Soyisim değiştirme davası, haklı bir sebeple soyadından memnun olmayan kişilerin açtığı davadır. Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes bir soyisime sahip olmak zorundadır. Soyisim, kural olarak yeni doğan çocuğa babasından geçmektedir. Bu husus Türk Medeni Kanunu’nun 321.maddesinde açıkça belirtilmiştir.Evlenme, mahkeme kararı, seçme, idari karar veya evlat edinme ise soyadı kazanmanın istisnai yollarıdır.
Soyadı, şüphesiz ki insan hayatının önemli bir parçasıdır. Ancak bazı hallerde kişiler soyadlarından memnun olmamakta, kullanmaktan utanmakta ve hatta alay konusu olduklarını düşünmektedirler. İşte kanun koyucu kişilerin yaşadığı zorluklara son vermek adına soyisim değiştirme davası açma imkanını tanımıştır. Soyadı değişikliği talebiyle açılacak olan davada en önemli husus haklı sebebin varlığıdır. Nelerin haklı sebep sayılacağı çeşitlilik göstermekle beraber uygulamada en çok soyadının dalga konusu olması nedeniyle soyisim değiştirme davası açıldığı görülmektedir.
Soyisim değiştirme davası, TMK, Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Soyadı Kanunu’nu ilgilendiren bir davadır. Dolayısıyla soyadı değiştirme davası, nüfus davaları alanında çalışan isim değiştirme avukatı tarafından açılmalı ve yürütülmelidir. İsim değiştirme avukatı, yürürlükte bulunan mevzuatlar ve yargı kararları çerçevesinde soyisim değiştirme davasını açacak ve istenilen neticeye ulaşmak için çalışacaktır. Gerek maddi gerekse manevi kayıp yaşamamak adına avukat desteği almak, soyadı değiştirme davasında önemli rol oynamaktadır.
Soyadı Değiştirme Şartları 2023 Nelerdir?
“Soyadımı değiştirmek istiyorum, ne yapmalıyım?“Soyisim değiştirme davasının en önemli şartı; soyadı değiştirmek için haklı sebebin olmasıdır. Haklı sebep, isim değiştirme davasında da aranan bir şarttır. Nelerin haklı sebep olarak sayılacağı kanunda açıkça belirtilmemiştir. Ancak Yargıtay kararları ve uygulamada görülen ve soyisim değiştirme davasında haklı sebep olarak kabul edilen hususlar şunlardır:
- Soyadın telaffuzunun ve yazımının zor olması,
- Soyismin gülünç, çirkin veya ahlaka aykırı anlam taşıması,
- Aileden bir kişinin ağır bir suç işlemesi,
- Din değişikliği gerçekleştirilmesi,
- Soyismin, kişinin yabancı olduğu izlenimi uyandırması.
“Babamın soyadı taşımak istemiyorum.” diyen kişilerin de bu durumu mahkeme nezdinde haklı sebep olarak kabul edilmektedir. Şöyle ki, baba ile uzun süredir görüşülmemesi veya babanın terketmesi soyadı değiştirme davasında haklı bir sebeptir. (Simya Hukuk Bürosu olarak avukat Ayşegül Helvacıoğlu vekilliğinde, baba ile görüşülmemesi, ilişki kurulmaması ve ilgili nedenlere dayanılarak açılan ve kabul alan birçok davamız mevcuttur.)
Soyisim değiştirme davasında kabul gören haklı sebepleri çoğaltmamız mümkündür. Dava ile soyadının değişip değişemeyeceği konusundan kesin bilgi vermek için somut olayın özellikleri değerlendirilmelidir.
Soyadı değiştirme davası 2023 ile davacı, yeni bir soyisim seçmek durumunda kalacaktır. Soyisim değiştirme davası ile seçilecek yeni soyad hakkında kanunda birtakım kısıtlamalar vardır. Bunlardan ilki; yeni soyismin Soyadı Kanunu m.3’e aykırı olamayacağıdır. Örneğin; ahlaka aykırı veya rütbe belirten soyisimlerinin seçilmesi mümkün değildir. Ayrıca yeni soyisimde mutlaka Türk harfleri kullanılmış olmalıdır. Bu nedenle için “w,x,q” gibi harfleri barındıran soyadlarını mahkeme kararı ile almak mümkün olmayacaktır.
Soyisim Değiştirme Davası Açmak Süreye Tabi Midir?
Soyisim değiştirme talepli dava açmak herhangi bir süreye tabi değildir. Dolayısıyla kişi, dilediği zaman soyadı değişikliği için dava yoluna başvurabilir.
Soyisim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?
Soyadı değiştirme kaç gün sürer? Soyisim değiştirme davası avukat ile temsil söz konusuysa 1 ila 3 ay arasında sonuçlanacaktır. Avukat olmaksızın dava açılmışsa bu halde 4-7 ay arasında sonuca ulaşılacaktır.
Soyadı Kaç Kere Değiştirilebilir?
Soyadı değişikliği kaç kez yapılabilir? Soyisim değiştirme davası eskiden yalnızca bir kere açılabilen bir davaydı. Ancak Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal etmiş bulunmaktadır. Yeni düzenleme çerçevesinde, haklı sebep olması durumunda birden fazla kez soyadı değiştirme davası açılabilmektedir. Yani soyadını bir kez değiştirmiş olan kişi, haklı sebep mevcutsa ikinci kez de değişiklik gerçekleştirebilir.
Ancak soyadı değiştirme davası, bir kez reddedilirse bir daha dava açmak mümkün olmayacaktır. Ayrıca soyadı değiştirme davası, isim değiştirme davasından daha zorlu bir davadır. Bu nedenle tavsiyemiz, soyisim değiştirme davası için mutlaka avukat ile temsil sağlanmasıdır.
Soyadı Değiştirmek İçin Dava Açmak Zorunda Mıyım?
Uygulamada sıkça karşılaştığımız soru, soyisim değiştirmenin dava açmadan mümkün olup olmadığıdır. Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun çerçevesinde belirli koşulların varlığı halinde mahkemesiz soyadı değişikliği gerçekleştirilebilir. Ancak dava açmadan soyadı değiştirme için nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurulması ve kanunda aranan şartların var olması gerekmektedir. Mahkemesiz soyad değişikliği bir defaya mahsus gerçekleştirilmektedir.
Kanunda aranan şartlara bakıldığı zaman net bir sonuç alabilmek adına soyisim değiştirme davası yoluna başvurulması gerektiğini söyleyebiliriz. Fakat eğer ahlaka aykırı bir soyisim varsa, bunun nüfus müdürlüğüne başvuru ile değiştirilmesi mümkündür. Ayrıca maddi hatalar nedeniyle de nüfus müdürlüğüne başvurarak dava açmadan soyadı değiştirme gerçekleştirilebilir. Dava açmadan soyadı değişikliği son tarih ise 3 Kasım 2019’dur.
İlgili kanunda aranan şartlar var ise nüfus müdürlüğüne başvurunun da avukat aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Aksi halde etkili bir sonuç almak mümkün olmayabilir. Gerek dilekçenin hazırlanması gerekse sürecin hızlı ve doğru bir şekilde ilerlemesi için mutlaka soyadı değiştirme avukatından destek alınmalıdır. Dava açmadan soyadı değişikliği son tarih geçirildikten sonra ise her halde mahkeme süreci başlatılarak soyisim değişikliği gerçekleştirilmesi mümkün olacaktır.
Soyadı Değişikliği Davası Kime Karşı Açılır?
Soyisim değişikliği davasında davalı taraf, Nüfus Müdürlüğü olacaktır. Soyisim değiştirme davası anneye veya babaya karşı açılan bir dava değildir.
Soyisim Değiştirme Davasında İspat Yükü Kime Aittir?
Soyadı değiştirme davasında ispat, çok önemli bir yere sahiptir. Öncelikle bu davada mutlaka tanık bulundurulmasını tavsiye etmemiz doğru olacaktır. Ayrıca mahkeme, soyadı değişikliği için somut deliller aramaktadır. Fakat son dönemlerde Yargıtay 8.Hukuk Dairesi’nin 2017/6122 E., 2017/14423 K. sayılı içtihat metni ile somut delillerin varlığı arka planda bırakılmıştır. Söz konusu karar şu şekildedir;
“Ad ve soyadı kişiliğin ayrılmaz bir unsurudur. Kişi bununla anılır, tanınır ve tanımlanır. Ad veya soyadı niteliği gereği onu taşıyan kişi tarafından benimsendiğinde anlam taşır. Adını benimsemeyen kişiliği ile özdeşleşmeyen kimsenin, adını değiştirmek istemesi en doğal hakkıdır. Böyle bir durumda, ad değiştirme istemlerini içeren davalarda davacının tercih ve arzusunun ön planda tutulması ve öncelikle dikkate alınması gerekir.”
Soyisim değiştirme davasında haklı sebep, her türlü delil ile ispatlanabilir. Delillerin vaktinde ve usule uygun olarak mahkemeye sunulması, soyisim değiştirme dava dilekçesinin hazırlanması ve dava sürecinin profesyonel olarak yürütülmesi için mutlaka avukatla temsil sağlanmalıdır.
Soyadı Değişikliği ve Miras Üzerindeki Etkisi
Tarafımıza sıkça yöneltilen sorulardan birisi de soyadı değişikliği durumunda mirasçılık haklarının etkilenip etkilenmeyeceğidir. Şunu belirtmeliyiz ki “babamın soyadını taşımak istemiyorum” deyip veya başka bir sebeple soyadının değiştirilmesi halinde kişinin mirasçılık durumunda herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla kişinin yasal mirasçılığı devam edecektir.
Soyadı Değiştirme Davası Ücreti 2023
Soyadı değiştirme davası ücreti 2023 yılı için İstanbul Barosu tarafından avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenmiştir. Elbetteki soyadı değiştirme maliyetini etkileyen bazı faktörler vardır. Soyisim değiştirme davasında avukatın tecrübesi, nitelikli hizmeti, uzmanlık alanı gibi etkenler ücrette değişikliğe neden olacaktır. Bu sebeple soyadı değiştirme masrafı hakkında en doğru ve güncel bilgi için soyisim değiştirme avukatı ile görüşülmelidir. Online danışma formumuzu doldurarak veya iletişim numaramızdan bize ulaşabilir; soyisim değiştirme ücreti 2023 hakkında bilgi alabilirsiniz.
Soyadı Değiştirme Davası Sonuçlandıktan Sonraki Süreç
Soyadı değişikliği sonrası prosedür, merak edilen konular arasındadır. Soyadı değiştirme davası davacı lehine sonuçlandığı takdirde kararın kesinleşmesi beklenecektir. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan bu dava, kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde kesinleşecektir. Soyadı değiştirme kararı, mahkeme tarafından ilgili nüfus müdürlüğüne tebliğ edilecek ve değiştirme işlemi gerçekleşecektir. Nüfus müdürlüğü, varsa eş ve ergin olmayan çocukların da soyadlarını mahkeme kararı doğrultusunda değiştirecektir. Nüfus kayıtlarında soyadı değişikliği gerçekleştikten sonra ise kişi, nüfus müdürlüğüne başvurarak kimlik yenileme talebinde bulunmalıdır. Varsa pasaport ve ehliyetin de aynı şekilde yenilenmesi gerekmektedir.
Soyadı değiştirme 2023 ve diğer nüfus davaları hakkında detaylı bilgi için online danışma formunu doldurabilir veya 02129095363 iletişim numaramızdan soyadı değiştirme avukatına ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer makalelerimiz:
Merhaba ben isim degistirme dilekçesinin ucretini ogrenmek istiyorum ve avukat olmadan kac ay da sonuclanir acaba dava ?
Merhaba Aylin Hanım,
Yorumlar üzerinden ücret bilgisi veremiyoruz. İletişim bölümünden bize ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhabalar benim sorum şu turkcemde biraz az o yuzden yanliş yazdiklarim icin şimdiden kusura bakmayin…. Ben avusturya vatandaşiyim ve kulagima okunmuş ama nufusuma yazilmamiş ismimi değiştirmek istiyorum ayrica cifte soyad taşiyorum ve bunuda artik teke düşürmek istiyorum… Muhtemelen avusturyada burdaki makamlarda halletmem gerekecek ama türkiyedede bir sorun yaşamamak icin bunu nasil cozebilirim biraz kafam karişti bide her kafadan sey cikiyor… Eğer sorumu cevaplarsaniz cok memmun kalirim şimdiden cok teşekkür ederim
Feyza Hanım Merhaba,
İsim değiştirme davası açmanız mümkündür. Soyad değişikliğiyle ilgili olarak da bize daha detaylı bilgi verirseniz yardımcı olabiliriz. Dilerseniz iletişim bölümünden online danışma formumuzu doldurarak veya irtibat numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhabalar ben babamın şahsıma ağır ithamlarından dolayı çakmak olan soyadımı değiştirmek istiyorum evli iki çocuk babasıyım ne tür bi yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba Hacı Bey,
Soyadı değiştirme davasında ileri sürülen nedenin kanıtlanması önemlidir.Babanız ile ilişkilerinizin bozulması, bu davada haklı sebep olarak kabul görebilir.
Saygılarımızla.
9 yaşında oğlum var ve babasıyla defalarca görüşmek istedi ve bu kişi görüşmeye gelmedi çocuğum da babasının soyadını taşımak istemiyor ve durum onu rahatsız ediyor velayeti bende.mahkeme açılırsa ‘yi e de babadan soy isim değişikliği için onay isteniyormu çünkü bu kişi onay da vermiyor acaba ne yapılabilir
Merhaba Ayşe Hanım,
Dava açarak çocuğunuza kendi soyadınızı vermeniz mümkündür. Konuyla alakalı detayları görüşmek için iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
23 yasındayım 23 yıldır babamı görmedim soy adımı değiştirmek istiyorum nasıl yapabilirim yardımcı olurmusunuz 23 yıl çok bile kaldı.
Merhaba Dilruba Hanım,
Soyadı değişikliği için dava açmanız gerekmektedir. Babanız ile uzun süredir görüşmüyor olmanız, soyisim değiştirme davası bakımından haklı bir sebeptir. Size yardımcı olmamız için dilerseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba Ayşegül Hanım
Soyadı değişikliği sonrasında banka hesapları,kimlik,ehliyet gibi işlemlerin süreci nasıl ilerliyor.Devlet bizim adımıza bu değişikliği yapıyo mu yoksa biz heryere tek tek giderek bu değişikliği kendimiz mi yapıyoruz.
İyi Çalışmalar dilerim
Merhaba Burak Bey,
Mahkeme tarafından davanız kabul edilip soyadı değişikliği gerçekleştikten sonra bu kararın kesinleştirilmesi gerekmektedir. Bunun için de ilgili kurumlara bildirimde bulunulması gerekiyor. Avukat ile çalışmanız durumunda avukatınız sizin adınıza tüm bu işlemleri gerçekleştiriyor. Kararın kesinleşmesine müteakip sistemde soyadı değişikliğiniz gerçekleşmiş oluyor. Siz sadece kimlik yenileme veya ehliyet yenileme talebiyle ilgili kurumlara başvuruda bulunuyorsunuz.
Saygılarımızla.
Merhaba ayşegül hanım ben soy ismimi değiştirmek istiyorum babamla 10 yıldır ayrıyız ben 24 yaşındayım kardesim 19 yaşında ikimiz birden soy ismimizi tek davada değiştire biliyormuyuz yoksa ikimiz de ayrı ayrı dava açmamız mi gerekiyor bunun hakkında bilgi ala bilirmiyim
Merhaba Yasin Bey,
Belirtmiş olduğunuz sebepten dolayı soyisim değişikliği gerçekleştirmeniz mümkündür. Ancak hem sizin hem de kardeşiniz için ayrı ayrı dava açılması gerekmektedir. Konuyla ilgili size yardımcı olmamızı isterseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
İyi bayramlar ben yabancı bir ülke vatandaşı yım oğlum doğduğu zaman ben yoktum ve soyadını kayın babamın soyadını yazdırmış bunu nasıl kendi soyadıma değiştirebilirim
Cevaplarsanız çok sevinirim
Teşekkürler
Merhaba Muzaffer Bey,
Dava açarak çocuğun soyismini değiştirmeniz mümkündür. Ancak bu dava, bir soyadı değiştirme davasından farklı olacaktır. Çocuğun babası olduğunuzu da ispat etmeniz gerekecektir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
merhaba
Babamin 2. Evliliğinden olan soyismini kullanıyorum, babam 2013 te vefat etti, okul kaydı için biz mecburen 2,esinin soyismini kullandım, karşı taraf bazen değiştirmem konusunda diretiyor, gerekce olarak mahkeme ne sunabilirim,süreç nasıl işliyor, tanık nasıl olmalı, mirasciliktan Red oluyor mu, veya bende direkt noterden reddi miras yapabilir miyim teşekkürler.
Merhaba Ahmet Bey,
Soyadı değiştirme davası açarak değişikliğin gerçekleştirilmesi mümkündür. Soyadı değişikliğinin miras üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır. Şöyle ki; kişi anne ve babasının nüfus kayıtlarından silinmemektedir. Dava açmak istemeniz durumunda konuyla ilgili beyanda bulunacak iki şahidiniz olmalıdır.
Reddi miras konusu ise ayrıca ele alınması gereken bir konudur. Kişinin vefatından sonra belli bir süre içinde reddi miras yapılmalıdır. Sınırsız bir hak değildir.
Her iki konuyla ilgili size yardımcı olmamızı isterseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilir; detaylı bilgi alabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba ben 2ay önce nüfus müdürlüğne soyisim değişikliği nedeniyle dilekçe verdim iki ay’a kadar e devlette belli olur değiştiği dendi soyismim değiştiği e devlette nasıl anlaşılıyor ki ? E devlette yazan soyismim değişiyor yoksa herhangi bi programa uygulmaaya girmem gerekiyor mu yada nasıl öğrenirim değiştiğini ?
Merhaba Sadık Bey,
E-devlet üzerinden soyadı değişikliğinizi doğrudan görmeniz mümkündür. Eğer hala bir değişiklik olmadıysa talebinizin reddedilmiş olma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Bu durumda ancak dava açarak soyadı değişikliği gerçekleştirebilirsiniz.
Saygılarımızla.
ben evlı oldugum eşimin soyadını alabilirmiyim bu mümkünmü acaba
Merhaba Mehmet Bey,
Dava açarak soyadı değişikliği gerçekleştirilmesi mümkündür. Konuyla ilgili size yardımcı olabiliriz. İletişim numaramızdan veya mail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
merhaba soyadımdan hiç memnun degilim karadenizli biri olarak soyadım Kürt günlük hayatta çok sıkıntı oluyor bu benim için değiştirmem mümkün müdür???
Merhabalar,
Dava açarak soyadı değişikliği gerçekleştirilebilir. Detaylı bilgi isterseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Mrb benım soyadım Koğu ve hem yazılışı hemde okunusundan dolayı cok utanıyorum bu soyadım gülünç ve komik anlamda koğu soyadım anlamsız anlamını araştırdım googleden değişik ve anlamsız şeyler çıktı. Sizde bakın anlamına hak verirsiniz dilekcemde yazım aynısını. Ve koğu olan soyadımı KAĞAN OLARAK değiştirmek istiyorum dedim acaba değişir mi cevaplarsanız sevinirim
Merhaba Gökhan Bey,
Dava açarak soyadı değişikliği gerçekleştirilmesi mümkündür. Bu konuda size hukuki destek olmamızı isterseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
merhaba 15 senedir öz babamla görüşmüyorum şuan 22 yaşındayım 15 yıldır üvey babamla yaşıyorum ve soyadımı değiştirmek onun soyadına geçmek istiyorum bunun için nasıl bi yok izlemeliyim öz babam da beni kendi soyadına istemiyor
Merhaba Sevgi Hanım,
Dava açarak soyadı değişikliği yapılabilir. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.