Yabancıların Türkiye’de evlenmesi ve yabancı uyruklu biriyle evlenmek kanunen mümkündür. Yabancıların Türkiye’de evlenmesi, üç farklı ihtimalle karşımıza çıkmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bir yabancının Türk vatandaşı ile evlenmesi(yabancı uyruklu biriyle evlenmek),
- Aynı uyruktan iki yabancının Türkiye’de evlenmesi,
- Farklı uyruklu iki yabancının evlenmesi.
Yukarıda saydığımız her üç durumda da yabancıların Türkiye’de evlenmesi başlığı altında değerlendirilecektir.
Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi ve Yasal Dayanağı
Yabancılık unsuru taşıyan hukuki konularda uygulanacak hukuku ve Türk mahkemelerinin yetkisini 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun belirlemektedir. Yabancı uyruklularının Türkiye’de evlenmesi konusu da ‘yabancılık unsuru’ taşıdığından dolayı Kanun’un evlenmeye ilişkin hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Bir yabancı uyruklu kişi ile Türk vatandaşının evlenmesinde kişi yönünden yabancılık unsuru vardır. İki farklı uyruktan yabancının evlenmesi durumunda ise yetki yönünden yabancılık unsuru mevcuttur. Dolayısıyla her iki durumda da MÖHUK hükümlerine başvurulması gerekmektedir.
MÖHUK m.13 ‘Evlilik ve Genel Hükümleri’ başlığını taşımakta olup yabancıların Türkiye’de evlenmesi konusuyla ilgilidir. İlgili kanun hükmüne göre; “Evlenme ehliyeti ve şartları, taraflardan her birinin evlenme anındaki milli hukukuna tabidir.” Yani, yabancı uyruklu bir kişinin evlenmeye ehil olup olmadığı kendi milli hukukuna göre belirlenecektir. Hükmün devamında ise; “Evliliğin şeklinde yapıldığı ülke hukuku uygulanır.” denmiştir. Dolayısıyla yabancıların Türkiye’de evlenmesi durumunda evlilik, Türk hukukuna göre gerçekleştirilecektir.
Yabancıların Türkiye’de evlenmesi ile ilgili şunu da belirtmeliyiz ki evliliğin genel hükümleri eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir. Eğer iki yabancı farklı ülkenin vatandaşları ise bu durumda müşterek mutat mesken hukuku uygulanacaktır. Bunun da bulunmaması halinde ise Türk hukuku uygulanacaktır.
Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek Nasıl Olur?
Türkiye’de yabancı uyruklu biriyle evlenmek isteyen kişilerin yabancı evlilik danışmanlık hizmeti almasını şiddetle tavsiye ederiz. Yabancı uyrukluların Türkiye’de evlenmesi için gerekli belgelerin eksiksiz hazırlanması ve prosedüre uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yabancı uyruklu biriyle evlenme süreci uzayacak ve evlilik işlemi sekteye uğrayacaktır. Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de evlenmesi hakkında detaylı bilgi için yabancılar hukuku avukatına danışmanızı tavsiye ederiz.
Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi İçin Gerekli Evraklar
“Yabancı uyruklu biriyle evlenmek nasıl gerçekleşir?” sorusunu yukarıda genel hatlarıyla açıkladık. Yabancı uyruklu biriyle evlenmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan birisi de gerekli evraklardır. Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de evlenmesi için gerekli belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yabancı uyruklu kişinin tercümesi yapılmış ve noter tarafından onaylanmış pasaportu,
- Evlenme beyannamesi,
- Evlenmeye sakınca olmadığını belirten evlenme ehliyet belgesi,
- Sağlık raporu,
- Tercümesi yapılmış ve noter onaylı doğum belgesi,
- Vesikalık fotoğraf.
Yabancı uyruklu biriyle evlenmek için gerekli evraklarla birlikte müracaat gerçekleştirilmelidir. Yabancı uyruklu birisi ile evlenmenin prosedürleri bu aşamada başlamaktadır. Başvuru, Türk ve yabancı kişi tarafından birlikte gerçekleştirilmelidir. Bizzat müracaat esas olduğundan bu noktada temsil sağlanması mümkün değildir. Gerekli evrakların teslimi ile birlikte evlenme işlemi için gün alınacaktır. Ancak öncesinde, evlenmeye engel bir durumun olup olmadığının tespiti açısından inceleme gerçekleştirilecektir. Yabancı uyruklu kişi, Türkiye’de evlendikten sonra vatandaşı olduğu ülkenin konsolosluğuna evliliğini bildirerek durumun, kendi ülkesinde resmiyet kazanmasını sağlayacaktır. Aksi halde yabancı uyruklu kişi, kendi ülkesinde “evli” görünmeyecektir.
Yabancı uyruklu biriyle evlenmek mümkün olmakla beraber tavsiyemiz, avukat desteği alınmasıdır. Yabancılar hukuku alanında çalışan avukata verilecek özel yetki ile sürecin hızlı ve eksiksiz işlemesi mümkün olacaktır.
Yabancı Uyruklu Birisi ile Evlenmenin Prosedürleri
Yabancı uyruklu birisi ile evlenmenin prosedürlerini aslında yukarıda açıklamış bulunmaktayız. Prosedürün eksiksiz ve doğru bir şekilde ilerlemesi, şüphesiz ki evlilik hayali kuran çiftlerin en büyük isteğidir. Özellikle evrakların belirlenmesi ve hazırlanması aşamasında çiftler, birtakım hatalar yapmakta veya evraklardan emin olamamaktadır. Akıllarda herhangi bir soru işareti kalmaması, evlilik başvurusunun eksik veya hatalı evrak sebebiyle uzamaması için yabancı evlilik danışmanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Yabancıların Türkiye’de evlenmesinin ardından şartları sağladıkları takdirde vatandaşlık kazanmaları mümkündür. Türk vatandaşlığının evlilik yolu ile kazanılması adlı makalemizi okuyarak konu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yabancı ile Evlendikten Sonra Yapılması Gerekenler
Yabancı uyruklu biriyle evlendikten sonra yapılması gerekenler konusunu iki ihtimali göz önünde bulundurarak açıklamalıyız. Eğer bir Türk vatandaşı Türkiye’de yabancı uyruklu biriyle evlenmek istiyorsa yapılması gerekenler farklı olacaktır. Yabancı uyruklu biriyle Türkiye’de evlenen Türk vatandaşının yapması gereken bir işlem yoktur. Ancak bu halde evlilik gerçekleştiren yabancı uyruklu kişi, Türkiye’de bulunan kendi ülkesine ait konsolosluğa giderek evlilik bildiriminde bulunmalıdır. Aksi halde yabancı uyruklu kişi, ülkesinde halen “bekar” olarak görülecektir. Bu nedenle yabancı uyruklu evlilik sonrası işlemleri zaman kaybetmeden mutlaka gerçekleştirmelidir.
Yabancı ülke vatandaşıyla evlenmek isteyen Türk vatandaşı, bu evliliği yabancının ülkesinde veya başka bir ülkede gerçekleştirmiş olabilir. Bu durumda ise Türk vatandaşının, bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluğu’na giderek evlilik bildiriminde bulunması gerekmektedir.
Yabancı uyruklu biriyle evlenmek nasıl olur? Yabancıların Türkiye’de evlenmesi süreci hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.