İddet Süresinin Kaldırılması Davası

iddet süresinin kaldırılması davası
iddet süresinin kaldırılması davası

İddet süresinin kaldırılması davası, evli bir kadın hakkında boşanma davası sonucunda boşanma kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesinden sonra açılması mümkün olan davadır. İddet süresinin kaldırılması hakkında bilgi vermeden önce ‘iddet süresi’ kavramını açıklamamız gerekmektedir.

İddet süresi veya iddet müddeti, halk arasında evlenme yasağı olarak bilinmektedir. İddet süresinin var oluş amacı nesebin karışmasını önlemektir. Bu nedenle boşandıktan sonra bir kadının hemen evlenmesi için belirli şartlar öngörülmüştür.

Türk Medeni Kanunu’na göre; evlilik sona ermiş ise kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe, yani iddet süresi dolmadıkça evlenemeyecektir. İddet süresi, boşanma davası sonunda verilen karar ile başlamayacaktır. İddet süresi hesaplama, boşanma kararının kesinleştiği tarihten başlayarak 300 gündür.  İddet süresi hakkındaki bu husus Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 26.maddesinde belirtilmiştir. İlgili kanun hükmüne göre; kadının bekleme süresi (iddet süresi/müddeti) mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren hüküm ifade edecektir.

İddet müddeti içerisinde kadının bir başkasıyla yeni bir evlilik yapması mümkün değildir. Ancak iddet süresini beklemek istemeyen kadın, bekleme süresinin kaldırılması davası açabilecek ve hamile olmadığını ispat ederek yeni bir evlilik yapabilecektir. İddet süresinin kaldırılması davasından hızlı ve etkili bir sonuç alabilmek için mutlaka aile ve boşanma avukatına danışılmalıdır.

Boşanma Davam Sonuçlandı, Yeniden Evlenebilir Miyim?

İddet süresinin esas amacının nesebin karışmasını önlemek olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu nedenle boşanma davası sonucunda boşanan kadının, kararın kesinleşmesinden itibaren 300 gün beklemesi gerekmektedir. Ancak iddet süresini beklemek istemeyen bir kadın iddet süresinin kaldırılması davası açabilir ve hamile olmaması durumunda aldığı mahkeme kararı sayesinde yeni bir evlilik yapabilir.

İddet süresinin kaldırılması davası çekişmesiz yargı işlerindendir. Dolayısıyla iddet müddetinin kaldırılması için dava açılınca bir hasım gösterilmesi gerekmez. İddet süresinin kaldırılmasında Aile Mahkemesi görevlidir. Açılan dava neticesinde kadının iddet süresinin kaldırılması yönünde karar verilirse bu karar hemen yürürlüğe girecektir. Yani kararın uygulanabilir olması için tebliğ edilmesine gerek yoktur.

İddet Süresi İçerisinde Doğan Çocuk

TMK m.285’e göre; boşanmadan sonra 300 gün içerisinde doğacak olan çocuğun babası kocadır. Söz konusu hükümle iddet süresi babalık karinesine bağlanmıştır. Yani boşanma davasından sonra kararın kesinleşmesi ardından 300 gün içerisinde doğum yapan kadının çocuğun babası kocası olacaktır. Bu nedenle boşanma ardından yeni bir ilişki yaşamak isteyen kadının mutlaka iddet müddetinin kaldırılması davası açması ve hamile olmadığına dair karar alması gerekmektedir. Aksi halde 300 günlük sürede çocuk doğarsa babalık davası süreci ortaya çıkacaktır.

İddet süresi içerisinde kadının bir başkasından hamile kalmış olması durumu değiştirmeyecektir; eski koca yeni doğacak çocuğun babası sayılacaktır. Bu halde soybağının reddi davası ve ardından babalık davası açılması gerekecektir. Bu nedenle boşanma kararı kesinleştikten hemen sonra iddet müddetinin kaldırılması davası açılması daha doğru olacaktır.

İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır?

Yaptığımız açıklamalardan anlaşılacağı üzere iddet müddeti veya iddet süresinin kaldırılması, yalnız kadını ilgilendiren bir durumdur. Boşanan erkeklerin yeniden evlenebilmeleri için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiştir.

İddet süresinin kaldırılması için boşanma kararının kesinleşmesinin hemen ardından hukuki süreç başlatılmalıdır. Aksi halde yukarıda belirtmiş olduğumuz üzere kadının hamile kalması durumunda ciddi sorunlarla karşılaşılacaktır.

İddet süresinin kaldırılması için mahkeme tarafından kadının önceki evliliğinden hamile olmadığı anlaşılmalıdır. Ayrıca boşanan eşlerin yeniden birbirleriyle evlenmek istemeleri durumunda da iddet süresi son bulacaktır.

İddet süresinin kaldırılması hakkında detaylı bilgi almak ve hukuki süreci başlatmak için mutlaka boşanma avukatına başvurulmalıdır.

İddet Süresinin Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?

İddet süresinin kaldırılması davası aile hukukunu ilgilendiren çekişmesiz yargı işlerindendir. İddet süresinin kaldırılması davası ne kadar sürer? sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz:  Kadının bekleme süresinin kaldırılması için öncelikle hukuki destek alınmalıdır. Aksi halde iddet müddetinin kaldırılması süreci hem daha uzun olacak hem de yapılan yanlışların telafisi mümkün olmayacaktır. Hukuki destek alındığı takdirde dava, ortalama 1-1.5 ay içerisinde sonuçlandırılacaktır. Bu sürenin değişiklik göstermesi mümkündür.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.