Sulh sözleşmesi nedir?sorusu özellikle son dönemlerde taşeron işçilere kadroya geçiş için imzalatılan sulh sözleşmeleri ile gündeme gelmiştir. Bu yazımızda sulh sözleşmesi nedir? sorusunu cevaplayacak ve bu sözleşmenin hukuki niteliğiyle nasıl doldurulması gerektiğinden bahsedeceğiz.
Sulh Sözleşmesi Nedir?
Sulh sözleşmesi, kendine özgü bir yapısı olan sözleşmedir. Sözleşmenin tarafları, aralarındaki ihtilafı ortadan kaldırmak amacıyla bu sözleşmeyi yapma yoluna başvururlar. Sözleşmeye taraf olanlar, karşılıklı ödünler verir ve orta yolda birleşmeye çalışırlar.
Sulh sözleşmesi iki türlü karşımıza çıkmaktadır:
- Adi sulh sözleşmesi: Taraflar arasında mahkeme dışında yapılan sözleşmedir.
- Kazai sulh sözleşmesi: Sulh sözleşmesinin mahkeme önünde yapılmasıdır. Bu durum aslında iki şekilde karşımıza çıkar. Birincisi;taraflar, aralarındaki uyuşmazlığı sulh sözleşmesi ile çözüp bunu mahkeme önünde ifade edebilirler. Bu halde mahkemenin sözleşmesi onaylaması ile taraflar arasındaki ihtilaf çözülmüş olur. İkincisi; taraflar arasındaki uyuşmazlık mahkeme önünde çözüme kavuşturulur. Bu durumda sulh ile uyuşmazlık hakkında hüküm tesis edilmiş olacaktır.
Adi sulh sözleşmesi, herhangi bir şekil şartına tabi olmamakla beraber yazılı şekilde yapılması ispat açısından önem taşır. Ancak mahkeme dışı sulh sözleşmelerinin resmi şekilde yapılması, geçerlilik şartıdır. Kazai sulh sözleşmesi ise mahkeme onayı veya hüküm tesis edilmesiyle gerçekleştirilir. Sulh sözleşmesi nedir? sorusunu yanıtlarken sözleşmenin unsurlarını da açıklamamız faydalı olacaktır. Konuyla ilgili bilgi için yazımızı okumaya devam etmenizi tavsiye ederiz.
Sulh Sözleşmesinin Hukuki Niteliği ve Unsurları
Sulh sözleşmesine dair hükümler Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve diğer sair mevzuatlarda bulunmaktadır. Söz konusu sözleşme ile ilgili yasada ayrıntılı düzenlemelere ulaşmamız mümkün değildir. Dolayısıyla somut durumun özelliklerine göre izlenecek yol tespit edilecektir. Sulh sözleşmesinin hukuki niteliği, tam iki tarafa borç yükleyen sözleşme olmasıdır.
Sulh sözleşmesinin unsurları nelerdir?
- Taraflar arasında mevcut hukuki bir ilişki bulunmalıdır,
- Taraflar arasında uyuşmazlık veya tereddüt hali mevcut olmalıdır,
- Taraflar, sulh sözleşmesi ile karşılıklı fedakarlıklarda bulunmalıdır. Bu husus, mahkeme önünde yapılan sözleşmeler açısından doktrinde tartışmalıdır. Ancak adi sulh sözleşmeleri açısından aranan unsurlardan birisidir.
Sulh Sözleşmesi Nasıl Doldurulur? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sulh sözleşmesi nedir? sorusunu cevapladıktan sonra sözleşmenin nasıl hazırlanması gerektiği üzerinde durmamız gerekmektedir. Özellikle mahkeme dışında yapılan sulh sözleşmeleri bakımından bu durum büyük önem arz etmektedir. Öncelikle, her ne kadar geçerlilik şartı olmasa da bizim tavsiyemiz, ispat açısından sözleşmenin yazılı bir şekilde yapılmasıdır. Böylece ileride sözleşmeden doğabilecek ihtilafların çözümü daha kolay bir hal alacaktır; ispat yükü ortadan kalkacaktır.
Sulh sözleşmesi yapılırken, tarafların nelerden fedakarlıkta bulunduğu açıkça belirtilmeli; şüpheye yer bırakmamalıdır. Özellikle fedakarlık kısmı, dikkatlice düşünülmeli ve yazılmalıdır. Bu durum her iki taraf açısından da geçerlidir. Tarafların hangi şartlar altında sulh kararı aldıkları belirtilmelidir. Taraflardan birisinin sözleşmeye aykırı davranması durumuna karşı cezai şart konulması mümkündür. Somut olayın özelliklerine göre sulh sözleşmesi hazırlanması büyük önem taşır. Çünkü sözleşme ile vazgeçilecek olan haklar, sonradan pişmanlık duyulsa da geri getirilemeyebilir. Bu noktada tavsiyemiz, sulh sözleşmelerinin mutlaka sözleşmeler hukuku alanında çalışan avukat tarafından hazırlanmasıdır.
Sulh Sözleşmesinin Mahkemeye Sunulması
Görülmekte olan bir davada tarafların karşılıklı anlaşarak dava konusu uyuşmazlığa son vermeleri mümkündür. Bu durumda yapılacak olan sulh sözleşmesi, iki tarafın da irade beyanlarını içerecektir. Ön inceleme aşamasında hakim, tarafların sulh olmak isteyip istemediklerini sorar. Ancak dava süresince de hüküm kesinleşinceye kadar tarafların sulh olması mümkündür. Avukat ile temsil olması durumunda sulh olmak için avukata özel yetki verilmiş olmalıdır. Taraflar, mahkeme önünde sulh olabilecekleri gibi mahkeme dışında da sulh olup bunu bir dilekçe ile hakime bildirebilirler. Yazılı sulh sözleşmesinin hazırlanması, hakime sunulması ve duruşma tutanağına geçirilmesi gerekmektedir.
İnternet ortamında bulunun sulh sözleşmelerinin kullanılması, telafisi imkansız zararlara ve hak kayıplarına neden olabilir. Bu sebeple sulh sözleşmesi doldurulmuş örneği adı altında yayınlanan sözleşmelere itibar edilmemesi gerekmektedir. Dolayısıyla pek çok detayı içinde barından bu sözleşmenin hazırlanmasında mutlaka sözleşme avukatından hukuki destek alınmalıdır. Sulh sözleşmesi nedir ve nasıl hazırlanır? sorularının yanıtı için iletişim bölümünden bize ulaşabilir ve konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.