On yıllık kiracının tahliyesi,kira hukukunu ilgilendirmekte olup Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilmektedir. Kiracının tahliyesi, kira hukukunda en çok karşılaşılan problemlerden birisidir. Kira borcunun ödenmemesi de kiralayanların yakındığı durumlardan birisidir. Gerek kiracının tahliyesi gerekse kira borcunun ödenmemesi hakkında başta TBK olmak üzere İcra ve İflas Kanunu’nda hükümler mevcuttur.
Kiralananın tahliyesi ancak belirli şartlar altında mümkündür. Kiracının tahliyesi nasıl gerçekleştirilir?sorusu hakkında bilgi edinmek için güncel makalemizi okuyabilirsiniz. Genel olarak kiralananın tahliye sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kira borcunun ödenmemesi,
- İki haklı ihtar nedeniyle tahliye,
- Sözleşmenin bitmesi,
- 10 yıllık kiracının tahliyesi,
- İhtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesi,
- Tahliye taahhüdü ile kiracının tahliyesi.
Anlaşılacağı üzere kiralananın tahliyesi, karmaşık bir süreçtir. TBK hükümlerinin kiracıyı ve kiraya vereni koruyucu yapısı, her iki taraf arasında dengeyi oluşturmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda örneğin, sadece kira sözleşmesinin süresi doluyor diye kiracıyı tahliye etmek mümkün olmayacaktır. Ancak geçerli bir tahliye sebebi varsa taşınmazın boşaltılması mümkün olacaktır. İşte 10 yıllık kiracının tahliyesi, TBK’da kabul edilen kiracının tahliye nedenlerinden birisidir. Ancak on yıllık kiracının tahliyesi için aranan birtakım şartlar vardır. Konuyla ilgili bilgi edinmek için makalemizin devamını okumanızı tavsiye ederiz.
On Yıllık Kiracının Tahliyesi Şartları
10 yılı dolduran kiracı nasıl tahliye edilir? Türk Borçlar Kanunu m.347’ye göre; on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden belirli bir süre önce sebep göstermeyerek, bildirimde bulunarak sözleşme sona erdirilebilir. On yılı dolduran kiracının tahliyesi mümkün olmakla beraber kanunda aranan şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Taraflar arasında kira sözleşmesinin kurulmasından itibaren 10 yıllık uzama süresi geçmiş olmalı,
- 10 yıllık uzama süresi sonunda taraflar arasında yeni bir kira sözleşmesi kurulmamış olmalı,
- Uzama yılının bitiminden 3 ay evvel kiracıya noter kanalıyla tahliye ve fesih bildiriminde bulunmalıdır.
Yukarıdaki şartların mevcut olması durumunda on yıllık kiracının tahliyesi gerçekleştirilebilecektir. Bu halde kiracının kiralanandan tahliye edilmesi için bir sebep gösterilmesi gerekmeyecektir.Kiracıya noter kanalıyla gönderilecek ihtarname sonucunda tahliye gerçekleşmeyebilir. Yani kiracı, taşınmazda kalma konusunda ısrarcı olabilir. İşte bu durumda dava yoluna başvurularak 10 yıllık kiracının tahliyesi gerçekleştirilecektir.
On Yıllık Kiracının Tahliyesi İçin İhtarname
10 yılı dolduran kiracı nasıl tahliye edilir? sorusunu yanıtlarken kiracının tahliyesi için noter ihtarnamesi konusuna değinmemiz gerekmektedir. 10 yıllık kiracının tahliyesi için eğer şartlar mevcutsa noter aracılığıyla ihtarname gönderilmelidir. On yıllık kiracının tahliyesi ihtarnamesi ise, açık ve net bir şekilde hazırlanmalıdır. 10 yıllık kiracının tahliyesi için ihtarname örneğine buradan ulaşabilirsiniz. 10 yıllık kiracının evden çıkarılması için hazırlanan ihtarnamede mutlaka yer alması gereken unsurlar vardır. Bunlar: kira sözleşmesinin on yılın dolması nedeniyle feshedildiği, sözleşmenin uzatılmayacağı ve tahliye talebidir. Noter ihtarnamesine rağmen 10 yıllık kiracının tahliyesi sağlanmaz ise sözleşmeler ve kira hukuku alanında çalışan avukat ile dava açılmalıdır.
On Yıllık Uzama Süresi Nasıl Hesaplanır?
10 yıllık kiracının tahliyesi konusunda, on yıllık uzaması süresi hesaplanırken dikkatli davranılması gerekmektedir. Aksi halde kiracının tahliyesi için ihtarname gönderilse dahi sonuç alınamayacaktır. Ayrıca on yıllık kiracının tahliyesi için bu sebepten dava açılması durumunda davanın reddi ile karşılaşılacaktır.
Peki on yıllık uzama süresi nasıl hesaplanır? 10 yıllık uzaması süresinin ne zaman başlayacağına ve nasıl hesaplanacağına dair bir örnek vermemiz faydalı olacaktır. 1 Ocak 2006 tarihinde 1 senelik olarak imzalanmış bir kira kontratı düşünelim. Sözleşmenin bitim tarihi 1 Ocak 2007 olacaktır. Kiracı fesih bildiriminde bulunmadığından ve kiraya veren için geçerli tahliye sebebi olmadığından kira sözleşmesi aynı şartlarla 1 yıl daha uzayacaktır. 1 Ocak 2008 ilk uzama yılı olacaktır. 1 Ocak 2017 ise on yıllık uzaması süresi olacaktır. Bundan sonraki uzama süresinin bitiminden üç ay evvel bildirimde bulunarak 10 yıllık kiracının tahliyesi sağlanacaktır. Örneğimizde bildirimde bulunulması gereken tarih, en geç 1 Ekim 2017’dir. Böylece kiracı, 1 Ocak 2018’de tahliyeyi gerçekleştirmekle yükümlü olacaktır.
On yıllık kiracının tahliyesi, on yıllık uzaması süresinin hesaplanması ve diğer kira hukuku konuları hakkında detaylı bilgi için mutlaka kira hukuku ve sözleşme avukatı ile görüşme sağlanmalıdır.
10 yılık kıraçımı dava ettım 10 yılı doldu dıge benden onçekı mal sahıblerı konturatta yılık sureyı yazmadıkları içın davayı kaybeti bızım avukat mulku aldıktan sorna bızle konturat yapmadı eskı mal sahıbındekı konturat uzerınden dava açıldı bu nekadar doru
Merhaba Semih Bey,
Size doğru bilgi vermemiz için konuyla ilgili detaylı bilgi edinmemiz gerekmektedir. On yıllık kiracınızı nasıl tahliye edebileceğiniz hakkında en doğru bilgi için avukat ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhabalar Av hanım
Benim 24.11.2010 tarihinde kira kontratı yaptığımız işyeri sahibi bir kiracım var 10 yılın sonunda tahliye etmek istiyorum,kendisine tahliye ihtarnamesi için gereken tarih 24.08.2021 mi yoksa 24.08.2022 mi bilgilendirirseniz sevinirim.
Saygılarımla
Merhaba Fazilet Hanım,
On yıllık uzama süresi 24.11.2021 tarihinde dolmaktadır. Ancak kira sözleşmeniz bir yıllık şeklinde imzalandıysa bu şekilde olacaktır. En net bilgi için kira hukuku avukatımız ile görüşebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba avukat hanım 15.04.2021 tarihinde dairemde oturan kiracım 10. yılını dolduruyor. Ayrıca evi emlakçıya ile satışa çıkardım. Ancak evi göstermekte zorluk çıkarıyor. ben noterden ihtarname göndermek istiyorum; ancak bunun süresi 15 Nisan 2021 den öncemi olmalı kaç gün kala bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.
Merhaba Aziz Bey,
10 yıllık kiracının tahliyesinde uzama süresi genelde yanlış hesaplanır. Kira kontrat yılını paylaşırsanız süre hesaplanabilir. Evi göstermede zorluk çıkarması söz konusu ise ihtarname ile bunu karşı tarafa belirtebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba, covid sebebi ile bu kanun suan yururlukte degil diye biliyorum , bu dogrumu acaba?
Merhaba Burak Bey,
Hangi kanundan bahsetmektesiniz? Ona göre size yanıt verelim.
Saygılarımızla.
2001 de dükkanı kiraya verdim kiracıyı on sene kanunundan yararlanarak çıkartabilmek mümkünmü
Merhaba Vedat Bey,
Uzama yılının 10 seneye tamamlanması gerekir. Belirttiğiniz kadarıyla henüz uzama yılı 10 sene olmamıştır. Detaylı bilgi için kira hukuku avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
2016(mayıs) başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile evimizi kiraya verdik , 2017 , 2018 ve son olarak 2019 da fiili olarak kira sözleşmesi imzaladık kiracıyla suan kira tespit davası açmak istiyoruz ,2016 ya göre hesaplarsak 6 senesi dolmuş oluyor fakat bazı yerlerde son ımzaladığımız yıldan bu sürenin başalayacağı yazıyor doğrusu nedir?tesekkurler(10 yıllık kıracıyı cıkartma suremız de aynı mı hesaplanacak)
Merhaba Fatma Hanım,
Kira tespit davası için son hazırladığınız kira sözleşmesi baz alınarak yıl hesaplaması yapılması gerekmektedir. Vermiş olduğumuz bilgi hukuki danışmanlık niteliğinde olmayıp detaylı ve net bilgi almak adına hukuki destek almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba avukat hanım benim kira kontratımın başlangıç tarihi 14.05.2013ve süresi 10 yılllık 2023 yılında malsahibi beni tahliye edebiliyormu 10 yıllık uzama süresi benim kontrat 10 yıllık olduğu için geçerlimi yani malsahibi beni en erken ne zaman çıkarabilir 2023 demi 2033 demi saygılarımla
Merhaba Hasan Bey,
10 yıllık uzama süresi sonrasında usule uygun şekilde sebep göstermeksizin kiracı tahliye edilebilir. Dikkat edilmesi gereken husus 10 yıllık uzama süresidir.
Saygılarımızla.
Merhaba,
10 yıldır aynı evde sözleşme olmadan oturuyoruz. Ev sahibi artan fiyatlardan sebep kirayı yükseltmek istemekte ama oran olarak verdiğimiz 900 TL iken beklentisi 2500tl. Bunu veremiyorsanız çıkın zaten bir çıkmadınız gitti gibi yaklaşımlar sergiliyor. Oran olarak kirayı ne kadar arttırabilir ve 10 yıl doldu diye bizi tahliye edebilir mi? Kira sözleşmesi ilk yapıldığında 1 yıllıktı diye hatırlıyorum. Belirsiz süre olursa ya da 1 yıllık kiracı olarak nasıl davranmamız gerekir. Efe Tüfe oranını kabul ediyorum elbette hakkıdır ama talep edilen oran bunu çok alıyor. Yardımınız için teşekkürler.
Saygılarımla
Merhaba Esra Hanım,
Bu konuda yorumlar üzerinden bilgi vermemiz mümkün olmamakla beraber yürürlüğe giren geçici kanun çerçevesinde belli süreler kapsamında ev sahipleri konut kiralarında maksimum %25 zam yapma hakkına sahiptirler. Detaylı bilgi için kira hukuku avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba 05.03.2013 tarihli kira kontratı başlama yılımız.Ev sahibimiz 05.03.2013 yılında 10 yıl olduğu için kira güncellemesi yapmak istiyor. Bizim 10 yıllık süremizin tahliye davası süresi tarihi 05.03.2023 mü 05.03.2024 müdür.Bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba Semra Hanım,
Kira sözleşmesinin yapılmasından sonra 10 uzama yılı sayılması gerekmektedir. Sözleşmenin yapıldığı ilk sene buna dahil edilmemektedir. Süre hesabı ve bilgi için hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Merhabalar,
Sitenizdeki yazıları okudum, gayet açıklayıcı, yararlı bilgiler, elinize emeğinize sağlık.
Bir sorum olacaktı sizlere.
Ben 2008 yılından bu yana aynı evde kiracı ikamet etmekteyim. Ev sahibim 10 yılın dolduğunda istinaden 10 gün önce ihtarname gönderdi.(Sözleşmenin bitmesine 3 ay 5 gün kala)
Fakat bizler ev sahibimle her sene yeni sözleşme imzalamaktayız. Son sözleşmemizde 2021 yılında 1 senelik olarak imzaladık.
Bu sözleşme ışığında 10 yıllık uzamaya istinaden bizi tahliye edebilir mi? Yoksa biz evimizde 1 yıllık kiracı mı sayılıyoruz son sözleşme ile.
Ayrıca, noterden gelen ihtarnameye cevap vermemiz gerekir mi?
Saygılarımla
Merhaba Batuhan Bey,
Öncelikle sorunuza doğru yanıt vermemiz için size gönderilen ihtarnameyi görmemiz gerekir. Ancak yeni yapılan kira sözleşmesi diğerini geçersiz hale getireceğinden dolayı bir yıllık kiracı olarak gözükmeniz mümkündür. Hak kaybı yaşamamanız ve net bilgi almanız için kira hukuku avukatına mutlaka danışmanızı öneririz.
Saygılarımızla.