Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?

kiracı evden nasıl çıkarılır,kiracının tahliyesi,kontratı biten kiracı nasıl çıkarılır 2019
kiracı evden nasıl çıkarılır,kiracının tahliyesi,kontratı biten kiracı nasıl çıkarılır 2019

Kiracı evden nasıl çıkarılır? Kiracının tahliyesi nasıl olur? Kontratı biten kiracı evden nasıl çıkarılır 2020? gibi soruları cevaplamadan önce, kira sözleşmesi hakkında bilgi vermemiz faydalı olacaktır. Kira sözleşmesi, kiracı ve kiralayan arasında yapılan iki taraflı bir sözleşmedir. Kira sözleşmesinde kiraya veren, kiralanan şeyin kullanım veya yararlanma hakkını kiracıya vermektedir. Kiracı ise kullanım veya yararlanma hakkı karşılığında kira bedeli ödemektedir.

Kira sözleşmesine dair hükümler esas olarak Türk Borçlar Kanunu’nda yer almaktadır. Ancak kiracının tahliyesi ve kiracının borcunu ödememesi gibi konulara dair hükümler İcra İflas Kanunu’nda mevcuttur. Konuyla ilgili tarafımıza en sık sorulan sorular arasında kiracı nasıl tahliye edilir?, kiracı kirayı ödemiyor ne yapmalıyım?, kiracı evden nasıl çıkarılır? gibi sorulardır. Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Bu makalemizde kiracının çıkarılması, tahliye davası süresi ve tahliye davası avukatlık ücreti hakkında bilgi vereceğiz.

Kontratı Biten Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır 2023?

Kira sözleşmesi, taraflar arasında belirli süreli veya belirsiz süreli olarak yapılabilir. Belirli süreli kira sözleşmesi mevcutsa kiracı evden nasıl çıkarılır? Bu durumda kiracının tahliyesi, ancak kiracının bildirimi ile mümkündür. TBK m.347 hükmüne göre; belirli süreli kira sözleşmelerinde, sürenin bitiminden en az 15 gün önce kiracı, evden çıkacağına dair bildirimde bulunmalıdır. Eğer bu süre içerisinde bildirim yapılmazsa kira sözleşmesi aynı şartlarla 1 yıl daha uzamış olacaktır. Kontratı biten kiracı nasıl çıkarılır? sorusuna cevabın devamı için okumaya devam edebilirsiniz.

Kiracının evden çıkarılması için geçerli bir sebep mevcut değilse ancak kiracı, sözleşme bitim tarihinden 15 gün önce bildirimde bulunursa tahliye mümkün olacaktır. Aksi halde kontratı biten kiracının evden çıkarılması mümkün değildir.

Sözleşmesi biten kiracının tahliyesi için mutlaka bir sebebe dayanılmalıdır. Kanunun, kiracıyı koruyan yapısı nedeniyle kira sözleşmesinin süresinin bitiyor olması başlı başına tahliye nedeni teşkil etmemektedir. Örneğin; bir kira bedelinin ödenmemiş olması sözleşme bitimiyle kiracının tahliyesini sağlayabilir.Kiracının tahliye taahhüdü vermiş olması da geçerli sebepler arasında yer almaktadır. Ancak tahliye taahhüdünün geçerliliği birtakım koşullara bağlıdır:

  1. Yazılı olmalıdır,
  2. Kiracı veya temsilcisi tarafından imzalanmış olmalıdır,
  3. Belirli bir tarih içermelidir,
  4. Kira sözleşmesi tarihinden sonra yapılmış olmalıdır.

Yukarıda açıkladığımız durumlar mevcutsa, kira yılının bitmesinden en az 15 gün önce tahliye bildirimi yapılarak kiracının tahliyesi sağlanabilir. Eğer bildirim yapılmazsa, sözleşme süresinin bitimine dayanarak kiracının tahliyesi sağlanamayacaktır. Kiracıya tahliye bildirimi yazılı olarak yapılmalıdır. Bu noktada bizim tavsiyemiz, sözleşmesi biten kiracıya ihtarname gönderilmesidir ki bu da noter aracılığıyla gerçekleştirilecektir.Böylece ileride ortaya çıkabilecek ispat sorunlarının da önüne geçilecektir. Sözleşmesi biten kiracıya ihtarname örneğini bu linke tıklayarak bulabilirsiniz.

Yukarıdaki açıklamalarımız ile kontratı biten kiracı evden nasıl çıkarılır? sorusunu cevaplamış bulunmaktayız. 10 yıllık kiracının tahliyesinin nasıl gerçekleşeceğini ise ayrıca ele almış bulunmaktayız. Kırmızı linke tıklayarak konuyla ilgili güncel makalemizi okuyabilir; detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kiracının tahliye sebebi borcun ödenmemesi durumunu ayrıca ele almış bulunmaktayız. Makalemizin devamında bu konuya dair de bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kira Ödemeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır 2023?

Kiracı evden nasıl çıkarılır? Kirasını ödemeyen kiracı evden nasıl çıkarılır? Son dönemlerde birçok kişinin sorduğu sorulardandır. Çünkü kiracının, belirlenen tarihte kira bedelini ödememesi, ev sahiplerinin maddi zorluk yaşamasına sebep olmaktadır. Nitekim kiranın vaktinde ödenmesini istemek, ev sahibinin en doğal hakkıdır. Bu konuyla alakalı tarafımıza yöneltilen soruları cevaplarken farklı ihtimalleri göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki kiracı kirasını ödemezse sözleşmenin bitmesi beklenmeden kiracının tahliyesi gerçekleştirilebilir. Ayrıca kira borcunun tahsili de sağlanabilir.

Kiracının kirayı ödememesi sebebiyle tahliyesi ve borcun tahsiline dair hükümler İİK m.269’da yer almaktadır. İlgili kanuna göre ilamsız takip yolu ile kiracının tahliyesi sağlanabilir ve kira borcu tahsil edilebilir. Kiracı kirayı ödemezse ve bu sebeple tahliye isteniyorsa yazılı bir kira sözleşmesinin bulunması şart değildir.

Kiracının borcunu ödememesi nedeniyle ilamsız icra takibi başlatıldığında kiracıya bir ödeme emri gönderilecektir. Kiracı, 7 gün içinde ödeme emrine itiraz edebilir. Eğer itiraz gerçekleşmezse takip kesinleşir. Bu durumda kiracının ödeme yapmak için 23 günlük süresi bulunacaktır. Yani aslında ödeme emrini tebliğ alan kiracı, 30 gün içinde ödeme gerçekleştirebilir. Bu süre içinde kiracı ödeme yaparsa artık takibe devam edilemez. Ancak kiracı 30 günlük süre içinde kira borcunu ödemezse haciz aşamasına geçilebilecektir. Ayrıca kira borcunu ödemeyen kiracının tahliyesi için ihtar süresinin bitim tarihinden itibaren 6 ay içinde İcra Mahkemesi’nde tahliye davası açılabilir.

Kiracı evden nasıl çıkarılır? Kirasını ödemeyen kiracı evden nasıl çıkarılır 2018? sorusunu bu şekilde yanıtlamış bulunmaktayız. Ancak eğer ilamsız icra takibi neticesinde kiracı borcunu öderse kiracının tahliyesi gerçekleştirilemeyecektir. İşte bu durumda başvurulması mümkün olan bir başka yöntem mevcuttur. Kiracı tahliyesi nasıl olur öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamını mutlaka okuyunuz.

İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye Davası

Kiracı evden nasıl çıkarılır? sorusunun cevaplarından birisi de iki haklı ihtar ile kiracının evden çıkarılmasıdır. İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açarak kiracının tahliyesi sağlanabilir. Ancak iki haklı ihtarla kiracının tahliyesi için bazı koşullar aranmaktadır. Şöyle ki;

  • Kiracı kirayı ödemiyor gerekçesiyle kiracıya iki haklı ihtar yapılmış olmalıdır,
  • İki haklı ihtar, bir kira yılı içerisinde yapılmalıdır,
  • İki haklı ihtarın farklı aylara ait olması gerekmektedir. Örneğin; mart ayının kirasının ödenmemesi nedeniyle birinci ihtar, haziran ayının kirasının ödenmemesi nedeniyle ikinci ihtar yapılmış olabilir.

Kiracının kira borcunu ödemiş olması, iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açılmasına engel değildir. İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açabilmek için şuna dikkat edilmelidir: Kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay; 1 yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde ise kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde dava açılmalıdır.

İki haklı ihtar, noterden gönderilecek ihtarname ile yapılabilir. Ayrıca kiracıya ödeme emri gönderilmesi de ihtar kabul edilecektir. Ancak tavsiyemiz, noter kanalıyla kiracıya ihtar gönderilmesidir.

Kiracı evden nasıl çıkarılır 2023? Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı kirayı ödemiyor ne yapmalıyım? Sorularının cevabı sanılanın aksine karmaşık olup hukuki bilgi ve tecrübeyi gerektirmektedir. Bu konuda hukuki destek almak, kısa sürede olumlu sonuç alınmasını sağlayacaktır.

Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?Kiracı Kaç Ay Kira Ödemezse Çıkarılır?

Kiracı kirayı ödemezse, kiraya veren mevcut durumun özelliklerine göre farklı şekillerde tahliyeyi sağlayabilir. Kiracı kaç ay kira ödemezse çıkarılır? sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz: Kiracı kirayı ister 10 gün isterse 1 ay gecikmeli ödesin her halde tahliyesi mümkün olabilir. Bu tamamen kiraya verenin inisiyatifine kalmış bir durumdur. Dolayısıyla kiracı kirayı ödemezse her an tahliye edilme riskiyle karşı karşıya kalacaktır.

Kiracının Tahliyesi Ne Kadar Sürer? Tahliye Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Kiracının tahliyesi ne kadar sürer?  Kiracıyı evden çıkarmak ne kadar sürer? sorusunu net bir şekilde yanıtlamamız mümkün değildir. Bu tamamen kiracının tahliye sebebine, izlenecek yola ve avukat desteği olup olmamasına göre değişecektir. Kiracının tahliyesi veya kira borcunun tahsili basit gibi görünse de açıklamalarımızdan anlaşılacağı üzere karmaşık bir süreçtir. İstenmeyen kiracının evi işgal etmesi yeterince can sıkıcı bir durumdur. Hele bir de kira ödemiyorsa iyice yorucu bir süreç yaşanacaktır. Bu nedenle mutlaka gayrimenkul hukuku ve sözleşmeler hukuku alanında çalışan avukat desteği alınmalıdır. Aksi takdirde yanlış yol izlenebilir, usuli hatalar yapılabilir. Bu durum şüphesiz ki maddi kayıplara yol açacaktır. Zaten evi tahliye etmeyen kiracının daha uzun süre evi işgal etmesine neden olacaktır.

Maddi kayıplar yaşamamak ve kısa sürede istenen sonuca ulaşmak için mutlaka sözleşme avukatı ile görüşme gerçekleştirilmelidir.

Kiracı Tahliye Davası Avukatlık Ücreti 2023

Kiracının evden çıkarılmasıyla ilgili merak edilen konulardan birisi de kiracı tahliye davası avukatlık ücreti hususudur. Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti 2023 yılı için İstanbul Barosu tarafından belirlenen asgari ücret tarifesi göz önünde bulundurularak belirlenecektir. Konuyla ilgili net bir rakam vermemiz doğru olmayacaktır. Çünkü kiracı tahliye davası avukatlık ücreti, mevcut durumun özelliklerine ve avukatın bilgi birikimine, tecrübesine göre değişiklik gösterebilir. Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti hakkında bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.