İnternetten olumsuz içerik kaldırma, diğer adıyla internetten olumsuz içerik silme, sosyal medya ve internetin yaygınlaşmasıyla öne çıkan bilişim hukuku konularındandır. Olumsuz içerik kaldırma, gerek kişiler gerekse firmalar açısından önemli bir yere sahiptir. Günümüzde artık hemen hemen herkes aktif birer internet kullanıcısı haline gelmiştir. İnternette yayınlanan içeriklere itibar edilmesi, bazen avantaj olabileceği gibi bazen ise dezavantaja dönüşebilecektir. Söz konusu içeriklerin dezavantaja dönüştüğü noktada internetten içerik kaldırma işlemi önem kazanacaktır.
Bir marka, aslında işinde başarılı olmasına rağmen rakipleri tarafından hakkında karalama kampanyası başlatıldığını düşünelim. İnternet ortamında başlatılan karalama kampanyası, sosyal medyanın da kullanılmasıyla kısa sürede pek çok kişiye ulaşacaktır. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube üzerinden milyonlarca kişi, marka hakkındaki asılsız iddialardan haberdar olacaktır.Kişilerin, internette yayınlanan içeriklere duyduğu güven düşünüldüğünde karalama kampanyası neticesinde marka, telafisi imkansız maddi zararlara uğrayacaktır. Tam da bu noktada internetten olumsuz içerik kaldırma işlemi devreye girecektir.
İnternetten olumsuz içerik kaldırma bilişim hukuku alanında gerçekleştirilen bir işlemdir. İnternetten olumsuz içerik silme işlemi, özellikle online itibar yönetiminin sağlanmasında büyük bir yere sahiptir. Online itibar yönetimi, kişi,firma,marka,kurum ve kuruluşlar açısından önem taşır. İtibar yönetimine önem verilmemesi, telafisi güç zararlara, kısa sürede prestij kaybına neden olacaktır.
İnternetten Hangi İçerikler Kaldırılır?
İnternetten olumsuz içerik kaldırma, adından da anlaşılacağı üzere ‘olumsuz’ nitelikteki içerikler bakımından mümkündür. Peki hangi içerikler ‘olumsuz’ olarak kabul edilmektedir? Şüphesiz ki internet ortamında bulunan her içeriğin kaldırılması mümkün değildir. Düşünce özgürlüğü ve haberleşme özgürlüğü çerçevesinde yayınlanan içerikler kaldırılmayacaktır. Düşünce ve haberleşme özgürlüğü sınırlarının çerçevesi ise geniştir. Ancak söz konusu sınırların ihlaline neden olan paylaşımlar, internetten olumsuz içerik silme işlemi ile tamamen ortadan kaldırılacaktır.
İnternetten kaldırılması mümkün olan içerikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kişilik haklarını ihlal eden içerikler,
- Özel hayatın gizliliğini ihlal eden içerikler,
- Telif haklarının ihlaline neden olan içerikler,
- Kamu düzeni ve güvenliği açısından tehlike oluşturan içerikler,
- Unutulma hakkı kapsamında kaldırılması mümkün olan içerikler.
Telif haklarını ihlal eden içeriklerin kaldırılması, özellikle markalar açısından önemlidir. Türlü emekler harcanarak kurulan bir markanın telif haklarının ihlali, elbette ki istenmeyen bir durumdur. Telif haklarının ihlali, markaya ekonomik anlamda zarar vereceği gibi prestij anlamında da zarar verecektir. Telif haklarını ihlal eden içeriklerin kaldırılması ile ilgili mutlaka bilişim avukatı ile görüşme sağlanmalıdır.
İnternetten Olumsuz İçerik Kaldırma Nasıl Yapılır?
İnternetten olumsuz içerik kaldırma, 5651 sayılı Kanun hükümlerince gerçekleştirilen bir işlemdir. Olumsuz içerik kaldırma, somut olayın özelliklerine göre farklı şekillerde gerçekleşecektir. Asılsız haberlerin internetten kaldırılması isteniyorsa internetten haber kaldırma işlemi uygulanacaktır. Youtube’da istenmeyen video mevcutsa bu halde Youtube’dan video silme işlemine başvurulacaktır.
İnternetten resim kaldırma şeklinde de olumsuz içerik çıkartma işleminin yapılması mümkündür. Olumsuz içerik çıkartmada önemli olan, içeriklerin bulunduğu mecralar ve sayısıdır. Buna göre izlenecek yol ve süreç farklılık gösterecektir.
Online İtibar Yönetimi ve İnternetten Olumsuz İçerik Kaldırma
Online itibar yönetimi, kişi ve markaların/firmaların, sanal ortamdaki itibarlarını korumak, güçlendirmek adına yapılan işlemlerin bütünüdür. Dijital PR, özellikle son 5 yılda çok önemli bir yere gelmiştir. Dijital PR, kişiler açısından mümkün olduğu gibi marka ve firmalar açısından da mümkündür. Kişi denince ise akla ilk olarak toplumda belli bir saygınlığa erişmiş bireyler gelmektedir. Örneğin; bir ses sanatçısı veya tiyatro oyuncusu bakımından online itibar yönetiminin sağlanması önemlidir. Aynı şekilde bir ayakkabı markası veya otomobil markası da dijital PR’a önem vermelidir.
Online itibar yönetimi, farklı şekillerde gerçekleştirilir. Yönetimin şeklinin belirlenmesinde kişi ya da markanın ihtiyaçları, eksiklikleri rol oynar. İnternetten olumsuz içerik kaldırma da dijital PR’ın bir parçasıdır. Ancak dijital PR, internetten olumsuz içerik silme ile sınırlı değildir. Sanal ortamda itibarın korunması için nelerin yapılabileceğini öğrenmek istiyorsanız online itibar yönetimi adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
İnternetten Olumsuz İçerik Kaldırma Ne Kadar Sürer?
İnternetten olumsuz içerik silme, somut olaya göre farklı sürelerde sonuçlanacaktır. Bilişim avukatı ile içerik çıkartma işlemi yapılacaksa bu süreç şüphesiz ki çok daha kısa olacaktır. Bilişim avukatı, izlenecek yolları en iyi şekilde bildiğinden, içerik kaldırma dilekçesini hazırlayacak ve en kısa sürede olumlu sonuçlar alınması mümkün olacaktır. İçerik kaldırmanın ne kadar süreceğine dair net bir zaman söylememiz pek mümkün değildir. Olumsuz içerik kaldırma, 2 gün sürebileceği gibi 1 hafta da sürdüğü olmaktadır. Söz konusu süre tamamen durumun niteliklerine göre değişecektir.
Bilişim avukatı olmaksızın olumsuz içerik kaldırma ise uzun bir sürece yayılacaktır. İnternetten içerik kaldırma, acil müdahaleyi gerektiren bir işlem olduğundan dolayı tavsiyemiz, bilişim avukatından destek alınmasıdır. Aksi halde maalesef ki birtakım kayıpların yaşanması kaçınılmaz olacaktır.