İhtarname çekmek, uygulamada sıkça rastlanan ve ciddiye alınması gereken bir işlemdir. İhtarname çekmenin faydaları uzun bir liste olarak sıralanabilir. Biz bu makalemizde ihtarname ve ihtarnamenin faydaları hakkında kısaca bilgi vereceğiz.
İhtarname Göndermek Ne Demek?
İhtarname, Noterlik Kanunu Yönetmeliği’nin 98. maddesinde tanımlanmıştır. İlgili madde hükmüne göre; “Her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve-isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemlere ihtarname veya ihbarname denir.”
İhtarname çekmenin faydaları konusuna geçmeden evvel ihtarnamede bulunması gereken unsurları da sıralamamız doğru olacaktır. 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 106 maddesine göre ihtarname şu hususlar kapsamaktadır:
- İstemde bulunan ile karşı tarafın adı,soyadı ve açık adresleri,
- İhtar ve ihbarın konusu,
- İstemde bulunan kişinin imzası,
- Tebliğ şerhi,
- Noterin imzası ve mührü,
- Tarih (Yazı ve rakam ile)
İhtarname veya ihbarname göndererek karşı tarafa bildirimde bulunulmuş olacaktır. İhtarname göndermek ciddi bir iştir. İhtarnamede yapılacak en ufak bir hata dahi dava sürecinde büyük sorunlara neden olabilir. Bu sebeple ihtarname hazırlama ve çekme sürecinde hukuki destek almak büyük önem taşır.
İhtarname Hangi Durumlarda Çekilir?
İhtarnamenin çekilme sebepleri farklılık gösterebilir. İhtarname çekme kural olarak zorunlu değildir. Ancak ihtarname çekmenin faydaları göz önüne alındığından başvurulması gereken alternatif yollardan birisidir. Genellikle bir borcun ödenmesi veya alacağın tahsili amacıyla ihtar çekildiği görülmektedir. Aynı zamanda haksız fiilin sona erdirilmesi veya kiracının tahliyesi maksadıyla da ihtar çekme yoluna başvurulabilir. İhtarname gönderme, dava sürecini başlatmadan evvel alternatif bir çözüm yolu olarak düşünülebilir. Meşakkatli bir dava sürecine başlamaktan ise mümkün olduğu takdirde ihtarname ile hukuki sorunun çözümü sağlanabilmektedir.
İhtarname Çekmenin Faydaları Nelerdir?
İhtarname çekmenin faydalarını temel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
- İhtarname ile borçlu, alacaklının borcunu tahsil etmede ciddi olduğunu ve gerekirse hukuki yollara başvuracağını göstermiş olur.
- İhtarnameyi tebellüğ alan borçlu, dava yoluna başvurmadan önce son çözüm yolunun ihtar olduğunu anlar; buna göre davranır.
- İhtarname, gerek borçluya gerekse haksız fiili gerçekleştiren kişiye karşı son uyarı niteliğini taşır. Bu uyarıdan sonra hukuki sürecin başlatılacağı belirtilmiş olur.
- İhtarname sayesinde borçlu temerrüte düşer. Böylece faizin, ihtarnamenin tebellüğ tarihinden itibaren işlemeye başladığı hallerde ihtarnamenin borçlu tarafından tebellüğ alınmasıyla faiz işlemeye başlar.
- Borçlunun temerrüte düşürülmesiyle zamanaşımı da kesilmiş olacaktır.
- İşyerinden evlilik, askerlik veya haklı fesih sebebiyle ayrılan işçiler bakımından ihtarname hayati önem taşır. İhtarnamede tarih, ayrılma sebebi ve ilgili diğer konulara mutlaka değinilmelidir.
- Kira bedelinin ödenmemesi halinde de ev sahibinin göndereceği 2 haklı ihtar, tahliye davası açılmasında önem arz etmektedir. İhtarname çekmeksizin bu sebebe dayanarak tahliye davası açılamayacağından ihtarnamenin çekmenin faydaları arasında bu durumu da belirtmemiz gerekmektedir.
İhtarnamenin çekmenin faydalarından bazılarını yukarıda saymış bulunmaktayız. İhtarname, hukuki yollara başvurmadan evvelki son uyarı niteliğindedir. Bu anlamda iyi niyetli borçlu, kiracı veya işveren açısından önemi büyüktür. Uzun ve masraflı dava sürecine başlamadan evvel ihtar çekilmesi, kişilerin başvurması gereken ilk yoldur. İhtarnamenin mutlaka avukat tarafından hazırlanması gerekmektedir. İhtarname hazırlama ve ücreti ile ilgili bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba ben kiracımdan 5 aydır kira alamıyorum sözleşmenin kendiliğinden yenilendiğini de bilmiyordum ihtarname çektim ama geç olduğunu söylediler şimdi ne yapmam gerek bilmiyorum avukata verebileceğim bi param yok
Merhaba Kerim Bey,
Bu durumda icra takibi yoluna başvurabilirsiniz. Ancak herhangi bir hak ve menfaat kaybı yaşamamanız adına hukuki danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhaba Sn. Ayşegül hanım. Ben geçen hafta Fuzul Gayrimenkul A.Ş.’yi 17.400 liralık organizasyon ücretimi iade etmeyeceklerini söylemeleri üzerine Tüketici Mahkemesine ihtarname olmadan dava açtım ve şu an e-devlette dava dosyam açık görünüyor. Geç mi kaldım acaba, ya da bugünlerde İhtarname çekip dava dosyasına eklersem bir sıkıntı olur mu?
Merhaba Alican Bey,
İhtarname, genellikle dava açmadan önce başvurulan ve hukuki duruma göre bazen ihtiyari bazen ise zorunlu olarak karşımıza çıkan alternatif hukuki çözüm yoludur. Ancak siz zaten davayı açmış olduğunuz için bu durumda ihtarname göndermenizin gerekmediği kanaatindeyiz. Davanız hakkında bilgi almak isterseniz tüketici avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Sahibinden üzerinden bulduğum bir bayiden yeni motosiklet aldım, sanal kredi kartı ile ödedim, motosikleti teslim ettiler ancak evrakları daha sonra gönderecekler ini söylediler, fakat göndermediler telefonda tartıştık bu kez dövülmekle tehdit edildim. Sıkıyorsa gel al şeklinde tehdit edildim, thh ne müracaat ettim ve akabinde ihtar gönderdim tescil ve plaka çıkarabilmek için gerekli evrakların gönderilmesini istedim, bana telefonda git mahkemeye ver 2 yıl sürer şeklinde konuştu telefonda, sizlerden beni aydınlatmanızı istirham ediyorum gerçekten uzunmu sürer mahkeme olayı plaka olmadığı için motoru kullanamıyorum.
Merhabalar,
Davaların sonuçlanma süresi davanın açılacağı mahkemeye, şehre ve dava konusuna göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 1 ila 2 sene arasında dava süreci sonuçlanmaktadır. Ancak hak kaybına uğruyorsanız davanın sonuçlanma süresi değil dava sonucu sizi ilgilendirmelidir. Konuyla ilgili hakkınızı aramanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
üst katta oturmadığı halde kalan yabancı uyruklu şahış var bu şahşı istemiyoruz
şahıştan rahatsızız mal sahibine nasıl bir ihtarname çekmeliyiz ? hem oturmuyor hem kalıyor üstelik eve alan kişi mal sahibiymiş hem zorlama yoluyla geliyor
Merhaba Mehmet Bey,
Komşunuzun size rahatsızlık verme durumu söz konusu ise kendisine bir ihtarname çekilebilir. Bu konuda hukuki destek almak isterseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba ben 6 yıldır bir işyerinde çalışıyorum işten ayrılmayı düşünüyorum prim gün sayım tam dolu kıdem tazminatı alabiliyorum fakat işyerimin geçmişte bana ödemediği fazla mesailerim var ihtar çekerek çıksam geçmişte ödenmeyen mesailerim ödenir mi
Merhaba Gülhanım Hanım,
Detaylı bilgi vermeniz durumunda süreçle ilgili size hukuki destek sağlayabiliriz. Hak ve menfaat kaybı yaşamamak adına işçi avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
Iyi çalışmalar ayşegül hanım ben bir işyerinde çalışıyorum 5000tl maaş ile anlaştım fakat ssk yı asgariden yatırıyor ve 2 aydır maaş alamıyorum noterden ihtarname çeksem hemen sonuç alırmıyım bu mesajı size 04:23 te yazdım şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Murat Bey,
İhtarname ile durumu bildirebilir; alacaklarınızın ödenmesini ve SGK’nızın tam yatırılmasını isteyebilirsiniz. İşveren gereğini yapmaz ise bu durumda hukuki süreci başlatmanız gerekecektir.
Saygılarımızla.
Geçtiğimiz şubat ayında tek taraflı bir trafik kazası yaptım.araci yetkili servise götürdüm.dosya açıldı ekspertiz onayladı.sadece ellerinden hazır far olmadığı söylendi.parca yurtdışında geleceği için 2 ay kadar beklemem gerekeceği söylendi.neyse diğer sorunlar giderildi ve araç teslim edildi.2 ay sonra far geldi.ve takıldı.buraya kadar herşey normal.ama far takıldıktan sonra far ile alakalı sorunlar başladı.far ya benim aracıma uygun bir far değil yada servisin söylediği şey farların tkm olarak değişmesi gerektiği..ama kaskodan böyle bir talepte bulunulmamış ve ilk kez başlarına geliyormuş..süreç bir ik ay oyalama ile devam etti..en son bana söylenen bizimde bir hatamız yok.isterseniz ücreti karşılığında benim orjinal diğer farı yenisiyle değiştirebilecek lerini söylediler.bu süreçte dava açmayı düşünüyorum ama süreç nasıl işliyor..ilk ihtirname mi çeksem..nasil bir yol izlesem sizce.. teşekkürler..
Merhaba Levent Bey,
Yorumlar üzerinden hukuki danışmanlık vermemiz yasal olarak mümkün değildir. Dilerseniz mail veya telefon numaramızdan bizimle irtibata geçerek hukuki destek alabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba ben karaca prafabrik aş şirketine ihtar çektim cevap yazmadilar sözleşme yaptık 2 ayda evimi teslim edicektiler evime en fazla 15 binlira harcadılar ve bıraktılar ben kendilerine 60 binlira yatırdım parça parça toplamı dekontlar herşey var ben sizin eve 60 binlira harcadım diyor faturaalrim var diyor ne yapmam lazım
Merhaba Melih Bey,
Belirtilen sürede size teslim sağlanmadı ise ödemelerinizin iadesi talep edilebilir. Detaylı bilgi için hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Sizler oldukça insanlar aydınlanacak tır şimdiden teşekkürler
Merhaba Gökhan Bey,
Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla.