Tüketici mahkemesine başvuru, tüketici ile satıcı, hizmet sağlayıcı veya onlar adına hareket eden gerçek ya da tüzel kişiler arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesi için yapılan başvurudur. Tüketici mahkemesine başvuru için dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Bunlardan ilki; tüketici ve satıcı arasındaki işlemi tüketici işlemi olarak nitelendiriliyor olmasıdır. Bir işlemin tüketici işlemi olarak nitelendirilebilmesi için ise birtakım şartların mevcut olması gerekmektedir. Söz konusu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Taraflardan biri tüketici diğeri ise satıcı, sağlayıcı veya onlar adına hareket eden gerçek/tüzel kişi olmalıdır.
- Taraflar arasında gerçekleştirilen işlem tüketici bakımından mesleki veya ticari amaç ile yapılmamış olmalıdır. Eğer tarafların her ikisi de ticari amaç ile işlem gerçekleştirmişse bu durumda ticari uyuşmazlık söz konusu olacaktır. Ticari uyuşmazlıklar da tüketici hukukunu ilgilendirmemekte olup ayrı bir hukuk dalının konusunu oluşturmaktadır.
Tüketici işleminden doğan ihtilafların çözümünde tüketici mahkemeleri yetkilidir. Fakat her halde tüketici mahkemesine başvurmak mümkün değildir. Her yıl değişen parasal sınıra bağlı olarak tüketici hakem heyetine başvuru yapılarak da uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması mümkündür. 2020 yılı için tüketici mahkemesine başvuruda parasal sınır hakkında bilgiyi makalemizin ilerleyen bölümlerinde paylaşacağız.
Tüketici Mahkemesine Başvuru Nasıl Yapılır?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde tüketici işlemlerinden doğan uyuşmazlıklarda tüketici mahkemelerine başvuru mümkündür. Tüketici mahkemesinin görevli mahkeme olarak kabul edilebilmesi için taraflar arasında mal veya hizmet satışına dair hukuki bir işlemin olması şarttır. Örneğin; cep telefonu satın almak veya devremülk sözleşmesi imzalamak bu kapsamda tüketici mahkemesinin görev alanını ilgilendirmektedir. Hatta estetik ameliyat sonrası tazminat davası açmak için de tüketici mahkemeleri görevli olacaktır. Çünkü estetik ameliyatlar, Yargıtay tarafından eser sözleşmesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle eser sözleşmesine aykırılık veya bir uyuşmazlık söz konusu ise tüketici mahkemesine başvuru yapılması mümkün olacaktır.
Tüketici mahkemesine başvuru için parasal sınır mutlaka değerlendirilmelidir. Tüketici hakem heyeti başvurusu parasal sınırı 2020 yılı için belirlenmiştir. Parasal sınırı aşan uyuşmazlıkların çözümünde ise tüketici mahkemesine başvuruda bulunulması gerekmektedir.
- Uyuşmazlık konusu ürün veya hizmetin değeri 5.650 Türk Lirası’nın altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne,
- 5.650 Türk Lirası ile 8.480 Türk Lirası arasında ise İl Tüketici Hakem Heyeti’ne,
- 8.480 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemesi’ne başvurulması mümkündür.
Aynı zamanda tüketici hakem heyeti başvurusu aleyhine sonuçlanan taraf, kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde itirazda bulunabilir. Bu durumda itiraz merci ise kararı veren hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesi olacaktır.
Tüketici mahkemesine başvuruda bulunmak için öncelikle dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dava dilekçesinde hukuki ihtilaf açık ve anlaşılır biçimde anlatılmalı; kanun maddeleri ve yargı kararları ile desteklenmelidir. Aynı zamanda ürün veya hizmete dair fiş, fatura gibi dokümanlar dava dosyasına eklenmelidir. Tüketici mahkemelerine yapılacak olan başvurunun usulüne uygun ve sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için mutlaka tüketici avukatı ile görüşülmelidir. Aksi halde süreç uzayabilir; telafisi imkansız maddi kayıplar ortaya çıkabilir.
Tüketici Davaları Ne Kadar Sürer?
Tüketici davaları sonuçlanma süresi değişiklik göstermektedir. Bu süreyi etkileyen birtakım faktörler mevcuttur. Davanın açıldığı şehir, avukat ile temsil olup olmaması, uyuşmazlık konusu dava süresini doğrudan etkilemektedir. Ancak genel bir süre vermemiz gerekirse 6 ila 9 aylık bir süreçten bahsetmemiz mümkündür. Tüketici davalarının süresini kısaltmak adına avukattan hukuki destek almak şarttır. Tüketici avukatı,tüketici mahkemesine başvuruda izlemesi gereken yolu ve usulü en iyi şekilde bilmektedir. Bu nedenle zaman kaybı yaşamadan sürecin olabildiğince hızlı ilerlemesinde etkili olacaktır.
Tüketici Mahkemesi Başvuru Ücreti 2020
Tüketici mahkemesine başvuru ücreti her yıl değişiklik göstermektedir. Bu nedenle net bir rakam vermemiz doğru olmayacaktır. Tanık beyanına başvurulması veya bilirkişi raporu alınması gibi durumlarda mahkeme masrafları artacaktır. Avukat ile temsil olması durumunda ise vekalet ücreti konusu gündeme gelecektir. İstanbul Barosu Asgari Ücret Tarifesi 2020’ye göre, tüketici mahkemelerinde görülen davalarda avukat, dava değerinin %15’ini talep etme hakkına sahiptir. Tüketici mahkemesi başvuru ücreti 2020 ve vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için tüketici avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Tüketici Mahkemesi Başvuru Dilekçesi
Tüketici mahkemesine başvuru dilekçesi, tüketici mahkemelerinde dava açmak isteyen kişilerin hazırlaması gereken dilekçedir. Ancak bu dilekçenin bir örneği olmadığı gibi avukat olmayan kişiler tarafından hazırlanmasını tavsiye etmemekteyiz. Dava dilekçesinde yapılacak hatalar mahkemenin görevsizlik veya yetkisizlik kararı vermesine, sürecin uzamasına ve masrafların artmasına neden olabilir. Aynı zamanda dava dilekçesinde yapılması muhtemel hatalar, davanın reddine dahi neden olabilir. Bu nedenle tüketici mahkemesi başvuru dilekçesinin mutlaka hukuki bilgi birikimine sahip ve bu alanda faaliyet göstersen avukat tarafından hazırlanması şarttır. Somut olaya özgü hazırlanacak dava dilekçesi, davanın kalbi niteliğindedir.
Tüketici işlemlerine dair uyuşmazlıklar hakkındaki sorularınızı iletişim bölümünden bize yöneltebilir veya yorum bırakabilirsiniz.
Merhaba ben zayıflama ilacı aldım tüketici krm. Ya şikayet ettim ancak reddedildi nedensiz. Tüketici mahkemesine de 520 TL olduğu için müracaat edemiyorum sanırım bilgi rica ediyorum.
Merhaba Esin Hanım,
Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı itiraz yoluna başvurabilirsiniz. Bu konuda tüketici avukatına danışmanızı tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.