Yurtdışında Yaşayan Eşten Boşanma

yurtdışında yaşayan eşten boşanma ne kadar sürer
yurtdışında yaşayan eşten boşanma ne kadar sürer

Yurtdışında yaşayan eşten boşanma hukuken mümkündür. Yabancı uyruklu eşim yurtdışında nasıl boşanabilirim? Eşlerden biri yurtdışında ise boşanma nasıl olur? Sorularının yanıtını öğrenmek istiyorsanız makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Yurtdışındaki Eşimden Boşanmak İstiyorum. Ne Yapmalıyım?

Eşim yurtdışında boşanmak istiyorum diyorsanız makalemizi okumaya devam edin.Eşlerden biri yurtdışında ise boşanma davası açılması mümkündür. Yurtdışında yaşayan eşten boşanma için bu noktada tercih yapılması söz konusu olabilir. Şöyle ki; yurtdışında yaşayan eşten yabancı ülke mahkeme kararı ile boşanılmış olabilir. Bu durumda ilgili yabancı mahkeme kararı ile MÖHUK hükümlerine göre Türkiye’de tanıma tenfiz davası açılması mümkündür. Böylece sil baştan bir boşanma davası görülmeyecek olup mevcut yabancı mahkeme kararının tanınması ve tenfizi söz konusu olacaktır. Hatta bazı hallerde eski eşin de vekalet vermesi durumunda dava açmadan yurtdışında yaşayan eşten boşanma söz konusu olabilir. Tanıma tenfiz davası ve dava açmadan boşanma ile ilgili güncel makalemizi kırmızı yazıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yabancı uyruklu eşten nasıl boşanırım? sorusunun bir diğer yanıtı ise doğrudan boşanma davası açmaktır. Eğer yabancı ülke mahkemesinden alınmış bir boşanma kararı yok ise bu hukuki yolun izlenmesi doğru tercih olacaktır. Yurtdışındaki eş, Türk olsa da aynı hukuki yol izlenebilecektir. Bu noktada önemli olan kişinin, yurtdışında ikamet ediyor olmasıdır. Eşlerden biri yurtdışında ise boşanma davası uzun sürebilir. Çünkü yurtdışına yapılacak olan tebligatlar, Türkiye içinde tebligat yapılmasından daha farklı bir prosedüre sahiptir. Her iki tarafın avukatı olması halinde ise boşanma süreci çok daha hızlı ilerleyecektir. Aynı zamanda davanın türü de yurtdışında yaşamakta olan eşten boşanma süresini etkileyecektir.

Yurtdışında Yaşayan Eşten Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası, çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Anlaşmalı boşanma davası, tarafların boşanma ve fer’i niteliğindeki hususlar üzerinden anlaştıkları davadır. Avukat tarafından hazırlanacak boşanma protokolü ve duruşmaya tarafların katılımı ile ortalama 2 hafta içinde sonuç almak mümkündür. Çekişmeli boşanmada ise taraflar, boşanma veya boşanmanın sonuçları ya da her ikisi üzerinde de anlaşamamışlardır. Bu halde şüphesiz ki süreç çok daha uzun olacaktır. Yurtdışındaki eşe çekişmeli boşanma davası açıldığı takdirde ortalama 1-2 sene içinde sonuç alınması mümkün olacaktır. Davanın niteliği sonucu süreç uzamakla beraber yurtdışı tebligat süreleri de süreci uzatmada etkilidir.

Eşim yurtdışında nasıl boşanırım? Ve diğer hukuki sorularınız için iletişim bölümünden bize ulaşabilir; kaliteli ve güvenilir hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti alabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.