Yurtdışı Askerlik Tecili Nasıl Yapılır?

yurtdışı askerlik tecili, yurtdışı askerlik erteleme
yurtdışı askerlik tecili, yurtdışı askerlik erteleme

İşçi, işveren, meslek ya da sanat mensubu veya gemi adamı statüsündeki kişiler, yurtdışı askerlik tecili için başvuruda bulunabilir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının askerliklerini tecil etmesi, belirli şartlara tabidir. Konuyla ilgili esas düzenleme ise 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve Yurtdışı Askerlik İşlemlerinin Uygulama Esasları Hakkındaki Özel Talimat’tır.

Yurtdışı askerlik tecili başvurusu, başvuru yeri ve yaş sınırı hakkında bilgi almak için makalemizi okuyamaya devam edebilirsiniz.

Yurtdışı Askerlik Tecili Nasıl Yapılır?

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının askerlik tecil başvurusunda bulunması birtakım şartlara sahiptir. Söz konusu şartlar şu şekildedir:

  1. Türk vatandaşı olmak,
  2. Yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olmak,
  3. İşçi, işveren, meslek veya sanat mensubu olma, gemi adama statüsüne sahip olma sebebiyle yabancı ülkede bulunuyor olmak,
  4. Mevcut durumun ispatı için ilgili belgelere sahip olmak,
  5. Doğum yılı itibariyle 38 yaşında yaşında veya daha genç olmak.

Yukarıdaki şartlara haiz Türk vatandaşları, ellerindeki belgeler ile birlikte ilgili makama başvuruda bulunabilir. İlk erteleme başvurusu şahsen; daha sonrakiler ise şahsen veya posta yoluyla yapılabilir. İkinci ve diğer erteleme başvurularının, ilk erteleme bitiş tarihinden en az 1 ay evvel yapması gerekmektedir. Erteleme kararı, kişinin oturma veya çalışma izni süresine bağlı olarak verilmektedir.

Yurtdışında Askerliği Tecil Ettirmek İçin Nereye Başvurulur?

Yurtdışı askerlik tecili başvurusu, bulunulan ülkedeki Türk Konsolosluğu’na (dış temsilciliklerimize) gerçekleştirilir. Oturma veya çalışma izni olmadan yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının askerlik erteleme başvuruları kabul edilmeyecektir.

Yurtdışı Askerlik Tecili Yaş Sınırı Nedir?

Yurtdışı askerlik tecili yaptırmak isteyen Türk vatandaşlarının, 38 yaşını tamamlamamış olmaları şarttır. 38 yaşını tamamlayan vatandaşların askerlik tecil başvuruları kabul edilmeyecektir. Ancak bu kişiler, eğer şartları mevcutsa dövizli askerlik uygulamasından faydalanabilirler. Aksi halde Türkiye’ye dönüş gerçekleştiği zaman muvazzaf askerlik hizmetinin yerine getirilmesi şart olacaktır.

Bedelli Askerlik Yapmak İçin Yurtdışında Kalma Süresi Ne Kadardır?

Yurtdışında bedelli askerlik konusu, özellikle Türkiye’de bedelli askerlik düzenlemesiyle yeniden gündeme gelmiştir. Bilindiği üzere geçtiğimiz sene bedelli askerlik ile ilgili kanun yürürlüğe girmiştir. Bu uygulama çerçevesinde binlerce Türk vatandaşı, bedelli askerlik başvurusunda bulunmuştur. Hatta gündemin öne çıkan konularından birisi de bedelli askerlik sebebiyle kıdem tazminatı almanın mümkün olup olmadığıdır. Bu konuda güncel makalemizi okuyabilir; detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Yurtdışı bedelli askerlik esasen dövizli askerlik olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde uygulanmakta olan bedelli askerlik uygulamasından da pek çok yönüyle ayrılmaktadır. Örneğin; yurtdışı dövizli askerlikte uzaktan eğitim yapılması zorunlu iken ülkemizdeki bedelli askerlik uygulamasında 21 günlük temel eğitim zorunludur. Dövizli askerlik hakkında detaylı bilgi için makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.