Hayvana eziyete hapis cezası, Hayvan Hakları Yasası ile gündeme gelen bir konudur. Gün geçmiyor ki hayvana işkence görüntülerine dair haberlere ulaşmayalım. Maalesef ki hayvana eziyet vakıaları son yıllarda çokça artış göstermiş bulunmaktadır. Hayvanlara eziyetin cezasının yok denecek kadar az olması şüphesiz ki kişilerin cesaretlenmesine, işkence vakıalarını artırmasına neden olmaktadır.
Son aylarda hayvanlara yapılan işkencelerin başta sosyal medya kanalıyla gözler önüne serilmesi, hayvanseverleri olduğu kadar kanun koyucuyu da harekete geçirmiştir. Kedi, köpek, kuş, tilki farketmeksizin hayvana yapılan işkencenin cezasız kalmaması elbette bizim de temennimizdir. Ancak söz konusu cezaların caydırıcı olması kanaatimizce en önemli noktadır. Hayvana eziyete hapis cezası olması problemin çözümünde bir nebze de olsa etkili olacaktır. Bu makalemizde hayvana eziyetin cezası, yeni hayvan hakları yasası 2018 ve hayvanlara eziyet edenlerin nereye şikayet edileceği hakkında bilgi vereceğiz.
Hayvana Eziyete Hapis Cezası Var Mı?
Hayvana işkenceye hapis cezası verilmesi hakkında şu anda net bir düzenleme mevcut değildir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, hayvana şiddetin cezasız kalmaması adına kanun koyucu yeni bir düzenleme gerçekleştirmektedir. Tıpkı biz insanlar gibi her canlının yaşam hakkı vardır. İnsanların bu hakkı onlardan alması, vahşice ve kabul edilemez bir eylemdir.Haberlerde özellikle sıkça rastladığımız kedi köpek öldürme videoları, söz konusu düzenlemenin gerçekleştirilmesini hızlandıran etkenlerdir. Bir marifetmiş gibi hayvanlara işkence edip onların videolarını paylaşmak, insanlığa yakışmayan bir harekettir. Bu anlamda hayvanların katledilmesi, elbette ki cezasız kalmamalıdır.
Ne yazık ki hayvana işkence vakıaları yalnızca gördüğümüzle sınırlı değildir. Her gün binlerce kedi, köpek, kuş, tilki, at ve diğer pek çok canlı vahşice katledilmektedir. Kanun koyucu sayesinde yeni düzenleme ile tüm bu kişilerin cezalandırılması yolu açılacaktır. Hayvan öldürmenin ve işkencenin cezası ile ilgili yasa tasarısını ve yorumlarımızı aşağıda açıklayacağız.
Yeni Hayvan Hakları Yasa Tasarısı ve Maddeleri 2018
Hayvana eziyete hapis cezası, ancak yeni hayvan hakları yasasının yürürlüğe girmesiyle mümkün olacaktır. Hayvan Hakları Yasası 2018, özellikle hayvanseverlerin yoğun eleştirilerine maruz kalmıştır. Hatta konuyla ilgili protestolar gerçekleştirilmiştir. Hayvan hakları yasa tasarısının protesto edilmesinin ise farklı nedenleri vardır. Öncelikle yürürlüğe girmesi planlanan yasa tasarısında sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı yapılmasıdır. İster sahipli isterse sahipsiz olsun hayvana işkenceye ceza verilmesinde bir ayrım olmaması bizim de savunduğumuz görüştür. Bunun yanı sıra, hayvanseverler, sokak hayvanlarının katledileceği yönünde bir sonuca varmıştır. Çünkü hayvan hakları yasa tasarısında, sahipsiz hayvanların bakımevlerine alınacağına dair ibare mevcuttur. Hayvanseverler ise, mevcut barınaklarda yüzlerce hayvan açlık ve sefalet içinde ölürken tüm sokak hayvanlarına bakımevinde nasıl bakılacağını sorgulamaktadır. Sokak hayvanlarının toplanmasının, onları ölüme götürecek olduğunu belirtmektedirler. Ancak elbette Hayvan Hakları Yasası 2018 henüz yürürlüğe girmediğinden bu konuda net bir kanıya varmamız mümkün değildir.
Yeni hayvan hakları yasa tasarısı ile hayvana eziyete hapis cezası gelmektedir. Özellikle nesli tükenen hayvanların öldürülmesi halinde bu cezaların daha ağır olacağı öngörülmektedir. Yeni hayvan hakları yasası ile hayvan dövüştürenler de hapis cezasına mahkum edilecektir. Yeni Hayvan Hakları Yasa Tasarısı 2018 maddelerinden bazıları şu şekildedir:
- Hayvana eziyet eden veya öldürenler 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilecektir.
- Hayvan dövüştürenler hakkında 2 yıl hapis cezası ve idari para cezasına hükmedilecektir.
- Bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlara hayvan başına 20 bin TL idari para cezasına hükmedilecektir.
Hayvana eziyete hapis cezası konuşulmakla beraber yasa tasarısı tartışmaya açıktır. Bazı maddeleri hayvanseverler tarafından uygun bulunmamakta; hayvanların katliama sürükleneceği görüşü baskın olmaktadır. Yeni hayvanları koruma yasası henüz yürürlüğe girmemiştir. Temennimiz elbette ki hayvan dostlarımızın haklarını en iyi şekilde koruyacak bir düzenlemenin yürürlüğe girmesidir.
Hayvanlara Eziyet/İşkence Yapanlar Nereye Şikayet Edilir?
Hayvanlara işkence vakıalarının gün geçtikçe artmasıyla beraber kişilerin nereye şikayet edileceği merak edilen bir konudur. Hayvanlara eziyeti nereye şikayet edebilirim? diyorsanız öncelikle 155’i arayabilir; kolluk güçlerinden destek alabilirsiniz. Aynı zamanda hayvanhaklari@ormansu.gov.tr adresine de mail göndererek hayvana eziyet edenleri şikayet edebilirsiniz. Hayvan hakları ihlallerinin önlenmesi adına oluşturulan mail adresi ile vatandaşlar, her türlü ihbarda bulunabilirler.
Yeni Hayvan Hakları Kanunu 2018 ile ilgili gelişmeleri web sitemiz üzerinden yayınlamaya devam edeceğiz. Sorularınız için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.