
Yabancı oturma izni, Türkiye’de vizenin,vize muafiyetinin tanıdığı süreden veya 90 günden fazla kalacak olan yabancıların almak zorunda olduğu izindir. Yabancı oturma izni çeşitlerine ve ikamet izni başvurusu hakkında hükümler, 6458 sayılı Kanun’da yer almaktadır.Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre, yabancı oturma izni, Türkiye’de kalmak için verilen izin belgesi olarak tanımlanmaktadır.
Yabancı oturma izni alınması, yabancıların ülkemizde kalmak için uymak zorunda olduğu bir yükümlülüktür. Yabancılar, ülkemizde birtakım haklara sahip oldukları gibi yükümlülüklere de sahiptirler. Bu doğrultuda vize süresi dolmuş olmasına rağmen oturma izni olmaksızın bir yabancının ülkemizde ikamet etmesi mümkün olmayacaktır. Aynı durumda vize muafiyetinin tanıdığı sürenin aşılması halinde de geçerlidir. İzin olmaksızın Türkiye’de ikamet ettiği tespit edilen yabancılar hakkında deport(sınır dışı etme) kararı verilecektir. Deport kararına itiraz mümkün olmakla beraber vaktinde yapılmayan başvurular nedeniyle yabancı hakkında Türkiye’ye giriş yasağı alınacaktır.
Yabancı oturma izni alınması ile yabancı uyruklu kişinin ülkemizde yasal olarak ikamet etmesi mümkün olacaktır.İkamet izni başvurusunun yapılması ve sürecin takibinin sağlanmasında yabancılar hukuku avukatı ile temsil sağlanması en doğru tercih olacaktır.
Yabancı Oturma İzni Çeşitleri Nelerdir?
İkamet izni çeşitleri, 6458 sayılı Kanun’un 30.maddesinde düzenlenmiştir. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 28. ve 29.maddelerinde de kısa dönem oturma izni ile alakalı hükümler mevcuttur. Kanunda yer alan oturma izinleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kısa dönem ikamet izni,
- Uzun dönem ikamet izni,
- Aile ikamet izni,
- Öğrenci ikamet izni,
- İnsani ikamet izni,
- İnsan ticareti mağduru ikamet izni
Uygulamada en çok kısa dönem oturma izni başvurusunda bulunulduğunu görmekteyiz. Oturma izinleri ve şartları ile alakalı hukuki danışmanlık almak, maddi kayıpların önlenmesi açısından önem taşımaktadır.
Kısa Dönem İkamet İzni
Kısa dönem oturma izni başvurusunun nedenleri farklılık göstermektedir. Kısa dönem oturma izni başvurusunu yapabilecek kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılar,
- Turizm amaçlı kalacaklar,
- Bilimsel araştırma için ülkemizde kalacak olanlar,
- Ticari bağlantı veya iş kuracak olan yabancılar,
- Türkçe öğrenme kursuna katılacak olan yabancılar.
Kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilecek kişileri çoğaltmamız mümkündür. Yukarıda saymış olduklarımız sıkça karşılaştığımız durumlardır.Kısa dönem oturma izni başvurusu, en fazla 2 yıllık olmak üzere gerçekleştirilebilir. Ancak, oturma izninin uzatılması mümkündür.Kısa dönem ikamet izni başvuru şartları hakkında detaylı bilgi için, yabancılar hukuku alanında faaliyet gösteren avukat ile görüşülmelidir.
Yabancı Oturma İzni Yeni Yasa
Son dönemlerde ikamet izni başvurularının reddiyle sıkça karşılaşmaktayız. Bunun sebebi ise İl Göç İdaresi’nin almış olduğu yeni kararlardır. Yabancıların ülkemize oturma izni girmesi, ancak birçoğunun kaçak olarak çalışması yabancı oturma izni yeni yasa düzenlenmesinde etkili olmuştur. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde bu durum daha bariz bir şekilde görülmektedir. Yabancı oturma izni yeni yasa ile İl Göç İdareleri, gerek ilk başvuruda gerekse uzatma başvurularında daha detaylı bir değerlendirme gerçekleştirmektedir. Yabancının oturma izni veya uzatma izni başvurusu reddedilirse hakkında sınır dışı etme kararı alınacağına dair uyarıda bulunulacaktır. Verilen süre içinde ülkeyi terketmeyenler hakkında ise sınır dışı etme kararı alınacak; Türkiye’ye giriş yasağı uygulanacaktır.
Oturma İzni Nasıl Alınır 2018? Ne Kadar Sürer?
“Oturma izni ne kadar sürede alınır?” sorusu hakkında net bir cevap vermemiz doğru olmayacaktır. Çünkü iznin alınma süresi, başvurunun yapıldığı döneme ve şehre göre değişiklik göstermektedir. Örneğin;İstanbul’da oturma izni başvurusu yapılması ile İzmir’de ikamet izni başvurusu yapılması aynı değildir. Yani görevli il göç idaresinin iş yoğunluğuna göre süre değişkenlik gösterecektir.
Özellikle bahar ve yaz dönemlerinde ikamet izni başvurularında artış olduğu gözlemlenmektedir. Bu dönemde yapılan başvuruların da hemen sonuçlanması mümkün olmayacaktır.Yabancı oturma izni alma süresini ortalama 3-5 ay arası olarak belirtebiliriz.
Yabancı Oturma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?
Söz konusu başvuru, İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden gerçekleşmektedir. Örneğin; İstanbul’da ikamet etmek isteyen yabancı, İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün web sitesine girecek ve ikamet etmek istediği ili seçerek başvurusunu yapacaktır. Esasen internet üzerinden öncelikle oturma izni müracaatı gerçekleştirilmektedir. Müracaat neticesinde randevu alınabileceğine dair bilgilendirme mesajı, sisteme girilen cep telefonuna veya maile iletilecektir. Sonraki aşamada ise yabancı, kendisine uygun bölgeden randevu alacaktır.
Oturma İzni Başvurusu ve E-Randevu Sistemi
Yabancı oturma izni başvurusu için randevusuna yabancı uyruklu kişi bizzat gitmek zorundadır. Ancak avukat ile temsil varsa bu aşamaya kadar olan işlemleri avukat aracılığıyla gerçekleştirebilecektir. Randevu günü de avukat ile ilgili birime gitmek, olası aksiliklerin önlenmesi ve kısa sürede işlemin tamamlanması açısından önemlidir.
İnternet üzerinden randevu alındıktan sonra eğer randevu tarihi yabancı kişiye uygun değilse ve haklı bir sebep mevcutsa, randevu tarihini öne almak mümkündür. Bu konuda ilgili makamlara öne alım dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Öne alım dilekçesinde gerekçeler ve talep, açık ve net bir şekilde ifade edilmelidir. Bu noktada yabancılar hukuku avukatı devreye girecek; olası gecikmelerin önüne geçilecektir.
Yabancı Oturma İzni Başvurusu Gerekli Evraklar
Yabancı oturma izni 2023 başvuru için gerekli evraklar, oturma izninin türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak her durumda hazırlanması gereken birtakım evraklar mevcuttur. Bu evrakları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Başvuru formu,
- 4 adet fotoğraf,
- İlk başvurularda pasaportun aslı,
- Özel sağlık sigortası
İkamet izni başvurusu için gerekli evrakların tam ve eksiksiz hazırlanması, başvurunun kabulü açısından büyük önem taşır. Eksik veya hatalı evrak olması durumunda ikamet izni başvurusunun reddiyle karşılaşılacaktır. İkamet izni talebinin reddi durumunda ise yabancı uyruklu kişinin başvuracağı hukuki yollar mevcuttur. Kırmızı linke tıklayarak konuyla ilgili makalemize erişebilirsiniz.
Yabancı Oturma İzni Harçları 2023
Yabancı oturma izni harçları, başvuru yapan yabancının vatandaşı olduğu ülkeye göre değişiklik göstermektedir. İkamet izni belgesi, 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu uyarınca değerli kağıt kapsamındadır. Bu anlamda belge bedeli de her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Belge bedelinin ödenmesi konusunda hiçbir ülke vatandaşının muafiyeti söz konusu değildir. Belge bedeli ve harç ödenmesi, oturma izni alınmasında bir zorunluluktur. Konuyla ilgili detaylı bilgi için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.