Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak 2023 yılında da en çok merak edilen yabancılar hukuku konuları arasındadır. Evlilik yoluyla TC vatandaşı olmak yasal düzenlemeler uyarınca mümkündür. Türk vatandaşı olmak için yapılacak başvurularda kullanılan temel yasal dayanak ise 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’dur. Türk Vatandaşlık Kanunu’nda TC vatandaşlığının hangi hallerde ve hangi şartlarda kazanılabileceği açıkça belirtilmiştir. Aynı zamanda vatandaşlığın kaybedilmesine dair hükümler de mevcuttur.
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için yalnızca bir Türk ile evlenmiş olmak yeterli değildir. Geçtiğimiz yıllarda evlilik yoluyla vatandaşlık kazanmak için formaliteden evlilikler gerçekleştiriliyordu. Hatta söz konusu evlilikler, bir ticaret haline getirilmişti. Belirli bir meblağ karşılığında Türk vatandaşı olan kişi, yabancı uyruklu ile evleniyordu. Evlenme yoluyla vatandaşlığın kazanılmasından ardından ise boşanma işlemi gerçekleştiriliyordu. İşte bu hileli evlilikler, şüphesiz ki Türk toplum ve aile düzenini olumsuz etkiliyordu. Durumun farkına varan kanun koyucu, formalite (sahte) evlilikleri önlemek amacıyla evlenme yoluyla Türk vatandaşı olmayı sıkı şartlara bağlamıştır.
Türk vatandaşlığının kazanılması, yalnızca evlilik yoluyla değil; başka durumlarda da mümkündür. Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların bu konuda hukuki danışmanlık alması gerekmektedir. Yabancılar hukuku avukatı, Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıları en doğru şekilde bilgilendirecek ve gerekli evraklarla birlikte başvuruyu gerçekleştirecektir. Aynı zamanda başvuru takibi de vatandaşlık avukatı tarafından sağlanacaktır. Türk vatandaşlığı başvurusunun hızlı ve olumlu sonuçlanması adına mutlaka avukat desteği alınmalıdır.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak 2023 ve Şartları
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için birtakım şartlar aranmaktadır. Söz konusu şartların neler olduğu Vatandaşlık Kanunu’nun 16.maddesinde belirtilmiştir. Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için aranan koşulları şu şekilde açıklayabiliriz:
- Bir Türk vatandaşı ile en az 3 yıldan beri evli olmadır. Yani “Türk vatandaşı olmak için kaç yıl evli kalmak gerekli?” sorusunun cevabı 3’tür.
- İkinci koşul ise; aile birliği içinde yaşamadır. Yani yalnızca evli olmak, Türk vatandaşı olmak için yeterli görülmeyecektir. Aile birliği içerisinde yaşayan karı ve koca olmalıdır. Evlilik yoluyla TC vatandaşı olmak için çocuk sahibi olmak şart değildir.
- Üçüncü şart ise; evlilik birliğiyle bağdaşmayacak faaliyette bulunulmamasıdır. Örneğin, evli kadının fuhuş yapması evlilik birliğiyle bağdaşmayacak bir harekettir.
- Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için aranan son şart ise; milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel teşkil edecek bir halin bulunmamasıdır. Eğer sonuncu şart gerçekleşmemişse yabancı uyruklu kişiler diğer koşullara haiz olsa da evlilik ile Türk vatandaşı olmak mümkün olmayacaktır.
Evlenme ile Vatandaşlık Kazanmak İçin Başvuru Yapıldıktan Sonra Türk Eşin Vefatı
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için başvuruda bulunulduktan sonra Türk eşin vefatı söz konusu olursa ‘aile birliği içinde yaşama’ şartı aranmayacaktır. Bu husus, TC vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılmasında istisnai bir durum teşkil etmektedir.
Yukarıdaki şartlara haiz yabancılar, evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için gerekli başvuruyu ilgili merciye gerçekleştirilebilir. Şunu belirtmeliyiz ki, Türk vatandaşlığına geçiş başvurusunda bulunmuş olmak, başvurunun kesinlikle kabul edileceği manasına gelmemektedir. Bu bağlamda profesyonel destek almak hem sürecin hızlı ilerlemesi hem de istenilen sonuca ulaşılması adına büyük önem taşır.
Türk Vatandaşı Olmak İçin Kaç Yıl Evli Kalmak Gerekli?
Evlilik nedeniyle Türk vatandaşlığına geçmek isteyenlerin cevabını en çok merak ettiği sorulardan birisi şudur: “Türk vatandaşı olmak için kaç yıl evli kalmak gerekli?” Türk vatandaşı olmak için en az 3 yıl evli kalmak gereklidir. Evlilik nedeniyle Türk vatandaşlığına geçmek isteyen kişi, eğer bu şartı sağlamamışsa kesinlikle başvuru yapılmamalıdır. Çünkü başvurunun reddedileceği aşikardır.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olma Başvurusu Nereye Yapılır?
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için gerekli belgeler ile birlikte İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulmalıdır. Başvurunun sorunsuz gerçekleşmesi adına mutlaka evraklar eksiksiz ve usule uygun bir şekilde sunulmalıdır. Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması başvuru formu, gerekli evrakların başında gelmektedir. Evlilik ile TC vatandaşı olmak için başvuru yapıldıktan sonra yabancıya bir tebliğ belgesi verilecektir. Tebliğ belgesinde, Türk vatandaşı olmak için ilgili merciden randevu alınması gerektiği belirtilecektir. Sonrasında ilgili birime gidilerek randevu tarihi alınacaktır.
Randevuya birtakım evraklar götürüleceği gibi evliliğin gerçek olup olmadığı yönünde de sorgulamalar gerçekleştirilecektir. İşte bu noktada Türk vatandaşı olmak için aranan şartların ne kadar sıkı olduğu daha iyi anlaşılacaktır. En son değerlendirme ise Bakanlık tarafından yapılacaktır. Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak isteyen kişinin başvurusu, Bakanlık kararı ile kabul veya reddedilecektir.
Türk vatandaşı olmak için izlenmesi gereken uzun bir prosedür mevcuttur. Ayrıca randevu tarihlerinin çok sonraya verilmesi, Türk vatandaşı olmak isteyen kişileri zora sokmaktadır. Konuyla ilgili etkili ve olabildiğince hızlı sonuç almak için mutlaka yabancılar hukuku avukatından destek alınmalıdır.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığına Başvuru İçin Gerekli Belgeler
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına geçmek için gerekli belgeler vardır. Belgelerin eksiksiz hazırlanması, Türk vatandaşı olma sürecinin sekteye uğramadan ilerlemesini sağlayacaktır. Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için aranan evraklar şunlardır:
- Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması başvuru formu, (Vat-6)
- Türk vatandaşı eşin nüfus kayıt örneği,
- Türk makamlarının verdiği evlenme cüzdanı,
- Yabancı eşin Türkçe tercüme edilmiş ve noter onaylı pasaportu,
- Yabancı eşin Türkçe tercüme edilmiş ve noter onaylı doğum belgesi,
- Yabancının 2 adet biyometrik fotoğrafı,
- Hizmet bedelinin yatırıldığına dair makbuz,
- 3 yıldır ikamet edilen yerden alınan iyi hal kağıdı başvuru için gerekli temel belgelerdir.
Ancak yabancının durumuna göre eklenmesi gereken bazı belgeler de bulunmaktadır. Dolayısıyla bu konuda profesyonel destek alınarak hareket edilmesi en doğru tercih olacaktır. Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak 2020 için yapılacak başvuruda eksik belge verilmesi, sürecin uzamasına neden olacaktır. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak ve başvuruyu gerçekleştirmek yabancılar hukuku avukatıyla görüşme sağlanması doğru tercih olacaktır.
Boşanma ile Türk Vatandaşlığı Kaybedilir Mi?
Boşanan yabancı uyruklunun vatandaşlık hakkı, merak edilen konular arasındadır. Evlenme sebebiyle vatandaşlık başvurusunda bulunan yabancı uyruklu kişi, bu süreçte boşanmış olabilir. Bu durumda vatandaşlığın kazanılması mümkün olmayacaktır. Çünkü kanunun aradığı “aile birliği içinde yaşama” şartı sağlanmamış olacaktır. Vatandaşlığın kazanılmasının ardından ise boşanma gerçekleşebilir. Bu durumda kural olarak vatandaşlığın kaybedilmesi söz konusu olmayacaktır. Ancak elbette hileli evlilikler, ilgili kurumlara yalan beyanda bulunmak veya sahte evrak sağlamak bu durumun istisnasını oluşturmaktadır.
Evlilik ile Türk vatandaşı olma süreci ve ücreti hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Vatandashliq sonuclanmasi ne ashamada ?
Merhaba Naila Hanım,
Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma başvurunuzun hangi aşamada olduğunu öğrenmek için “TC vatandaşlık başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?” başlıklı makalemizde yer alan linke tıklayabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Turk vatandaşlak başvuru yaptım ne zaman sounec geler parmak izi aldelar
Merhaba,
TC vatandaşlık başvurusu sonuçlanma süresi başvuru türünüze göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 1.5 sene içerisinde sonuçlanır. Detaylı bilgi için ilgili kurum ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhaba.ben 27.09.2018 de evlilik yoluyla Turk vatandaşligi icin bas vuru yapdim.yanimda 10 yasinda kizim da var.2 ay önce babasinin izin belgesin isdediler.ölduyu icin ölüm kagitin turkce tercumeli noter onayli konsoloslug onayli usdune de karmakamlik onayli verdim.halada inceleme sureci devam edir cikiyor.yardimci ola bilirmisiz?
Merhaba Ruhiyya Hanım,
Bu konuda yetkili makam değerlendirme yapmaktadır. Bizim size yardımcı olabileceğimiz bir husus şu anda bulunmamaktadır.
Saygılarımızla.
Merhaba.27 09 2018 bas vurdum.şu anda karar makamina gonderilmiş cikiyor.bu surec ne kadar zaman suruyor?
Merhaba Ruhiyya Hanım,
TC vatandaşlık başvurusu sonuçlanma süresi 1.5 yılı bulmaktadır. Sürecin ne kadar devam edeceği değişkenlik göstermektedir. Detaylı bilgi için ilgili kurum ile görüşebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Turk vatandaşi oldum.kimliyimi de aldim.cok sag olun.her mesaja cevab verib.bizleri merak da burakmadiginiz icin.tskler AYŞEGUL HANIM
Merhaba Ruhiyya Hanım,
Rica ederiz. TC vatandaşlığınız hayırlı olsun.
Saygılarımızla.
Merhabalar
Ben vatandaşlığa başvuru yaptım komisyonda oldu e kadar sürede gelir
Merhaba,
Vatandaşlık başvuru süreci ortalama 1.5 Sene sürmektedir.
Saygılarımızla.
Merhabalar ben Vatandaşlıga başvurmuştum gecen gun eve polis geldi yaklaşık 20 soru suruldu bana eşım işte oldugu ıcın onu aradılar aynı soruları sordular ikisi tutmadı yani eşım benimle aynı cvb vermedi vatandaşlıgım iptal olurmu bu durumda bu arada 8 sene evliyim ve 3 cocugumuz var bu evlilikten
Merhaba Güllala Hanım,
Konuyla ilgili maalesef size net bir yanıt vermemiz mümkün değildir. Değerlendirme makamı bu konuda bir sonuca varacaktır. Vatandaşlık başvuru süreciniz takip etmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
merhabalar
evlilik yoluyla yapılan başvuruda komisyon mülakatı sonrası ne kadar süre sonra başvurum sonuçlanır teşekkürler
Merhaba Kevsar Hanım,
Evlilik yoluyla TC vatandaşlığı başvurusu ortalama 1.5 sene içinde sonuçlanmaktadır.
Saygılarımızla.
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması başvurunuz karar alınmak üzere Karar Makamına gönderilmiştir. Ne kadar sürede sonuçlanır
Merhaba Ramazan Bey,
Bu aşama ortalama 6 ay sürmektedir.
Saygılarımızla.
Merhaba ben gidip vatandaşlığını sorguladigim zaman 4.asamda diyor bu ne anlama geliyor
Merhaba Rıdvan Bey,
Vatandaşlık başvurunuz sonuçlanınca bunu sistemde göreceksinizdir.
Saygılarımızla.
Merhaba biz mülakata gireli baya oldu dosyamız Ankara gıttı sistemde çoktan beri yani yaklaşık kasımdan beri bu yazıyor “Evlilik yoluyla Türk Vatandaşlıgının kazanılması başvurunuz genel müdürlüğümüze olaşmış olup başvuru belgelerıniz incelenmektedir.” dıyor ne zamn sonuclanır
Merhaba Kevser Hanım,
Süreci takip etmenizi öneririz. Ortalama süreç 2 yılı bulmaktadır.
Saygılarımızla.
Anladım Ayşegül hanım ama 2 yıl uzun bı süreç degıl mi. Biz vatandaşlık hakkı kazanalı 2 yıl oldu. Başvuru tarihimiz 10.03.2019daydı. Ne yapmam lazım sürecin hızlanması için acaba. Saygılar 😊
Merhaba Kevser Hanım,
Sürecin hızlandırılması mümkün değildir. Takip etmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
selam aysegul hanim… esim yabanci uyruklu.8 yillik evliyiz..turk vatandasligi icin muracat ta bulunduk.nufus mudurlugunde kurulan bir toplu komisyona davet edildik.sonrasinda .evraklarimizin icisleri bakanligina yollanacagini soylediler.. bunun uzerinden yaklasik. 1 yil oldu bekliyoruz. bir sorgulama sitesi varmis..fakat orada sorgulamak icin basvuru no gibi cevap isteniyo..biz bu bilgileri bilmiyoruz.. bunlari nasil ogrenip de internet uzerinden kontrol edebiliriz..yardimci olursaniz seviniriz.
Merhaba Bilal Bey,
Başvuru yaptığınız kuruma müracaat ederek başvuru numaranızı öğrenebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Ayşegül hanım merhabalar. Baya önce yazmştım başvuru sorgulama sayfasında şuna bu yazıyr sizce ne kadar daha sürer “evlenme yoluyla türk vatandaşlığının kazanılması başvurunuza ilişkin arşiv araştırması yapılmak üzere ilgili kurum(lar)a gönderilmiştir.”
Merhaba Kevser Hanım,
Bu aşama ortalama 8 ay sürmektedir. Yine de bu konuda net bir yanıt vermemiz mümkün değildir.
Saygılarımızla.
Merhaba Ayşegül hanım ben 8ay oldu türk vetendaşlıgna bas vurdugum 2cocugum var amma hayla işlem devam etmekdedır Ayşegül hanım dıyorlar kı avukat elıyle yapılsaydı 6ayda gelırdı dorumu bu soylenenler o avukatla yapışdıgında erkenmı gelıyo bız esımke beraber evraklarmızı hazırladık kaymakanlıga goturduk bu yuzdenmı gec cvblanıyo yoksa avukatladamı aynı oluyo
Merhaba Ayşe Hanım,
TC vatandaşlık başvuruları ortalama 1.5 senede sonuçlanmaktadır.
Saygılarımızla.
Merhabalar önce evlenip sonra başvuru yapman gerekiyo anladığım, bide evlilik işlemi yabancı pasaportla yapilabilyomu yada önce oturum izni alıp sonra evlilik yapmasımi gerekiyo yada ikamet süresi bitmiş olan birisi evlilik yoluyla ikamet izni alabilirimi vatandaşlığa geçene kadar
Merhaba Bayram Bey,
Sorularınız hukuki danışmanlık kapsamında olduğundan bu konuda vatandaşlık avukatı ile irtibata geçmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
Av.Ayşegül Helvacıoğlu