Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır?

nafaka artırım davası, nafaka artırma davası, nafaka artırımı
nafaka artırım davası, nafaka artırma davası, nafaka artırımı

Nafaka artırım davası, boşanma davası sonucunda hükmedilen nafaka miktarının değiştirilmesi için açılan davadır. Nafaka artırma davası, nafaka alacaklısının açacağı davadır. Nafaka artırım davası, gerek iştirak nafakası gerekse yoksulluk nafakasının artırılması için açılabilir.

Boşanma davasında nafaka, üç şekilde karşımıza çıkar. Bunlar; tedbir nafakası, çocuklar için ödenen iştirak nafakası ve eş için ödenen yoksulluk nafakası. Değişen koşullar sonucunda mahkeme tarafından hükmedilen nafaka miktarı çocuklar için veya eş için yeterli olmayabilir. Bu durumu öngören kanun koyucu nafaka artırma davası ile mevcut nafakanın değişen koşullara uyarlanmasını sağlamaktadır. Aslında nafaka artırma davası, bir nevi nafakanın uyarlanması davasıdır.Ancak nafaka artırımı davasının istenen şekilde sonuçlanması için kanunda öngörülen birtakım şartlar mevcuttur.

Nafaka Artırma Davası Şartları Nelerdir?

Nafaka artırım davası şartları, Türk Medeni Kanunu m.176’da yer almaktadır. İlgili kanun hükmüne göre; tarafların maddi durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde nafakanın artırımı mümkündür. Nafaka artırım davası için aranan koşulları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Nafaka alacaklısının ihtiyaçlarında artış olması ve bunları karşılayamaması,
  • Nafaka alacaklısının ekonomik durumunun iyileşmemesi,
  • Nafaka borçlusunun maddi durumunun daha iyi hale gelmesi.

Ancak son maddeyi şu şekilde yorumlamamız gerekmektedir. Şöyle ki; hakkaniyet gereğince nafaka borçlusunun ekonomik durumu da göz önünde bulundurulacaktır. Yani yalnızca nafaka alacaklısının maddi durumunun düzelmemesi, nafaka artırım davası için yeterli bir sebep değildir. Nafaka artırma davasında nafaka borçlusunun da hakları ve menfaati göz önünde tutulacaktır.

Nafaka artırımı davası, her somut olayda farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada en doğru ve detaylı bilgiyi almak için boşanma avukatı ile görüşülmesini tavsiye etmekteyiz.

Nafaka Artırım Davası Kaç Yılda Bir Açılır?

Halk arasında sıkça duyduğumuz bir söylenti mevcuttur. Nafaka artırım davası kaç yılda bir açılır? Pek çok kişi nafaka artırım davası açabilmek için boşanma kararının kesinleşmesinden sonra en az 1 yıl süre geçmesi gerektiğini söylemektedir. Bu ve benzeri söylentilerin doğru olmadığını öncelikle belirtmeliyiz. Nafaka artırımı davası için kanunda öngörülmüş bir süre sınırlaması yoktur.Dolayısıyla kanunda yer alan şartlar mevcutsa her halde dava ile nafakanın arttırılması mümkündür. Bu anlamda 1 yıl dolmadan nafaka artırım davası açmanın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Anlaşmalı Boşandıktan Sonra Nafaka Artırım Davası Açılabilir Mi?

Anlaşmalı boşanma davası protokolü ile taraflar, boşanma ve hukuki sonuçları hakkında uzlaşırlar. Ancak bu durum nafakanın artırılmasına engel teşkil etmemektedir. Her ne kadar boşanma protokolü ile belirli bir nafaka miktarı belirlense de bu miktar değişebilir. Sonuçta taraflar, enflasyon artışını tahmin edemez; bu yönde nafaka miktarına karar veremezler. Bu sebeple anlaşmalı boşandıktan sonra nafaka artırma davası açılması mümkündür. Elbette TMK’da öngörülen şartlar mevcut olmalıdır.

Nafakanın Kaldırılması Mümkün Mü?

Son dönemlerde Adalet Bakanlığı yeni bir düzenleme üzerinde çalışmaktadır. Bu düzenleme ile çok kısa süre evli kalmış kişilerin ömür boyunca nafaka ödemelerine son verilebilecektir. Nafaka süresine sınırlama getirilerek nafaka mağduriyetleri önlenecektir. Nafaka kalkıyor mu? adlı makalemizi okuyarak konuyla ilgili detaylı  ve güncel bilgi edinebilirsiniz.

Nafaka Artırım Davası Ücreti 2021

Nafaka artırım davası ücreti 2021 belirlenirken Asgari Ücret Tarifesi değerlendirilecektir. Ancak her davanın özelliği ve talep edilen nafaka miktarı değişiklik göstermektedir. Bu durum nafaka artırım davası ücretine de yansıyacaktır. Dolayısıyla nafaka artırma davasında avukatlık ücreti 2021 hakkında en doğru bilgi için aile hukuku alanında çalışan avukat ile görüşülmelidir.

Nafaka Artırımı Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Nafakanın artırılması davasının süresi, avukat ile temsil olup olmadığına göre değişiklik gösterir. Ayrıca davanın hangi şehirde açıldığı da dava süresini etkileyen faktörlerdendir. Eğer avukat olmaksızın dava açılırsa bu süre ortalama 1-1.5 sene olacaktır. Avukat ile nafaka davası açılması halinde ise ortalama 6 ay içerisinde sonuç almak mümkündür. Bu konuda en doğru bilgiyi boşanma avukatı ile görüşerek öğrenebilirsiniz.

Nafaka Artırım Davası Dilekçe Örneği 2021

Nafakanın uyarlanmasını isteyen kişiler, bazı hallerde avukat ile dava sürecinin yürütülmesini istememektedir. Şüphesiz ki bu kararın verilmesindeki en önemli husus, ekonomik sorunlardır. Ancak hukuki destek almaksızın nafaka artırım davası açılması, kişiye yarardan çok zarara sebep olacaktır. Sıkça duyduğumuz ve karşılaştığımız durumlardan birisi, internet ortamında bulunan nafaka artırım davası dilekçe örneği kullanılmasıdır. Öncelikle şunu vurgulamalıyız ki, nafakanın artırılması davası bakımından her duruma uygun bir dilekçe mevcut değildir. Söz konusu dilekçenin, somut olaya özgü hazırlanması şarttır. Nafaka artırım davası dilekçe örneği kullanılarak dava açılırsa, davanın reddi gibi üzücü bir sonuçla karşılaşılması olasıdır.

Avukat ile temsil edilmek istemeyen kişilerin, en azından nafaka artırım dava dilekçesi hazırlanması noktasında hukuki danışmanlık almasını tavsiye ediyoruz. Dava dilekçesi, nafakanın uyarlanmasında davanın kalbi niteliğindedir. Bu nedenle dilekçenizin mutlaka hukuki bilgi ve deneyime sahip avukat tarafından hazırlanması gerekmektedir. Nafaka artırım davası dilekçe örneği kullanmak yerine avukatın size özgü hazırlayacağı dilekçeyi kullanmak; hukuki danışmanlık hizmeti almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Nafakanın uyarlanması ile ilgili tüm sorularınızı avukatlarımıza sorabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.