Satın alınan bir evde kiracının oturması pek çok kişinin karşılaştığı bir durumdur. Bu halde yeni malik, kiracının evde oturmasını kabul ederek kira sözleşmesinin aynı şekilde devam etmesini sağlayabilir. Bazı hallerde ise yeni malik, kiracının tahliyesini istemektedir. Bu halde akıllara gelen ilk soru “Yeni aldığım evden kiracıyı nasıl çıkarırım?” sorudur.
Yeni alınan evden kiracının çıkarılması isteniyor öncelikle anlaşma yoluna başvurulmasını tavsiye etmekteyiz. Bu durumda kiracı ile yeni ev sahibi, taşınmazın ne zaman tahliye edileceğine dair anlaşmaya varabilir. Anlaşma halinde noter ihtarnamesine veya davaya gerek olmayacaktır. Böylece zaman kaybı yaşanmadan tahliye sağlanacaktır. Ancak bazı hallerde kiracı, evi tahliye etme teklifini kabul etmemektedir. Bu durumda ise yeni malikin birtakım hakları mevcuttur. Bu makalemizde “Yeni aldığım evden kiracıyı nasıl çıkarırım?” sorusunu yanıtlayacak ve süreç hakkında bilgi vereceğiz.
Yeni Aldığım Evden Kiracıyı Nasıl Çıkarırım?
Türk Medeni Kanunu’nun 705.maddesine göre; “Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile kanunda öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak, bu hâllerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır.” İlgili madde hükmüne göre, taşınmazın mülkiyetinin kazanılması kural olarak tapuya tescil ile mümkündür. Ancak mülkiyet hakkının tescilden önce de kazanılması mümkündür. Tapu kütüğüne tescil ile veya diğer istisnai haller vasıtsasıyla mülkiyet hakkını kazanan yeni malik, kiracının tahliyesini sağlayabilir.
6570 sayılı Kanun yürürlükten kalkmış olup yeni ev sahibinin kiracıyı nasıl tahliye edeceği Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. TBK m.351’e göre; “Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.”
İlgili madde hükmüne göre yeni alınan evden kiracının çıkarılması şu şartlara bağlıdır:
- Yeni malikin konut ihtiyacı olmalı,
- Tapu tescil tarihinden veya diğer istisnai haller ile mülkiyet hakkının kazanılması tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya bildirimde bulunulmalı,
- Bildirim ile 6 ay içinde tahliyenin gerçekleştirilmesi; aksi halde dava yoluna başvurulacağı ihtar edilmelidir.
Satılan Evden Kiracı Ne Zaman Çıkar?
Satılan evden kiracının ne zaman çıkacağı gerek yeni malikin sürelere riayet etmesine gerekse kiracının tutumuna bağlıdır. Yeni malik, tapu tescil tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya noter aracılığıyla ihtarname göndermeli; tahliye talebinde bulunmalıdır. 6 aylık süre içinde kiracı, evin tahliyesini sağlayabilir veya tahliye etmemekte direnebilir. Bu durumda yeni malikin dava yoluna başvurması gerekecektir.
Yeni Ev Sahibinin Açacağı Tahliye Davası
“Yeni aldığım evden kiracıyı nasıl çıkarırım?” sorusunun yanıtı, tahliye davasıdır. Noter ihtarnamesine rağmen kiracı, süresi içinde evi boşaltmamışsa ev sahibi dava açarak tahliyeyi sağlayabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ihtarname gönderilmesidir. Kanunda belirtilen süre içinde kiracıya ihtarname gönderilmezse veya süre geçtikten sonra ihtarname gönderilirse bu durumda tahliye davası açma şartları doğmamış olacaktır. Dolayısıyla dava açılsa dahi davanın reddi ile karşılaşmak söz konusu olacaktır.
TBK m.351 hükmüne göre; “Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir” denmektedir. Bu durumda ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılarak kiracının tahliyesi sağlanabilir.
Tahliye Davasında Görevli Mahkeme
Yeni alınan taşınmazın tahliyesi için açılacak olan davada görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Dava süresinin en doğru şekilde yürütülmesi adına mutlaka kira ve sözleşmeler hukuku alanında çalışan avukat ile yürütülmesi gerektiğini vurgulamak isteriz. Aksi halde usul hataları yapılabilir; bu durum da davanın reddine sebep olabilir. Konuyla ilgili detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
merhaba yeni bir ev aldım kıracı var tapuyu görünce cıkarım dedi ama tapuyu ben aldıktan sonra cıkmam defi birde benim o eve acil geçmem gerekiyor benim evşm kentsel dönüşüne giriyor kredi çektim ekstira kira verecek durumumda yok ne yapmam gerekiyor tşkler
Merhaba Serhat Bey,
Tapu kaydından adınıza değişiklik olmasından itibaren en geç 1 ay içinde mevcut kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekmektedir.
Saygılarımızla.
Merhaba ben yeni bir ev aldım. İçindeki kiracıyı çıkarıp ederinde yeniden kiraya vermek istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekir.
Merhaba Ayla Hanım,
Ancak kanunda yazan gerekçeler çerçevesinde kiracının çıkarılması mümkündür. Bilgi için kira avukatı ile görüşmenizi öneririz.
Saygılarımızla.
Av.Ayşegül Helvacıoğlu