Yurtdışında Boşandım Ama Türkiye’de Evli Görünüyorum

yurtdışında boşandım ama türkiyede evli görünüyorum
yurtdışında boşandım ama türkiyede evli görünüyorum

Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum. Ne yapmalıyım? Sorusu tarafımıza sıkça yöneltilen sorulardan birisidir. Bu konuda öncelikle şunu belirtmeliyiz ki mahkeme kararları kural olarak yalnızca verildiği ülke içerisinde uygulanabilir durumdadır. Şöyle ki; İngiltere mahkemesinin verdiği bir karar doğrudan Türkiye’de uygulanamaz. Söz konusu kararın kesin hüküm niteliğine haiz ve icra edilebilir olması belli şartlara tabidir. Bu şartların neler olduğu ise MÖHUK‘ta ilgili maddelerde belirtilmiştir.Bu nedenle yabancı bir ülkede boşanmış olmak, Türkiye’de de boşanıldığı anlamına gelmemektedir. Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfiz edilmesi gerekmektedir. Böylece yurtdışında boşandım ama  Türkiye’de evli görünüyorum sorununa çözüm getirilmiş olacaktır.

Yurtdışında Boşandım Ama Türkiye’de Evli Görünüyorum. Ne Yapmalıyım?

Geçtiğimiz seneye kadar yabancı mahkeme boşanma kararlarının tanınması için tanıma tenfiz davası açılması şarttı. Ancak yapılan yeni düzenleme ile koşullar sağlandığı takdirde dava açmadan yabancı mahkeme boşanma kararının tanınması mümkündür.  Fakat bu durumda şunu vurgulamalıyız ki davasız sadece yabancı mahkeme boşanma kararı tanınmakta; tenfiz edilmemektedir. Bu demek oluyor ki; nüfus kayıtlarında kişinin medeni hali “Bekar” olarak değiştirilmekte; nafaka, velayet, tazminat gibi konular ise tenfiz edilmemektedir. Bu sebeple eğer yabancı mahkeme, nafaka ve velayet gibi boşanmanın fer’i niteliğindeki konularda da karar vermişse mutlaka dava açılmalıdır. Dava açılmaz ise Türk makamları nezdinde söz konusu kararın tenfizi mümkün olmayacaktır. Bu durumda ise ileride çözümü çok zor olan hukuki sorunlar ile karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.

Yurtdışı boşanma kararının tanınması ve tenfizi, seçilecek hukuki yola göre farklı sürelerde sonuçlanır. Örneğin; yurtdışında yalnızca boşanma işlemi gerçekleşmiş; nafaka, velayet ve tazminat gibi konularda karar verilmemişse şartlar sağlandığı takdirde dava açmadan tanıma işlemi gerçekleştirilebilir. Söz konusu şartlardan en önemlisi ise boşanan eşlerin ikisinin de başvuruda bulunması veya avukat aracılığıyla başvuruyu gerçekleştirmesidir. Bu durumda avukat ile temsil olması halinde 15-30 gün içinde yabancı mahkeme boşanma kararının tanınması söz konusu olur. Ancak eğer tanıma ve tenfiz davası açılacaksa bahsi geçen süre biraz uzayacaktır. Avukat olması durumunda ise dava süresi ortalama 9 aydır.

Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının tanınması ve tenfizi için ise tarafların Türkiye’ye gelmesi gerekmemektedir. Tanıma tenfiz avukatı aracılığıyla gerekli her türlü işlemin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. Avukata vekaletname suretiyle hukuki süreci başlatmak, yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum problemini olabildiğince hızlı çözmede en doğru tercih olacaktır. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Simya Hukuk Bürosu tanıma tenfiz avukatı ile görüşme sağlayabilirsiniz. Görüşme sağlamak için iletişim bölümünden veya +90 530 829 70 69 WhatsApp numarasından bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer makalelerimiz:

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.