Yurtdışında Boşanıp Türkiye’de Boşanma Ne Kadar Sürüyor?

yurtdışında boşanıp Türkiye'de boşanma ne kadar sürüyor
yurtdışında boşanıp Türkiye'de boşanma ne kadar sürüyor

Yurtdışında boşanıp Türkiye’de boşanma ne kadar sürüyor? Sorusu yanıtı en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bilindiği üzere yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararı Türk makamları nezdinde doğrudan geçerli olmayacaktır. Her mahkemenin egemenlik alanı bulunduğu ülke ile sınırlıdır. Bu nedenle yabancı mahkemelerden verilen kararların, Türkiye’de geçerlilik kazanması için birtakım işlemler yapılması gerekmektedir.

Yurtdışında boşanan kişilerin Türkiye’de de boşanmış, yani bekar olarak görünmesi için tanıma tenfiz davası açılmalıdır. Tanıma tenfiz davası ile yabancı ülke mahkemesinin verdiği boşanma kararı Türk makamları önünde kesin hüküm etkisi doğuracak ve icra edilebilir hale gelecektir. Ancak 690 sayılı KHK ile dava açmadan da yabancı ülke boşanma kararı Türkiye’de tanınabilir. Vurgulamak isteriz ki KHK hükümlerine göre sadece TANIMA işlemi yapılabilir. Tenfiz işleminin de yapılması gerekiyorsa dava açma yoluna başvurulması gerekecektir. Tanıma tenfiz davası ve KHK hükümlerine göre tanıma işlemi hakkında detaylı bilgi için ilgili makalelerimizi okumanızı tavsiye ederiz. Tanıma tenfiz davası ve yeni düzenleme başlıklı güncel makalemizi okumak için kırmızı yazıya tıklamanız yeterlidir.

Bu makalemizde ise yurtdışında boşanıp Türkiye’de boşanma ne kadar sürüyor sorusuna her iki hukuki süreci de değerlendirerek yanıt vereceğiz. Yurtdışındaki boşanmanın Türkiye’de ne kadar süreceği ve diğer konular hakkında detaylı bilgi için tanıma tenfiz avukatı ile görüşme sağlayabilirsiniz.

Yabancı Mahkeme Kararının Tanınması ve Tenfizi İçin Ön Koşullar

Yabancı ülke mahkemesinin vermiş olduğu karar kanunda aranan şartlar mevcut ise Türk makamları önünde geçerlilik kazanacaktır. Kanunun aradığı şartları genel hatlarıyla şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Yabancı mahkeme tarafından verilmiş ilam niteliğinde karar olmalıdır.
  2. Hukuk davalarına ilişkin karar olmalıdır.
  3. Kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir.
  4. Kamu düzenine aykırı bir hüküm olmamalıdır.
  5. Tenfiz söz konusu ise mütekabiliyet şartı değerlendirilmelidir.
  6. Mahkeme ilamı Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine girmemelidir.

Yabancı mahkeme kararı, yukarıdaki şartlara haizse tanıma ve tenfiz işlemi gerçekleştirilebilir. Tabi bu noktada süreci başlatmadan evvel en detaylı bilgi için mutlaka yabancılar hukuku avukatı ile görüşülmelidir.

Yurtdışında Boşanıp Türkiye’de Boşanma Ne Kadar Sürüyor?

Yurtdışındaki boşanmanın Türkiye’de sonuçlanma süresini değerlendirirken farklı durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Her durumu da avukatla temsil olmasına göre değerlendireceğiz. Dava açmadan tanıma işlemi yapılması mümkün ise 15-30 gün içinde sonuç alınacaktır. Ancak tanıma tenfiz davası açılması gerekiyorsa ortalama 9 ay içinde sonuca ulaşmak mümkün olacaktır. Davanın uzun sürmesinin en önemli nedeni ise yurtdışında bulunan eski eşe tebligat yapılacak olmasıdır. Dava açılması ihtimalinde eski eş de Türkiye’de bulunan bir avukata vekalet verirse bu süre ortalama 2-3 hafta olacaktır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz hukuki işlemler avukat olmaksızın yapılmak isteniyorsa sürecin uzaması kaçınılmaz olacaktır. Aynı zamanda usulde yapılacak hatalar, dava takibinin sağlanmaması ve benzeri durumlardan dolayı davanın reddi ile karşılaşmak söz konusu olabilecektir. Simya Hukuk Bürosu olarak milletlerarası özel hukuk alanında çalışan avukatlarımız kaliteli, güvenilir ve hızlı avukatlık hizmeti sağlayacaktır. Konuyla ilgili görüşme sağlamak için iletişim bölümünden veya +90 530 820 70 69 numarasından bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.