirler.

Evlilik Sözleşmesi Nerede Yapılır?

Bahsi geçen sözleşmenin geçerlilik koşulu, noter tarafından onaylanmış olmasıdır. Aile ve boşanma avukatı tarafından hazırlanacak olan mal rejimi sözleşmesi ile notere gidilmesi gerekmektedir. Noterin sözleşmeyi onaylaması için tarafların kimliklerini ve fotoğraflarını sunmaları gerekmektedir.

Mal Rejimi Sözleşmesi Zorunlu Mudur?

Mal rejimi sözleşmesi yapılması kanuni bir zorunluluk değildir. Evlilik sözleşmesi tamamen tarafların talepleri doğrultusunda hazırlanır. Sözleşme yapmayan ve evlenecek olan çiftler, yasal mal rejimine tabi olacaktır. Yasal mal rejimi ise edinilmiş mallara katılma rejimidir.

Evlendikten Sonra Mal Rejimi Sözleşmesi Yapılabilir Mi?

Evlendikten sonra mal rejimi sözleşmesinin yapılması mümkündür. Hatta önceden yapılmış bir mal rejimi sözleşmesi varsa tarafların istekleri doğrultusunda mevcut sözleşme yeniden düzenlenebilir. Sözleşmedeki maddeler değiştirilebileceği gibi sözleşmenin tamamen iptali de mümkündür.

Evlilik Sözleşmesinden Vazgeçme

Evlilik sözleşmesi yapma ve bundan vazgeçme durumu herkesin başına gelebilir. Ancak tek tarafın sözleşmeden vazgeçmesi mevcut sözleşmeyi geçersiz kılmayacaktır. Fakat şunu belirtmeliyiz ki evlilik sözleşmesinin geçerliliği boşanma esnasında hakimin onayına tabidir. Yani bir boşanma davasında eğer hakim mevcut mal rejimi sözleşmesini uygun bulmazsa söz konusu sözleşme geçersiz olacaktır.

TMK m.184’te yer alan hüküm emredici niteliktedir. İlgili hükme göre; boşanma ya da ayrılığın feri sonuçlarına ilişkin anlaşmalar hakim tarafından onaylanmadıkça geçerlilik kazanmayacaktır.

Dolayısıyla evlilik sözleşmesinde boşanma durumunda hiçbir maddi talepte bulunmayacağını taahhüt eden bir kişi boşanma sonucunda yoksulluğa düşeceğini düşünüyorsa hakim önünde bunu beyan etmelidir. Tarafların önceden feragat ettikleri hususların geçerli olması ancak hakimin onayına bağlıdır.

Evlilik Sözleşmesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mal rejimi sözleşmesi hazırlanırken gerek şekil gerekse esas bakımından dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Mal rejimi sözleşmelerinin şekil bakımından geçerliliği noter tarafından onaylanmasına bağlıdır. Sözleşmenin esası ise kanun hükümlerine aykırı düzenlenemeyecektir.

Mal rejimi sözleşmesinde, tarafların talepleri, hak ve yükümlülüklerini açık ve net bir şekilde düzenlenmelidir. Her çift bakımından mal rejimi sözleşmesi özel olarak hazırlanmalıdır. Çünkü her kişinin ekonomik durumu ve talepleri farklı olacaktır. Genel düzenlemeler yapılması sözleşmenin amacına aykırıdır. Çünkü evlilik sözleşmelerinde esas amaç beklentiler doğrultusunda özel düzenlemeler yapılmasıdır.

Mal rejimi sözleşmesi hukuki danışmanlık alarak hazırlanmalıdır. İnternette“ evlilik sözleşmesi örneği ” olarak bulunan sözleşmelerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü evlilik sözleşmelerinin herhangi bir standardı yoktur. İnternette yer alan veya farklı yerlerden bulunan örnek evlilik sözleşmelerinin kullanılması tamamen tasvip etmediğimiz bir durumdur.

Evlilik Sözleşmesi Noter Ücreti 2020

Evlilik sözleşmesi noter ücreti 2020, sabit bir miktar değildir. Noter ücretini etkileyen hususlar vardır. Sayfa sayısı bu noktada önem taşımaktadır. Ayrıca Noter Ücret Tarifesi her yıl değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla net bir evlilik sözleşmesi noter ücreti söylememiz doğru olmayacaktır.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.