Sendikal Fesih Nedeniyle İşe İade Davası

sendikal fesih nedeniyle işe iade davası
sendikal fesih nedeniyle işe iade davası

Sendikal fesih nedeniyle işe iade davası, gündemde bulunan iş hukuku konuları arasında yer almaktadır. Günümüzde işverenler, işçilerin sendikaya üye olması ve benzeri nedenlerle iş sözleşmelerini gerekçesiz veya geçerli sebep olmaksızın feshedebilmektedir. Bu halde sendikal fesih nedeniyle işe iade davası açılması mümkündür.

Hangi hallerde işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilemeyeceği 4857 sayılı İş Kanunu m.18’de açıkça belirtilmiştir. Sendika üyeliği, çalışma saatleri dışında sendikal faaliyetlere katılma, çalışma saatleri içinde işverenin rızasıyla sendikal faaliyetlere katılma ve işyeri sendika temsilciliği yapma fesih için geçerli sebep oluşturmaz. Bu gerekçelerle iş sözleşmesi feshedilen işçinin işe iade davası açma imkanı vardır.

İşe iade davasına dair düzenlemeler m.20’de yer almakla beraber sendikal fesih nedeniyle işe iade davasının şartları farklılık göstermektedir. İşe iade davası açmada 6 ay kıdem ve en az 30 işçi şartı aranırken sendikal fesih nedeniyle işe iade davasında bu şartlar aranmamaktadır. Anayasa Mahkemesi’nin 2013/1-2014/161 sayılı kararı neticesinde sendikal faaliyet nedeniyle iş akdi feshedilen işçi 6 aylık kıdemi bulunmasa da veya 30’dan az işçi çalıştıran bir yerde çalışıyor olsa dahi işe iade davası açabilecektir.

Sendikal Fesih Nedeniyle İşe İade Davası ve İspat Yükü

Sendikal fesih nedeniyle işe iade davası açıldığında feshin geçerli bir nedene dayandığını ispat yükü işverene aittir. Ancak işçi, feshin bir başka nedene dayandığını ileri sürüyorsa bu halde ispat yükü işçiye ait olacaktır. Uygulamada genelde işveren, aslında sendikal nedenlerle iş akdini feshetmekte ama başka bir fesih sebebi öne sürmektedir. Örneğin; işletmenin küçülmeye gittiği, ekonominin bozulduğu gibi nedenlerle iş akdini feshetmektedir. İşte bu durumda sendikal nedenlerle iş akdinin feshedildiğini ispat yükü işçiye ait olacaktır. Bu konuda ve sendikal tazminat hakkında detaylı bilgi ve hukuki destek için mutlaka iş hukuku avukatına danışılmalıdır.

Sendikal Fesih Nedeniyle İşe İade Dava Açma Süresi

Sendikal fesih nedeniyle işe iade davası açma süresi kanunda belirtilmiştir. İlgili kanun maddesine göre, fesih bildiriminin tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde işe iade davası açılabilir. Esasen yapılan yeni düzenleme ile dava yoluna gitmeden evvel arabulucuya başvurulması gerekmektedir. Arabulucuya başvuru zorunlu olup dava şartı olarak karşımıza çıkmaktadır. Arabuluculuk hakkında detaylı bilgi için “Arabuluculuk nedir? adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

İşe iade talepli arabuluculuk süreci olumsuz sonuçlanırsa, tutanağın düzenlenme tarihinden itibaren 2 hafta içinde sendikal fesih nedeniyle işe iade davası açılabilecektir.

Sendikal Tazminat Nedir? Sendikal Tazminat Davası Nasıl Açılır?

İşçilerin sendikal faaliyetlerde bulunma özgürlüğü yalnızca İş Kanunu değil; 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında da güvence altına alınmıştır. İlgili kanun  yalnızca iş sürecinde değil; işe alınmada da sendikal ayrımcılığı yasaklamıştır.

Sendikal fesih durumunda sendikal tazminat davasının açılması mümkündür. İş sözleşmesi sendikal nedenlerle feshedilen işçi, kanunun 25.maddesine göre asgari 12 aylık ücret tutarında sendikal tazminat talep etme hakkına sahiptir. Yargıtay’ın sendikal tazminat ile ilgili birçok kararı mevcuttur. Sendikal nedenle fesih gerçekleşmesi halinde feshin nedenini ispat yükü işverene aittir. Ancak feshin, işverenin ileri sürdüğü nedene dayanmadığını iddia eden işçi, sendikal nedenle feshin gerçekleştiğini ispat etmekle yükümlüdür.

İş hukukunun en önemli konuları arasında yer alan sendikal nedenle işe iade davası ve sendikal tazminat davası, titizlik ve tecrübe gerektiren davalardandır. Bu konuda hukuki danışmanlık almak, zaman kaybının ve maddi zararların önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Sendikal Tazminat Kaç Maaş Olarak Alınır?

Sendikal fesih nedeniyle işe iade konusu dışında sendikal tazminat konusu da ayrıca merak edilmektedir. Sendikal tazminat miktarı ise en çok merak edilen husustur. Bu konuda şunu söyleyebiliriz ki; sendikal fesih mağduru olan bir kişi, asgari 12 aylık ücret tutarında sendikal tazminat talep etme hakkına sahiptir. Sendikal tazminat miktarı ve süreç hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 Bu sitedeki bütün içeriklerin telif hakkı Av.Ayşegül Helvacıoğlu’na aittir. Sitede yayınlanan tüm içerikler kopya korumalı olup yazılı izin olmaksızın kopyalanması veya yayınlanması durumunda 5846 sayılı FSEK kapsamında yasal işlem gerçekleştirilecektir.