Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması, hakkında deport kararı (sınır dışı etme) verilen yabancıları ilgilendiren en önemli konudur. Giriş yasağının kaldırılması, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu hükümleri uyarınca mümkündür. Ancak Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması konusunda sınır dışı edilme sebebi önem taşımaktadır.
Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması ile ilgili bilgi vermeden önce belirtmemiz gereken bazı hususlar vardır. Türkiye’ye giriş yasağı kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü veya valilikler tarafından alınmaktadır. Hakkında deport kararı verilen yabancı, deport cezasına itiraz etmez ise sınır dışı edilecektir. Deport kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde yargı yoluna başvurmak mümkündür. Yargı yoluna başvurulmamış ise yabancı uyruklu kişi sınır dışı edilecek ve belirli bir süre hakkında Türkiye’ye giriş yasağı uygulanacaktır.
Türkiye’ye Giriş Yasağının Kaldırılması
Deport edilmiş ve hakkında Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilmiş olan yabancı, sürenin dolmasını beklemeden Türkiye’ye yasal yollardan giriş yapabilir. Yani Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması için yabancı, deport kararına karşı yargı yoluna başvurmamış olsa da Türkiye’ye giriş yapabilir. Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılmasında izlenecek olan alternatif yöntem, özel meşruhatlı vize alınmasıdır. Özel meşruhatlı vize ile yabancı uyruklu kişi yaşadığı ülkedeki Türk Konsolosluğu’na başvurarak Türkiye’ye geliş amacına uygun vize alabilecektir. Örneğin; oturma izni süresi dolan bir kişi Türkiye’den çıkarken para cezasını ödememişse hakkında Türkiye’ye giriş yasağı uygulanacaktır. Bu durumda yabancı uyruklu kişi, meşruhatlı vize alarak giriş yasağını kaldırabilecektir.
Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması, hukuki bilgi ve tecrübeyi gerektirmektedir. Bu konuda yabancılar hukuku avukatına danışılması, sürecin hızlı ve doğru bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Aksi halde telafisi mümkün olmayan hak ve menfaat kayıpları yaşanacaktır.
Türkiye’ye Giriş Yasağı Süresi Ne Kadardır?
Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması başlığı altında ele alınması gereken bir diğer husus ise söz konusu yasağın süresidir.Türkiye’ye giriş yasağı süresi kanun hükümleri gereğince en fazla 5 yıldır. Ancak kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit bulunması durumunda bu süresi Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıla kadar uzatılabilecektir.
Türkiye’ye Giriş Yasağı Kodları
Yabancı uyruklu kişinin Türkiye’ye girmesine engel olan karar, belli bir koda göre verilmektedir. Türkiye’ye giriş yasağı kodları, sınır dışı etme sebebine bağlı olarak değişir. Giriş yasağı kodu, yasağın kaldırılmasında izlenecek süreci belirlemek açısından önemlidir.
O 100 tahdit kodu, bakanlık iznine bağlı girişi ifade eder. Ç-113 tahdit kodu ise yasa dışı ülkeye giriş çıkış yapanlar hakkında verilen yasağın kodudur. Ç-117, çalışma izni olmadan ülkede çalışanlara verilen giriş yasağı kararının kodudur. Anlaşılacağı üzere Türkiye’ye giriş yasağı kodları, sınır dışı etme nedenlerine göre değişiklik gösterir.
Türkiye’ye Girişi Yasak Olan Kişiler Kimlerdir?
Türkiye’ye girişine izin verilmeyecek olan kişiler 6458 sayılı Kanun’un 7.maddesinde belirtilmiştir. Sayılan kişilerin ülkeye girişlerine izin verilmeyerek geri çevrilmeleri söz konusudur. Bahsi geçen kişiler şunlardır:
- Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi, vizesi veya ikamet ya da çalışma izni
olmayanlar ile bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiği veya sahte olduğu anlaşılanlar, - Vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az altmış gün
süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar, - Vize muafiyeti kapsamında olsalar dahi 15.maddenin 1.fıkrasında vize verilmeyecek yabancılar kategorisinde yer alan yabancı uyruklu kişiler. (Aynı maddenin 2.fıkrasındaki hükmü saklı kalmak kaydıyla)
İlgili madde kapsamında Türkiye’ye girişine izin verilmeyerek geri çevrilen yabancılara bu karar tebliğ edilir. Kararın tebliği ile itiraz yolları, hak ve yükümlülükleri de açıkça belirtilir.
Hakkımda Türkiye’ye Giriş Yasağı Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim?
Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması için öncelikle yabancı kişi hakkında yasak olup olmadığı öğrenilmelidir. Türkiye’ye giriş yasağı sorgulama, ancak Türk konsoloslukları aracılığıyla mümkündür. Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı olup olmadığını öğrenmek isteyen yabancı, ikamet ettiği ülkede bulunan Türk Konsolosluğu’na başvurmalıdır. Ayrıca ülkeye giriş yapmak üzere sınır kapılarına gelindiği takdirde de giriş yasağının sorgulaması yapılacaktır. Türkiye’de bulunan avukata vekaletname verilmesi suretiyle de Türkiye’ye giriş yasağı sorgulama mümkündür. Bu durumda giriş yasağının kodu da öğrenilebilecek; mevcut dosya detaylı bir şekilde incelenecektir. Konuyla ilgili hukuki destek almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Vize ihlali sinir dişi oldum ve başka bir suçumda var bana ne kadar deport verdiler nerden öğrene bilirim lutfen önceden çok teşekkür ederim
Merhaba Dilbar Hanım,
İkamet ettiğiniz ülkedeki Türk Konsolosluğu’na giderek kaç yıl süreyle hakkınızda Türkiye’ye giriş yasağı kararı verildiğini öğrenebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba abi ben sartli giris yapib ikamet izni alamadan 5 ay sonra özbekistana gittim ceza parasini ödedim ama 3 ay sonra geri dondumda hava limanda içeri almadilar giris yasagi var dedilar ben 6ay sonra donmam lazimmis simdi benim giris yasagim suresi yenidenmi baslayacak yoksa eski tarihdenmi
Merhaba,
6 ay sonra giriş yapabileceğiniz size söylendiyse bu sürenin dolmasını beklemelisiniz. Hudut kapısına gelip geri dönmüş olmanız sürenin yeniden başlamasına neden olmamaktadır.
Saygılarımızla.
Merhabalar.Benim nişanlım Suriye vatandaşı.11 ay önce,suçsuz yere adı adli olaya karıştığı için Ç 114 koduyla sınır dışı edildi.Bir ay sonra cezası bitecek.Giriş yasağının kaldırılması için bundan sonraki süreç hakkında ne yapmamız gerektiği konusunda yardımcı olmanızı rica ediyorum.Teşekkürler.
Merhaba Güler Hanım,
Kişinin giriş yasağı süresi 1 ay sonra dolacaksa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Yabancı uyruklu kişi yasal yollardan Türkiye’ye giriş yapabilir.
Saygılarımızla.
Iyi gunler benim turkiye yasagim varmis ama deport degil istanbuldan hawalaninda geri gonderildim memleketime da once 5 sene deport olmusdum pasaportumu kaybetdim ulkeme donmek icin konsolosluk 1 ay sureyle vakitleyin pasaport verdi yabanci subede 60 ay turkiyeye giris yapamiycagimi dair imza atdirdilar ceza parami odememisdim deportumun ustunden 7 sene gecmesine ragman turkiyeye giris yapamadim deportum olmadigini turkiye giris yasagimin oldugunu soylediler her hangi bir olaya karismisligim yokdur
Merhaba,
Anlattığınız kadarıyla hakkınızda süresiz Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilmiştir. Size yardımcı olabilmemiz için öncelikle bu yasağın sebebini tespit etmemiz gerekmektedir. Konuyla ilgili hukuki destek almak isterseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba Ayşegül hanım.ben Azerbaycan vatandasiyim.cenaze dolayısıyla 04.01.2019 tarihinde uzun süre kaldığım Türkiye den ceza parami 9.350 tl ödeyerek çıkış yapmak istedim. ama gümrükte GBT ye takıldım.hakkimda mahkeme kararının olduğunu bildirdiler.ayni gün mahkemeye çikarildim ve saliverildim.Tekrar Atatürk havaalanına gittim viza ihlal ofisine mahkeme kararı dosyasını verdim giriş çıkışta bir engel varmı diye sordum.yok dediler.ama vize ile gelmem söylendi.Nahçıvan Türk konsolosluğundan N99 kodu koyduklarını öğrendim.vize başvurusu yaptim ama ret cevabı geldi.Ailem İstanbulda perişan.ne yapmam gerekir.saygılarımla
Merhaba Habil Bey,
Hakkınızdaki mahkeme kararını bilmiyoruz. Ancak N99 süresiz giriş yasağı kodu olarak geçmektedir. Söz konusu tahdit kodu kaldırılmadan Türkiye’ye girişiniz mümkün değildir. Şunu da belirtmeliyiz ki her halde meşruhatlı vize başvurusu yaparak Türkiye’ye giriş mümkün değildir. Özellikle süresiz giriş yasağı olan durumlarda vize başvurularının reddedildiği görülmektedir.
Saygılarımızla.
Merhaba
Ben istanbulda sartli giris yaptiktan sonra iki sene bir kac ay kacak kaldim cikarken 2570 tl ceza odedim 3 ay sonra giris yaparken sabihadan geri gonderdi elime bir kaad verdiler giris yasagin var diye nisanlim turkiyede ben napmaliyim yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler
Merhaba Aida Hanım,
Şartlı giriş yaptıktan sonra 10 gün içinde ikamet izni başvurusunda bulunmazsanız hakkınızda Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilmektedir. Bu nedenden dolayı sizin hakkınızda da giriş yasağı kararı verilmiştir. Söz konusu giriş yasağının kaldırılması için ancak şartlar mevcut ise özel meşruhatlı vize alarak Türkiye’ye gelebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba. Nişanlım Irak vatandaşı. Memleketinden gelerek Atatürk havalimanına iniş yaptı. Ama giriş yasağınız var denilerek bir gün sonra ülkesine geri gönderildi. Konulan yasakta “isim benzerliğinden dolayı” diye söylenmiş. Şimdi izlememiz gereken yol nedir? Türkiye’ye nasıl giriş yapabilir? Yardımınıza çok ihtiyacımız var
Merhaba Ceyda Hanım,
Yabancı uyruklu kişi hakkında hangi nedenden dolayı giriş yasağı verildiğini öğrenmemiz gerekmektedir. Giriş yasağı sebebine göre izlenmesi mümkün olan yollar hakkında size bilgi verebiliriz.
Saygılarımızla.
Merhaba Ayşegül hanım,
Türkiyede 180 gün içinde 98 gün kalarak 90 günlük sınırı aştığım için, bana Türkiyeden çıkışta (31.12.2019) para çezası kesildi (hemen nakit ödedim) ve vize ihlalindeki memur bana sözlü olarak, 90 gün Türkiyeye giriş yasağı verileceğini söyledi. 90 gün 31.03.2019 tarihinde sona eriyor. Alman vatandaşıyım ve vizeden muafım. 01.04.2019 itibariyle Türkiyeye ceza kesilmeden ve yasak konmadan nasıl giriş yapıyorduysam, yine aynı şekilde giriş yapabiliyor muyum artık?
Lütfen acil bir cevap verir misin? Dedem ağır hasta ve benim bir an önce yanına gidip onu görmem lazım. Muhtemelen son kez. Lütfen yardımcı olur musunuz?
Merhaba Gül Hanım,
Giriş yasağı süresinin dolmasının ardından vize alarak (vize muafiyeti kapsamındaysanız buna gerek yoktur) Türkiye’ye giriş yapabilirsiniz. Herhangi bir ek işlem yapmanız gerekmeyecektir.
Saygılarımızla.
Merhaba, benim kardesim geçıcı oturma için geçen sene başvuru yaptı ve red aldı , giriş çikis yaptı ve tekrar 10 gün içeeisinde başvuru yaptı fakat ibtal edip , cezasını ödeyıp 24 ,09,2018 çikiş yaptı, şuan girişi hala yasak mı? 3 ay mı yasak yoksa 6 ay?
Merhabalar,
Giriş yasağı süresi 3 ay ile 5 yıl arasında olmaktadır. Giriş yasağı süresini dış temsilciliklerimizden veya göç idarelerinden öğrenmek mümkündür.
Saygılarımızla.
Çok teşekkür ederim Ayşegül hanım,
90 günlük cezanın hesaplaması doğru yapılması için çıkış tarihi dahil ederek mi hesaplanıyor peki?
Örneğin:
Çıkış 31.12.2018 + 90 gün = 31.03.2019 (Giriş 01.04.2019 itibariyle yapılabilir)
Yoksa:
Çıkış’tan bir gün sonra 01.01.2019 + 90 gün = 01.04.2019 (giriş 02.04.2019 itibariyle yapılabilir).
Bu konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
Saygılarımla
Merhaba Gül Hanım,
Çıktıktan sonra giriş yasağı süresi hesaplanmaya başlanmaktadır. Herhangi bir sorun ile karşılaşmamak adına çıktığınız günü dahil etmeden hesaplama yapılması en doğru tercih olacaktır. (Not:Giriş yasağı sürenizi net olarak bilmediğimizden dolayı size şu tarihte Türkiye’ye olarak girebilirsiniz dememiz mümkün değildir. Lütfen konuyla ilgili olarak hukuki danışmanlık almanız gerektiğini unutmayınız.)
Saygılarımızla.
Merhabalar kiz arkadaşım 1996 yılında çocukken Türkiye ucak yoluyla giris yaptı oturum izni alındı oturum izni 5 yil geçti gecen sene Eylül ayında kapikulede çıkış yaparken giriş kayıtları bulunmadığı için Ç-113 ve Ç-135 maddelerince ceza aldi adli para cezasi ödedikten sonra deport nasil kaldirala bilir evlilik icin giris yapicaz.
Merhaba Suat Bey,
Konuyla ilgili detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
merhaba ben 2018 31 marta S,Gøkce hava limanina indim ,sivil polis pasaportumu sordu.beni iceri aldilar iki saat sonra Norvece geri gidecegimi søylediler ve supheli profil diye geri gønderildim.avukatim gøc idareye dilekce verdi hic bir cevap almadi .mahkemeye basvurdu .cevap yok.sonra bes yil giris yasagi aldigimi øgrenmis.ayrica benim mavi kartim var.Turkiyede secme ve secilme haric tum hakklara sahip oldugum halde nasil bu cezayi alirim?.cevabiniz icin tesekkur ederim
Merhaba İbrahim Bey,
Mavi kartınız olmasına rağmen hakkınızda Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilmiş olması mümkündür. Karara karşı süresi içinde İdare Mahkemesi’nde dava açılmış ise öncelikle davanın sonucu beklenmelidir. Dava sonucuna göre alternatif hukuki yollara başvurulabilir. Konuyla ilgili bilgi almak için deport kaldırma avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhaba esim turkmenistan vatandasi 3 tane tc vatandasi cocugumuz var 2 sene onceside resmi evlilik yaptik fakat esime O100 tahdit kodu koymuslar bu sebebten dolayi ikamet basvurusu yapamiyoruz idare mahkemeye yurutmenin durdurulmasi ve O100 kodunun kalkmasi icin dava actik ondanda bir sonuc alamadik ne yapmamız lazim bize bir yol gosterirmisiniz rica etsem
Merhaba Mehmet Bey,
Meşruhatlı vize başvurusunda bulunarak Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak vize başvurunuz da reddedilirse bu durumda ilgili makamlarla görüşme sağlanması; 0-100 tahdit kodunun kaldırılması için talepte bulunulması gerekecektir.
Saygılarımızla.
Eşim Moldova vatandaşı resmî evlilik yapmadık 113ç 135 ç kodları aldı çıkışta bir oğlumuz var Türkiye doğumlu kimlik alındı yasak kalkması için ne gerekli
Merhaba Fırat Bey,
Meşruhatlı vize başvurusunda bulunulması mümkündür. Ancak bu da kesin çözüm olarak karşımıza çıkmamaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için deport kaldırma avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhaba
Benim şuanda 0-100 tahdit koduyla Türkiye’ye giriş yasağım bulunmakta ve şuanda Türkiye’de eğitimim devam etmekte. Eğitimimi devam ettirmek için Türkiye’ye gitmek istiyorum. Bunun için özel meşruhatlı vizeye başvurursam, kabul edilir mi? Yoksa ilgili ülkedeki Türkiye Büyükelçiliği’nin insiyatifine mi bağlıdır?
Merhaba Ammar Bey,
O-100 tahdit kodunun kaldırılarak Türkiye’ye girişinizin sağlanması Bakanlık oluruna bağlıdır. Ancak meşruhatlı vize başvurusunda da bulunabilirsiniz. Başvurunuzun kabul edilip edilmeyeceğini maalesef söylemiyoruz. Değerlendirme makamı kabul eder ise o zaman Türkiye’ye giriş yasağınız kalkabilir. Bu konuda detaylı bilgi için deport kaldırma avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Saygılarımızla.
Merhabalar. İsmim Hıdır, hem Türkmenistan hem de Rusya vatandaşıyım. Türkiyede Türkmenistan pasaportumu kullanıyorum.
Daha önce oturma izinim vardı, fakat bittiğinde uzatmadım, sadece üç defa giriş çıkış yaptım ve üçüncüde de süresini aştım. Şuanda yaklaşık 18 ay vize ihlal durumundayım. Fakat, bu sürecin içinde Rusya pasaportumu güncelledim.
Acaba giriş yasağı yedikten sonra, Türkiyeden çıkıp, bir kaç gün sonra Rus pasaportumla giriş yapabiliyor muyum?
Merhaba Hıdır Bey,
Giriş yasağınız olmasına rağmen ülkeye bu şekilde giriş yapmanızı tavsiye etmemekteyiz. Durumun tespit edilmesi söz konusu olabilir. Detaylı bilgi için deport avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
Merhaba
Çalışma iznimi işverenim iptal etmiş bilgilerdirme yapmadı bana, çalışma iznimin iptalinden 6 ay sonra çıkış yapıtm 1 yıl giriş yasağı verdiler. Ben çıkış yapmadan 1 ev satın aldım. Tapum var. Giriş yasağımın kalkması için ne yapmalıyım. Tşkler
Merhaba Lisa Hanım,
Giriş yasağının kalkması için meşruhatlı vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Giriş yasağı kalkıp Türkiye’ye geldikten sonra da süresi içinde ikamet izni başvurusunda bulunmanızı öneririz.
Saygılarımızla.
Efendim hakkımda O. 100 tahdit kodu var ve 2 yıl giriş yasağı aldım Türkiye turist veza ile gelirsem Ceza parası odersem giriş yapabilir miyim
Merhaba Dost Bey,
Giriş yasağı varken meşruhatlı vizeniz yok ise ülkeye giriş yapmanız mümkün değildir.
Saygılarımızla.
Merhabalar , giriş yasagi 6458 artikle 9 ne demek , ve kaç seneye deport edebilirler ? Giriş yasagi 2016 de şu an 2023 , acaba gelebiliyormuyum ?
Merhaba Liliya Hanım,
Giriş yasağınız olup olmadığını avukat aracılığı ile sorgulatabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba, 18.07.2023 yılında ç 114 tahdit koduyla 2 sene giriş yasağıyla sınır dışı edildim. Tahdit kodunu kaldırmak için ne yapmalıyım? Yardımcı olurmusunuz
Merhabalar,
Süresi geçmedi ise dava yoluna başvurmak mümkündür. Dava açma süresinin geçmesi durumunda ise alternatif çözüm yollarına başvurulması gerekmektedir. Bilgi almak isterseniz iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Av.Ayşegül Helvacıoğlu