İddet süresinin kaldırılması davası, evli bir kadın hakkında boşanma davası sonucunda boşanma kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesinden sonra açılması mümkün olan davadır. İddet süresinin kaldırılması hakkında bilgi vermeden önce ‘iddet süresi’ kavramını açıklamamız gerekmektedir.
İddet süresi veya iddet müddeti, halk arasında evlenme yasağı olarak bilinmektedir. İddet süresinin var oluş amacı nesebin karışmasını önlemektir. Bu nedenle boşandıktan sonra bir kadının hemen evlenmesi için belirli şartlar öngörülmüştür.
Türk Medeni Kanunu’na göre; evlilik sona ermiş ise kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe, yani iddet süresi dolmadıkça evlenemeyecektir. İddet süresi, boşanma davası sonunda verilen karar ile başlamayacaktır. İddet süresi hesaplama, boşanma kararının kesinleştiği tarihten başlayarak 300 gündür. İddet süresi hakkındaki bu husus Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 26.maddesinde belirtilmiştir. İlgili kanun hükmüne göre; kadının bekleme süresi (iddet süresi/müddeti) mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren hüküm ifade edecektir.
İddet müddeti içerisinde kadının bir başkasıyla yeni bir evlilik yapması mümkün değildir. Ancak iddet süresini beklemek istemeyen kadın, bekleme süresinin kaldırılması davası açabilecek ve hamile olmadığını ispat ederek yeni bir evlilik yapabilecektir. İddet süresinin kaldırılması davasından hızlı ve etkili bir sonuç alabilmek için mutlaka aile ve boşanma avukatına danışılmalıdır.
Boşanma Davam Sonuçlandı, Yeniden Evlenebilir Miyim?
İddet süresinin esas amacının nesebin karışmasını önlemek olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu nedenle boşanma davası sonucunda boşanan kadının, kararın kesinleşmesinden itibaren 300 gün beklemesi gerekmektedir. Ancak iddet süresini beklemek istemeyen bir kadın iddet süresinin kaldırılması davası açabilir ve hamile olmaması durumunda aldığı mahkeme kararı sayesinde yeni bir evlilik yapabilir.
İddet süresinin kaldırılması davası çekişmesiz yargı işlerindendir. Dolayısıyla iddet müddetinin kaldırılması için dava açılınca bir hasım gösterilmesi gerekmez. İddet süresinin kaldırılmasında Aile Mahkemesi görevlidir. Açılan dava neticesinde kadının iddet süresinin kaldırılması yönünde karar verilirse bu karar hemen yürürlüğe girecektir. Yani kararın uygulanabilir olması için tebliğ edilmesine gerek yoktur.
İddet Süresi İçerisinde Doğan Çocuk
TMK m.285’e göre; boşanmadan sonra 300 gün içerisinde doğacak olan çocuğun babası kocadır. Söz konusu hükümle iddet süresi babalık karinesine bağlanmıştır. Yani boşanma davasından sonra kararın kesinleşmesi ardından 300 gün içerisinde doğum yapan kadının çocuğun babası kocası olacaktır. Bu nedenle boşanma ardından yeni bir ilişki yaşamak isteyen kadının mutlaka iddet müddetinin kaldırılması davası açması ve hamile olmadığına dair karar alması gerekmektedir. Aksi halde 300 günlük sürede çocuk doğarsa babalık davası süreci ortaya çıkacaktır.
İddet süresi içerisinde kadının bir başkasından hamile kalmış olması durumu değiştirmeyecektir; eski koca yeni doğacak çocuğun babası sayılacaktır. Bu halde soybağının reddi davası ve ardından babalık davası açılması gerekecektir. Bu nedenle boşanma kararı kesinleştikten hemen sonra iddet müddetinin kaldırılması davası açılması daha doğru olacaktır.
İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır?
Yaptığımız açıklamalardan anlaşılacağı üzere iddet müddeti veya iddet süresinin kaldırılması, yalnız kadını ilgilendiren bir durumdur. Boşanan erkeklerin yeniden evlenebilmeleri için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiştir.
İddet süresinin kaldırılması için boşanma kararının kesinleşmesinin hemen ardından hukuki süreç başlatılmalıdır. Aksi halde yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere kadının hamile kalması durumunda ciddi sorunlarla karşılaşılacaktır.
İddet süresinin kaldırılması için mahkeme tarafından kadının önceki evliliğinden hamile olmadığı anlaşılmalıdır. Ayrıca boşanan eşlerin yeniden birbirleriyle evlenmek istemeleri durumunda da iddet süresi son bulacaktır.
İddet süresinin kaldırılması hakkında detaylı bilgi almak ve hukuki süreci başlatmak için mutlaka boşanma avukatına başvurulmalıdır.
İddet Süresinin Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?
İddet süresinin kaldırılması davası aile hukukunu ilgilendiren çekişmesiz yargı işlerindendir. İddet süresinin kaldırılması davası ne kadar sürer? sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz: Kadının bekleme süresinin kaldırılması için öncelikle hukuki destek alınmalıdır. Aksi halde iddet müddetinin kaldırılması süreci hem daha uzun olacak hem de yapılan yanlışların telafisi mümkün olmayacaktır. Hukuki destek alındığı takdirde dava, ortalama 1-1.5 ay içerisinde sonuçlandırılacaktır. Bu sürenin değişiklik göstermesi mümkündür.
300 gün dolduktan ne kadar zaman geçtikten sonra doğan bebek eski kocanın değil, kendi babasının nüfusuna kaydolunur? Misal 301.gün dünyaya gelen bir bebek nüfus müdürlüğüne gidilirse imam nikahlı yeni kocanın adına kaydedilebilir mi? Alakanız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
İddet süresi içinde (boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün içinde) dünyaya gelen çocuğun babası, karine olarak boşanılan eş olacaktır. Sürenin dolmasından sonra ise karine uygulanmamaktadır.
Saygılarımızla.
Gerçekten bu iddet denilen şey saçmalıktan ibaret… Madem boşanma davası devam ederken gönder beni doktora hamilelik mı var ne var öğren… İstemediğim yıllarca ayrı kaldığım sahisdan neden gebe kalayım selam vermem… Bu soruna çözüm bulalim
Merhaba Ebru Hanım,
İddet süresi, boşanma sonrasında kadının yeniden evlenmesi halinde ve hamile olması ihtimalinde doğacak çocuğun soybağı açısından önem taşımaktadır. İddet süresinin kaldırılması davası açmak istiyorsanız iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Iddet süresi kaldırmak için ne gerekiyor nasıl dava açacak ücret odeniyormi
Merhaba Hakan Bey,
İddet süresinin kaldırılması dava açarak mümkündür. Mahkeme harç ve giderleri ile birlikte avukat ile temsil olması durumunda vekalet ücreti ödemeniz gerekmektedir.
Saygılarımızla.
Merhaba yurtdisinda yasiyorum turk vatandasiyim turkiyede iddet muddetini kaldirmak istiyorum.herhangi bi evrak gerekiyormu
Merhaba Sena Hanım,
Dava açılması ve doktor raporu alınması gerekmektedir. Detaylı bilgi için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
İddet süresini kaldırmak için hangi evrak gerekiyor başvurduğumuz zaman masraf parası alınıyor mu
Merhabalar,
İddet müddetinin kaldırılması davası açmak için harç ve gider avansı ödenmesi gerekmektedir. Evrakların başında ise dava dilekçesi gelmektedir. Detaylı bilgi için hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
iddet süresi için dava açıldığında duruşma sonrası hemen karar kalkıyormu acaba ?
yani davaya girdiğimizde karar kalktı diyelim örneğin bir kaç gün ve ya hafta bekleme gibi bir süre veriyormu mahkeme ?dava sonrası hemen evlenebilirmiyim mesela
Merhaba Leila Hanım,
İddet müddetinin kaldırılmasına dair verilen mahkeme kararı kesinleştikten sonra kadının yeniden evlilik gerçekleştirmesi mümkündür.
Saygılarımızla.
Merhaba ben iddet mühletinin kaldırılması ile ilgili bi dava acmış bulunmaktayım bu dava ne kadar sürede biter tşk ederim şimdiden cevabınız için
Merhaba Sevda Hanım,
Avukat ile birlikte birkaç hafta içinde sonuçlanır.
Saygılarımızla.
merhaba bekleme süresi kaldırılması davası açtım üç gün sonra duruşmam var hemen o gün karar çıkar mı ve evlendirme dairesine gidip müracatta bulunabilirmiyiz net cvp verirseniz sevinirim tşkler
Merhaba Gülşah Hanım,
Eksik evrak yoksa dosyanız karara çıkar. Dosyanın kesinleşmesinden sonra da evlilik için başvuruda bulunabilirsiniz.
Saygılarımızla.