İşçi avukatı, iş hukuku alanında faaliyet gösteren, işçinin hak ve menfaatlerini kanunlar, yüksek mahkeme kararları ve içtihatlar doğrultusunda en iyi şekilde temsil eden avukattır. İşçi avukatı, özellikle son birkaç yılda çok daha önemli hale gelmiştir. İşyerlerinde yaşanan sorunlardaki artış, işverenlerin hatalı davranışları ve benzeri durumlar işçi hakları konusunda uzman avukata danışılmasını zorunlu kılmıştır.
İşçi avukatlarının çalışma alanı çok geniştir. İşçi hakları konusunda uzman avukat, işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanmak istediği hallerde kendisine danışmanlık vereceği gibi işe iade davası ve hizmet tespit davası gibi davalarda da görev almaktadır.
İş hukuku alanında en çok karşılaşılan problemlerden birisi; işçinin ücretinin ödenmemesi durumudur. İşçinin ücretinin ödenmemesi, aylık ücretinin geç veya hiç ödenmemesi şeklinde karşımıza çıkabileceği gibi fazla çalışma ücretinin ödenmemesi şeklinde de karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda işçiler, genellikle işini kaybetme korkusuyla hukuki yollara başvurmaktan çekinmektedirler. Ancak İş Kanunu kapsamında işçinin hakları sıkı sıkıya korunmakta olup ücretin ödenmemesi haklı fesih nedeni olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle ücretin ödenmemesi durumuyla karşılaşan işçi korkmadan, çekinmeden işçi avukatına danışmalı ve hukuki destek almalıdır. Böylece maddi haklarını kısa sürede sorunsuz bir şekilde elde etme imkanına kavuşacaktır.
İşçi Alacağı Davalarında İşçi Avukatının Rolü
İşçi avukatı, hukuki danışmanlık hizmeti vermenin yanı sıra dilekçe yazılması, dava açılması ve dava takibinin kusursuz yapılması hizmetlerini de vermektedir. Bu alanda çalışan avukatın en sık karşılaştığı davalardan birisi; işçi alacağı davasıdır. İşçi alacağı davası, farklı işçilik alacaklarının tahsili için farklı gerekçelerle açılması mümkün olan bir davadır. Örneğin; askerlik nedeniyle kıdem tazminatı almak isteyen bir işçi dava açabileceği gibi fazla çalışma ücretinin ödenmemesi nedeniyle de dava açılabilir.
İşçi alacağı davası işçi avukatının uzmanlık alanını oluşturmaktadır. Uygulamada işçiler, işçi hakları konusunda uzman avukata danışmaksızın dava açma yoluna başvurmakta ve bu da çoğunlukla maddi kayıplara neden olmaktadır. Çünkü işçi alacak davası düşünüldüğü gibi basit bir dava değildir. 2018 yılında yapılan yeni düzenleme ile doğrudan işçi alacağı davası açmak da mümkün olmayacaktır. Bunun için öncelikle arabulucuya başvurulması ve sürecin olumsuz sonuçlanması gerekmektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için “Arabuluculuk nedir? Arabulucuya başvurmak zorunlu mudur?” adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
İş hukuku alanında çalışan avukat, alacak davalarında dava dilekçesinin öneminin farkındadır. Bu nedenle dava dilekçesini, somut olayın özelliklerine ve taleplere uygun bir şekilde Yargıtay kararları ile destekleyerek hazırlayacaktır. Uygulamada işçiler, avukata ücret vermemek adına internetten buldukları işçi alacak davası dilekçesi örneklerini kullanmaktadır. Ancak biz bu şekilde hazırlanan dilekçelerin kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Her dava dilekçesi kendine özgüdür. Bu nedenle mutlaka dava dilekçeleri işçi hakları konusundan uzman avukat tarafından hazırlanmalıdır. Aksi halde telafisi mümkün olmayan hak ve menfaat kayıplarıyla karşılaşılacaktır.
İş Davalarında İşçi Avukatının Önemi
İşçi avukatları, gerek iş davalarında gerekse hukuki danışmanlıkta büyük önem taşımaktadır. Davalar bakımından değerlendirecek olursak şunu belirtmeliyiz ki iş davaları teknik davalar olup hukuki bilgi ve tecrübeyi gerektirmektedir. Titiz, tecrübeli ve bilgili işçi avukatları, müvekkilinin hak ve menfaatlerini en iyi şekilde koruyacaktır.
Dava dilekçesinin hazırlanması, davanın açılması, cevap dilekçesinin sunulması, bilirkişi raporuna itiraz, tanık listesi sunma, taleplerin genişletilmesi ve iddiaların ispatı iş davasını ilgilendiren konulardır. Bu listeyi çoğaltmamız elbette ki mümkündür. Belirttiğimiz şekilde karmaşık ve hukuki bilgi gerektiren iş davalarının işçi avukatı olmaksızın yürütülmesi mümkün değildir.
İşçi avukatı, işçi alacağı ihtarnamesinin hazırlanması konusunda da hukuki destek vermektedir. İşçi avukatlarının çalışma alanını yalnızca dava ile kısıtlamamız mümkün değildir. Ayrıca iş sözleşmesini feshetmek isteyen bir işçinin izlemesi gereken yolu göstermek ve hakları hakkında bilgi vermek de işçi avukatlarının sağladığı hizmetlerdendir. Bu anlamda işçi hakları konusunda uzman avukat, hukuki danışmanlık vererek müvekkilinin hak kaybı yaşamasının önüne geçmeyi hedeflemektedir. Örneğin; evlilik sebebiyle iş sözleşmesinin feshini isteyen bir işçiye sürecin nasıl ilerleyeceği ve sözleşmenin nasıl feshedileceği hakkında bilgi vermek avukatın sağladığı hukuki danışmanlık hizmetlerindendir.
İşçi avukatları, aynı zamanda meslek hastalığı ve iş kazaları hakkında da hukuki destek vermektedir. Ölümle sonuçlanan iş kazası neticesinde ölenin yakınlarının hangi haklara sahip olduğu ancak işçi avukatına danışılarak öğrenilebilir. Meslek hastalığı nedir? Bu durumda işçinin hakları nelerdir? sorularının cevapları için de yine avukata başvurulması gerekmektedir.
İşçi Avukatı ile Hızlı ve Sorunsuz Çözüm
İşçi avukatına danışıldığı takdirde problem her ne olursa olsun hızlı çözüm alınması mümkün olacaktır. İşçi avukatları, hukuki bilgi ve tecrübesiyle izlemesi gereken yolu bilmekte ve bu da onun olabildiğince kısa sürede istenen sonuca ulaşmasını sağlamaktadır.
İşçi avukatları ile hızlı ve sorunsuz çözüm mümkün olup bunun için zaman kaybetmeden görüşme sağlanması gerekmektedir. Hızlı ve sorunsuz çözüme ulaşmak, ancak hukuki bilgiye sahip avukat aracılığıyla mümkündür. Gerek iş davalarının açılmasında gerekse hukuki danışmanlığı ilgilendiren durumlarda mutlaka işçi hakları konusunda uzman avukat ile görüşülmelidir. Dava sürecinde hata yapılmaması, sürelerin kaçırılmaması ve hakların kaybedilmemesi ancak en iyi işçi avukatının desteğiyle mümkün olacaktır. Aksi halde kaybedilen zaman ve yitirilen hakların geri getirilmesi söz konusu olmayacaktır.
En İyi İşçi Avukatı
En iyi işçi avukatı dendiği zaman iş hukuku konusunda uzmanlaşmış avukat anlaşılmalıdır. En iyi işçi avukatı, şüphesiz ki hukuki donanıma sahip ve tecrübeli olan avukattır. En iyi işçi avukatına danışıldığı ve onunla çalışıldığı takdirde sorunsuz ve hızlı bir şekilde istenen sonuca ulaşmak mümkün olacaktır.
Kişiler genellikle en iyi işçi avukatını nasıl seçeceklerini ve nerede bulacaklarını bilmemektedirler. Bu konuda tavsiyemiz; öncelikle avukatın iş hukuku alanında çalışıp çalışmadığının öğrenilmesidir. Eğer avukat, iş hukuku alanında çalışıyorsa ve bilgi birikimi, tecrübesi size güven veriyorsa en iyi işçi avukatını bulmak üzeresiniz demektir. En iyi işçi avukatı, müvekkilinin haklarını da en iyi şekilde gözetecektir. Bu nedenle iş hukukuyla ilgili problem veya sorunuz ne olursa olsun mutlaka en iyi işçi avukatıyla görüşme sağlamanızı tavsiye ederiz.
İşçi Avukatı İstanbul
İşçi avukatı İstanbul ilinde bulunması mümkün olan avukattır. İstanbul’da farklı semtlerde faaliyet gösteren işçi avukatları mevcuttur. Özellikle işçi avukatı Mecidiyeköy dendiği zaman İstanbul Adalet Sarayı çevresinde bulundukları görülmektedir. Bunun en önemli nedeni ise adliyeye ulaşımın kolay olmasıdır. Böylece müvekkillerin işleri kısa sürede görülebilecektir.
İşçi avukatı İstanbul içinde mevcut olmakla beraber önemli olan en iyi işçi avukatını bulmaktır. Bunun için mutlaka hukuki bilgi, deneyim ve titizliğe sahip işçi avukatları tercih edilmelidir. En iyi işçi avukatı İstanbul’da ve diğer şehirlerde bulunabilir. Dikkat edilmesi gereken, işçi hakları konusunda uzman avukata erişimin her zaman mümkün olabilmesidir. İşçi haklarında uzman avukata ulaşmak, yüz yüze görüşme veya telefonla görüşme şeklinde olabilir.
Yukarıdaki açıklamalar neticesinde şunu belirtmeliyiz ki hak ve zaman kaybı yaşamak istemeyen kişiler mutlaka iş hukuku alanında faaliyet gösteren işçi avukatı İstanbul danışmalıdırlar. Böylelikle olabildiğince kısa süre içerisinde istenilen sonuca ulaşmak mümkün hale gelecektir.
Kasım 2017 ayinda evlendim ocak ayinda kanser oldugumu ogrendim tedavi aşamasında sgk dan maaşımı aldim ameliyat oldum tedavim halen devam ediyor ama eşim çalışmamı istemiyor ameliyat sonrasi biraz sıkıntılar var evlilik nedeniyle işten ayrılıyorum diye dilekçemi yazdim kıdem taźminatimi almanda sikinti olmaz degilmi
Merhaba,
Evlenme tarihinizden itibaren 1 yıl içerisinde işten ayrılırsanız kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Saygılarımızla.
Merhaba. Ben kod 29 25\2 ı bendi ile işten çıkarıldım. Yeni işe girerken bu kod bana sorun çıkarır mı?Yani yeni işverenin beni işe almama sebeplerinden biri bu kod olabilirmi?(işcinin kendi isteği ve savsaması yüzünden iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi,) bu kadarki kısmı bana uyuyor. Olayda bir kaza,hasar ve yaralanma olmamıştır.
Merhaba Aytunç Bey,
Başvuru yapacağınız işlerde eski işvereninizle iletişim kurulmadığı takdirde herhangi bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyoruz. Ancak olayı detaylı anlatmanız durumunda yanıtımız değişebilir. Bu sebeple tavsiyemiz, işçi avukatı ile görüşme sağlamanızdır.
Saygılarımızla.
Merhabalar 2,5 yıldır çalıştığım iş yerimden istifa ederek ayrıldım. İstifa dilekçemde ayrılma sebebimin sağlık sorunlarımın olduğunu bildirdim fakat işveren SGK çıkış sebebimi 24 İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih olarak bildirmemiş bu durumda yapabileceğim bir şey var mıdır?
Merhaba Ayşegül Hanım,
Bu durumda öncelikle işvereninizle görüşmenizi tavsiye ederiz. Sonuç alamaz iseniz izlenecek farklı bir yol mevcuttur.
Saygılarımızla.
Merhaba , 3 bucuk yıldır aynı firmada calısıyorum suanda ücretsiz doğum iznindeyim bu ayın sonunda iznim bitiyor maalesef bebeğime bakacak kimsem yok işten ayrılmak zorundayım tazminatımı alabilme şansım yok mu bi şekilde
Merhaba Elif Hanım,
İş sözleşmesini haklı nedenle fesih etme imkanınız yoksa belirtmiş olduğunuz durum nedeniyle işten ayrılmanız halinde maalesef kıdem tazminatına hak kazanamayacaksınız. Konuyla ilgili en doğru ve detaylı bilgiyi almak için işçi avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhaba ben bir işyerinde 10 yılım çalışıyorum herkese belirsiz iş sözleşmesi imzalatıyor bunu imzalamazsam neolur noterden ihtar çekebilirmiyim
Merhaba Özcan Bey,
Konuyla ilgili size net bir yanıt verebilmemiz için detayları bilmemiz gerekmektedir. Aynı zamanda sizin ne istediğiniz de önemlidir. Bu nedenle tavsiyemiz, işçi avukatı ile detaylı görüşme sağlamanızdır.
Saygılarımızla.
Merhaba bizlere cevap bilgi verdiğiniz için ilk öncelikle teşekkür ederim
Ben isyerimde düzensiz ödeme alıyorum.sözleşmem yok ve SSK asgari ücretten gösterildiği için cömert şikayet ettim ve o aydan itibaren firmanın haberi oldu ki düzelttiler ama gecn yıllar düzeltilmesi ben noterden bu sikintiları yazarak hemen ihbar süresini beklemeden istifa edebilir miyim ve tazminat hakkım olur mu
Merhaba Aylin Hanım,
Düzensiz yapılan ödemelerin kaç gün gecikmeli olarak yapıldığı önemlidir. Aynı zamanda SGK primlerinizin şikayet sonrasında asgari ücret üzerinden değil de esas ücretiniz üzerinden yatırılması gerekmektedir. Geçmişe dönük olarak primlerin yatırılması mümkündür. Eğer sebepleriniz haklı ise ihbar süresine uymaksızın haklı nedenle fesih gerçekleştirebilirsiniz. Fakat içinde bulunduğunuz durumu net olarak bilmediğimiz için size böyle bir yanıt vermemiz mümkün değildir. Herhangi bir hak ve menfaat kaybı yaşamamak adına konuyla ilgili olarak işçi avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
İyi günler ben 15.06.1982 doğumluyum.siğorta başlangıcım 1998 o tarihte 75 gün ödenmiş pirimim var staj değil.toplam primimde 4000 civarı. Emeklilik yaşımı beklemek istiyorum diye işten ayrıldığımda kıdem tazminatımı alabilecekmiyim. Kafama takılan kısım 1998 de 18 yaşımı doldurmamış olmam sorun çıkarmış?Sgk dan yazıyı şuan almak istemiyorum çünkü yazıyıda 2 kez alabiliyormuşuz galiba. Durum böyle olunca SGK danda ögrenemiyorum . Yardımcı olur iseniz çok sevinirim şimdiden tşkler
Merhaba Halil Bey,
15 yıl 3600 gün şartını taşıyorsanız emeklilik nedeniyle iş akdinizi feshetmeniz; kıdem tazminatı almanız mümkündür. Bahsettiğiniz kadarıyla söz konusu şartlara haiz görünmektesiniz. Ancak konuyla ilgili herhangi bir maddi kayıp yaşamamak adına mutlaka işçi avukatı ile detaylı görüşme sağlamanız gerektiğini vurgulamak isteriz.
Saygılarımızla.
Merhaba av hanım
02.09.2016 da özel bir okulda öğretmen olarak çalışmaya başladım
30.06.2019 da her sene başı imzaladgmz sözleşmenin süresi bitecek
Süre sonunda yeniden sozlesme imzalamayı düşünmüyorum
Ayrıca isyerim maaslarimizi suresinde yatirmiyr.
Bu nedenle ihbar , kıdem tazminatı alirmiym…
Tesekkuler…
Merhaba Fatih Bey,
İş akdinin işçi tarafından feshedilmesi durumunda ihbar tazminatı almak mümkün olmayacaktır. Ancak eğer şartlar mevcutsa kıdem tazminatı almak mümkündür. Detaylı bilgi için işçi avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
03.01.2020 tarihinde sülüs başlangıç tarihim 31.12.2019 işten çıkışım yapıldı tazminat hakkında bi sorun yaratırmı?
Merhaba Bilgin Bey,
Bu aşamada önemli olan askerlik sebebiyle istifa ettiğinizi işverene nasıl bildirmiş olduğunuzdur. Noter ihtarnamesi ile bildirimde bulunmanız olası hak kayıplarının önlenmesi açısından önemlidir.
Saygılarımızla.
Merhaba.ben isverenime 2 defa yerime adam bulun ben bu stresli ortamda daha fazla calismak istemiyorum dedim ve dedigim anda iliskimi kesti.yanliz bu olayda eşi kendisi ve ben vardim.suan ihbar tazminatimi vermiyor.ben kovmadim seni sen kemdin biraktin diyor.bende kendisine 6hafta surem var bu 6haftada bana hergun 2saat izin verin ben isimi arayayim yada benim tazminatimi verin dememe ragmen bana istifa dilekcesi yazacaksin ben tazminat vermem diyor.nasil bir yol izlemeliyim
Merhaba Hakan Bey,
İşten ayrılmak isteyip istemediğinize göre size yardımcı olabilir; izlenecek hukuki yolu belirleyebiliriz. Konuyla ilgili görüşme sağlamak için iletişim bölümünden bize ulaşabilir; işçi avukatından hukuki destek alabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba ben fastfood restoran da calişıyorum haziran ayında 28 gun calıştım ama bana 6 gun sigorta yatırmışlar ben bu durumda işten cıkarsam tazminat alabılırmıyım işsizlik odenegi alabılırmıyım nereye basvurmam lazım
Merhaba Veysi Bey,
Sigorta primlerinin eksik ödenmesi işçinin haklı nedenle fesih hakkını gündeme getirmektedir. Ancak konuyla ilgili net bilgi için işçi avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Evlenince isten cikma hakkim oluyomus.Galiba onu vermemek icin yapiyo
Merhaba Elif Hanım,
Sorunuzu net bir şekilde yönlendirirseniz size yardımcı olabiliriz.
Saygılarımızla.