On Yıllık Kiracının Tahliyesi

on yıllık kiracının tahliyesi, 10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur, 10 yıllık uzaması süresi nasıl hesaplanır
on yıllık kiracının tahliyesi, 10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur, 10 yıllık uzaması süresi nasıl hesaplanır

On yıllık kiracının tahliyesi,kira hukukunu ilgilendirmekte olup Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilmektedir. Kiracının tahliyesi, kira hukukunda en çok karşılaşılan problemlerden birisidir. Kira borcunun ödenmemesi de kiralayanların yakındığı durumlardan birisidir. Gerek kiracının tahliyesi gerekse kira borcunun ödenmemesi hakkında başta TBK olmak üzere İcra ve İflas Kanunu’nda hükümler mevcuttur.

Kiralananın tahliyesi ancak belirli şartlar altında mümkündür. Kiracının tahliyesi nasıl gerçekleştirilir?sorusu hakkında bilgi edinmek için güncel makalemizi okuyabilirsiniz. Genel olarak kiralananın tahliye sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kira borcunun ödenmemesi,
  • İki haklı ihtar nedeniyle tahliye,
  • Sözleşmenin bitmesi,
  • 10 yıllık kiracının tahliyesi,
  • İhtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesi,
  • Tahliye taahhüdü ile kiracının tahliyesi.

Anlaşılacağı üzere kiralananın tahliyesi, karmaşık bir süreçtir. TBK hükümlerinin kiracıyı ve kiraya vereni koruyucu yapısı, her iki taraf arasında dengeyi oluşturmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda örneğin, sadece kira sözleşmesinin süresi doluyor diye kiracıyı tahliye etmek mümkün olmayacaktır. Ancak geçerli bir tahliye sebebi varsa taşınmazın boşaltılması mümkün olacaktır. İşte 10 yıllık kiracının tahliyesi, TBK’da kabul edilen kiracının tahliye nedenlerinden birisidir. Ancak on yıllık kiracının tahliyesi için aranan birtakım şartlar vardır. Konuyla ilgili bilgi edinmek için makalemizin devamını okumanızı tavsiye ederiz.

On Yıllık Kiracının Tahliyesi Şartları

10 yılı dolduran kiracı nasıl tahliye edilir? Türk Borçlar Kanunu m.347’ye göre; on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden belirli bir süre önce sebep göstermeyerek, bildirimde bulunarak sözleşme sona erdirilebilir. On yılı dolduran kiracının tahliyesi mümkün olmakla beraber kanunda aranan şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Taraflar arasında kira sözleşmesinin kurulmasından itibaren 10 yıllık uzama süresi geçmiş olmalı,
  • 10 yıllık uzama süresi sonunda taraflar arasında yeni bir kira sözleşmesi kurulmamış olmalı,
  • Uzama yılının bitiminden 3 ay evvel kiracıya noter kanalıyla tahliye ve fesih bildiriminde bulunmalıdır.

Yukarıdaki şartların mevcut olması durumunda on yıllık kiracının tahliyesi gerçekleştirilebilecektir. Bu halde kiracının kiralanandan tahliye edilmesi için bir sebep gösterilmesi gerekmeyecektir.Kiracıya noter kanalıyla gönderilecek ihtarname sonucunda tahliye gerçekleşmeyebilir. Yani kiracı, taşınmazda kalma konusunda ısrarcı olabilir. İşte bu durumda dava yoluna başvurularak 10 yıllık kiracının tahliyesi gerçekleştirilecektir.

On Yıllık Kiracının Tahliyesi İçin İhtarname

10 yılı dolduran kiracı nasıl tahliye edilir? sorusunu yanıtlarken kiracının tahliyesi için noter ihtarnamesi konusuna değinmemiz gerekmektedir. 10 yıllık kiracının tahliyesi için eğer şartlar mevcutsa noter aracılığıyla ihtarname gönderilmelidir. On yıllık kiracının tahliyesi ihtarnamesi ise, açık ve net bir şekilde hazırlanmalıdır. 10 yıllık kiracının tahliyesi için ihtarname örneğine buradan ulaşabilirsiniz. 10 yıllık kiracının evden çıkarılması için hazırlanan ihtarnamede mutlaka yer alması gereken unsurlar vardır. Bunlar: kira sözleşmesinin on yılın dolması nedeniyle feshedildiği, sözleşmenin uzatılmayacağı ve tahliye talebidir. Noter ihtarnamesine rağmen 10 yıllık kiracının tahliyesi sağlanmaz ise sözleşmeler ve kira hukuku alanında çalışan avukat ile dava açılmalıdır.

On Yıllık Uzama Süresi Nasıl Hesaplanır?

10 yıllık kiracının tahliyesi konusunda, on yıllık uzaması süresi hesaplanırken dikkatli davranılması gerekmektedir. Aksi halde kiracının tahliyesi için ihtarname gönderilse dahi sonuç alınamayacaktır. Ayrıca on yıllık kiracının tahliyesi için bu sebepten dava açılması durumunda davanın reddi ile karşılaşılacaktır.

Peki on yıllık uzama süresi nasıl hesaplanır? 10 yıllık uzaması süresinin ne zaman başlayacağına ve nasıl hesaplanacağına dair bir örnek vermemiz faydalı olacaktır. 1 Ocak 2006 tarihinde 1 senelik olarak imzalanmış bir kira kontratı düşünelim. Sözleşmenin bitim tarihi 1 Ocak 2007 olacaktır. Kiracı fesih bildiriminde bulunmadığından ve kiraya veren için geçerli tahliye sebebi olmadığından kira sözleşmesi aynı şartlarla 1 yıl daha uzayacaktır. 1 Ocak 2008 ilk uzama yılı olacaktır. 1 Ocak 2017 ise on yıllık uzaması süresi olacaktır. Bundan sonraki uzama süresinin bitiminden üç ay evvel bildirimde bulunarak 10 yıllık kiracının tahliyesi sağlanacaktır. Örneğimizde bildirimde bulunulması gereken tarih, en geç 1 Ekim 2017’dir. Böylece kiracı, 1 Ocak 2018’de tahliyeyi gerçekleştirmekle yükümlü olacaktır.

On yıllık kiracının tahliyesi, on yıllık uzaması süresinin hesaplanması ve diğer kira hukuku konuları hakkında detaylı bilgi için mutlaka kira hukuku ve sözleşme avukatı ile görüşme sağlanmalıdır.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.