Kiracı evden nasıl çıkarılır? Kiracının tahliyesi nasıl olur? Kontratı biten kiracı evden nasıl çıkarılır 2020? gibi soruları cevaplamadan önce, kira sözleşmesi hakkında bilgi vermemiz faydalı olacaktır. Kira sözleşmesi, kiracı ve kiralayan arasında yapılan iki taraflı bir sözleşmedir. Kira sözleşmesinde kiraya veren, kiralanan şeyin kullanım veya yararlanma hakkını kiracıya vermektedir. Kiracı ise kullanım veya yararlanma hakkı karşılığında kira bedeli ödemektedir.
Kira sözleşmesine dair hükümler esas olarak Türk Borçlar Kanunu’nda yer almaktadır. Ancak kiracının tahliyesi ve kiracının borcunu ödememesi gibi konulara dair hükümler İcra İflas Kanunu’nda mevcuttur. Konuyla ilgili tarafımıza en sık sorulan sorular arasında kiracı nasıl tahliye edilir?, kiracı kirayı ödemiyor ne yapmalıyım?, kiracı evden nasıl çıkarılır? gibi sorulardır. Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Bu makalemizde kiracının çıkarılması, tahliye davası süresi ve tahliye davası avukatlık ücreti hakkında bilgi vereceğiz.
Kontratı Biten Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır 2023?
Kira sözleşmesi, taraflar arasında belirli süreli veya belirsiz süreli olarak yapılabilir. Belirli süreli kira sözleşmesi mevcutsa kiracı evden nasıl çıkarılır? Bu durumda kiracının tahliyesi, ancak kiracının bildirimi ile mümkündür. TBK m.347 hükmüne göre; belirli süreli kira sözleşmelerinde, sürenin bitiminden en az 15 gün önce kiracı, evden çıkacağına dair bildirimde bulunmalıdır. Eğer bu süre içerisinde bildirim yapılmazsa kira sözleşmesi aynı şartlarla 1 yıl daha uzamış olacaktır. Kontratı biten kiracı nasıl çıkarılır? sorusuna cevabın devamı için okumaya devam edebilirsiniz.
Kiracının evden çıkarılması için geçerli bir sebep mevcut değilse ancak kiracı, sözleşme bitim tarihinden 15 gün önce bildirimde bulunursa tahliye mümkün olacaktır. Aksi halde kontratı biten kiracının evden çıkarılması mümkün değildir.
Sözleşmesi biten kiracının tahliyesi için mutlaka bir sebebe dayanılmalıdır. Kanunun, kiracıyı koruyan yapısı nedeniyle kira sözleşmesinin süresinin bitiyor olması başlı başına tahliye nedeni teşkil etmemektedir. Örneğin; bir kira bedelinin ödenmemiş olması sözleşme bitimiyle kiracının tahliyesini sağlayabilir.Kiracının tahliye taahhüdü vermiş olması da geçerli sebepler arasında yer almaktadır. Ancak tahliye taahhüdünün geçerliliği birtakım koşullara bağlıdır:
- Yazılı olmalıdır,
- Kiracı veya temsilcisi tarafından imzalanmış olmalıdır,
- Belirli bir tarih içermelidir,
- Kira sözleşmesi tarihinden sonra yapılmış olmalıdır.
Yukarıda açıkladığımız durumlar mevcutsa, kira yılının bitmesinden en az 15 gün önce tahliye bildirimi yapılarak kiracının tahliyesi sağlanabilir. Eğer bildirim yapılmazsa, sözleşme süresinin bitimine dayanarak kiracının tahliyesi sağlanamayacaktır. Kiracıya tahliye bildirimi yazılı olarak yapılmalıdır. Bu noktada bizim tavsiyemiz, sözleşmesi biten kiracıya ihtarname gönderilmesidir ki bu da noter aracılığıyla gerçekleştirilecektir.Böylece ileride ortaya çıkabilecek ispat sorunlarının da önüne geçilecektir. Sözleşmesi biten kiracıya ihtarname örneğini bu linke tıklayarak bulabilirsiniz.
Yukarıdaki açıklamalarımız ile kontratı biten kiracı evden nasıl çıkarılır? sorusunu cevaplamış bulunmaktayız. 10 yıllık kiracının tahliyesinin nasıl gerçekleşeceğini ise ayrıca ele almış bulunmaktayız. Kırmızı linke tıklayarak konuyla ilgili güncel makalemizi okuyabilir; detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kiracının tahliye sebebi borcun ödenmemesi durumunu ayrıca ele almış bulunmaktayız. Makalemizin devamında bu konuya dair de bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kira Ödemeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır 2023?
Kiracı evden nasıl çıkarılır? Kirasını ödemeyen kiracı evden nasıl çıkarılır? Son dönemlerde birçok kişinin sorduğu sorulardandır. Çünkü kiracının, belirlenen tarihte kira bedelini ödememesi, ev sahiplerinin maddi zorluk yaşamasına sebep olmaktadır. Nitekim kiranın vaktinde ödenmesini istemek, ev sahibinin en doğal hakkıdır. Bu konuyla alakalı tarafımıza yöneltilen soruları cevaplarken farklı ihtimalleri göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki kiracı kirasını ödemezse sözleşmenin bitmesi beklenmeden kiracının tahliyesi gerçekleştirilebilir. Ayrıca kira borcunun tahsili de sağlanabilir.
Kiracının kirayı ödememesi sebebiyle tahliyesi ve borcun tahsiline dair hükümler İİK m.269’da yer almaktadır. İlgili kanuna göre ilamsız takip yolu ile kiracının tahliyesi sağlanabilir ve kira borcu tahsil edilebilir. Kiracı kirayı ödemezse ve bu sebeple tahliye isteniyorsa yazılı bir kira sözleşmesinin bulunması şart değildir.
Kiracının borcunu ödememesi nedeniyle ilamsız icra takibi başlatıldığında kiracıya bir ödeme emri gönderilecektir. Kiracı, 7 gün içinde ödeme emrine itiraz edebilir. Eğer itiraz gerçekleşmezse takip kesinleşir. Bu durumda kiracının ödeme yapmak için 23 günlük süresi bulunacaktır. Yani aslında ödeme emrini tebliğ alan kiracı, 30 gün içinde ödeme gerçekleştirebilir. Bu süre içinde kiracı ödeme yaparsa artık takibe devam edilemez. Ancak kiracı 30 günlük süre içinde kira borcunu ödemezse haciz aşamasına geçilebilecektir. Ayrıca kira borcunu ödemeyen kiracının tahliyesi için ihtar süresinin bitim tarihinden itibaren 6 ay içinde İcra Mahkemesi’nde tahliye davası açılabilir.
Kiracı evden nasıl çıkarılır? Kirasını ödemeyen kiracı evden nasıl çıkarılır 2018? sorusunu bu şekilde yanıtlamış bulunmaktayız. Ancak eğer ilamsız icra takibi neticesinde kiracı borcunu öderse kiracının tahliyesi gerçekleştirilemeyecektir. İşte bu durumda başvurulması mümkün olan bir başka yöntem mevcuttur. Kiracı tahliyesi nasıl olur öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamını mutlaka okuyunuz.
İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye Davası
Kiracı evden nasıl çıkarılır? sorusunun cevaplarından birisi de iki haklı ihtar ile kiracının evden çıkarılmasıdır. İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açarak kiracının tahliyesi sağlanabilir. Ancak iki haklı ihtarla kiracının tahliyesi için bazı koşullar aranmaktadır. Şöyle ki;
- Kiracı kirayı ödemiyor gerekçesiyle kiracıya iki haklı ihtar yapılmış olmalıdır,
- İki haklı ihtar, bir kira yılı içerisinde yapılmalıdır,
- İki haklı ihtarın farklı aylara ait olması gerekmektedir. Örneğin; mart ayının kirasının ödenmemesi nedeniyle birinci ihtar, haziran ayının kirasının ödenmemesi nedeniyle ikinci ihtar yapılmış olabilir.
Kiracının kira borcunu ödemiş olması, iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açılmasına engel değildir. İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açabilmek için şuna dikkat edilmelidir: Kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay; 1 yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde ise kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içinde dava açılmalıdır.
İki haklı ihtar, noterden gönderilecek ihtarname ile yapılabilir. Ayrıca kiracıya ödeme emri gönderilmesi de ihtar kabul edilecektir. Ancak tavsiyemiz, noter kanalıyla kiracıya ihtar gönderilmesidir.
Kiracı evden nasıl çıkarılır 2023? Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı kirayı ödemiyor ne yapmalıyım? Sorularının cevabı sanılanın aksine karmaşık olup hukuki bilgi ve tecrübeyi gerektirmektedir. Bu konuda hukuki destek almak, kısa sürede olumlu sonuç alınmasını sağlayacaktır.
Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?Kiracı Kaç Ay Kira Ödemezse Çıkarılır?
Kiracı kirayı ödemezse, kiraya veren mevcut durumun özelliklerine göre farklı şekillerde tahliyeyi sağlayabilir. Kiracı kaç ay kira ödemezse çıkarılır? sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz: Kiracı kirayı ister 10 gün isterse 1 ay gecikmeli ödesin her halde tahliyesi mümkün olabilir. Bu tamamen kiraya verenin inisiyatifine kalmış bir durumdur. Dolayısıyla kiracı kirayı ödemezse her an tahliye edilme riskiyle karşı karşıya kalacaktır.
Kiracının Tahliyesi Ne Kadar Sürer? Tahliye Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Kiracının tahliyesi ne kadar sürer? Kiracıyı evden çıkarmak ne kadar sürer? sorusunu net bir şekilde yanıtlamamız mümkün değildir. Bu tamamen kiracının tahliye sebebine, izlenecek yola ve avukat desteği olup olmamasına göre değişecektir. Kiracının tahliyesi veya kira borcunun tahsili basit gibi görünse de açıklamalarımızdan anlaşılacağı üzere karmaşık bir süreçtir. İstenmeyen kiracının evi işgal etmesi yeterince can sıkıcı bir durumdur. Hele bir de kira ödemiyorsa iyice yorucu bir süreç yaşanacaktır. Bu nedenle mutlaka gayrimenkul hukuku ve sözleşmeler hukuku alanında çalışan avukat desteği alınmalıdır. Aksi takdirde yanlış yol izlenebilir, usuli hatalar yapılabilir. Bu durum şüphesiz ki maddi kayıplara yol açacaktır. Zaten evi tahliye etmeyen kiracının daha uzun süre evi işgal etmesine neden olacaktır.
Maddi kayıplar yaşamamak ve kısa sürede istenen sonuca ulaşmak için mutlaka sözleşme avukatı ile görüşme gerçekleştirilmelidir.
Kiracı Tahliye Davası Avukatlık Ücreti 2023
Kiracının evden çıkarılmasıyla ilgili merak edilen konulardan birisi de kiracı tahliye davası avukatlık ücreti hususudur. Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti 2023 yılı için İstanbul Barosu tarafından belirlenen asgari ücret tarifesi göz önünde bulundurularak belirlenecektir. Konuyla ilgili net bir rakam vermemiz doğru olmayacaktır. Çünkü kiracı tahliye davası avukatlık ücreti, mevcut durumun özelliklerine ve avukatın bilgi birikimine, tecrübesine göre değişiklik gösterebilir. Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti hakkında bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
İyi gunler kirada bulunan evimizi sehir dısından tayinle gelen cocugum için sozlesme yenilememe kaynaklı ihtarname cekip tahliye davası acılabilirmi ve avukatlık ucreti ne kadardır?
Merhaba Ahmet Bey,
İhtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesi sağlanabilir. Ancak bunun birtakım şartları vardır. Öncelikle bu durumun kiracıya makul bir süre önce bildirilmesi şarttır. Bildirimin noter kanalıyla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kiracı buna rağmen tahliyeyi sağlamaz ise dava açma yoluna başvurulabilir. Konuyla ilgili detaylı bilgi ve ücret bilgisi için mail veya iletişim numaramız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhabalar,
26.07.2019 tarihinde tapunu aldığım ev içindeki kiracı sözlü olarak bir haftaya çıkarım dedi, Fakat çıkmadı .bir ay önceden yine sözlü olarak kendisine bilgi verdi. 20.08.2019 tarihine kesin boşatacam dedi hale değişiklik yok.Ne yapmam gerekir bu durumda;
Yardımlarınızı bekliyorum.
Not: Eski kontrat (20.09.2019 son tarihi ) ve 2500tllik arkası abone borç ve kira ödenmezse işleme alınacaktır yazılı senet bulunmaktadır.
Saygılarımla,
İyi Çalışmalar.
Merhaba Mustafa Bey,
Yeni satın alınan evden kiracının çıkarılması mümkündür. Bu konuda bilgi almak için kira hukuku alanında çalışan avukatlarımız ile görüşme sağlayabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Kiracı 10 aydır 6-7 gün geçilmeli yatırıyor kirayı ve her ay aradığım da bu taciz deyip beni engelliyor .. ne yapmak gerek Kasım’da doluyor kontratı
Merhaba Tuba Hanım,
Kiracının kirayı geç yatırması veya yatırmaması nedenine bağlı olarak noter aracılığıyla ihtarname çekebilir; iki haklı ihtar sonunda ise kiracının evden çıkarılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bunun için aranan birtakım şartlar vardır. Herhangi bir hak ve menfaat kaybı yaşamamanız adına konuyla ilgili hukuki destek almanız gerektiğini vurgulamak isteriz.
Saygılarımızla.
Merhaba, 2 yıl önce Haziran ayında kira sözleşmesi ile kiracı olarak aldığımız şahsı kendimiz oturacağımız için evden çıkartmak istiyoruz. 2 yıl içerisinde yeni sözleşme yapmadık gene de 2020 Haziran ayını beklemek zorunda mıyız? Kendimizin oturması dışında çıkartmak için haklı başka bir nedenimiz yok. Nasıl bir yol izleyerek çıkartabiliriz?
Merhaba Onur Bey,
İhtiyaç nedeniyle tahliye söz konusu olsa da kira sözleşmesinin bitimini beklemeniz gerekmekte; öncesinde ise kiracıya ihtarname ile durumu bildirmeniz gerekmektedir. Konuyla ilgili avukat desteği almanız sürecin doğru bir şekilde ilerlemesi açısından önem taşır.
Saygılarımızla.
Merhaba Aysegul hanim, ben 2017’nin 21 Haziraninda 450 liraya sozlesmeli kirada oturmaya basladim ama suan 2020 hazirandayiz son kiram 600 liraydi ve ev sahibim bu sene bana 400 lira zam yapmak istiyor. Yani kirami 1000 lira yapti bende hukuki yoldan hakkimi aramak istiyorum 600 liradan 1000 lira yapti kirami anlasmaya varmak istiyorum ev sahibi ya verirsin yada cik ewimden diyor baskasina verecem ewi diyo daca acsam lazanabilir miyim? ve bu kadar zam yapma hakki warmi sozlesme olmasa bile.Tesekkur ederim.
Merhaba Esma Hanım,
Ev sahibinin her yıl belli bir oranda zam yapma hakkı vardır. Eğer kira bedeli hakkında uyuşmazlık söz konusu ise kira tespit davası açılabilir. Detaylı bilgi için hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Merhabalar, kiracımın kontratı 1 şubatta bitiyor. Kontratı yaptığım insan eşini temmuz ayında terketti, adam yalnız yaşamaya devam ediyor kirasını gecikmeli olsada ödüyor mesela eylül ekim aylarını yatırmayınca icra takibli tahliye gönderdim kasım ayında kiranın hepsini yatırdı buna rağmen tahliye davası açtım noterden de kontratı yenilemiyeceğime dağir evraklarını göndermem gereklimi şimdiden teşekkürler ederim.
Merhaba Birol Bey,
Anlattığınız kadarıyla tahliye davası yönünden zaman hatası yapılmış gözükmektedir. Herhangi bir eksik veya yanlış bilgi vermemek adına konuyla alakalı hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Teşekkür ederim, tekrar kira geciktirirse veya noterden çekeceğim protestoyu dava dosyasına birleştirebiyormuyum
Merhaba Birol Bey,
Noterden gönderilen ihtarnamenin de dava dosyasına eklenmesi gerekmektedir.
Saygılarımızla.
Merhabalar,
08.01.2020 tarihinde kiracı olarak sitede bir dairede ev tuttuk. Emlakçı üzerinden yaptığımız bu işlemle ev sahibi ile hiç muhattap olmadık. 11.01.2021 tarihi itibarı ile emlakçı ev sahibi sözleşmeyi uzatmak istemediğini tarafımıza bildirdi. Nedeni ise oğlunun geleceği olarak aktarmıştır. Kiralarımız her zaman düzenli ödenmiştir ve hiçbir zaman şikayete neden olan bir davranışımız olmamıştır. Tahminimiz emlakçının evi yeniden kiraya verip 1 kira komisyon almak istemesidir. Evi tahliye etmek için ne kadar bir süremiz mevcuttur ? Hangi durumlarda ev sahibi bizi çıkartabilir ? değerli yorumlarınızı rica ederim
Merhaba Oğuz Bey,
İhtiyaç sebebiyle tahliye talep ediliyorsa kanunda yer alan sürelere uyulması gerekir ve usule uygun ihtarname çekilmelidir. Sözlü talepte bulunulması hukuki anlamda geçerli değildir.
Saygılarımızla.
Merhaba geçen sene Nisan ayinda evimizi kiraladık ev sahibinden değil yeğeni aracılığıyla ev tutuldu kontrat yapıldı bize diğer sene eve zam yapılmayacağı söylendi 1350 TL olan kiramizi bu sene 1600 TL olacağını odemezseniz evden çıkın denildi, bu pandemi döneminde hangi yola basvurmamiz gerekiyor bize rica etsem yardımcı olabilir misiniz , normal şartlarda yüzde 10 zam uygulanması gerekmiyor mu? Kirasinda asla gecikme olmadı
Merhaba Gamze Hanım,
Yasal sınırlar çerçevesinde kira artışı talep edilmesi kanunen mümkündür. Detaylı bilgi için kira hukuku avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba,
En son 2017 yılında ev sahibi ile kira kontratı yaptım. ondan sonra Kontrat yapmadım. Her sene Düzenli bir oranda ev sahibi ile kira artışında anlaştık. Düzenli yatıyor kirası.
Ev sahibi kendi oğlu oturacağı için çıkmamı istiyor. Bende çıkmak istemiyorum. Beni evden çıkarta bilir mi?
Merhaba Ercan Bey,
Usulüne uygun bir şekilde belirtmiş olduğunuz nedene dayanarak size ihtarname gönderdi ise süre sonunda evi tahliye etmeniz gerekir. Aksi halde dava yoluna başvurulabilir.
Saygılarımızla.
Merhaba
Kiracım ile 2016 yılında 10 yıllık kontrat yaptık. 8. Ayda 5. Yılı doluyor.
Ödediği kira mevcut kira ücretlerinin çok altında kaldı. Kira artış miktarımızda çok az.
5. Yıl bitince kiranın yeniden tespiti için dava açabilirmiyim ?
Merhaba Emre Bey,
Dava açarak kira tespit talebinde bulunulması mümkündür.
Saygılarımızla.
Kira borcuma istinaden senet imzalatacak ev sahibi bu doğrumu ödeyeceğim dedim olmaz dedi ve toplu gelen elektrik var haksız çok para alındı benden bunun için hak sahibiyim itiraz etmeye 600 kW yakmam mümkün değil 1 ayda
Merhaba Amine Hanım,
Sorunuzu daha net iletirseniz konuyla ilgili size yardımcı olabiliriz.
Saygılarımızla.
Merhabalar,
Kiracının sözleşmesi 10/07/2021 tarihi itibariyle sona erdi. Evlilik sebebiyle kendimiz evde oturacağız. Kendisine noter yoluyla ihbar çekildi. Çıkacağını ileterek 20/11/2020 tarihinden beri irtibat halindeyiz. Kendisi sürekli ev aradığını ileterek bu süreçten beri bizi oyalamaktadır. Süre zarfında istediği lokasyonda ev bulmak İÇİN bizden de destek talep etmiştir. Talebine istinaden sürekli bulduğumuz evleri kendisine iletmemize rağmen farklı bahanelerle bizi oyalamaktadır. Telefon görüşmeleri ve ilettiğimiz evlerin mesaj yoluyla görüşmeleri mevcuttur. Evden sözleşme bitiş tarihinde ihbar çekilmesine rağmen çıkmadığı İÇİN düğünümüz sürekli ertelenmektedir ve maddi manevi mağdur durumdayız. Üzerimize başka bir ev de mevcut bulunmamaktadır. Anlaşmaya sağlamak için talep ettiği her yol tarafımızca kabul edilmiş ancak kendisi sürekli taleplerini değiştirmektedir(bizden ekstra para isteme yoluna bile gitti kiracı). Sanırım tahliye davası açmamız gerekiyor ama bu süreçte nasıl bir yol izlemeliyiz? Bir yok çizmemiz konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba Nur Hanım,
Kanunda belirtilen süre içinde ihtarname çektiyseniz yine belirtilen sürede tahliye davası açmanız gerekmektedir. Sürelerin kaçırılması durumunda kira sözleşmesi aynı şartlarla yenilenmiş kabul edilecektir. Detaylı bilgi için kira hukuku avukatı ile görüşebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba
Ben kiracıyım konrat süresi dolmaya 1 ay kala ev sahibi evi başkasına sattı bu adamda kapıya geliyor evden çıkın diyor…kendisine ev bulana kadar kira yatıralım dedim kabul etmedi evden çıkın diyor…yasal haklarım nedir ?
Kendisinden eve gelip beni rahatsız ettiği konusunda şikayetçi olabilirmiyim…evi satın aldığının üstünden yaklaşık 2 ay geçti bana herhangi bir tebliğ de yapmadı…
Merhaba Tolga Bey,
Size kanunda belirtilen sürelerde usule uygun ihtar çekilmesi durumunda evi boşaltmanız gerekir. Anladığımız kadarıyla böyle bir işlem de yapılmamıştır. Dolayısıyla ihtar gönderilmediği müddetçe kira sözleşmeniz aynı şartlarda 1 sene yenilenmiş olacaktır.
Saygılarımızla.
Merhaba
1.kontratı 2019 kasımda yaptık
Üsüldür diyerek 2020 kasımda kontratı yeniledik
Kiracı kirasını ödüyor
Normalde haklı bi nedenim yoksa kiracayı çıkartamıyrz diye blyrm
Ama bi avukat arkadas 2.kontrat bitmeden tahliye için ihtar çekip ,cıkmazsa dava ile kiracıyı çıkartabilirz dedi..eger 3.bir kontrat olsaydı mahkeme art niyet arayacagını söyledi
Burdakı asıl konu 2 .kontrat bitmesine yakın ihtar ve dava acmamız sizce nasıl sonuclanır? Hıc boyle bi davanız oldu mu
Teşekkürler
Merhabalar,
Konuyla alakalı yorumlar üzerinden detaylı bilgi veremeyiz. Kira hukuku avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba evimizde 3 yıldır oturan tanıdık diye aramızda kontrat yapmadığımız kiracımıza 2 ay önce kendim taşınmam gerektiği sebeple sözlü olarak çıkmasını söyledik ancak her seferinde oyalayıcı cevaplar alıyoruz bu süreçte nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir
Merhaba Sevgi Hanım,
İhtiyaç sebebiyle tahliye için usule uygun olarak ihtar çekilmelidir. İhtarnameye rağmen ev tahliye edilmez ise bu durumda dava yoluna başvurmak gerekecektir.
Saygılarımızla.
Merhaba dairemi ihtiyaç sebebiyle satmak istiyorum fakat içindeki kiracım zorluk çıkartıyor çok az gösteriyor 8 ay sonra kontratı bitiyor daireyi satıcağım için tahliye ettirebilirmiyim
Merhaba Hakan Bey,
Kiracı daireyi göstermekten imtina ediyorsa bu halde dava açabilir; dairenin gösterileceği zaman ve günleri hakim tayin edebilir.
Saygılarımızla.
Yeni aldığım eve kendim tasinacagim için ihtiyaçtan dolayı kiracının çıkması için noterden ihtar gönderdim . Sözleşmesi de bitti. Tahminen bu dava ne kadar sürer
Merhaba Emrah Bey,
Davalar ortalama 1 sene sürmektedir. İstinaf mahkemesine başvuru halinde bu süreç uzamaktadır.
Saygılarımızla.
Merhaba,
2021 Aralık ayında ev aldım ve kiracıya tahliye ihtarnamesi gönderdim. kiracının eski ev sahibi ile kira kontratı 2022 şubatta bitti. Tahliye davası için ihtarname tarihinden sonra 6 ay beklemem gerekiyor mu?
Merhaba Nurullah Bey,
Evi satın aldıktan sonra süresi içinde ihtarname çektiyseniz 6 ay sonra tahliye gerçekleşmelidir; aksi durumda dava yoluna başvurmanız gerekir. Anlattığınız kadarıyla siz dava süresini kaçırmışsınız. Bu konuda yanlış bir bilgi vermemek adına kira hukuku avukatı ile görüşmeniz gerektiğini vurgularız.
Saygılarımızla.
4 yıldır aynı evde oturuyorum,bugüne dek hiç bir kira gecikmem olmamıştır…Ev sahıbı kontrat bitimine doğru sürekli evi satmaya yeltenmekte fakat satamamaktadır.Şimdi 21 temmuzda bitecek kira kontratımın bitiminde ,daha yüksek kiraya vermek için beni çıkartmaya çalışmaktadır.
Ne yapabilirim ?
Merhaba Vural Bey,
Sözlü beyanlar ile kiracının evden çıkarılması mümkün değildir. Tarafınıza karşı hukuki süreç başlatılırsa bu durumda kira sözleşmeleri avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba,
1300 TL ile anlaştığım kirada Bir yıllık sözleşmem 8 Haziran da doldu ve ev sahibi 13 haziranda kira 3000 TL oldu diye mesaj attı. Ben belirlenen TÜFE oranı olmadığı için kabul etmedim . Buna karşılık kira bu oldu vermezsen çık evimden dedi oğlunun geçeceğini söyledi. Bir yıl dolduktan sonra ihtarnme çekerse İhtiyaç nedeniyle tahliye söz konusu olur mu . Yardımcı olursanız çok sevinirim 🙏
Merhaba Ersin Bey,
Süresinde, usule uygun ve kanunda yer alan gerekçelere dayanarak ev sahibinin hukuki süreç başlatması durumunda tahliyeniz söz konusu olabilir. İhtarname gönderilmesi durumunda kira hukuku alanında çalışan avukata danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Merhabalar Ayşegul hanım. Ekim ayında evi satın aldım..icerisindeki kiracı oturali 3 ay falan olmustu ben evi aldigimda.aynı fiyattan oturayim sizi uzmem orta yolu buluruz dedi ama o dönem düşük oturuyordu..kira kontratida yoktu yapmamışlar di.simdi ise tefe tufeye göre kira artışı yapıyor. Benim bu kiracıyı çıkarma hakkım var mı nasıl bir süreç izlemem lazım acaba
Merhaba Sibel Hanım,
Kiracının tahliye edilmesi mümkün olabilir. Bununla ilgili kira hukuku avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
Merabalar Kiracim evin çatısında kuş besliyo apartman durumdan şikayetçi istemediğimiz halde beslemeye devam ediyorlar kira kontratının bitmesine 5 ay var evden çıkarmak için ne yapa bilirim teşekkürler
Merhaba Bedriye Hanım,
Kanaatimizce kuş besleme sebebiyle kiracı evden çıkarılamaz. Detaylı ve net bilgi için hukuki danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
İyi günler ayşegül hanım.biz eylül 2022 de ev satın aldık kiracının sözleşmesi 2023 şubat ayında bitiyor.biz kendimiz oturacağımız için sözleşmeyi yenilemicez kendisine sözleşme bitmeden 1 ay önce ihtarname çekmemiz yeterli olurmu.çünkü kendisiev bulamazsam 3.6 ay yadal hakkımı kullanırım diyor böyle bir hakkı varmıdır bilgi almak istedim.teşekürler
Merhaba Manolya Hanım,
Ev satın aldıktan sonra bir ay içinde mevcut kiracıya ihtar çekilmesi gerekmektedir. Verilen sürede çıkmaz ise bu durumda tahliye davası açılır. Detaylı bilgi için hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Aysegül hanım merhaba. Kıracımız 5 yıldır oturuyor. kontrat 2013 haziran ayında bitiyor. subat 2023 noter marifetiyle İhtar çektik. Kendimiz oturacağız. Kiracı çıktığında evi kendimiz oturmayıp satarsak kiracının ne tür hakları olur.
Merhaba Cemile Hanım,
Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesinden sonra 3 yıl boyunca bir başkasına kiraya vermeniz durumunda eski kiracının tazminat hakkı doğmaktadır. Detaylı bilgi için hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.