İşçi Alacak Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

işçi alacak davası dilekçesi
işçi alacak davası dilekçesi

İşçi alacak davası dilekçesi, İş Mahkemesinde dava açmak isteyen işçinin mahkemeye sunacağı dilekçedir. İşçi alacağı davası, farklı nedenlerden dolayı karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla işçi, farklı alacaklarını talep etme maksadıyla işçi alacağı davası açabilir.

İşçi alacağı davası dilekçesi hazırlanırken birçok noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. “İşçi alacak davası dilekçesi nasıl hazırlanır?” sorusuna yanıt vermeden evvel uygulamada sıkça dava konusu olan işçi alacaklarını belirtmemiz faydalı olacaktır.

Kural olarak istifa eden işçinin, kıdem tazminatı alma hakkı yoktur. Ancak İş Kanunu’nda belirtilen durumlarda işçi işten ayrılırsa, kıdem tazminatını talep edebilecektir. İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını kullandığı hallerde işçi, kıdem tazminatı ve diğer işçi alacaklarını işveren dava yoluyla talep edebilir. Örneğin; işçinin ücretinin ödenmemesi, kanuna göre haklı nedenle fesih sebebi oluşturmaktadır. İşçi alacağı davasına konu diğer işçi alacakları ise şunlardır; ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, maddi ve manevi tazminat,genel ve ulusal bayram ücretidir.

İşçi alacak davası dilekçesi, titizlik ve hukuki bilgi bir arada gerektiren iş hukuku kapsamında önemli dilekçelerden birisidir. İşçi alacak davası dilekçesi hazırlanırken yapılacak ufak bir hata, dava sürecinin uzamasına, davanın reddine veya maddi kayıplara yol açacaktır. Bu sebeple işçi alacağı davası dilekçesi mutlaka iş hukuku alanında çalışan avukat tarafından hazırlanmalıdır.

İşçi Alacak Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

İşçi alacak davası dilekçesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken altın kurallar vardır. Söz konusu kuralların neler olduğuna geçmeden evvel şunu belirtmeliyiz ki internette işçi alacağı davası dilekçe örneği adı altında yayınlanan dilekçelerin kullanımını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. İşçi alacak davası dilekçesi basit gibi görünse de içerisinde pek çok detayı barındırmaktadır. İşçi alacağı davası dilekçesinin somut olayın özelliklerine göre kişiye özgü yazılması şarttır.

Alacak davası dilekçesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İşçi alacak davası dilekçesinde işçinin taleplerinin doğru izahı çok önemlidir. Şöyle ki; kıdem veya ihbar tazminatı talep ederken miktar yazmış olmak yeterli olmayacaktır. Bunun için öncelikle “Kıdem tazminatı nedir?”  ve “İhbar tazminatı nedir?” sorularının cevabı bilinmelidir. Bu soruların cevabı bilinirse faiz talebi konusunda hata yapılmasının da önüne geçilecektir.
  • İşçi alacak davası dilekçesinde husumetin doğru kişiye yönetilmesi gerekmektedir. Husumet yanlış kişiye yöneltilirse dava süreci fazlasıyla uzayacaktır. Bilindiği üzere işçi alacağı davalarında tanıkla ispat büyük önem taşımaktadır. İşçi alacak davası dilekçesiyle sunulacak olan tanık listesinin doğru hazırlanması gerekmektedir. Dolayısıyla tanık tercihleri doğru yapılmalıdır. Tanıkların davaya uygun olarak belirlenmesi davanın seyrini değiştirecektir
  • İşçi alacak davası dilekçesinde alacakların talep edilme sebepleri kanuna uygun bir şekilde ifade edilmelidir. Hatta taleplerin, Yargıtay kararları ile desteklenmesi davanın gidişatı açısından etkili olacaktır. Özellikle işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını kullandığı durumlarda fesih gerekçeleri ve bunların ispatı çok önemlidir.

İşçi alacak davası dilekçesi, tabiri caizse davanın kalbidir. Dilekçe, davanın ne şekilde devam edeceği konusunda büyük oranda fikir vermektedir. İşçi alacak davası dilekçesinin eksik veya yanlış yazılması, işçinin telafisi mümkün olmayan kayıplar yaşamasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle tıpkı işçi alacağı ihtarnamesinde olduğu gibi dava dilekçesinin de hukuki bilgi ve birikime sahip kişi tarafından yazılması gerekmektedir.

İşçi Alacak Davası Dilekçesi 2020 ve İşçi Avukatı

İşçi alacak davası dilekçesinin somut olaya özgü hazırlanması gerektiğini yukarıda vurgulamıştık. İşçi alacak davası dilekçe örneği adı altında internet ortamında var olan dilekçelere başvurulmaması gerekmektedir. İşçi alacak davası dilekçesi, sanıldığının aksine, detaylı ve hummalı bir çalışmayı gerektiren dilekçedir. Bu noktada başvurulması gerektiren en doğru kişi ise şüphesiz ki işçi avukatıdır.

İşçi avukatı, alacak davası dilekçesini hukuki bilgi ve tecrübesiyle eksiksiz bir şekilde hazırlayacaktır. Talep halinde işçi avukatı, davanın takibini de gerçekleştirecektir. Ancak uygulamada pek çok kişi maddi sıkıntılardan dolayı davayı kendi başlarına takip etmeyi tercih etmektedirler. Bu durumda dilekçede yapılan hatalardan dolayı işçiler maddi kayıplara uğramaktadır. Söz konusu aşamada bizim tavsiyemiz, davanın kalbi olan işçi alacak davası dilekçesinin işçi avukatı tarafından yazılmasıdır. Davanın gidişatını büyük oranda etkileyen dava dilekçesinin işçi avukatı tarafından hazırlanması en doğru tercih olacaktır. Sonrasında ise kişiler isterse dava sürecini kendileri takip edebilirler.

İş hukuku davaları, teknik ve karmaşık davalar olduğundan dolayı avukat tarafından takibinin sağlanması her halde en doğrusudur. İş hukuku ve iş davaları hakkında detaylı bilgi için işçi avukatına danışmanızı tavsiye ederiz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.