Tanıma tenfiz davası, yurtdışında verilen yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınması ve icra edilmesi için açılan davadır. Tanım tenfiz davası, özellikle yurtdışında gerçekleşen boşanmaların Türkiye’de geçerli olması bakımında önem taşır. Yalnızca yabancı mahkeme boşanma kararlarının değil; diğer kararların da tanınması ve tenfizi mümkündür. Ancak uygulamada sıklıkla boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olması için bu davanın açıldığı görülmektedir.
Yabancı mahkeme kararı, Türkiye’de doğrudan geçerli olmadığından kişi, tanıma ve tenfiz işlemi için dava açmak zorundadır. Aksi halde yurtdışında boşanmış olsa dahi Türkiye’de halen evli görünecektir. Türkiye’de halen evli görünüyor olmanın da beraberinde getireceği birtakım sorunlar olabilir.
Almanya,Belçika,Hollanda ve Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarının en sık sorduğu sorulardan birisi; “Yurtdışında boşandım,ama Türkiye’de evli görünüyorum.Ne yapmalıyım?” sorusudur.İşte bu durumda tanıma tenfiz davası açılması gerekecektir. Bu davayı açmamak, ileride birçok soruna neden olacaktır. Örneğin;kişiler yurtdışında boşanmış olsa da Türk vatandaşı olan burada hala evli görünecektir. Bu kişinin vefat etmesi durumunda yabancı eş, mirasçı olacağından mirasta hak iddia edecektir. Bu nedenle yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının mutlaka Türkiye’de tanınması gerekmektedir.
Yurtdışı Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfiz Edilmesi
Tanıma tenfiz davasına dair hükümler, 5718 sayılı MÖHUK’un 50. ve devamı maddelerinde yer almaktadır. İlgili kanuna göre, yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için kesinleşmiş yabancı mahkeme kararıyla Türk mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Davada görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.
Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de icra edilebilirlik kazanması, tanıma tenfiz davasının açılmasına bağlıdır. Davanın açılması için ise birtakım şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Örneğin; Avustralya’da boşanan kişinin dava açması için kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Ayrıca yabancı mahkeme kararının kamu düzenine aykırı olmaması da şarttır.
Uygulamada öncede, ortak velayet hakkında verilen yabancı mahkeme kararlarının tenfizinde güçlükler yaşanmaktaydı. Çünkü o dönemlerde ortak velayet kavramı henüz hukukumuza yerleşmemişti. Ancak Yargıtay’ın da kararlarında görüleceği üzere artık yabancı mahkemenin vermiş olduğu ortak velayet kararının Türk mahkemelerinde tanınması ve tenfizinin önünde engel kalmamıştır.
Tanıma Tenfiz Davası Açmak Zorunlu Mudur?
Tanıma tenfiz davasının açılmaması halinde ileride birçok sorunla karşılaşılacaktır. Yabancı mahkeme boşanma kararı vermiş olsa da kişi halen Türkiye’de evli görünecektir. Dolayısıyla yeniden evlilik yaparken sorunlar çıkacaktır. Kişinin mallarını satmak istemesinde durumunda da tanıma tenfiz davası açılmamışsa birtakım pürüzler çıkacaktır. Eğer boşanma kararı Türkiye’de tanınmamışsa kişinin ölmesi halinde miras ile ilgili problemler çıkacaktır.
Tanıma tenfiz davası kaldırıldı mı? sorusu da son günlerde tarafımıza en çok ulaşan sorular arasında yer almaktadır. Tanıma ve tenfiz davasının kaldırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak dava açmadan tanıma işleminin belirli şartlar altında gerçekleştirilmesi yönetmelik hükümlerince mümkündür. Detaylı ve güncel bilgi için yukarıdaki kırmızı linke tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.
Yukarıda saymış olduklarımız aslında dava açarak yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınması gerektiği zorunluluğunu gözler önüne sermektedir. Tanıma ve tenfiz yapılmadığı takdirde çıkması muhtemel problemlerin sayısını çoğaltmak mümkündür. Söz konusu davanın hızlı ve sorunsuz şekilde sonuçlanması için yabancılar hukuku alanında çalışan avukat ile temsil sağlanmalıdır.
Yurtdışı Boşanmanın Dava Açmadan Tanınmasıyla İlgili KHK
Yurtdışında boşanmanın 690 sayılı KHK ile dava açmadan tanınması mümkündür. Ancak burada vurgulamamız gereken nokta, yalnızca boşanma kararının tanınması işlemi dava açmadan yapılacaktır. Dolayısıyla yurtdışı boşanma kararının tenfizi gerekiyorsa, tanıma tenfiz davası açılması zorunludur. Yani yabancı mahkeme kararında velayet,tazminat,nafaka gibi konularda sonuca varmışsa bunların Türk makamları önünde icra edilebilir olması için tenfiz davası açılmak zorundadır. Kısaca, boşanmanın fer’ilerine ilişkin karar varsa tanıma tenfiz davası 2020 açılmak zorunda diyebiliriz.
Yurtdışında gerçekleşen boşanmanın Türkiye’de tanınması için İçişleri Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunulmalıdır. Bakanlık, yurtdışında verilen boşanma kararlarının Türkiye’de dava açmadan tanınması için yönetmelik çıkarmıştır. Tanıma tenfiz yönetmeliği 2018‘de usul ve esaslar mevcuttur.
Yönetmelik maddesine göre; yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamları tarafından verilen kararların nüfus kütüğüne tescili mümkündür. Nüfus müdürlüğüne başvuru ile tanıma için taraflar bizzat başvurmalı veya avukat ile temsil sağlanmalıdır. Bizzat başvurma, çok ender görülen bir durum olduğundan nüfus müdürlüğüne başvuru ile boşanmanın tanınması, avukat aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Nüfus müdürlüğüne başvuru ile boşanmanın tanınması, uğraş gerektiren bir durumdur. Başvuruda sunulacak belgelerde eksiklik veya hata olması talebin reddine neden olacaktır. Başvurunun reddedilmesi halinde ise mecburen dava açma yoluna başvurulması gerekecektir. Ayrıca nüfus müdürlüğüne başvuru ile boşanmanın TANINMASI mümkün olup tenfize olanak sağlanmadığından çoğunlukla dava açmak gerekmektedir.
Dava Açmak İçin Türkiye’ye Gelmek Gerekli Midir?
Tanıma tenfiz davası 2023 için Türkiye’ye gelmek gerekli değildir. Tanıma tenfiz avukatı ile temsil sağlanması yeterli olacaktır. Bu halde taraflar duruşmaya katılmayacak ve her işlem avukat tarafından sorunsuz bir şekilde yürütülecektir. Her iki tarafın da avukata vekalet vermesi durumunda ise süreç çok daha kısa olacaktır.
Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?
“Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer?”“Yurtdışına tebligat ne kadar sürer?” sorusunun cevabını etkileyen birçok faktör vardır. Öncelikle şunu vurgulamalıyız ki; avukat ile temsil yoksa tanıma ve tenfiz davası, eksik evrak sunulması vs nedenlerden dolayı ortalama 1-3 yıl sürecektir. Tanıma tenfiz avukatı ile dava açılırsa, tarafların her ikisinin de vekalet verip vermediği husus dava süresini etkileyecektir.
Taraflardan birisi avukatla temsil ediliyor, diğeri edilmiyorsa bu durumda davaya dair tebligatların yurtdışına yapılması gerekecektir.(Taraf eğer yurtdışında yaşıyorsa.) bu halde “Yurtdışına tebligat ne kadar sürer?” sorusunu cevaplamamız gerekecektir. Tanıma tenfiz davasında tek tarafın avukat var ise dava ortalama 6-9 ay içinde sonuçlanacaktır. Her iki tarafın da avukatı olması halinde ise bu süre 2 hafta ile 1 ay arasında değişecektir.
Tanıma Tenfiz Davası 2023 İçin Gerekli Belgeler
Dava için gerekli belgeleri kısaca şu şekilde belirtebiliriz:
- Tanıma tenfiz dava dilekçesi,
- Yurtdışında boşanma olduğuna dair yabancı mahkeme kararı,
- Yabancı mahkeme kararının kesinleştiğini gösteren yazı,
- Apostil şerhi,
- Yurtdışı boşanma kararının noter onaylı tercümesi,
- Fotoğraflı ve özel yetki içeren vekaletname,
- Pasaport veya nüfus cüzdanı fotokopisi
Tanıma Tenfiz Vekalet Ücreti Ne Kadardır?
Tanıma tenfiz davası avukatlık ücreti 2023 ise İstanbul Barosu asgari ücret tarifesinde belirtilmiştir. Ancak tanıma tenfiz davası vekalet ücreti, avukatın çalışma alanlarına ve tecrübesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Almanya’da boşanmanın Türkiye’de tanınması, Fransa boşanma kararının Türkiye’de tanınması, tanıma tenfiz davası vekalet ücreti gibi konular hakkında detaylı bilgi almak ve süreci başlatmak için mutlaka tanıma tenfiz avukatı ile görüşülmelidir. +90 530 829 70 69 Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Fransa da yaşıyorum. Burada boşandım ama türkiye de evli görünüyorum. Türkiye de dava açsam duruşmalara gelmek zorunda mıyım?
Merhaba Cengiz Bey,
Türkiye’de bir avukata vekaletname vermeniz halinde duruşmalara gelmeniz gerekmeyecektir.
Saygılarımızla.
merhaba
Ben ingiltere de evlendim ve burada bosandim yalnizca evli oldugum zaman Turkiye de nufus mudurlugunden medeni durumumu evli olarak degistirdim ingiliz evlilik belgesi ile.2014 yilinda resmi bir sekilde bosandim fakat Turkiyede halen evli gozukuyorum ve eski esimin su andaki adresini bilmiyorum ve kontak kurma sansim yok.
Yalniz bizim bosanmamizda miras, cocuk velayeti, tazminat, nafaka gibi hicbir pruz yok bu demek oluyor ki tenfiz davasi gerekmiyor..
Bu durumda elimdeki mahkeme kararini tercume ettirip nufus mudurlugunden medeni durumumu degistirme olanagim varmi ?(Bosanma kararinin taninmasi islemi)
Simdiden tesekkurler zamaniniz icin.
Merhaba İlhan Bey,
Tarafınıza mail yoluyla geri dönüş sağlamış bulunmaktayız.
Saygılarımızla
Merhaba ben avusturya anlasmali bosandim. turkiyde evli görünüyorum ne yapmam gerekiyor.yardimci olursaniz sevinirim
Merhaba Ayşe Hanım,
Konuyla ilgili olarak tarafınıza mail gönderilmiştir.
Saygılarımızla.
Selam
Amerikada yaşıyorum 2010 senesinde boşandım dört senedir türkiye’de tanıma ve Tenfiz davası sürüyor. Nafaka ve mal mülk gibi sorunlar yok. Karşı tarafın adresi olmadığı için tebligat yapılamıyor. Bu durumda nüfus dairesinden boşanmam düşürülebilir mi? Teşekkürler
Merhaba Arzu Hanım,
Tanıma tenfiz davası açtıysanız nüfus müdürlüğüne başvuru ile tanıma işleminin gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır.
Saygılarımızla.
Cevabınız için çok teşekkürler
Peki adres olmadığından tebligat hiç yapılamayacaksa bu boşanamıyacağım anlamına gelir yoksa zamanla kendiliğinden düşerimi?
Merhaba Arzu Hanım,
Kişinin adresini öğrenip tebligatı o adrese çıkarırsanız davanız daha kısa sürede sonuçlanacaktır.
Saygılarımızla.
Merhaba . Kazakistan’da boşandım ve şimdi tanıma tenfiz davası açmak istiyorum. 10 yaşında çocuğumu Türk konsolosluğa doğumunu kaydettirmemişim. Dava sürecini etkiler mi ? Ve şimdi Türkiye’deyim kaydettirmek istesem nasıl bir yol izmemem gerekiyor teşekkürler
Merhaba Fırat Bey,
Çocuğunuzun Kazakistan vatandaşı olması tanıma tenfiz dava sürecini etkilemeyecektir. Size daha iyi yardımcı olabilmemiz adına iletişim numaramızdan bize ulaşabilir ve randevu alarak görüşme sağlayabilirsiniz.
Saygılarımızla.
merhaba Boşanma Kararının olduğu Belgenin mühürlü orinalimi olmalı yoksa tarayıcıda çıktısını alsak geçerlimi? ıslak imzalı kısmı olmalımı?
Merhaba Serdar Bey,
Boşanma kararının aslı gerekmektedir.
Saygılarımızla.
Benimde bir sorum olucak. Cvp verirseniz cok sevinirim.
Almanyada yasiyorum. Türkvadantasiyim. Eski esim bosanma davasi acmis burda 3 sene bitdikten sonra istesenizde istemesenizde bosuyorlar. Sorum ben türkiyede neler talep edebilirim. Yani tazminat felan hakkim varmi. Türkiyede onu bosamak istemiyorum sürünsün diye. Buarada 2 yasinda kizimda var onun haklari neler. Lütfen cvp
Merhaba Filiz Hanım,
Türkiye’de boşanma davası açtığınız takdirde manevi tazminat, yoksulluk ve iştirak nafakası talep edebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için dilerseniz iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Iyi akşamlar, benimde bir sorum olacak. Ben eşimden almanya’da 2010 senesinde boşandım, ikimizde türk vatandaşıyız. 2 tane çocuğumuz var. Alman kanuna göre velayet ikimizde, Türkiye’de nasıl olacak bu, bir değişlik olacakmi? Yeni kanundan nasıl yararlana biliriz, eski eşim bu konuda benimle beraber hareket edecektir, yani sıkıntı çıkarmaz. Işlem için tam olarak ne yapmam lazım? Fiyat olarak ne kadar tutar, ve Türkiye’de bulunmam gerekiyor mu? Şimdiden teşekkür ederim, iyi akşamlar almanyadan Selamlar
Merhaba Şerife Hanım,
Yeni kanundan faydalanarak yalnızca boşanma kararının TANINMASI mümkündür. Ancak sizin boşanmanızda velayete ilişkin hüküm de mevcuttur. Bu nedenle yalnızca tanıma değil TENFİZ işleminin de gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tanıma tenfiz davası açmalısınız. Eşiniz de Türkiye’de bir avukata vekalet verdiği takdirde davanız kısa sürede sonuçlanacaktır. Ücret bilgisi ve diğer detaylar hakkında görüşme sağlamak için +90 530 829 70 69 numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba,
ben almanyada yasiyorum 2016 da almanyada resmi olarak bosandim ancak türkiyede halen evli olarak görünüyorum.
1. Sorum: eski esim Türkiyede avukat tuttuysa eger, burda vekalatnahme vermem yeterlimidir bide nekadar toplam ücreti?
2. Sorum: türkiyede tekrar mahkemeye cikmamiz gereklimidir
simdiden tesekürler 🙂
Merhaba Hülya Hanım,
Sorularınızı şu şekilde yanıtlayabiliriz:
1) Eski eşiniz Türkiye’de tanıma tenfiz davası açtıysa sizin de avukata vekalet vermeniz yeterli olacaktır. Ücret bilgisini ise maalesef buradan veremiyoruz. İletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
2) Avukata vekalet vermeniz durumunda sizin duruşmalara katılmanız gerekmeyecektir; avukatınız sizin adınıza tüm işlemleri gerçekleştirecektir.
Saygılarımızla.
türkiye evledim yıl 2002 ben fransaya hiç gitmedim bana 2005 yılıda oranın savcılıgından bazı evraklar geldi ou bi avukata vermiştim oda kaybetmiş ve bizim evligin sahte oldugunu anlaşılmış oranın mahkemesi bunların evliliklerini iptaline her iki tarafın mahkeme masraflarının ödenmesine diye elimde karar yok tanıma tenfiz davası açtım makkeme kesinleşmiş karar istiyo nasıl yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim teblikat yaptım adresinde yok sıtrajesi en yüksek gaztede ilan yaptım ama hakim boşamadı hakim bunları yapalım dedi yaptım kesinleşmiş boşanma kararı istedi yardımcı olursanız sevinirim saygılar .Türkiye başka kadınla evliyim
Merhaba Bayram Bey,
Türkiye’de evli gözükmüyorsanız kanaatimizce herhangi bir sorun yoktur. Eğer yurtdışında gerçekleştirdiğiniz evliliği Türk makamlarına tanıttıysanız ve şimdi de evliliğiniz iptal edildiyse o zaman tanıma tenfiz davası açmanız gerekecektir. Aksi halde tanıma ve tenfiz davası açılmasına lüzum yoktur.
Tanıma tenfiz davalarında mahkeme, mutlaka yabancı mahkemenin vermiş olduğu kararın aslını talep etmektedir. Bunun için ilgili mahkemeden kararın örneğini almanız şarttır. Daha detaylı bilgi almak için tanıma ve tenfiz avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Abim eşiyle 24 7 2018 yılı almanyada anlaşmalı boşandı fakat eski eşi alman vatandaşı türk türkiyede dava açacak eski eşi hala çevresine ailesine abimle beraber evli gösteriyormuş abimde bunu öğrenmiş fec boşanma celp yayınlamış türkiyede ki açılacak davada bi sorun edermi çocuk uzerlerinde hiç bi mal yok eski es türkiye bosanmak istemiyor çünkü abimin trkrar evlilik yapmasın diye fec paylaşımı sorun yaratırım burdaki davada
Merhaba,
Bu durumda Türkiye’de tanıma tenfiz davası açılması gerekecektir. Tanıma tenfiz davası açma süresi olmadığından dolayı ağabeyiniz, dilediği zaman bu davayı açabilir. Konuyla ilgili tanıma tenfiz avukatı ile çalışmanız, sürecin hızlı ve doğru ilerlemesini sağlayacaktır.
Saygılarımızla.
Merhaba,
Ben 2016 yılında almanyada evlendim. Bu hafta boşanma gercekleşti.
İnternette şunu okudum: Yurtdışında boşanan TC vatandaşları, yetkili mercilere, yani bulundukları ülkedeki dış temsilciliklerine başvurdukları takdirde, tanıma ve tenfiz davası açmalarına gerek kalmadan boşanmalarını Türkiye’de geçerli olarak tanıtabilecek ve nüfus sicillerine işletebilecekler.
Birinci mahkemede boşandık. Kavgalı değildi. Çocuk da yok. Anlaşmalı boşanmaydı yani. Ve ben türkiyeye yerleştim bir kaç ay önce. Benim nasıl yapmam gerekiyor? Yeminli tercüman boşanma evraklarını cevirip türkiye gerekli konsoloslukta versem yeterli oluyormu?
Teşekkürler
Merhaba Ayla Hanım,
Dava açmadan tanıma işleminin gerçekleşmesi için henüz konsolosluklar başvuru kabul etmemektedir. Ancak nüfus müdürlükleri başvuruları kabul etmektedir. Nüfus müdürlüğüne yapılacak başvurunun kabulü ise birtakım şartlara tabidir. Ayrıca gerekli evrakların da eksiksiz ve usulüne uygun şekilde hazırlanması şarttır. Başvurunun gerekli şekilde yapılmaması durumunda talebin reddi ile karşılaşılacaktır. Bu durumda ancak dava açarak yabancı mahkeme boşanma kararının tanınması mümkün olacaktır. Dolayısıyla tavsiyemiz; tanıma tenfiz avukatı ile süreci yürütmenizdir. Konuyla ilgili size yardımcı olmamızı isterseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba, 2010 yılında Polonya’da boşandım ancak Türkiye’de halen evli görünüyorum.
Mahkeme kararı, aposril şerhi ve noterden tastikli tercüme elimde. Bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
Merhaba Umut Bey,
Yabancı mahkeme boşanma kararının Türk makamlarında tanınması için dava açmanız gerekmektedir. Gerekli evrakların hazırlanmasının ardından dava açarak tanıma tenfiz işlemi gerçekleştirilebilir. Eksik evrak ile dava açılması, davanın reddine neden olacaktır. Bu nedenle mutlaka tanıma tenfiz avukatı ile süreci yürütmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Kıbrıs vatandaşıyla evliydim boşandım orada türkiyede tanıa tenfiz açıldı istanbulda ama ben mersinde yaşıyorum e devlette karara çıktıgı yazıyo ben mersinde yaşıyorum karararın ne oldugunu mersin adliyesinden ögrenebilirmiyim
Merhaba Nursel Hanım,
Kararı ancak ilgili mahkemeden öğrenmeniz mümkündür; başka bir adliye ve mahkemeden öğrenmeniz mümkün değildir. Dilerseniz konuyla ilgili size yardımcı olabiliriz.
Saygılarımızla.
Iyi Gunler
Esimle 2017 yilinda Avustralyada bosandik.
Ikimizde Turk vatandasiyiz ve hala Turkiyede evli gozukuyoruz.
ayni zamanda ikimizde Avustralyan vatandasiyiz ve Avustralyada yasiyoruz.
Eski esim Turkiyeden bosanmaya kabul etmiyor. Ben Turkiyeden bir avukata vekalet versem ve tanima tenfiz davasi acilsa, bosanmamiz ne kadar surer???
Eski esimin yasadigi adresi ve is adresini net olarak biliyorum, o yuzden mektuplar kesin kendisine ulasir.
Turkiyeden Bosanmamiz toplam ne kadar surer???
Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.
Merhaba Olcay Bey,
Eski eşinizin adresini biliyorsanız tebligatların ulaşması söz konusu olacaktır. Davanız ortalama 8-12 ay arasında sonuçlanacaktır. Size yardımcı olmamızı isterseniz iletişim bölümünden mail veya telefon numaramız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhabalar..
Esimle Almanyada bosandik. Kesinlesmis mahkeme karari,Apostil ve tercümeler elimde mevcut.
Eski esim tanima ve tenfiz icin birlikte hareket etmeyi kabul etmiyor. Bu yüzden Türkiyede sadece
Tanima davasi acmak istiyorum. Karsi tarafin posta adresini biliyorum tebligatlar icin. Bana dava icin fiyat verebilirmisiniz EMail olarak.
Simdiden tesekkürler..
Merhaba Seyfi Bey,
Tarafınıza mail attık ancak hata vermiş bulunmaktadır. Dilerseniz siz bize mail üzerinden ulaşın; detaylı bilgi sağlayalım.
Saygılarımızla.
Merhaba,
Almanyada bu sene bosandim. Kendim Alman Vatandasiyim ( Mavi Kartim var ) eski eskim türk vatandasi. Ben Türkiyeye yerlesicem 1 ay sonra ve türkiyede bosanmami gerceklesdirmek istiyorum. Anladigim kadar Nüfüs Müdürlügünde tanitim yeterli olucak. Almanyadaki bosanmada herhangi bir talep olmadi, cocuklarmiz da yok. Eski esim ile bi alakam kalmadi, tek tarafli bi tanitim mümkünmü? Bu cabuk gerceklesir mi? Hangi evraklar gerekiyor nereye gitmem gerekiyor?
Merhaba Betül Hanım,
Tek taraflı olarak il nüfus müdürlüğünden işlem yapılamamaktadır. Ancak eski eş de iştirak etmeli veya avukata vekalet vermelidir ki işlem yapılsın. Aksi durumda dava yoluyla tanıma tenfiz işlemi yapılmaktadır. Bilgi için hukuki destek almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Iyi gunler ben almanyada yasiyorum 2019 yilinda eski alman vatandasi esim bosanma davasi acti 2020 12. Ayinda dava sonuclandi bosanma gerceklesti ben tc vatandasi oldugum icin turkiyede hala evli gorunuyorum elimde apostilli bosanma karari ve tercumesi var bunlarla nusfus mudurlugune gidip kayitlardan sildirebilirmiyim yoksa dava acmak zorundamiyim tesekkurler.
Merhaba Semih Bey,
Dava açmadan yalnızca boşanma kararının tanınması mümkündür. Bunun için eşlerin beraber veya avukatları ile işlem yapması gerekir. Bu mümkün değilse dava yoluyla tanıma tenfiz yapılabilir. Detaylı bilgi için hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba, benim durumum tam tersi. Almanyada evlendim, Türkiye’ye tanitmak istiyorum. Fakat kizlik soyadimi korudugum icin Konsolosluk evliligimi tanimiyor. Bana ne yapmam gerektigi ile ilgili yardimci olabilir misiniz? Ne davasi acmam lazim?
Cok tesekkürler.
Selamlar
Merhaba Büşra Hanım,
Bu durumda dava yoluyla işlem yapılabilir ancak. Detaylı bilgi için hukuki danışmanlık almanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba eşim Türkmenistan da yaşıyor ben Türkiye de oturma izni alarak yaşıyorum. İki taraflı olarak anlaşmalı boşanmak istiyoruz. İlk olarak ne yapmalıyım.
Merhaba Sema Hanım,
Kanuna göre anlaşmalı boşanma için tarafların her ikisinin avukatları olsa dahi duruşmada hazır bulunması gerekir. Bu durum mümkün değil ise o zaman alternatif çözümler üretmekteyiz. Detaylı bilgi için aile ve boşanma hukuku avukatı ile görüşmenizi önermekteyiz.
Saygılarımızla.
Mrb ben almanyada bosandim fakat türkiyede hayla evliyim avukat tutmama ragmen birsey yapamadim eski esim ile de grsmüyorum 2 cocugumuz var ama ztn alamyada velayeti ikimizde benim bir an önce türkiyede bosanmam gerekiyor 6 yildir calmadigim kapi kalmadi ltfn bana yardimci olun
Merhaba Dilan Hanım,
Davanız ile ilgilenebilmemiz için öncelikle dosya bilgilerini öğrenmemiz gerekir. Bu konuda yorumlar üzerinden bilgi vermeniz uygun olmayacaktır. Mail veya telefon numaramız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.