İnternetten İçerik Kaldırma

internetten içerik kaldırma, silme
internetten içerik kaldırma, silme

Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmelerle beraber internetten içerik kaldırma işlemi önem kazanmıştır. Akıllı telefonların, tabletlerin hayatımıza girmesi ve internetin sağladığı pek çok avantaj yadsınamayacak kadar fazladır. Ancak internet ve teknoloji, avantajların yanı sıra dezavantajları da beraberinde getirmiştir. Örneğin; kişinin izni olmaksızın müstehcen fotoğraflarının paylaşılması, sahte sosyal medya hesapları açılması, yalan ve karalama niteliğinde haberlerin yapılması en sık karşılaşılan durumlardandır. İşte bu ve benzeri durumlar karşısında internetten içerik silme işlemi yapılması mümkündür.

İnternetten içerik kaldırma, bilişim hukukunun en önemli konularından birisidir. İnternetten içerik sildirme işlemi 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlarla Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerince gerçekleştirilir. İlgili kanunun 9.maddesinde içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesine dair hükümler yer almaktadır. İnternetten içerik kaldırma işlemini, gerçek ve tüzel kişiler, kurum ve kuruluşlar talep edebilmektedir. Örneğin; bir marka hakkında internet ortamında asılsız iddialarda bulunuluyorsa veya karalama kampanyası başlatılmışsa internetten içerik sildirme gerçekleşebilecektir. Kurum ve kuruluşlar bakımından içerik kaldırma işlemi, online itibar yönetiminin sağlanmasında büyük öneme sahiptir.

İçerik silme işleminin hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi şarttır. Çünkü internette yer alan fotoğraf, haber veya video gibi her türlü içerik, çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Zaman kaybı yaşanması, kaldırılmak istenen içeriğin daha çok kişiye ulaşması manasına gelir. Bu nedenle internetten haber kaldırma, fotoğraf silme gibi işlemler için mutlaka bilişim avukatına danışılmalıdır.

İnternetten Hangi İçerikler Kaldırılabilir?

5651 sayılı Kanun’da internet ortamından hangi içeriklerin kaldırılabileceği açıkça hükme bağlanmıştır. Hangi içeriklerin internetten kaldırılabileceğini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kişilik haklarını ihlal eden içerikler,
  • Suç teşkil eden içerikler,
  • Özel hayatın gizliliğini ihlal eden içerikler,
  • 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu ihlal eden içerikler,
  • Kamu yararı ve düzenini ihlal eden içerikler,
  • Unutulma hakkı çerçevesinde içerik kaldırma işlemi gerçekleştirilmesi mümkündür.

İçerik kaldırma işlemi, ancak yukarıdaki durumlardan biri veya birkaçının gerçekleşmesi halinde mümkündür. Yani internette beğenilmeyen her içeriğin kaldırılması mümkündür. Ancak hukuka aykırı veya kişilik haklarını ihlal edici içeriklerin kaldırılması kaçınılmaz olacaktır.

Youtube’dan video kaldırma veya Google’dan resim silme, içerik silme işlemlerindendir. İçerik kaldırmanın sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, hukuki destek alınıp alınmamasına bağlıdır. Kişiler genellikle hukuki yollara başvurmadan Youtube’dan video silme veya internetten fotoğraflarını kaldırma yoluna gitmektedirler. Ancak bu durumda kişiler, olumsuz tepkilerle karşılaşmakta ve istedikleri sonuca ulaşamamaktadır. İçerik kaldırma, hem teknik hem de hukuki bilgiyi gerektirmektedir. Bu nedenle hızlı ve etkili sonuç için bilişim hukuku alanında faaliyet gösteren avukata danışılması en doğrusudur.

İnternetten İçerik Kaldırma Nasıl Gerçekleştirilir?

İnternetten içerik kaldırma ve erişim engelleme işleminde izlenecek yol, 5651 sayılı Yasa’da belirtilmiştir. Bu işlemler için içerik veya yer sağlayıcısına talepte bulunulması mümkündür. İçerik veya yer sağlayıcısına başvuru, uygulamada sıklıkla olumsuz sonuçlanmaktadır. Bu nedenle içerik kaldırma ve erişim engelleme kararı alınabilmesi için Sulh Ceza Hakimi’ne başvuruda bulunulması en doğrusu olacaktır.

İçerik sildirme işlemi için ilgili makama, dilekçe ile başvurulması şarttır. Erişim engelleme dilekçesi, somut olayın özellikleri, gerekçeler ve talepler ile birlikte kişiye özgü yazılmalıdır. Dilekçenin işleme konulmasından hakim, gerekli incelemeyi yapacaktır. Hakim, talep konusu içeriklere erişim engelleme kararı veya red kararı verecektir. Hakimin red kararına karşı itiraz edilmesi mümkündür.

İnternetten içerik silme işleminin hızlı ve sorunsuz gerçekleşmesinde internetten içerik kaldırma dilekçesinin önemi büyüktür. Dilekçenin etkili ve doğru hazırlanması, içerik kaldırma talebinin olumlu sonuçlanmasında belirleyici rol oynamaktadır.

İnternetten İçerik Kaldırma İşlemi Ne Kadar Sürer?

İçerik kaldırma işleminin süresi, bilişim avukatı ile temsil olup olmamasına göre farklılık gösterecektir. Avukat ile temsil yoksa, içerik kaldırma işlemi uzun bir süreç haline gelecektir. Usulde yapılacak hatalar, hem maddi hem manevi zararlara yol açacaktır. İnternet ortamında video, fotoğraf, yalan haber ve diğer içeriklerin yayılma hızı düşünüldüğünde bu durum çok daha can sıkıcı hale gelecektir.

Bilişim avukatı ile içerik kaldırma işlemi ise kısa sürede sonuç verecektir. İstenmeyen içeriklere erişimin engellenmesi, birkaç gün içinde gerçekleşecektir. Kaldırılmak istenen içeriğin özelliklerine göre izlenebilecek alternatif yollar da mevcuttur. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için ve süreci başlatmak için bilişim avukatı ile iletişime geçilmelidir.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.