Türk hukuk sistemimizde aile birliğinin, kadının ve çocuğun korunması için çağın gereklerine uygun birtakım düzenlemeler mevcuttur. Hamile kadını terk etmek suç mu? sorusunu yanıtlarken söz konusu düzenlemeleri değerlendireceğiz.
Hamileyken terk edilmek, şüphesiz ki her kadın için acı verici bir durumdur. Kadının hamileliği ister evlilik dışı isterse evlilik birliği içinde gerçekleşmiş olsun her halde kanuni hakları mevcuttur. Ancak evlilik dışı hamile kalan kadının hakları ile evlilik birliği içinde hamile kalan kadının hakları farklılık göstermektedir. Avukat Ayşegül Helvacıoğlu ile bu makalemizde inceleyeceğimiz konular şunlardır: Hamile sevgiliyi terk etme suçu, evli olmadan hamile kalmanın suç olup olmadığı ve hamileyken eşini terk eden erkek hapis cezası konularını açıklayacağız.
Hamile Kadını Terk Etmek Suç Mu?
Öncelikle makalemizin ana başlığını oluşturan soruyu yani “Hamile kadını terk etmek suç mu?” sorusunu yanıtlayacağız. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 233.maddesine göre; “Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kimseye üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” İlgili madde hükmünde açıkça görüleceği üzere hamile kadını terk etmek TCK kapsamında bir suç teşkil etmektedir. Bu noktada akla gelen ilk soru; hamile sevgiliyi terk etmek suç mudur? sorusudur. Aynı kanun maddesi, bu soruya da açıklık getirmiştir. “… evli olmayan bir kadını…” ifadesiyle sevgilinin hamile kalması durumunda terk edilmesi de suç oluşturacaktır. Dolayısıyla hamileliğin evlilik birliği içinde veya haricinde olması, terk eden tarafın ceza alması açısından önem arz etmemektedir. Hamile sevgiliyi terk etmek suç oluşturacaktır.
Hamile Kadını Terk Etmek Suç Mu? Cezası Nedir?
Hamileyken eşini terk eden erkek hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Ancak hamile eşini terk eden erkek, her durumda cezalandırılmayacaktır. Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğü ihlali suçu oluşabilmesi için birtakım hususlar değerlendirilecektir. Hamile eşini veya sevgilisini terk eden erkeğin cezalandırılması şu koşullara bağlıdır:
- Erkeğin, kadının kendisinden hamile olduğunu bilmesi gerekir.
- Kadın, erkeğin eşi veya birlikte yaşadığı birisi olmalıdır.
- Erkek, hamile kadını bilerek ve isteyerek terk etmiş olmalıdır.
- Hamile kadının terk ile maddi ve manevi anlamda çaresizlik içine düşmüş olması gerekir.
Yukarıdaki koşullar mevcut olduğu takdirde hamileyken eşini terk eden erkek hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Ceza, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası şeklindedir.
Erkek, kadının hamile olduğunu bilmiyorsa veya kadın başkasından hamileyse bu suç oluşmayacaktır. TCK m.233/2’de açıkça “…sürekli birlikte yaşadığı…” ifadesi kullanılmıştır. Dolayısıyla tek seferlik bir ilişki sonrasında kadın hamile kalmışsa veya erkek, eşi olmasına rağmen başka bir kadın ile arada bir birlikte oluyorsa bu suç oluşmayacaktır. Birlikte yaşamanın süreklilik arz etmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu şartı taşımamakla beraber hamile partnerini terk eden erkek hakkında şikayet gerçekleşmiş ise herhangi bir cezai yaptırım olmayacaktır.
Hamile Kadını Terk Etme Suçu Şikayete Bağlı Mıdır?
Hamile eşi veya sevgiliyi terk etme suçu şikayete tabi değildir. Bu nedenle şikayetten vazgeçme olsa dahi sanık hakkında açılan kamu davası düşmeyecektir. Hamile kadını terk etme suçu, uzlaşma hükümlerinin uygulanacağı suçlardan da değildir. Dolayısıyla kadın ve erkeğin uzlaşma imkanı kanunen mümkün değildir.
Hamile Eşi Boşamak Mümkün Mü?
Hamile eşi boşama durumunda Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Eğer bir terk söz konusu ise TCK uyarınca hamile kadını terk eden erkeğin cezalandırılması söz konusu olabilir. Eşi tarafından terk edilen hamile ve evli kadının TMK’ya göre başvuracağı iki yöntem mevcuttur:
- Boşanmak istemeyen ve hamile olan kadın TMK m.197 hükmünün uygulanmasını isteyebilir. “…eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.” Boşanmanın gerçekleşmesini istemeyen, hamileyken terk edilen eş, dava açarak bu madde hükmüne dayanabilir. Böylece kendisi için ve doğmamış çocuğu (ancak doğduktan sonra)için tedbir nafakası talebinde bulunabilir. Aynı zamanda yaşanılan konuta aile konutu şerhi konulmasını, eşin müşterek konut, araba ve diğer malvarlıklarındaki tasarruf yetkisinin kısıtlanmasını talep edebilir.
- Hamileyken terk edilen evli kadın, terk sebebiyle boşanma davası açabilir. Bu durumda terk nedeniyle boşanma davasına dair hükümler uygulama alanı bulacaktır. Terk nedeniyle boşanma, ayrıca ele alınması gereken detaylı bir konudur. Konuyla ilgili bilgilere erişmek için “Terk nedeniyle boşanma” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Evli Olmadan Hamile Kalmak Suç Mu?
Evli olmadan hamile kalmak TCK hükümlerine göre suç teşkil etmemektedir. Sanılanın aksine, evlilik birliği olmamasına rağmen hamile kalan kadın, TMK hükümlerine göre birtakım haklara dahi sahiptir. Evlilik dışı hamile kalan kadının hakları adlı makalemizi okuyarak konuyla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Hamile kadını terk etmek suç mu? konusu ile ilgili sorularınıza yanıt bulmak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.