Vize İhlali Cezası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

vize ihlali cezası, vize bittikten sonra ceza, kaçak yabancılara ceza
vize ihlali cezası, vize bittikten sonra ceza, kaçak yabancılara ceza

Türkiye’de yaşamına devam eden yabancı uyruklu kişi sayısının artış göstermesiyle birlikte vize ihlali cezası konusu ayrı bir önem kazanmıştır. Ülkemizdeki yabancı uyruklu kişi sayısının artmasına etki eden birçok faktör vardır. Türkiye’de iş bulma olasılığının göç veren ülkelere oranla daha yüksek olması, savaştan ve birçok doğal afetten uzak olması söz konusu göçlerin başlıca sebebidir. Yabancı uyruklu kişilerden bazıları ülkemize yasal yollarla, bazıları ise kaçak yollarla giriş yapmaktadır. Özellikle savaştan kaçan kişiler, yasal olmayan yolları tercih ederek Türkiye’ye göç etmektedirler.İşte bu ve benzeri durumlar yabancılar hukukunun en önemli alanlarından birini oluşturmaktadır.

Peki ülkemize kaçak yollarla giren veya kaçak olarak ikamet eden yabancıların durumu nedir? Öğrenmek için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Vize İhlali Cezası 2023 Nedir?

Vize ihlali cezasını açıklarken yukarıda belirtmiş olduğumuz iki farklı durumu ele alacağız. İlk olarak; yabancıların Türkiye’ye kaçak yollardan girmesi durumunu değerlendireceğiz. Eğer bir yabancı yasal olmayan yollarla ülkeye giriş yapmışsa İl Göç İdaresi’nin tespit etmesi durumunda sınır dışı edilecekt; hakkında giriş yasağı kararı verilecektir. Ayrıca bu kişilerin cezai harç da ödemesi gerekecektir. Konuyla ilgili en önemli kaynak, 6458 sayılı Kanun’dur. İllegal yollarla ülkemize giriş yapmış yabancı hakkında verilen olan sınır dışı kararına dava yoluyla itiraz edilmesi mümkündür.

Türkiye’ye yasal yollardan girmiş olmasına rağmen vize ihlali cezası ile karşı karşıya kalan pek çok yabancı mevcuttur. Vize alarak veya vize muafiyetinden faydalanarak ülkemize giriş yapan yabancı, vize süresi dolmasına rağmen çıkış yapmadıysa vize ihlali cezası ödemek zorunda kalacaktır. Ayrıca bu kişiler hakkında belli bir süreliğine Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilmesi de söz konusu olacaktır. Bu halde kişinin, Türkiye’ye tekrar gelebilmesi için giriş yasağının kaldırılması adına işlem yapması gerekecektir. Vize ihlalinden kaynaklı cezanın, ülkeden çıkarken ödenmesi en doğrusu olacaktır. Cezayı ödemeden Türkiye’den çıkış yapan yabancı uyruklu kişiler hakkında 5 yıl süreyle Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilecektir.

Yabancı uyruklu kişi vizesi bittikten sonra ceza almak istemiyorsa mutlaka vizesinin geçerli olduğu süre içinde oturma izni başvurusu yapmalıdır.Konuyla ilgili bir işlem yapmadan önce yabancılar hukuku avukatı ile görüşülmelidir. Böylece hukuka uygun olarak izlenecek en doğru strateji belirlenecektir.Ayrıca telafisi imkansız zararların ve hataların da önüne geçilecektir.

Oturma izni (ikamet tezkeresi) süresi dolmasına rağmen Türkiye’de ikamete devam eden yabancı hakkında ise deport kararı verilmesi söz konusudur. İkamet tezkeresi gecikme cezası, sınır dışı edilme olarak karşımıza çıkmaktadır. Vize bittikten sonra ceza durumda kişi eğer Türkiye’de kalmak istiyorsa, deport kararının kaldırılması için işlem gerçekleştirmek zorunda kalacaktır.

Vize İhlali Cezası Nereye Ödenir?

Vize ihlali cezası 2023 havaalanlarında veya gümrük kapılarında ödenmektedir. Vize ihlali cezası ödemeden Türkiye’nin terkedilmesi, büyük sorunlara yol açacaktır. Dolayısıyla vize ihlal bürolarına giderek para cezası ödenmeli; ardından ülkeden çıkış yapılmalıdır. Ödenmemesi halinde ise Türkiye’ye bir daha giriş yapmak isteyen bazı hukuki engellere takılacaktır. Eğer böyle bir durum söz konusuysa deport kaldırma avukatı ile görüşülmesi en doğru tercih olacaktır.

Vize ihlali cezası nereye ödenir? sorusunu yanıtlarken şu konuya da açıklık getirmeliyiz:Hakkında sınır dışı kararı verilmemiş kişi, vize ihlali cezasını ödendikten sonra ülkeden çıkış yaparsa, tekrardan Türkiye’ye giriş yapabilir. Bu durum “şartlı giriş” olarak adlandırılmaktadır. Vize ihlalinde şartlı giriş ile bilgi almak için linke tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.

Vize İhlali Yapan Yabancılara Af

Vize süresini aştığı halde Türkiye’de ikamet etmeye devam eden yabancılara yönelik bir af mevcut değildir. Konuyla alakalı en son af 2012 yılında yürürlüğe girmiştir. Ancak 2023 yılı itibariyle vize ihlali cezasına af söz konusu değildir. Vize ihlali gerçekleştiren yabancılar, ancak koşulları sağlıyorsa “şartlı giriş” ile yeniden ülkeye dönebilirler. Şartlı giriş işleminin nasıl gerçekleştirileceğini ise ayrı bir başlık altında ele almış bulunmaktayız. V84 şartlı giriş başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgi edinmeniz mümkündür.

Vize İhlali Cezası 2023 Hesaplama -Yabancıların Para Cezası Ne Kadar 2020?

Vize ihlali cezası 2023 hesaplama , esasen havalimanı vize ihlal bürolarında yapılmaktadır. Ancak bu ceza, yıllık ikamet tezkeresi harcının 2 katı olarak hesaplanmaktadır. Vize ihlalinin ne kadar süreyle gerçekleştiği kaçak kalma cezasının miktarını etkileyen en önemli faktördür. Ancak bazı dönemlerde vize ihlali yapan yabancılar hakkında aflar yürürlüğe konulmaktadır.Hukuki gelişmeleri takip eden yabancılar avukatı ile görüşerek vize cezası hesaplama 2023, ikamet tezkeresi gecikme cezası ve diğer konular hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Vize ihlali, cezası, deport kaldırma, deport kararına itiraz ve diğer konular hakkında bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.