Tanıma Tenfiz Davası 2023 ve Yeni Düzenleme

tanıma tenfiz davası, tanıma tenfiz yönetmeliği
tanıma tenfiz davası, tanıma tenfiz yönetmeliği

Tanıma tenfiz davası, yurtdışında verilen yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınması ve icra edilmesi için açılan davadır. Tanım tenfiz davası, özellikle yurtdışında gerçekleşen boşanmaların Türkiye’de geçerli olması bakımında önem taşır. Yalnızca yabancı mahkeme boşanma kararlarının değil; diğer kararların da tanınması ve tenfizi mümkündür. Ancak uygulamada sıklıkla boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olması için bu davanın açıldığı görülmektedir.

Yabancı mahkeme kararı, Türkiye’de doğrudan geçerli olmadığından kişi, tanıma ve tenfiz işlemi için dava açmak zorundadır. Aksi halde yurtdışında boşanmış olsa dahi Türkiye’de halen evli görünecektir. Türkiye’de halen evli görünüyor olmanın da beraberinde getireceği birtakım sorunlar olabilir.

Almanya,Belçika,Hollanda ve Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarının en sık sorduğu sorulardan birisi; “Yurtdışında boşandım,ama Türkiye’de evli görünüyorum.Ne yapmalıyım?” sorusudur.İşte bu durumda tanıma tenfiz davası açılması gerekecektir. Bu davayı açmamak, ileride birçok soruna neden olacaktır. Örneğin;kişiler yurtdışında boşanmış olsa da Türk vatandaşı olan burada hala evli görünecektir. Bu kişinin vefat etmesi durumunda yabancı eş, mirasçı olacağından mirasta hak iddia edecektir. Bu nedenle yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının mutlaka Türkiye’de tanınması gerekmektedir.

Yurtdışı Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfiz Edilmesi

Tanıma tenfiz davasına dair hükümler, 5718 sayılı MÖHUK’un 50. ve devamı maddelerinde yer almaktadır. İlgili kanuna göre, yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için kesinleşmiş yabancı mahkeme kararıyla Türk mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Davada görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de icra edilebilirlik kazanması, tanıma tenfiz davasının açılmasına bağlıdır. Davanın açılması için ise birtakım şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Örneğin; Avustralya’da boşanan kişinin dava açması için kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Ayrıca yabancı mahkeme kararının kamu düzenine aykırı olmaması da şarttır.

Uygulamada öncede, ortak velayet hakkında verilen yabancı mahkeme kararlarının tenfizinde güçlükler yaşanmaktaydı. Çünkü o dönemlerde ortak velayet kavramı henüz hukukumuza yerleşmemişti. Ancak Yargıtay’ın da kararlarında görüleceği üzere artık yabancı mahkemenin vermiş olduğu ortak velayet kararının Türk mahkemelerinde tanınması ve tenfizinin önünde engel kalmamıştır.

Tanıma Tenfiz Davası Açmak Zorunlu Mudur?

Tanıma tenfiz davasının açılmaması halinde ileride birçok sorunla karşılaşılacaktır. Yabancı mahkeme boşanma kararı vermiş olsa da kişi halen Türkiye’de evli görünecektir. Dolayısıyla yeniden evlilik yaparken sorunlar çıkacaktır. Kişinin mallarını satmak istemesinde durumunda da tanıma tenfiz davası açılmamışsa birtakım pürüzler çıkacaktır. Eğer boşanma kararı Türkiye’de tanınmamışsa kişinin ölmesi halinde miras ile ilgili problemler çıkacaktır.

Tanıma tenfiz davası kaldırıldı mı? sorusu da son günlerde tarafımıza en çok ulaşan sorular arasında yer almaktadır. Tanıma ve tenfiz davasının kaldırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak dava açmadan tanıma işleminin belirli şartlar altında gerçekleştirilmesi yönetmelik hükümlerince mümkündür. Detaylı ve güncel bilgi için yukarıdaki kırmızı linke tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.

Yukarıda saymış olduklarımız aslında dava açarak yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınması  gerektiği zorunluluğunu gözler önüne sermektedir. Tanıma ve tenfiz yapılmadığı takdirde çıkması muhtemel problemlerin sayısını çoğaltmak mümkündür. Söz konusu davanın hızlı ve sorunsuz şekilde sonuçlanması için yabancılar hukuku alanında çalışan avukat ile temsil sağlanmalıdır.

Yurtdışı Boşanmanın Dava Açmadan Tanınmasıyla İlgili KHK

Yurtdışında boşanmanın 690 sayılı KHK ile dava açmadan tanınması mümkündür. Ancak burada vurgulamamız gereken nokta, yalnızca boşanma kararının tanınması işlemi dava açmadan yapılacaktır. Dolayısıyla yurtdışı boşanma kararının tenfizi gerekiyorsa, tanıma tenfiz davası açılması zorunludur. Yani yabancı mahkeme kararında velayet,tazminat,nafaka gibi konularda sonuca varmışsa bunların Türk makamları önünde icra edilebilir olması için tenfiz davası açılmak zorundadır. Kısaca, boşanmanın fer’ilerine ilişkin karar varsa tanıma tenfiz davası 2020 açılmak zorunda diyebiliriz.

Yurtdışında gerçekleşen boşanmanın Türkiye’de tanınması için İçişleri Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunulmalıdır. Bakanlık, yurtdışında verilen boşanma kararlarının Türkiye’de dava açmadan tanınması için yönetmelik çıkarmıştır. Tanıma tenfiz yönetmeliği 2018‘de usul ve esaslar mevcuttur.

Yönetmelik maddesine göre; yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamları tarafından verilen kararların nüfus kütüğüne tescili mümkündür. Nüfus müdürlüğüne başvuru ile tanıma için taraflar bizzat başvurmalı veya avukat ile temsil sağlanmalıdır. Bizzat başvurma, çok ender görülen bir durum olduğundan nüfus müdürlüğüne başvuru ile boşanmanın tanınması, avukat aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Nüfus müdürlüğüne başvuru ile boşanmanın tanınması,  uğraş gerektiren bir durumdur. Başvuruda sunulacak belgelerde eksiklik veya hata olması talebin reddine neden olacaktır. Başvurunun reddedilmesi halinde ise mecburen dava açma yoluna başvurulması gerekecektir. Ayrıca nüfus müdürlüğüne başvuru ile boşanmanın TANINMASI mümkün olup tenfize olanak sağlanmadığından çoğunlukla dava açmak gerekmektedir.

Dava Açmak İçin Türkiye’ye Gelmek Gerekli Midir?

Tanıma tenfiz davası 2023 için Türkiye’ye gelmek gerekli değildir. Tanıma tenfiz avukatı ile temsil sağlanması yeterli olacaktır. Bu halde taraflar duruşmaya katılmayacak ve her işlem avukat tarafından sorunsuz bir şekilde yürütülecektir. Her iki tarafın da avukata vekalet vermesi durumunda ise süreç çok daha kısa olacaktır.

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

“Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer?“Yurtdışına tebligat ne kadar sürer?” sorusunun cevabını etkileyen birçok faktör vardır. Öncelikle şunu vurgulamalıyız ki; avukat ile temsil yoksa tanıma ve tenfiz davası, eksik evrak sunulması vs nedenlerden dolayı ortalama 1-3 yıl sürecektir. Tanıma tenfiz avukatı ile dava açılırsa, tarafların her ikisinin de vekalet verip vermediği husus dava süresini etkileyecektir.

Taraflardan birisi avukatla temsil ediliyor, diğeri edilmiyorsa bu durumda davaya dair tebligatların yurtdışına yapılması gerekecektir.(Taraf eğer yurtdışında yaşıyorsa.) bu halde “Yurtdışına tebligat ne kadar sürer?” sorusunu cevaplamamız gerekecektir. Tanıma tenfiz davasında tek tarafın avukat var ise dava ortalama 6-9 ay içinde sonuçlanacaktır. Her iki tarafın da avukatı olması halinde ise bu süre 2 hafta ile 1 ay arasında değişecektir.

Tanıma Tenfiz Davası 2023 İçin Gerekli Belgeler

Dava için gerekli belgeleri kısaca şu şekilde belirtebiliriz:

  • Tanıma tenfiz dava dilekçesi,
  • Yurtdışında boşanma olduğuna dair yabancı mahkeme kararı,
  • Yabancı mahkeme kararının kesinleştiğini gösteren yazı,
  • Apostil şerhi,
  • Yurtdışı boşanma kararının noter onaylı tercümesi,
  • Fotoğraflı ve özel yetki içeren vekaletname,
  • Pasaport veya nüfus cüzdanı fotokopisi

Tanıma Tenfiz Vekalet Ücreti Ne Kadardır?

Tanıma tenfiz davası avukatlık ücreti 2023 ise İstanbul Barosu asgari ücret tarifesinde belirtilmiştir. Ancak tanıma tenfiz davası vekalet ücreti, avukatın çalışma alanlarına ve tecrübesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Almanya’da boşanmanın Türkiye’de tanınması, Fransa boşanma kararının Türkiye’de tanınması, tanıma tenfiz davası vekalet ücreti gibi konular hakkında detaylı bilgi almak ve süreci başlatmak için mutlaka tanıma tenfiz avukatı ile görüşülmelidir. +90 530 829 70 69 Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.