Terk Sebebiyle Boşanma

terk sebebiyle boşanma
terk sebebiyle boşanma

Terk sebebiyle boşanma günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan boşanma nedenleri arasında yer almaktadır. Evlilik birliğinin en önemli sonuçlarından birisi şüphesiz ki birlikte yaşama olgusudur. Ancak bazı durumlarda eşlerden birisi bu olguyu kabul etmeyerek evi terk etme yoluna başvurmaktadır. Eşin evi terk etmesi durumunda ise ancak kanunda aranan şartların varlığı halinde terk sebebiyle boşanma davası açılması mümkün olacaktır.

Terk Nedeniyle Boşanma Davasının Şartları

Terk sebebiyle boşanma davasının şartları TMK m.164’te düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesine göre eşin evi terk etmesi nedeniyle boşanma davası açılması için aranan şartlar şu şekildedir:

  • Eşlerden birisinin evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla evi terk etmiş olması gerekmektedir.
  • Haklı bir sebep olmadığı halde ortak konuta dönülmemiş olmalıdır.
  • Evi terk durumu en az 6 ay sürmüş olmalıdır. Ancak sırf süreyi kesmek maksadıyla eşin eve geri dönmüş olması bir sonuç doğurmayacaktır. Eve dönüşün gerçek ve samimi olması zorunludur.
  • Eşin eve dönmesi için yapılan ihtar sonuçsuz kalmış olmalıdır. İhtarda mutlaka eve dönüş için süre verilmiş olmalıdır. Aynı zamanda ihtar, geçerli ve haklı olmalıdır. Süre verilmeden ihtar yapılmış olması maalesef hiçbir sonuç doğurmayacaktır.

Terk sebebiyle boşanma davası açma şartlarına şunu da eklemeliyiz ki eşi ortak konutu terke zorlayan ya da haklı bir sebep olmadığı halde geri dönmesini engelleyen eş, terk eden eş konumunda olacaktır. Dolayısıyla bu halde evi terk eden eşin boşanma davası açması mümkündür. Bu şekilde açılacak olan dava da terk sebebiyle boşanma davası olacaktır.

Evi Terk Eden Eşe İhtar Gönderilmesi

Terk sebebiyle boşanma davası açılabilmesi için eşin evi terk etmesi durumunun üzerinden 4 ay geçtikten sonra terk eden eşe ihtar gönderilmelidir. İhtarname, mahkeme kanalıyla gönderilmelidir.

Terk sebebiyle boşanma davası açmadan önce evi terk eden eşe ihtarname gönderilmesinin amacı; terk eyleminin sonuçlarının hatırlatılmasıdır. Terk eden eşe eve geri dönmesi için 2 ay süre verilmesi gerekmektedir. Söz konusu evin, eşlerin beraber seçtiği bir ev veya bağımsız bir ev olması gereklidir. Bu nedenle örneğin kaynana yanında yaşayan bir kadının evi terketmesi durumunda ihtar gönderilmiş olsa dahi geçerliliği tartışmalı olacaktır. Nitekim kaynana yüzünden boşanma vakıalarının birçoğunda birlikte yaşama olgusu etkilidir.

İhtar, terk sebebiyle boşanma davasında dava şartı olduğundan mutlaka gönderilmesi gerekmektedir. Evi terk eden eşe gönderilecek ihtarname detaylı ve usule uygun bir şekilde yazılmak zorundadır. Yapılacak bir hata, terk sebebiyle boşanma davasının açılmasının önünde engel oluşturacaktır. Bu nedenle terk eden eşe ihtarname gönderilmesi için mutlaka aileve boşanma hukuku avukatına danışılmalı ve hukuki destek alınmalıdır.

Eşim Evi Terketti, Ne Yapmalıyım?

Eşin evi terk etmesi nedeniyle boşanma davası açmak isteyen tarafın uyması gereken bazı hukuki yükümlülükler vardır. Öncelikle “Eşim evi terk etti, boşanmak istiyorum.” diyen birisi eşin evi terk etmesi üzerinden 4 ayın geçmesini beklemelidir. 4 ay geçtikten sonra ise mahkeme kanalıyla eşine bir ihtarname göndermeli ve eve geri dönmesi için 2 aylık süre vermelidir. Evi terk eden eşin adresi bilinmiyorsa ilan yoluyla ihtar yapılacaktır. İhtar ile evi terk eden eş terk etmenin hukuki sonuçları hakkında bilgilendirilecektir.

Usule uygun olarak gönderilen ihtarnameye rağmen evi terkeden eş 2 ay içerisinde eve dön çağrısına uymamışsa bu halde terk sebebiyle boşanma davası açılacaktır. Terk sebebiyle boşanma, hukuki bilgi ve tecrübeyi gerektirmekte olup bu konuda boşanma avukatından destek alınması gereklidir. Aksi halde yapılacak hatalar sonucunda dava reddedilecek ve 3 yıl süreyle aynı nedene dayanarak boşanma davası açılması mümkün olmayacaktır.

Terk Nedeniyle Boşanma Yargıtay Kararları

Terk nedeniyle gönderilen ihtarname ile evi terk eden eşin ortak konuta geri dönmesi için çağrıda bulunulması gerektiğini daha önce belirtmiştik. Ancak eğer yaşamaya elverişli bir ortak konut yoksa bu halde ihtarnamenin haklı ve geçerli olacağından söz etmemiz mümkün olmayacaktır. Nitekim terk nedeniyle boşanma Yargıtay kararları da bu yöndedir.

“…Terk edilen eş diğer eşi yukarıda açıklanan kurallara uygun olarak konuta çağırmakla yükümlüdür. Çünkü ortak hayat bunu zorunlu kılar. Bu itibarla kanunda gösterilen sürelerin başında tarafların kanuni koşullara uygun ortak konutunun olmadığı anlaşıldığından ihtar geçersiz olmakla, davanın reddi gerektiğinin düşünülmemesi doğru bulunmamıştır.” (Yargıtay 2.HD, 2008/20693 E., 2010/2231 K.)

İhtar ile terk eden eşin eve geri dönmesi için söz konusu evin bağımsız olması gerekmektedir. Şöyle ki; bir ev içerisinde eşlerden birisinin anne ve babası da yaşıyorsa o evin bağımsız konut olduğundan bahsedilmeyecektir. Nitekim Yargıtay kararları da bu yöndedir.

“…davet edilen konutta kocanın anne ve babasının da oturmakta olduğu, şu haliyle konutun bağımsız olmadığı anlaşılmaktadır.” (Yargıtay 2.HD., 2006/22079 E., 2007/12371 K.)

Bu halde evi terk eden eşe ihtar gönderilmiş olsa da bahsi geçen ihtarın haklı ve geçerli olduğunu söylemek mümkün olmayacaktır. Bu durumda terk sebebiyle boşanma davası açılamayacak; açılsa da davanın reddi gerekecektir. Ancak mevcutsa diğer boşanma nedenlerine dayanarak dava açılabilecektir.

Terk Nedeniyle Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Terk sebebiyle boşanma davası açmadan evvel uyulması gereken hususlar olduğunu yukarıda belirttik. Evi terkeden eşe ihtar gönderildiğini; ihtarda verilen süre içinde eve geri dönüş yapılmadığını düşünürsek sonraki adım, boşanma davası açmak olacaktır. Terk sebebiyle boşanma davası açıldığı takdirde öncelikle “ihtarname” incelenecek ve usule uygun olup olmadığı değerlendirilecektir. Daha sonrasında ise boşanma ile ilgili diğer konular değerlendirilecektir.

Peki ama terk nedeniyle boşanma davası ne kadar sürer? Eğer boşanma avukatı ile temsil sağlanıyorsa dava ortalama 1 sene içerisinde sonuçlanmış olacaktır. Fakat avukatsız dava takibi sağlanmak isteniyorsa bu süreç çok daha uzun olacaktır. Hele ki bir de usul hataları yapılırsa davanın reddi ile karşılaşmak dahi söz konusu olabilir. Bu nedenle tavsiyemiz, boşanma avukatı ile sürecin hızlı ve doğru yürütülmesidir.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.